Site Meter

En kamp på liv och död

Liv och död
Läste just en blogg som handlar om en kvinna som ligger för döden med bara dagar kvar i detta liv. Mannen finns vid hennes sida hela tiden och de talar om fina minnen. Han håller hennes hand. Läsningen fick mig att se klarare på ens egna problem och upptäcka hur små de blev.

Der är en så vacker morgon då sjön ligger spegelblank här nedanför och fåglarna överröstar bruset från staden. Har ätit frukost på balkongen för första gången i år.

Att arbeta med trädgård
När man jobbar med trädgård så följer man ju livet på nära håll, från frö till frukt. När man som jag ser över allt som växer i parken varje dag kan man följa alla små förändringar i minsta detalj. Kanske är jag galen men jag kan ibland längta till jobbet på söndagar för att se vad som hänt med växterna under helgen. Jag har alltid känt starkt för naturen och har förstått att det som händer där inte alltid är vackert och harmoniskt. Det en kamp på liv och död där den starkaste oftast vinner. Bland djuren kan man vara stark på olika sätt, fysiskt styrka, bästa ledaregenskaper mm.

Att efterlikna naturen
Bland växterna gäller det att hitta den optimala platsen för fröet att rota sig. Den vilda naturen sköter det på ett fantastiskt sätt. Vad gäller fröspridande växter så försäkrar sig växten om sin fortplanting genom att sprida en oerhörd mängd frö. På så vis kommer något frö alltid att hitta en bra plats. När vi anlägger våra drömträdgårdar är det vi människor som bestämmer var växterna ska vara och har stora krav på att de ska trivas och utvecklas som vi tänkt. Om igen så menar jag att det viktigaste när man planerar och planterar i sin trädgård är att man försöker efterlikna naturen. Det är inte lätt men innan man planterar så bör man ta reda på hur växten lever på den plats den kommer från. Våra perenner som vi handlar kommer från världens alla länder och det är inte alltid växtens naturliga växtplats nämns.

I vår slottspark har vi en stark kontrast mellan trädgård och naturpark där de flesta planteringar finns vid en relativt nyanlagt plats. De planteringarna ska först och främst blomma så mycket som möjligt för att konferensgästerna ska upptäcka dem. Det gäller att få planteringarna att blomma under hela säsongen och samtidigt få alla växterna att passa in i sitt sammanhang så gott det går, passa i färg och form och att det inte blir för rörigt utan försöka få stora grupper av samma växt. Eftersom verksamheten ligger nere under fem veckor mitt i sommaren så kan jag inte ha växter som blommar bara under den tiden och det är en hel del perenner som jag får låta bli.

De vilda djuren
Kampen mot alla vilda djur som ser planteringarna som ett smörgåsbord där det bara är att ta för sig på nätterna då trädgårdsmästaren sover…..är en tuff kamp men samtidigt en utmaning. Visst blir jag både ledsen och förbannad då växterna blir uppätna men jag ser det ofta som att jag planterat fel växter. Det är frestande att plantera de växter som visas i trädgårdstidningarna men man bör nog hålla sig till växter som djuren ratar på platser där man har problem med det vilda.. Förra veckan upptäckte jag att hyacinterna som under alla år blommat så fantastiskt vid slottet var betade ner till jorden. Vet inte om det är harar eller rådjur men man ser hur de ändrar sin meny hela tiden. Vet att vintern varit svår med mycket snö och då tar nog de vilda djuren det som bjuds. Men som sagt det är en utmaning att få parken att bli så vacker som möjligt trots alla hinder.

Dagens låt - Leaving New York med REM

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0