• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Vecka 4, 2023 - Glödande gryning och skymning

     
     
    23 januari - måndag
     
     
    Djurgårdsbrunnsviken runt
     
     
    Blå porten välkmnar mig in till Södra Djurgården.
     
     
    Minus 7 grader och jag trodde verkligen att mina vantar skulle klara hur många minusgrader som helst. Så var inte fallet och under första delen av min vandring runt Djurgårdsbrunnsviken längtade jag till värmen inne i ett café. Den här sträckan är givetvis mycket vackrare under vår och sommar, men jag känner mig lite hemma när jag går här längs vattnet och trivdes gott även idag, trots iskalla fingrar. 
     
    Det blev en varm och skön halvtidsvila med kaffe inne i Flickorna Helins café/Skånska gruvan. Där har man ibland turen att få värma sig framför en eld i öppna spisen, men det räckte gott med lokalens normala värme idag. Hit får man ta med hunden och nästa gång ska Lexus få följa med.
     
     
     
    Skulpuren heter Idyll, skapad av vår berömda skulptör Christian Eriksson år 1907 och står vid Värdhuset Gothem. Han har bland annat även gjort Bågspännaren på Kornhamstorg.
     
     
     Isbladskärrets gråhägrar flyttar vintertid till Råstasjön i Solna, där de blir matade varje dag under hela vintern. Den här ensamvargen satt dock och hängde vid Lusthusportens park och såg ut att längta efter våren lika mycket som jag.
     
     Kvinnan i fredsarbetet heter den här fantastiska skulpuren av Peter Linde, rest 2016 vid Kärleksudden. Både kvinnor och män borde jobba med fredsarbete i dessa tider.
     
    Vid Rosendals slott återställs gamla dolda kallmurar som nu grävts fram. De härstammar från tiden då slottet och slottsparken skapades under första delen av 1800-talet. Sånt här gillar jag och resultatet blir ju väldigt bra.
     
     
     
    I slottsparkens norra del där den stora porfyrvasen står, har alla planteringar grävts ur och väntar på ny jord. Det ser ut vara förändringar på gång här och efter de senaste årens ambition att leta fram det gamla Rosendal, så blir det säkert förändringar även i slottsparkens planteringar. Jag är mycket intresserad av parkhistoria och förstår också att det finns ett intresse att visa upp både slott och park, hur det såg ut här på 1800-talet. Det är i år 200 år sedan slottet började uppföras på den här vackra platsen.
     
    Däremot är det väldigt tråkigt om nu några av Stockholms vackraste sommarblomsplanteringar försvinner. Varje sommar letar sig blomsterintresserad människor hit för att beskåda de mycket vackra kompositionerna som i färg och form förändras varje år och som skapats av Lexus mamma (matte). Vi är många som i så fall kommer att sakna sommarblommorna i Rosendals slottspark. Se bilderna här nedan hur det brukar se ut. Givetvis kommer jag att följa vad som händer här i sommar.
     
     
     
     Planteringarna i Rosendals slottspark 2018
     
     2019 års spektakulära och underbara planteringar blev så uppskattade att Drottning Silvia ville ha samma komposition i Drottningholms slottspark, vilket också skedde.
     
     
     
     
    24 januari - tisdag
     
     
     Den blicken...
     
     
    På morgonen hämtade jag min underbara kompis Lexus ute på Djurgården och nu hade minusgraderna bytts mot flera plusgrader. Hemma i Bromma kvittrade pilfinkarna intesivt i buskarna och koltrasten sjöng fortfarande försiktigt sin ljuvliga sång, i väntan på den riktiga våren. Dagarna med Lexus blev som vanligt underbara.
     
     
    (null)
     Julrosor kan man lita på, och givetvis även Lexus !
      (null)
    Lexus har sin favorittjej Mira boende i kvarteret och nu löper hon. Han förstår verkligen varför han inte får komma fram till söta Mira.
     
     
     
     
     
     
    26 januari - torsdag
     
     
    (null)
     Innan Lexus åkte hem till Djurgården igen ville han granska bilderna som jag använder på honom i det här blogginlägget.
     
    Vi gick runt Parkudden innan jag lämnade Lexus och Djurgårdsbrunnskanalen var lika vacker som alltid.
     
    Solen går ner bakom Täcka udden på Djurgården.
     
     Tillbaka hem till Bromma och himlen över Stockholm brann i väster.

     
     
     
     
    27 januari - fredag
     
     
    (null)
    ...och nu tidig fredagmorgon,  brinnande himmel i öster!
     
     
     
    Karlaplans almar
     
     
     
    I veckan togs ytterligare 14 almar ner på Karlaplan och nu har sammanlagt 24 träd sågats ner på grund av almsjukan. Troligen kommer alla tråd framöver att smittas, så almar på Karlaplan är snart ett minne blott. Sedan får vi hoppas på bra och vackra ersättningsträd. 
     
    Bara några dagar efter fällningen blir stubbarna bortfrästa.
     
     
    Eftersom jag vill ha kontroll på vilka träd som växer i innerstaden och när nya träd planteras, brukar jag maila Stockholms stads trädexpert Britt-Marie Alvem. Idag fick jag reda på att silverlindar Tilia tomentosa planterades i höstas mellan Sankt Eriksgatan och Tomtebogatan i Vasastan. 
     
    Mängder av nya träd planteras varje år i Stockholm, både inhemska träd och nya sorter som passar in i vårt klimat. Några av de nya träd som fått sin plats i innerstaden de senaste åren är kinesträd, korstörne, katalpa, europeisk och amerikansk bäralm, guttaperkaträd och gulved. Jag följer varje år dessa träd och trots torra somrar så ser de ut att trivas gott i vår huvudstad.
     
     
     
     
     
     
    28 januari - lördag
     
     
    Gamla Stan
     
     
     
     
    Ibland känner jag en stark längtan in till Stockholms äldsta delar, till medeltida gränder utan biltrafik. Så denna lördag tog jag tunnelbanan in till station Gamla Stan och tillbringade några timmar bland dessa underbara gamla hus och gränder. I den smala Mårten Trotzigs gränd hade det vidriga klottret tagits bort tack och lov. Det var ganska stillsamt så här på förmiddagen och när jag drack mitt kaffe i Grillska huset, fanns där endast några få gäster. 
     
     
    Prästgatan åt båda håll.
     
     Jag undrar hur det har gått för Eddie Gran och hans loppisbutik på Själagårdsgatan 17. Tydligen hotades hans rörelse med konkurs då lokalhyran skulle höjas kraftigt. För 10 år sedan träffade jag Eddie flera gånger här och var även med på en av hans vandringar i Gamla Stan, där han berättade om gamla jazzklubbar. Läs gärna mer om Eddie här 
     
     Kindstugatan
     
    Det var länge sedan den lilla Järnpojken hade kläder på sig. Tidigare var det någon vänlig själ som klädde honom i olika kläder och det var alltid lika spännande att se han klädsel. Se bilder i det här äldre blogginlägget här.
     
     På väg ut från min kaffepaus inne i Grillska huset på Stortorget.
     
     Jag vilade en stund inne i Storkyrkan där mitt inlägg på Facebook som handlade om att ta inträde i kyrkor, skapade en stor debatt.
     
      (null)
     
     
    Ni vet väl att det går att se alla mina tidigare dagböcker genom att klicka på de gamla böckerna i menyn till vänster.
     
     
    Tillbakablickar
     
     
    Vecka 4 - 2021 se här!
     
    Vecka 4 - 2020 se här!
     
     
     
     


    Vecka 3, 2023 - Koltrastsång och blommande aprikosträd


     
     16 januari - måndag
     
     Långholmen
     
     
     Stigen genom ängen vid Kerstins rosäng på Långholmen
     
     
     
    På en skylt som Kerstin skrivit vid sin rosäng på Långholmen läser jag:
     
    Rosängen kommer framöver att skötas av Jobbstart Långholmen.
    Tack för all uppmuntran och uppskattning under de gångna mer än 20 åren. Många trevliga och intressanta samtal och besökare från världen över. T.o.m. Alaska.
     
    Jag besöker Kerstin bland sina rosor några gånger varje sommar och även om hon lämnat över sitt lilla paradis till Jobbstart, kommer jag säkert någon gång även i fortsättningen se henne bland de underbara över 100 olika gammeldags rosorna som hon planterat genom åren. Det är en fröjd att höra henne berätta om rosornas historia när vi möts vid den vackra platsen på Långholmen.
     
    Läs gärna hennes fina blogg Storstadsnatur här!
     
     
     Badstranden på Långholmen
     
     
    Det är en händelselös tid nu i Stockholms gröna rum, men jag ska försöka att varje vecka hitta något som har med stadens parker att göra, men även något annat som handlar om växter och trädgård.
     
     
    Vintern är grön just nu och under förmiddagens vandring på Långholmen kändes det nästan vårlikt
     Efter promenaden gick jag upp till Verkstadsgatan i Hornstull för att ta en kaffe och stans godaste kanelbulle på Cimmonon Bakery, ett av mina favoritcaféer. När jag kom in där i värmen så möttes jag av glad sång av kvinnan som jobbade där, kanske att hon är ägaren. Jag tackade för den välkomnande sången och sa att jag var sugen på dessa fantastiska kanelbullar. Då visade det sig att en kund just hade varit där och köpt alla kanelbullar som fanns, så jag fick nöja mig med ett bakverk som såg ut som en blandning av kanelbulle och wienerbröd som var helt ok.
     
     
    Stora Henriksvik
     
     
     
     
     
     
     
     
     16 januari - tisdag
     
     
    Min älskade lilla kompis Lexus och jag går korta promenader här hemma i Bromma. Det var vårlikt den här veckan och koltrasten sjöng ljuvligt för oss när vi morgonvandrade i gryningen.
     
     
     
     
     
    17 januari - onsdag
     
     
     
    Att söka upp bra trädgårds- och naturprogram fortsätter nu i vinter och jag upptäckte nu att mästarnas mästare Monty Don har tre nya program ute, där han besöker trädgårdar i Venedig, i Kroatien och i Grekland. Som vanligt är det ljuvligt, meditativt och lärorikt att följa denna man som beskriver platserna poetiskt, med känsla och kunskap. Jag hoppas att han fortsätter att åka runt och skapa dessa fantastiska program. Det kanske snart är dags att besöka Norden? Jag skulle gärna vilja höra honom beskriva Centralbadets trädgård, eller trädgårdarna på Djurgården!
     
    Se programmern på SVT-Play här!
     
     
     
     
     
    18 januari - torsdag
     
     
    Mosebacke torg
     
     
     Södra teatern
     
     
    Fina Mosebacke torg har rustats upp med nya planteringar och gräsmattor. En ny ligusterhäck runt det lilla caféet har planterats och träden har fått nya växtbäddar, Några nya träd har även planterats och gräsmattor och planteringar kommer att vara avspärrade fram till sommaren. Jag kommer givetvis att följa arbetet med plantering och återkommer med växtvalet.
     
     
     
     
     
     
     
     
    19 januari - fredag
     
     
    Uppsala botaniska trädgård
     
    Orangeriet
     
     Japansk aprikos Prunus mume 'Beni-chidori' 
     
     
    Innan pandemin reste jag ofta ut i Europa, helst till Italien, men nu har allt resande helt stannat av. Dels beror det på att pandemin ännu inte helt upphört, men även för att det är krig i Europa. Andra anledningar är min flygrädsla och flygets påverkan på miljön.
     
    Så idag när jag satt i bilen mot Uppsala som ligger 7 mil från Stockholm, kändes det som ett stort äventyr! Som en spännande resa. Lätt snö föll och det var nollgradigt när jag steg in i det tropiska växthuset i botaniska trädgården. Det kändes gott att få se växter igen, varav flera av dem blommade och att även få njuta av dofterna i växthusen. Jag gick de grusade stigarna fram i miniatyrtropikerna och trivdes gott en stund i den fina anläggningen. 
     
    I orangeriet var det öppet och jag fick se alla stora växter varav de flesta står ute i trädgården under sommaren. I den fina lokalen trivs växterna nu på vintern i 5-10 graders värme. Höjdpunkten just nu var givetvis det japanska aprikosträdet Prunus mume 'Beni-chidori' som blommade mycket vackert.
     
     
     
     
     
     
     Barockträdgården
     
    (null)
     
     
    I barockträdgården mellan orangeriet och Uppsala slott, arbetades det med växtbäddarna till nyplanteringen av de pyramidformade granarna som ska planteras i vår. De 50 gamla granpyrmiderna från 1760-talet hade blivit för stora och mådde heller inte så bra, så till våren kommer nya granar planteras och de kommer åter igen ha den spetsiga pyramidformen. På ritningar från 1600-talet då barockträdgården skapades, fanns granar med och de plantor som ska planteras i vår är kloner från de granar som planterades på 1760-talet.
     
     
    De här bilderna tog jag i barockparken 2008, nu är alla dessa granpyramider borta och nya kommer att planteras i vår!
     
     
    Tropiska växthuset
     
    Mexikansk kotteparl - Dioon edule
     
    Safirbuske - Eranthemum pulchellum
     
    Ametistbuske - Strobilanthes auriculata
     
     Brillantasia owariensis
     
     
     
     
     
     
     
    21 januari - lördag
     
     
     
    Läst, skrivit, druckit kaffe och vin. Raggsockor och levande ljus.
     
     
     
     
     
    22 januari - söndag
     
     
    Koltrasten som sjöng sin vackra skuggsång i början av veckan tystnade igen nu när det blev kallt med 7 minusgrader och rimfrostiga ekar.
     
     
     
    Tillbakablickar
     
     
    Vecka 3 - 2021 se här!
     
    Vecka 3 - 2020 se här!
     
    Vecka 3 - 2018 se här!
     
     
     
     
     
     

    Vecka 2, 2023 - Tidig vår hos Edvard

     
    9 januari - måndag
     
     
     
    Dimmigt, grått och fyra plusgrader. Under morgonpromenaden med Lexus syntes inte Kungsholmen på andra sidan sjön.
     
     
     
     
    10 januari - tisdag
     
     Vandringarna blir korta nu när älskade Lexus tyvärr har problem med ett ben.
     
     
     
     
     
     
     
    12 januari - torsdag
     
     
    Edvard Andersons växthus
     
     
     
    När gråvädret blir alltför deprimerande, brukar jag bege mig till Edvard Andersons växthus i Bergianska trädgården för att få lite ljus, blomsterfägring och en kopp kaffe, Som vanligt så här års gick jag först ner till den japanska dammen för att se om möjligen den kinesiska trollhasseln hade någon utslagen blomma. För tre år sedan blommade de ordentligt den här dagen, men nu var blomknopparna tack och lov slutna. Det är ju några vintermånader kvar att ta oss igenom. 
     
     
    Ett mandelträd i urna var i blom just intill ett cafébord.
     
    Det som fångade mitt intresse mest den här dagen var hur långt våren kommit i medelhavsavdelningen och visst blommade det på sina håll. Borde man inte bo någonstans runt Medelhavet, där vintrarna är medgörliga och korta?
     
    Ljuvliga Bellevalia hyacinthoides
     
     Utanför växthuset var alla mistlar fyllda av bär.
     
     
     
     
     
    14 januari - lördag
     
     
     
    Den här tiden året då trädgårdar och parker vilar och väntar på våren, letar jag upp något intressant att se på TV.
     
     
    Den här mycket intressanta serien på 4 avsnitt handlar om The Great Northern Garden Build finns att se på Youtube. Se här!
     
    På SVT Play kan man se denna fantastiska serie om växternas liv, berättad av den lika fantastiska David Attenborough. Det är inte bara människors och djurs liv som är en ständig kamp på liv och död, växterna lever ett lika oroligt och farligt liv. Den sista delen handlade om människan och växterna, vilket alltid är lika deprimerande att se, hur vår ´íntelligenta´´ art behandlar vårt vackra klot. Lyckligtvis avslutades avsnittet med en viss hoppfullhet. 
     
     
     
     
    15 januari - söndag
     
     
     
     
    I vinter har jag verkligen kommit av mig med mina stadsvandringar, men idag gick jag över till Kungsholmen och bort till den gröna bryggan vid Mariedal. Jag tittade till alla växter som planterades förra året vid Mariedals trädgårdscafé ovanför bryggan. Mängder av syrener av sorten Syringa vulgaris 'Norrfjärden' kommer med tiden att bilda stora syrenbersåer med öppning ner mot Karlbergskanalen. Andra växter har också planterats som till exempel Kameliaschersminer. Plantorna är små så det kommer att ta många år innan de växt ill sig ordentligt.
     
     
    Mariedals trädgårdscafé
     
    Det vackra 1700-talshuset Mariedal och det nyöppnade trädgårdscaféet.
     
     Vinterkörsbäret blommade på Karlaplan!
     
     
    Tillbakablickar
     
     
    Vecka 2 - 2021 se här!
     
    Vecka 2 - 2020 se här!
     
     
     
     

    Vecka 1, 2023 - Vinterblommor

     
     
     
    God fortsättning! 
     
    Det kanske inte är helt genomtänkt att starta upp en trädgårds/park-dagbok i januari, men jag ser det som en utmaning. Som vanligt kommer jag i varje fall att nosa upp det som händer i Stockholms parker/trädgårdar och förhoppningsvis blir det snart dags att tillsammans med kära Lexus börja söka efter de första vårtecknen.
     
    Förra året blommade till exempel vintergäcken på Prins Eugens Waldemarsudde redan i slutet av januari, vi får se hur vintern och vårvintern utvecklar sig i år. Naturligtvis vill jag att årstidernas växlingar ska ske under normala tider, då våren anländer i slutet av mars. Men jag kommer trots det inte bli besviken om vintergäcken dyker upp ute på Wudden i slutet av januari även i år...
     
    Nu kör vi! 
     
     
     
     
     
     2 januari - måndag
     
     
     
     
    Planen var att åter börja stadsvandra nu när året är nytt och outforskat, men regnet och mörkret över Stockholm fick mig på andra tankar. I stället för att bli blöt och kall åkte jag till Slottsträdgården Ulriksdal för att få en dos av vackra blommor, vilket var oerhört uppiggande nu i mörkaste januari. Som vanligt var växthusen fantastiskt fint inredda med växter och prylar och även om jag är lite tveksam till Amaryllis, så stod jag framför utställningen länge och bara tog in blomsterfägringen.
     
    Men den blomma som fick mitt trädgårdshjärta att smälta den här dagen var liljekonvaljen. De som blommar mitt i vintern kallas Iskonvaljer, vilka har legat i kyla och sakta fått ljus och värme inomhus. I tron att det är vår, vaknar de då till liv och börjar blomma. Jag antar att de hellre vaknat under den normala våren, i en vacker lund under skirt grönskande träd. Men men, många av oss har inte tålamod att vänta...
     
    Morotskakan till kaffet fick högsta betyg!
     
     
     
     
     
     
     
    3 januari - tisdag
     
     
     
     
    I december räknade jag alla Ginkgoträd på Hornsgatan eftersom jag länge hört flera olika antal. Jag gick den långa gatan fram och tillbaka med full koncentration under räkningen och den enda gången som jag för en stund tappade fokus var när jag mötte en liten hund, men det ordnade upp sig. Antalet var 209 stycken och inte 250 eller 300 som jag hört på olika håll.
     
    Den här tredje dagen på det nya året var det åter dags att räkna träd, nu på Vasagatan och Torsgatan där nya träd planterats under de senaste åren, bland annat Zelkova, Rödask och Berlineral. I mitt projekt att följa växterna i Stockholm strävar jag efter att ha bra koll på stadens gatu- och parkträd och längs Vasagatan har under 2019-2022 planterats 67 nya träd och på Torsgatan var antalet nya träd 31.
     
    Det blåste isande vindar när jag gick över Kungsbron över till Kungsholmen för att besöka den nyrustade Polishusparken som sedan ett antal år tillbaka är sammanfogad med Rådhusparken. Upprustningen av parken kommer att slutföras i år, men de flesta växterna är planterade, så som 23 nya träd och mängder av buskar och perenner. Jag har som vanligt tiggt åt mig växtlistor av Stockholms stad och återkommer under vår och sommar vad det är för nya växter i den fina parken. Det har i varje fall planterats 34 st doftschersminer av sorten Finn, 84 st Dvärgsyren och 32 st snöbollsbuskar.
     
    Kaffe drack jag på mysiga Wilmer kaffestuga på Bergsgatan 30 just intill.
     
    Jag avlutade dagens parkspaning i Landstingshusets trädgård där alla 12 hybridkejsarolvon blommade och jag konstaterade att olika växter blommar ofta året runt i Stockholm. Vinterjasminen blommar nu på Prins Eugens Waldemarsudde, vilket är helt normalt, men jag har aldrig tänkt på att det under hela året, även på vintern blommar någonting i vår stad. Visst har vi ännu flera månader vinter framför oss, men jag väntar trots allt på de första snödropparna och vintergäcken. 
     
     
     
    Polishusparken
     
     
     
     
     
     
     
     
     4 januari - onsdag
     
     
     
    I december planterades de två ersättningsträd till de mycket stora almarna som dog av almsjukan invid Gustav Vasa kyrka på Odenplan. Jag hade önskat bok eller varför inte två skogsekar. Nu blev det tysklönn som kan tyckas vara ett ganska tråkigt träd utan någon uppseendeväckande skönhet vare sig vår, sommar eller höst. Men med tiden tror jag nog ändå att de kommer att pryda platsen och jag såg faktiskt att en tysklönn i Rosendals slottspark som hade mycket vackra höstlöv i oktober förra året.
     
    Jag tog Covidvaccin nr 5
     
     
     
     
    5 januari - torsdag
     
     
    Några centimeter snö hade kommit under natten och jag tog mig ut till Djurgården för att besökta Prins Eugens Waldemarsudde och Rosendals trädgård. På Wudden var jag som vanligt nyfiken på den vinterblommande vinterjasminen vid väggen intill slottet. Visst blommar busken oftast hela vintern, men när det blir för kallt och bistert skrumpnar de gula blommorna ihop, men det utvecklas ständigt nya blomknoppar, som tålmodigt väntar på varmare väder, då de slår ut i blom.
     
    Skulpturen Tänkaren känns som en kär vän där han sitter i sina djupa tankar på muren. Egentligen ser jag honom varje dag eftersom en miniatyr av Auguste Rodins mästerverk står i mitt fönster hemma i Brommanästet. Det var min fina avslutningspresent från Engsholms slott när jag gick i pension i december 2017. VD Kerstin visste verkligen vad som skulle passa mig.
     
    Caféet och plantbutiken på Rosendal öppnade idag och jag hade tänkt återinviga växthuscaféet med kaffe och kanelbulle, men jag väntar till nästa gång. Det känns ändå fint att möjligheten finns.  
     
     
    Vinterjasminens blommor har haft det jobbigt i minusgraderna och väntar in plusgrader för att börja blomma igen.
     
     Rosendals trädgård
     
     
     
     
     
     
    6 januari - fredag
     
     
    Idag är det 100 år sedan min far föddes, grattis där uppe i trädgårdsmästarhimlen! Han är årsbarn med Stockholms stadshus som invigdes 23 juni 1923 och jag antar att det kommer att firas i sommar. Jag firar idag min far med en varm tanke.
     
    Jag såg ett trädgårdsprogram i två delar på BBC - The great northern garden built. Mycket intressant. Finns att se på You Tube. Det dröjer troligen ett tag innan Gardeners world med fantastiska Monty Don, startar upp säsongen med våravsnitt. 
     
     
     
     
     
     
     
    7 januari - lördag
     
     
    7 januari 2023
     
    28 november 2022
     
     
    Den 28 november besökte jag Lumaparken i Hammarby Sjöstad för att se vad det tunga snökaoset ställt till med. Mängder av blöt snö tyngde träd och buskar, vilket gjorde att grenar bröts av. Lönn och tallar råkade värst ut, men även alla körsbärsträden i Lumaparken råkade illa ut. I parken  finns nästan 100 prydnadskörsbärsträd av sorten Prunus 'Accolade' och Tokyokörsbär Prunus x yedoensis, många av dessa träd hade fått både stora och små grenar avbrutna och det såg verkligen tragiskt ut.
     
    Idag var jag där igen och nu var träden beskurna på ett bra sätt efter alla grenbrott. Med tiden kommer träden att växa till sig igen och redan under blomningen i vår kommer vi åter få njuta av en härlig blomsterfest i Lumaparken.

     

     
     
     
    8 januari - söndag
     
    (null)
     
     Efter att Lexus har varit hemma på Djurgården i en vecka, så kom han till mitt Brommanäste idag. Nu börjar vardagsrutinerna igen, oxveckor väntar för de som jobbar, för Lexus och mig som inte har något jobb väntar istället fria och lata dagar🐶👴🏼
     
     
     
    Tillbakablickar
     
     
    Vecka 1 - 2021 se här!
     
    Vecka 1 - 2020 se här!
     
    Vecka 1 - 2018 se här!
     
     
     
     


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails