Site Meter

Vecka 2, 2020 - Förtrollande trollhassel

 Januarimagi vid Djurgårdsbrunnskanalen
 
 

6 januari – tisdag

 

Att skriva webbdagbok med inriktning på trädgård och parker, är verkligen inte lätt den här årstiden. Väntar in vårtecken och det enda jag kan hitta just nu är att Liljevalchs vårsalong öppnar på fredag och så trollhasseln då! Om jag ska fortsätta med dagbok här på bloggen framöver, kommer jag att hoppa över vintermånaderna. Temperaturen ligger på 8-10 grader varmt och ingen snö i sikte och idag börjar vardagarna igen efter alla helger, men som pensionär blir det ju ingen större skillnad.

 

Hon föddes under juldagarna och är släktens nya lilla prinsessa. Snöflingor föll under kvällen då Eira föddes och nu bor hon i trygghet med sin mamma och pappa på gården Westermossen i Roslagens famn. Idag hälsade min dotter och jag på den lilla söta, som kommer att få växa upp tillsammans med alla djuren på gården och med naturen runt omkring. Tack för idag kära systerdotter Therese, Tobias och Eira.

 

 

8 januari – onsdag

 

8.39 gick solen upp bakom tjocka moln när Lexus och jag vandrade längs Djurgårdsbrunnskanalen. Vi hade lä från de friska sydvästliga vindarna och temperaturen låg på 5 plusgrader, denna varma vinter. Vardagarna på Udden är tillbaka och mitt tredje år som pensionär har inletts. Nu tar vi oss an januari som är årets längsta, tråkigaste och fattigaste månad, men kommer vi bara in i februari så brukar det bli lättare.   

 

 

Bergianska trädgården

  

 
Den japanska trollhasseln blommar redan i januari i år i Bergianska trädgården
 
(null)
 I den  här bilden med mobilkameran är det fokus på lillkillen...

 

 

9 januari – torsdag 

 

Jag trivs på caféer där man kan sitta länge och njuta av kaffet och miljön och när man får ta med sig hunden in blir besöket även spännande och roligt. Som idag när Lexus fick följa med till Café Blomma i Åkeshov där han fick sin egen hundmeny med korv, köttbullar och blodpudding. Stämningen med hundar vid nästan varje bord var trevlig och positiv och tänk om människor kunde hälsa på varandra så som hundar gör när dom går på café…

 

I Bergianska trädgården var jag nästan säker på att den japanska trollhasseln (Hemamelis japonica) hade börjat blomma vid japanska dammen och mycket riktigt lyste busken av de underbart gula lite märkligt fransiga blommorna. Jag har nog aldrig sett den blomma i januari förut vad jag kan minnas, däremot brukar den ofta starta i februari. Denna tidiga lilla blomsteryra fortsatte vid Kullatäppan intill Nordiska museet på Djurgården där även den röda hybridtrollhasseln ’Diane’ börjat blomma lite försiktigt.

 

 

 

11 januari – lördag

 

År 2016 besökte vi Erik Johanssons fantastiska utställning på Fotografiska. Nu är han tillbaka där med ännu fler lika fantastiska verk av hans speciella fotokonst och vi var på plats igen. 35-åriga bildkonstnären Erik har sin studio i Prag och skapar ungefär åtta verk om året. På hans hemsida kan man läsa – till skillnad från traditionell fotografering fångar han inte ögonblick, han fångar idéer med hjälp av sin kamera och fantasi.

 

Se bilderna på hans hemsida här!

 

Vi avslutade med caféfika och utsikt över vår vackra stad.

 

 

 Glödande soluppgång hemma i Bromma
 
 

12 januari – söndag

 

I bilen på Essingeleden på väg mot Bergianska trädgården, tänkte jag att äntligen är dags för ett riktigt fotouppdrag igen. Fotograferingen i torsdags i Bergianska, räknas inte eftersom jag då endast använde mobilkamera. Nu ville jag fota den japanska trollhasseln med min riktiga kamera, även om det bästa resultatet inte syns i blogginlägget. Bilderna tappar väldigt mycket av sin kvalitet på sin väg mot bloggen tyvärr.

 

En ny vecka med nya äventyr väntar! Vi har snart kämpat oss igenom halva januari. 

 
 
 
 
Erik Johanssons fantastiska utställning på Fotografiska!
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Therese

Ett nytt odlings,trädgårds och blomsterår! Även om januari är grått så får vi passa på att planera inför årets odlingar och blomstervandringar. Eira och hennes mamma planerar och ser fram emot att gå stockholmsvandring med dig i vår!

2020-01-12 @ 19:26:46
Postat av: Liza Hansson

Jag har aldrig sett Trollhassel blomma, tack för bilderna. Kejsarolvon har vi utanför porten och de har börjat blomma lite. Väntar på att resten av naturen ska vakna.

2020-01-13 @ 07:30:50
Postat av: Hasse Wester

Det ser jag verkligen fram mot Therese!

2020-01-13 @ 08:06:20
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Ja visst är det härligt med dessa tidigt blommande buskar Liza!

2020-01-13 @ 08:06:54
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Ove & Christina

Häftiga bilder från Fotografiska också!! Wow!

2020-01-26 @ 17:28:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0