• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Syrentider på Söder!

    Bergsprängargränd i Vitabergsparken
     
     
    30 maj 2015
     
     
    Uppdaterat 7 juni:
    Tre av bilderna i det här inlägget lade jag ut på bokens Facebooksida och i skrivande stund har 4153 gillat, 181 har delat inlägget och 139 har kommenterat inlägget. Som vanligt är det på Facebook som det händer...!
     
     
    Min traditonella syrenvandringen på Södermalm började tidigt i ottan den här Stockholm Matathon-dagen. För att hinna med allt vackert så gäller det att arbeta hårt...!
     
    Det finns nog ingen växt som berör och som tar mig tillbaka till gården där jag växte upp i Norrtälje, som vanliga bondsyrener! När de även växer intill dessa söderkåkar och kastar sig över plank och staket så är lyckan total för en som gillar att ´´knäppa kort´´ på växter och trädgårdar! 
     
     
     
    Bergsprängargränd igen
     
    Sofia kyrka
     
    Stora Mejtens gränd i Vitabergsparken
     
    Hundkäx tycker jag också om...
     
    Mäster Pers gränd i Vitabergsparken
     
    Pärlbusken (Exochorda) blommar på Mäster Mikaels gata.
     
    Sista Styvens trappor
     
    Anna Lindhagens täppa 
     
    Stig Claessons park vid Åsögatan
     
    Lotsgatan
     
    Lotsgatan
     
    Skeppargränd
     
    Kvastmakartrappan på Åsöberget
     
    Helgalunden
     
    Här på Swedenborgsgatan 7 har jag inte fikat ännu, men visst lockar det när de går ut med att det här är Sveriges bästa café? Tydligen är det riktigt bra, läs här!
     
    Praktfullt vid Mariatorget
     
    Vackra Monteliusvägen på Mariaberget, men det är inte helt lätt att fotografera här - se de två sista bildern i det här blogginlägget.
     
     
    Södermalms grönska är så vacker och jag har jobbat i olika trädgårdar i den här stadsdelen på 70. 80 och 90-talet. Men allt är inte frid och harmoni på Söders höjder. Monteliusvägen är en av Stockholms vackraste platser, men också ett populärt tillhåll för de som tycker att graffiti är konst. Jag blir både ledsen och förbannad...
     
     

    Millesgården i slutet av maj

     Ännu blommar några magnolior vid Himmelstrappan och jag undrar om det här kan vara sortern 'Susan' som är senblommande?
     
     
    Det är alltid lika storslaget och vackert på Millesgården. Visst är Carl Milles statyer något utöver det vanliga, men för mig är själva platsen lika fantastisk. Den starkt sluttande skulpturparken med alla olika terrasseringar skapar både dramatik och skönhet. Tänk bara om utsikten hade varit en annan än Värtahamnen.
    De flesta blomsterlökar hade blommat färdigt vid mitt besök, men en del vackra tulpamer och några narsisser blommade fortfarande fint i planteringarna. 
     
    Mitt besök skedde bara några dagar innen utställningen Älskade blommor öppnar. Nu på lördag den 30 maj invigs utställningen av Karin Berglund och det här kan man läsa på Millesgårdens hemsida:
     
    Öppnar 30 maj!
    I årets sommarutställning på Millesgården släpper vi in trädgården i Konsthallen. När det blommar som vackrast i skulpturparken, låter vi det blomma även inomhus genom att visa mer än 60 konstverk av 20 konstnärer, alla med blomstermotiv. Äldre stilleben hänger sida vid sida med verk av framstående samtidskonstnärer. Vi ser måleri, foto och rörlig bild, blomsterbilder som förmedlar allt från lust och njutning till död och förgänglighet.
    I utställningen öppnas våra ögon för detaljerna i de förföriska blomstermotiven.

     Den vackra murrevan täcker skarver och mellanrum i både den stora Himmelstrappan och övriga trappor i skulpturparken.
     
     Carl Milles var och är en av våra skickligaste konstnärer, men allt han gjorde var inte bra...

    Skansens trädgårdar i slutet av maj

     
     
    27 maj 2015
     
     
    Några besök om året i Skansens vackra trädgårdar är ett måste! Vid entrén blev jag lite orolig när hundratals barn stod i kö vid kassorna, men de brukar inte välja samma områden på Skansen som jag. Skånegården tillhör de trädgårdar som jag tycker bäst om i Stockholm och idag träffade jag Eleonora Höög som är en av de som ansvarar för skötseln här och bort mot Skogaholms herrgård. Hon berättade att hon ibland har tidstypiska kläder på sig, från tiden då den här gården var i drift nere i Skåne i början av 1900-talet. Jag måste absolut återvända med kameran då trevliga Eleonora klätt sig i dessa kläder.
     
    Från Skansens hemsida kan man läsa: (och visst är det väl lite kul att Eleonora Höög jobbar på en gård som tidigare låg i Högs socken utanför Lund?)
     
    En kall marsdag 1912 kom ett flyttlass med häst och släde körande över slätten mot Högs socken nordväst om Lund. Det var familjen Åkesson som var på väg till sitt nya hem – den gård som nu är Skansens skånegård.

    Familjen bestod av Per och Bengta Åkesson och deras yngste son Emil. Emil hade nyss slutat skolan, och nu skulle han hjälpa till på gården. Sedan skulle han ta över den, var det tänkt. Men så blev det inte. År 1925 såldes gården och sedan stod boningshuset obebott länge.

    När Skånegården flyttades till Skansen 1973–77 var Emil med och kunde berätta hur familjen hade levat där. Det är alltså familjen Åkessons hem på 1920-talet som besökaren får se.

    Till gården hörde 20 tunnland jord, där familjen odlade säd och sockerbetor. Dessutom hade de några kor och ungdjur, höns, ankor, grisar, en bagge och en tacka.

    Skånegården kommer från den bördiga slättbygden i Högs socken i södra Skåne. Där låg den helt kringbyggda gården mitt ute på den stora blåsiga och skoglösa slätten. Husen är byggda i korsvirke och tegel och taken är täckta med halm.
     
    Läs mer om Skansens trädgårdar här!
     
     
     
    Trädgårdsmästare Eleonora Höög i Skåneträdgården på Skansen
     
    Det här är en av mina favoritvyer här på Skansen och bilden som jag tog till boken är även den bild jag tycker bäst om där. I flera år har jag nu försökt vara på plats när äppelträden blommar som bäst, men aldrig lyckats fullt ut. I år var blomningen svag och andra år har det varit andra problem som gjort att träden inte blommat sådär överdådigt som jag tänkt mig att de ska göra. Samtidigt så känns det bra att jag inte kan fånga den vackra vyn bättre än jag gjorde till boken...!
     
    På Skansen hänger man upp fågelholkarna! Sånt gillar vi!
     
    Underbar entré!
     
    Här känns det som att komma tillbaka till min barndom! 
     
     
    Hela Stockholm satsar stort på vårblomningen i år. Här på Djurgårdsslätten, mitt i vägen fram mot Skansen och Gröna Lund lyser det av lyckliga tulpaner just nu. De vackra blomsterlökar som blommar nu är:
    • Allium rosenbachianum 'Album' 
    • Allium schubertii
    • Allium aflatunense 'Purple Sensation' 
    • Tulipa 'Tres Chic' - vit liljetulpan
    • Tulipa 'China Town - rosa
    • Tulipa 'West Point' - gul liljetulpan
    • Tulipa 'Violet Bird' - lilagrön
    • Tulipa 'Abba' - röd
    • Tulipa 'Kingsblood' 
    • Camassia leichtlinii 'Alba' 
     
     
    Den gula liljetulpanen 'West Point' 

    Engsholms försommarängar

     
    Om några veckor klipper vi gräs här och om någon undrar varför jag inte finstädar dessa ängar/gräsmattor om våren, så är det för att inte störa utveckligen av vårfloran! Under mina 18 år i parken så är vårfloran den allra vackraste i år! Gullvivor, färgätmigej och mandelblom samsas runt slottet!
     
    Efter min vinterbuskröjning har sjöutsikten blivit så mycket bättre!
     
    Tidig morgon!
     

    Magnolia i Stockholm

     Magnolia kobus i kvartert Cepheus i Gamla Stan, den 29 april 2015. Ett perfekt placerat träd bland medeltidshusen. Här står det skyddat från hårda vindar och sträng kyla.
     
     
    Magnoliasläktet (Magnolia) är ett växtsläkte som omfattar 210 arter. Arterna förekommer naturligt i AsienNord- och SydamerikaMagnoliorna är ett mycket gammalt släkte som fanns innan bina. Blommorna utvecklades därför för att pollineras av skalbaggar. Man har funnit fossila lämningar av Magnolia acuminata som är 20 miljoner år gamla.Släktet är uppkallat efter Pierre Magnol, en botaniker från Montpellier i Frankrike. (Wikipedia)
     
    Det är något väldigt speciellt med magnolior. De stora vackra blommorna överglänser det mesta i blomväg i slutet av april och i maj månad. För 20 år sedan då jag jobbade i Stockholms trädgårdar, fanns endast några enstaka Magnolia x soulangeana, Magnolia kobus och Magnolia stellata i huvudstaden. De var då exotiska inslag i stadsbilden. Nu har mängder av nya vackra och härdiga sorter förädlats fram och den här fantastiska växten har blivit allt vanligare i Stockholm under de senaste 5 åren.
     
    På flera håll, som till exempel på S:t Eriksgatan, Valentin Sabbats väg, Gröndalsvägen och Jaktgatan i Norra Djurgådsstaden har Magnolia nu planterats som gatuträd. Även om det är stora exemplar som planterats i staden, så kommer det att ta flera år innan de växt till sig och visar den prakt som trädgårds- och parkplanerarna tänkt sig. Jag har fösökt sammanställa de viktigaste magnoliaträden/buskarna i det här blogginlägget och jag har fått god hjälp av mina följare av bokens Facebooksida, som har tipsat om platser där man kan njuta av magnolia. Stort tack också till Stockholms stads trädexpert Björn Embren som hjälpt mig med viktiga växtlistor och som verkligen har varit hjälpsam.
     
    Den här sidan kommer att uppdateras om det tillkommer nya magnolior i staden och när dagens magnolior växt till sig. Ni som bor i södra Sverige och är vana med stora magnolior måste förstå att många av Stockholms magnoliaträd har planterats under de senaste åren, men med tiden kommer de att bli ett mycket vackert inslag i stadsbilden.
     
    De första magnoliorna Magnolia bondii på Jaktgatan i Norra Djurgårdsstaden och ute vid Hässelby slott är de som blommar först i slutet av april. De gula sorterna är sist ut och flera sorter blommar till början av juni. Det betyder att magnolior blommar i en månad i Stockholm!
     
    Längst ner i inlägget finns en bra text av Lars Forslin, som handlar om magnolior.
     
     
    Magnolia 'Susan' framför Edvard Andersons växthus i Bergianska trädgården. 19 maj 2021.
     
    Magnolia kobus i Bergianska trädgården. Bilden är tagen 1 maj 2012. Två magnolior står här bredvid varandra - Magnolia kobus och Magnolia Merrill.
     
    Bergianska trädgården 22 april 2021. Till vänster Magnolia 'Merrill' och till höger Magnolia kobus.
     
     ´´Stranden´´ vid Rosenlundsparken den 23 april 2015.
     
     26 april 2015 vid det stora japanska magnoliaträdet - Magnolia kobus - i parken som planterat 1933, men det var faktiskt 7 magnolior som planterades på platsen, men efter andra världskrigets kalla vintrar klarade sig endast detta träd. Varje vår har man en fest här för att fira trädets blomning och vårens ankomst. Då är magnoliakören på plats och söders eget kulturpris, magnoliapriset har sedan 1969 varje år deltats ut till ´´en person som med sin gärning gjort förtjänstfulla insatser och glatt sina medmänniskor i Sofia församling eller på Söder´´. Några pristagare genom åren är Evert Taube, Per Anders Fogelström, Carl Anton, Hasse och Tage och Ivar Lo Johansson och alla pristagare får en magnoliaplanta. 
     
      Berzelii park 1 maj 2015. Magnolia 'Merrill'.
     
    Magnolia kobus, planterad 1997. Drottninggatan 90. Bild från 9 maj 2021.
     
    Magnolia vid Kungliga biblioteket i Humlegården, 26 april 2015
     
    Magnolia 'Galaxy' i Stureparken 14 maj 2017
     
     
    Maria kyrka 2 maj 2021
     
    Magnolia x soulangeana inne på konstnärsgården vid Bellmansgatan 7, den 26 april 2015
     
    Magnolia kobus på S:t Eriksgatan 89, den 8 maj 2021. 
     
     
    Karlbergsvägen 45 i korsningen Birkagatan. 5 st Magnolia 'Yellow River'. Bilden tagen 22 maj 2021.
     
    Fredmansgatan på Södermalm. 21 maj 2015.
     
    Magnolia 'Merrill' på Valentin Sabbats gata den 9 maj 2021
     
    Grubbens torg 9 maj 2021
     
    Magnolia kobus utanför Fersenska palatset (Handelsbanken) på Blasieholmen 2 maj 2021
     
    Magnolia kobus utanför KAK på Blasieholmen 2 maj 2021
     
    Invid Engelska kyrkan i Diplomatstaden 10 maj 2019
     
    Magnolia 'Galaxy' vid Norra Bantorget 14 maj 2015
     
    Samma 'Galaxy' på Norra Bantorget 15 maj 2021. Tyvärr var inte markfloran lika vacker som 2015.
     
     Magnolia 'Heaven Scent' och Magnolia 'Elisabeth'  på Norra Bantorget. 22 maj 2021.
     
    Ännu en magnolia har planterats vid Norra Bantorget, antingen hösten 2016, eller nu under våren 2017. Bild 15 maj 2021.
     
    Fyra magnolior har planterats 2016 vid Norrlandsgatan 14-16. Bild från 9 maj 2021
     
    6 rosa Magnolia på Centralplan. Troligen planterade 2016. Bild från 3 maj 2020
     
    Brunkebergs torg 9 maj 2021
     
    Magnolior på Brunkebergs torg är:
     
    Magnolia kewensis 'Wadas Memory'
    Magnolia 'Biondii'
    Magnolia soulangiana 'Heaven Scent'
    Magnolia 'Galaxy' 
     
     
     Brunkebergstorg 17 maj 2021
     
    Malmtorgsgatan 17 maj 2021
     
     På Millesgården blommade magnoliorna den 13 maj 2012
     
     Magnolia kobus på Västgötagatan 2, den 26 april 2015
     
    Täcka udden på Djurgården 12 maj 2021
     
    Blockhusuddens busshållplats på Djurgården 21 april 2021. Det här är en av Stockholms tidigaste blommande magnolia. 2017 slog de första blommorna ut den 2 april. 
     
    Vid Rosendalsterrassen på Djurgården planterades två stycken Magnolia 'Wildcat' 2015. Bild från 3 maj 2021
     
    Långa gatan i Djurgårdsstaden 12 maj 2021
     
    Magnolia stellata 'Rosea'  vid Kullatäppan/Nordska museet. 12 maj 2021.
     
    Kompisodlare vid Årstaviken. Här poserar de framför sin Magnonlia 'Merrill' i Eriksdalslunden 
     
    Eriksdalslunden 3 maj 2015. Trädet till vänster om huset är Magnolia x soulangeana och det höga mäktiga trädet till höger är troligen Magnolia 'Merrill' eller möjligen Magnolia Wada´s Memory.
     
    Magnolia loebneri 'Merrill' vid Hornsgatan 105, Pipmakartrappan den 3 maj 2015
     
    Skeppsholmen 17 maj 2021
     
    Magnolia x soulangeana på Skeppsholmen 6 maj 2015
     
    Magnolia x soulangeana vid Alhambra vid Skansenentrén. 12 maj 2021
     
    Pilgatan/Norrmälarstrand 15 maj 2021. Magnolia 'Galaxy' och Magnolia 'Red Lucky' 
     
     Serafen sjukshusträdgård 15 maj 2021. 
     
    Pokalvägen på Reimersholme den 25 april 2015
     
    Magnolia x soulangeanavid Borgarhemmet i Högalid.  

    Borgarhemmet är en byggnad för äldreboende uppförd år 1908 i kvarteret Yxan mellan HeleneborgsgatanHögalidsgatan och Varvsgatan på Södermalm i Stockholm.

    Fram till 1970-talet kallades Borgarhemmet "Gubbhuset" (egentligen Borgarskapets gubbhus). Borgarhemmet är idag ett äldreboende för såväl äldre som fått boendet beviljat och betalt av kommunen som för privatbetalande. Huvudman är Stockholms Borgerskap. En plats med dygnet-runt-tillsyn kostade 45 000 kronor per månad för en privatbetalande år 2003. (Wikipedia)

     

    Magnolia 'Yellow River'  den 18 maj 2021 på Vintertullstorget.

    Färgargårdstorget 10 maj 2015

     DN-skrapans gård den 30 april 2015
     
    En gård på Långholmen den 25 april 2015
     
     Diplomatstaden den 25 april 2015
     
    Jaktgatan i Norra Djurgårdsstaden den 8 maj 2021
     
    Lövängsgatan i Norra Djurgårdsstaden med Wingårdhs fula röda låda. 8 maj 2021.
     
     Maltesholmsvägen 16 maj 2015
     
    På Maltesholmsvägen precis utanför Hässelby slott har det planterats en magnolisaskog, som stadens trädexperten Björn Embren kallade det. Hela 43 st magnoliaträd och snödroppsträd med ensdast 3-4 meters mellanrum ska med tiden växa samman och bilda ett tak av magnoliablommor när man vandrar där under. Det kommer att ta tid innan det här projektet ser ut som tänkt. En fantastiskt härlig satsning tycker jag och jag kommer att följa utveckligen 
     
    Sorter som planterats är: (Klicka på namnen)
     
    Andra träd och buskar som planterats på Maltesholmsvägen är:
    Alelanchier 'Robin Hill'  
    Halesia monticola - Snödroppsträd
    Prunus 'Pink Cloude'  
    Prunus 'Accolade' 
     Tsuga
    Cornus chinensis
     
    Längst västerut på Gröndalsvägen i Ekensberg har mängder av nya träd och buskar planterats och de som bor här har fått fantastiska träd utanför sina fönster. Samma sak gäller här som i Hässelby att det kommer att ta en tid innan träden visar sin fulla prakt.
     
    Magnolior som planterats vid Gröndalsvägen är: (Klicka på namnen)
     
    Övriga träd och buskar som nyligen planterats på Gröndalsvägen är :
    Stewartia sinensis - Kinesisk skenkamelia
    Stewartia rostrata - Näbbskenkamelia
    Stewartia pseudocamelia - Skenkamelia
    Prunus subhirtella 'Autumnalis' - Vinterkörsbär
    Amelanchier 'Robin Hill' - Storblommig häggmispel
    Halesia monticola - Snödroppsträd
    Acer palmatum 'Osakazuki'
     Rhododendrum luteum - Guldazalea
    Cercis canadensis - Amerikanskt judasträd
     
      
    På Ljusstöparbacken 20 i Gröndal står det här vackra trädet och ser onekligen lite vilset ut intill 70-talshuset som ritades utan arkitekt...Bilden tagen den 25 april 2015
     
    I Bergianska trädgården finns den senblommande Magnolia tripetala - Paraplymagnolia. Bilden från 9 juni 2015.
     
    Buskmagnolia - Magnolia sieboldii tillhör de magnolior som inte blommar på bar kvist. Bergianska trädgården den 9 juni 2015.
     
     Här är en lista på de magnolior som jag vet om i Stockholm för tillfället. Jag tar gärna emot fler tips på var magnolior finns i Stockholmsomårdet!
     
    Aktergatan i Hammarby sjöstad.Bellmans källa i Mälarhöjden - 1 st. Magnolia 'Red Lucky' 
     
    Arbetargatan 
     
    Bellmansgatan 7 - Magnolia x soulangeana inne på gården
     
    Bergianska trädgården - Magnolia kobus och Magnolia x loebneri 'Merrill' vid granhäcken. Vid E.A:s växthus 2 Magnolia 'Susan' och 1 Magnolia 'Galaxy' 
     
    Berzelii park - Magnolia 'Merrill' och Magnolia stellata.
     
    Blasieholmen utanför Grand Hotel - Magnolia kobus
     
    Brunkebergstorg - Planterade 2017
     
    Bysistorget - Mellan de japanska körsbärsträden. Planterades 2016. ska fotografera våren 2017.
     
    Bysistäppan vid Hornsgatan - Rosa magnolia.
     
    Centralen, Centralplan - 6 rosa Magnolia, troligen planterade 2016.
     
    Diplomatstaden vid strandpromenaden
     
    Djurgården - Djurgårdsslätten 2 träd i refugen.
     
    Djurgården - Kullatäppan vid Nordiska museet, Magnolia x loebneri 'Wildcat'. Magnolia x loebneri 'Merrill', Magnolia stellata 'Rosea'. Planterade 24 juni 2015.
     
    Drottningatan/Wallingatan - Magnolia kobus, planterad 1997
     
    Ekensberg, Gröndalsvägen - M. Spectrum, M. Yellow Bird, M. Yellow River, M. denudata, M. Galaxy, M. Heaven Scent.
     
    Enskedevägen - Magnolia 'Galaxy´, Magnolia 'Heaven Scent', Magnolia 'Susan' och Magnolia 'Yellow Lantern'
     
    Enskede, Herrhagsvägen, rondellen - Magnolia soulangeana 'Lennie Alba' M
     
    Enskede, Kolonivägen - Magnolia denudata, 2 st, Magnolia kobus, 3 st. Planterade 2010.
     
    Enskede, Plantskolevägen - Magnolia denudata
     
    Farsta (Barnens träd) - Magnolia kobus. Planterat 2011.
     
    Fatburs kvarngata 3-7 - Ska fotografera våren 2017
     
    Fatbursgatan 2 - Planterad 2016
     
    Fjällgatan, Hälsans hus
     
    Folkskolegatan 8 - Magnolia obovata Junimagnolia
     
    Fredmansgatan - Gulblommande magnolia
     
    Fryshuset - Magnolia kobus. Planterade 2010.
     
    Färgargårdstorget
     
    Gamla Stan - Magnolia kobus inne på gården till kvarteret Cepheus.
     
    Gotlandsgatan - 1 st. Magnolia 'Yellow River' och 1 st. Magnolia 'Galaxy' 
     
    Grubbens trädgård 
     
    Gröndal, Ljusstöparbacken 20
     
    Hammarby fabriksväg - Magnolia kobus, Magnolia x loebneri 'Merrill' 
     
    Heimdalsgatan 15 gården - Magnolia 'Brozzoni'. Planterad i början av 2000-talet
     
    Hjulsta torg - Magnolia kobus, 1 st. Planterat 2010.
     
    Hornsgatan 105, Pipmakartrappan - Magnolia x loebneri 'Merrill' 
     
    Humlegården - Utanför Kungliga biblioteket
     
    Hässelby, Maltesholmsvägen utanför Hesselby slott - M. Bondii, M. 'Spectrum', M. Heaven Scent, M. Galaxy, M. denudata, M. Yellow River.
     
    Högalid, Borgarhemmet - Magnolia x soulangeana
     
    Jakobs torg - Magnolia 'Goldstar' 
     
    Karlbergsvägen 45 - 5 st. Magnolia 'Yellow River' 
     
    Karlbergs stadion
     
    Kista, Jyllandsgatan - Magnolia kobus. Planterade 2011.
     
    Kullatäppan på Djurgården - Magnolia x loebneri 'Leonard Messel' - Magnolia x loebneri 'Merrill'  - Magnolia x loebneri 'Wildcat'  - Magnolia stellata 'Rosea'  - Stjärnmagnolia 
     
    Kungsträdgården, Jacobs torg - Magnolia 'Elisabeth'. Planterat 2011.
     
    Londonviadukten - Magnolia kobus. Planterade 2011.
     
    Långholmen - inne på en gård...
     
    Manhems parken i Aspudden - 1 st. Magnolia 'Elisabeth' och 1 st. Magnolia 'Heaven Scent' 
     
    Malmtorgsgatan - 4 st planterade 2017
     
    Marabouparken i Sundbyberg - Magnolia 'Leonard Messel'
     
    Maria kyrkogård
     
    Millesgården
     
    Norra Djurgårdsstaden, Jaktgatan - Magnolia bondii
     
    Norra Bantorget - Magnolia 'Galaxy', Magnolia 'Elisabeth' och Magnolia 'Heaven Scent' 
     
    Norrmälarstrand/Pilgatan - 1 st. Magnolia 'Galaxy' och 1 st. Magnolia 'Red lucky' 
     
    Norrlandsgatan 14-16 - 4 magnolior planterades 2016
     
    Norrtullsgtan 12
     
    Nybrogatan 69-73 - Magnolia x loebneri 'Merril' 
     
    Pipersgatan, lekplats - Magnolia kobus. Planterat 2010.
     
    Reymersholme, Pokalvägen
     
    Rindögatan på Gärdet
     
    Rosendal i Enköpings fickpark, finns en Magnolia x loebneri 'Merrill' 
     
    Rosendalsterrassen - 2 st. Magnolia loebneri 'Wildcat'. Planterade 2015
     
    Rosenlundsparken - Vid ´´Stranden´´
     
    Rålambsvägen vid DN skrapan 
     
    Serafimerparken - Magnolia 'Merrill' 
     
    Skansenentrén på Djurgården - Magnolia x soulangeana
     
    Skärholmen - Magnolia kobus
     
    Skeppargatan/Strindbergsgatan
     
    Skeppsholmen - Magnolia x soulangeana
     
    Sofielundsplan - M.agnolia 'Galaxy', Magnolia 'Heaven Scent', Magnolia 'Yellow Lantern' och Magnolia x soulangeana 
     
    Spritstorget i Farsta - 5 st. Magnolia kobus och 4 st Magnolia 'Galaxy'
     
    Stureparken, Magnolia 'Galaxy'  planterad 2011
     
    S:t Eriksgatan - Magnolia kobus
     
    Stora Skuggan - Utanför Skafferiet 
     
    Täcka udden på Djurgården
     
    Valentin Sabbats väg vid Sabbatsberg - Magnolia x loebneri 'Merrill'. Planterade 2010.
     
    Vintertullstorget - 4 st. Magnolia 'Yellow River' 
     
    Vitabergsparken - Magnolia kobus
     
    Västgötagatan 2 - Magnolia kobus. Planterade 2011.
     
    Årstavikens koloniträdgårdar - Många olika magnolior
     
     
     

     Så trivs magnolian i din

     

     

    trädgård

     

    Magnolian har för många människor symboliserat det exotiskt ouppnåeliga, och i allt för många fall har drömmen om en magnolia i trädgården förblivit en dröm. Efterhand som allt fler entusiaster längre norrut i vårt land har vågat trotsa fördomarna om att magnolior bara är något för Skåne har det visat sig att många arter och sorter är betydligt härdigare än man förut trott, och faktum är att det finns möjligheter att odla magnolior även i Norrland!

     

    Alltsedan magnoliorna började komma till Europa, främst från Ostasien, på 1800-talet så har de omgivits av en air av exotism; man hade aldrig skådat så praktfulla växter, och så vackra växter måste väl vara väldigt känsliga saker, gick förmodligen resonemanget som alltsedan dess följt magnoliorna. Sant är visserligen att det finns många arter av magnolior som hör hemma i långt varmare klimat än vårt, men det är också lika sant att det finns en handfull arter som går mycket bra i Mellansverige, där de har visat sig vara fullt härdiga och utvecklat sig till stora, praktfullt blommande träd eller buskar genom en mansålder.

    Det finns även magnolior som tagit språnget över Dalälven och Norrlandsgränsen och som trivs utmärkt hos sina entusiastiska ägare. Det är naturligtvis främst kustlandet med zon 4 som är aktuell, men faktum är att det finns en magnolia norr om Östersund (zon 6) som överlevt i mer än 25 år mot en husvägg, men det ska sägas att den inte blivit stor under den tiden – dock visar det på det faktum att magnolior inte nödvändigtvis är några sköra saker. De är överlevare, vilket visar sig i det faktum att släktet är över 100 miljoner år gammalt, några av de äldsta och mest primitiva blommande växterna på jorden.

     

    Stort sortiment som ständigt ökar

    Ända sedan 1820 då den klassiska praktmagnolian, Magnolia x soulangiana, korsades fram av den franske officeren Etienne Soulange-Bodin, har man jobbat hårt med att framställa korsningar mellan olika magnoliaarter för att få fram hybridsorter som kan förena olika eftertraktade egenskaper som blomfärg och blomform, härdighet, storlek etc. Hybrider är ofta mer lättodlade och vitala, och ibland kan de innebära riktiga språng i utvecklingen. Bland magnoliahybrider har det också visat sig att hybrider mellan två icke-härdiga föräldrar resulterar i en härdig avkomma som dessutom är vital och blomrik! Det finns med andra ord mycket att vinna på korsningsarbete – och sådant pågår ständigt, både bland proffs och bland amatörer världen över. För oss här i Norden är det främst de amerikanska nya sorterna som är intressanta då kanadensarna också vill kunna odla magnolior.

    Vi kan se fram emot allt fler nya introduktioner av härdiga och vackra magnolior. Det är bara det att förädlingsarbete tar tid, liksom utprovning och förökning. Här presenterar vi några pålitliga vårblommande arter och sorter som man säkert kan hitta i trädgårdshandeln. Den som är mer nyfiken kan hitta mängder av information på Internet. Det finns också en utmärkt bok på svenska: Magnolia, av Söderberg/Åsheden, som varmt rekommenderas.

     

    Användning även i offentlig miljö

    Praktmagnoliorna kan bli riktigt gamla och stora: Sveriges äldsta exemplar, planterat 1874, finns i Alnarpsparken och välkända stora exemplar finns i Lundagård där de blommar samtidigt som studenterna firar Valborg.  En annan känd magnolia är det stora exemplar av japansk magnolia som står i Vitabergsparken nedanför Sofia kyrka i Stockholm och som vederbörligen beundras av Söderflanerande stockholmare i början av maj varje år.

    Det finns med andra ord en gammal tradition med magnolior i offentlig miljö; dock har det varit en företeelse som gått lite i stå ända tills nyligen då man börjat introducera magnolior i den rena stadsmiljön, alltså som gatuträd. Japansk magnolia kan ses efter gatorna både i Enköping och i Stockholm. De verkar trivas väl i den vindskyddade miljön och med de bakande höga sommartemperaturerna som kan förekomma i en asfalts- och stenmiljö. Den högre sommartemperaturen gör träden bättre rustade för låga vintertemperaturer; baksidan av myntet är att de kan lockas att slå ut lite väl tidigt på våren och blir det då nattfroster blir blommorna bruna i kanterna vilket ser tråkigt ut. För att magnolia ska trivas som gatuträd krävs också att man förbereder planteringen noggrant med väl preparerade markbäddar.

    En praktfull större magnolia eller fler är naturligtvis idealiskt för bostadsområden med flerfamiljshus. Planterade där kan många människor ta del av blomprakten och glädjas åt den. Sådana områden kan också ofta erbjuda vind skyddade innergårdar – idealiska platser för magnolior!

    Även vid sjukhus, skolor och andra offentliga miljöer är magnolior en stor tillgång för alla som passerar eller har sin arbetsplats där. Vid till exempel Karolinska sjukhusets entré finns nu flera större magnolior till förbipasserandes glädje.

     

    Arter och sorter

    Bland de härdigaste och bästa vårblommande magnoliorna hittar vi faktiskt några rena arter som står sig väl i konkurrensen med nyare hybrider. De två viktigaste är stjärnmagnolia, Magnolia stellata, och japansk magnolia, M. kobus.

    Stjärnmagnolian är buskartad och blir 1–4 meter hög, beroende på klimatzon, och den japanska magnolian blir mer av ett träd, 5–7 m hög i vårt klimat. Bägge har vita, härligt doftande blommor på bar kvist i slutet av april – början av maj. Stjärnmagnolian blommar tidigast och brukar sägas vara härdig till zon 3, dess namngivna sorter något härdigare och mer storblommiga. ’Royal Star’ är kanske den mest kända, som har större (15 cm) blommor och slår ut lite senare, vilket är utmärkt då det minskar risken för att blommorna förstörs av nattfrost. Japansk magnolia anses härdig till zon 3–4 och blommar lite senare än stjärnmagnolian.

    Loebner-hybrider kallas korsningarna mellan dessa två arter och de förenar det bästa från föräldrarna. De två vanligaste är ’Leonard Messel’ och ’Merrill’ vilka bägge är ett mellanting i storlek; den förstnämnda ett kompakt, bredvuxet, nätt träd på 3–4 m med poetiskt oregelbundet formade röd-rosa blommor. Sorten ’Merrill’ är mer lik kobus och har liknande stora, rent vita blommor på ett mer kompakt och mer snabbväxande träd som blir 4–5 m. Bägge sorterna hör till de härdigaste och bör gå bra i skyddade lägen i zon 4. Dessa hybrider börjar blomma redan som unga till skillnad från de rena arterna, som kan ta några år på sig.

    Praktmagnolian kan vi inte gå förbi i detta sammanhang även om den ofta blir väl stor för en ordinär villaträdgård. Den lämpar sig egentligen bättre för parkmiljö eller annan offentlig miljö där den kan få breda ut sig ordentligt. Praktmagnolian tar nämligen genom sin flerstammighet och bredvuxna växtsätt mycket plats och blir i goda klimat 6–8 meter hög och ännu bredare. Men har man plats och ett bra läge, så plantera den för all del, den är fantastisk i sin blomning med de stora vit-rosa blommorna som öppnar sig till rent vitt. Stora exemplar av praktmagnolian kan ses i många villaträdgårdar i Skåne och även längs väst- och ostkusten upp till Stockholm, där kraftiga exemplar också kan ses.

    Andra mer kompakta sorter som finns allmänt i handeln och som kan rekommenderas för den mindre trädgården är sorterna i lilifloragruppen, de kallas även rosenmagnolior då de har rosa-lilafärgade blommor. En fördel med dessa sorter är att de blommar ganska sent i maj, då frostrisken i allmänhet är över. En annan fördel är deras blygsamma storlek som stannar vid 2–3 meter. Vanliga sorter i handeln är ’Galaxy’ och ’Susan’, varav ’Galaxy’ blir störst och ofta säljs uppstammad som ett mindre träd.

    Det finns faktiskt även gula magnolior, och detta är riktigt spännande, de har fått sin gula färg av den storvuxna och härdiga poppelmagnolian, M. acuminata, som också är sent blommande. ’Yellow Bird’ heter en korsning som har fått vackert kanariegula blommor och växer snabbt. Troligen härdig till zon 3. Gula magnolior kan stå mycket fint mot blå och lila rododendron!

    Skogsväxt som gillar mull

    Vad man ska komma ihåg när man planerar för en eller flera magnolior i sin trädgård är att magnoliorna är skogsväxter. De vill alltså ha lite halvskuggigt och vindskyddat läge, ungefär som det kan bli om de skulle stå i skydd av andra träd och buskar. Framförallt vill de ha en mullrik jord, en sådan jord som bildas i skogar med mycket lövträd och buskar. Att plantera en magnolia på en kal och kanske mager gräsmatta kan visserligen lyckas, speciellt i södra Sverige där klimatet är gynnsamt, men oddsen för att det ska gå bra ökar dramatiskt om man ger magnolian vindskydd och en djup, lucker jord.

    Detta med jorden uppfylls inte alltid på moderna, nyanlagda tomter där entreprenadfirmorna ofta snålar ordentligt både på matjordens kvalitet och djup. Då får man jobba lite extra med jorden och om marken är hårt packad, vilket är vanligt efter nybyggen, så får man ta och luckra matjord och alv ordentligt, gärna till en halvmeters djup och en meters diameter. Man blandar så in ordentligt med mullrikt material i jorden: torvmull eller torvbaserad planteringsjord går bra, och torven behöver inte vara kalkad eftersom de flesta magnolior tycker om lätt sur jord – rododendronjord går därför fint även till magnolior. Det allra bästa är dock lövjord och har man tillgång till en ordentlig lövtipp eller lövkompost så kan man skatta sig lycklig – lövjord är perfekt till magnolior och andra så kallade woodlandväxter.

    Det här resonemanget antyder att en naturtomt med en gles skogsbacke, som inte är alltför mager, är idealisk för magnoliaplantering. Men även om man inte är så lyckligt lottad kan man förbättra de förutsättningar som finns. Man tager vad man haver och blandar väl i planteringsytan; förutom torv och annan mull så kan sand också tillsättas, speciellt om jorden är lerig. Det har visat sig att en väldränerad, alltså sandig, och samtidigt mullrik jord ger utmärkt resultat, speciellt om man planterar magnolior i klimatiska marginalområden. Ju kärvare läge, desto mer sand i jorden kan rekommenderas. Tung lerjord är aldrig bra till magnolior, det ska vara skogsliknande förhållanden, gärna med grus och sten i jorden, som samtidigt ska vara mullrik, precis som i en lövskog. Jorden ska också vara lucker vilket den blir om den är mullrik, och man ska akta sig för att kliva på jorden runt plantan då de ytligt liggande rötterna är känsliga för tramp och jordpackning. Man kan gärna lägga ut lite stora, platta stenar att kliva på runt magnolian. De håller också fukten i jorden och det har visat sig att rötterna gärna söker sig dit.

    Plantering och skötsel

    När man letar magnolior på trädgårdscentret så vill man förstås ha en så fin planta som möjligt. Tänk dock på att det som finns under jorden är minst lika vikigt som vad som syns ovanför. Magnolior har känsliga rötter och det kan vara värt besväret att lyfta lite på rotklumpen för att kolla att rötterna ser vita och fina ut och att inte krukan är proppfull med snurrade rötter. Krukodlade exemplar är att föredra även om de skulle råka se lite mindre ut än de som står med rotklump med nät eftersom de har hela sitt rotsystem intakt. Klumpade plantor kan också gå bra, men om rötterna trängt ut ur klumpen och börjar se tråkiga ut, så är det säkert bättre att ta en krukodlad planta om valmöjlighet finns. Plantor i klump planteras med nätet kvar, för börjar man lossa det så har man ofelbart av de rötter som vuxit ut. Ställ däremot gärna klumpen i vatten en kvart innan du planterar.

    En magnolia får inte planteras för djupt, marknivån ska vara i samma nivå som då den stod i krukan. Se gärna till att det blir en liten kulle när du planterar, jorden sätter sig efter en tid och det riskerar att bli en grop där plantan står om man använder för lite jord. Man trycker bara till jorden helt lätt, magnolian ska ha det så luckert som möjligt kring sina rötter.

    Ett litet woodland – eller stort

    Detta med woodland, eller trädgårdslund som man egentligen hellre kan säga på svenska, är något att ta fasta på för alla som vill ha en eller flera magnolior i sin trädgård, det kan ge en vink om vad man kan komplettera sin magnoliaplantering med. Någon form av marktäckande örter, perenner, är idealiskt och man kan även lägga in lökväxter i den mattan. Flocknäva, gulplister eller ormöga samt de vintergröna: vintergröna, skuggröna och även murgröna är några förslag på vad man kan förgylla marken under en eller flera magnolior med. Ormbunkar är alltid vackert och passar perfekt och kanske krolliljor, som tar vid och ger sommarblomning. Runt omkring kan gärna skyddande vintergröna växter som olika barrväxter och rododendron planteras, de har ungefär samma jordkrav som magnoliorna.

    Notera att de första åren så bör de små magnoliaplantorna ha fritt runt stammen, så att inte marktäckande perenner eller gräsmatta stjäl för mycket näring. När magnoliorna har etablerat sig så kan man släppa fram marktäckare och annat.

    När vi kommer in på näringsfrågan så kan man fråga sig om det inte ska gödslas – det lär väl sätta fart på tillväxten hos magnoliorna? Jo förvisso, men odling av magnolia så nordligt som Sverige kan vara en balansgång mellan tillväxt och härdighet. Ju mer man gödslar, ju mer växer det och ju längre pågår tillväxten och desto kortare tid får växten för sin avmognad – den som ska göra kvistarna härdiga så att de klarar vintern bra. Var därför försiktig med gödsel, lite grann på våren är fullt tillräckligt, och ofta klarar de sig bra med den näring som finns i mulljord och kompost. Tillsätt gärna ett lager lövkompost eller planteringsjord höst eller tidig vår varje år, så ger du magnolian den bästa tänkbara vård.

    Lars Forslin

     
     

    Engsholms lindallé fyller 100 år!

     
    Den här veckan fyller Engsholms lindallé 100 År!
     
    Jag läste i Engsholms förvaltningsrapporter att under den sista veckan i maj år 1915 planterades lindarna i slottsparken och med all säkerhet även vår allé vid det tillfället, året innan det nya slottet stod färdigt. När jag hade läst om planteringen av lindarna gick jag jag ut i allén, tittade upp i de höga vildvuxna trädkronorna och det kändes plötsligt väldigt speciellt. Den här allén har fått varit ifred från all beskärning - möjligen utfördes någon typ av uppbyggnadsbeskärning åren efter planteringen, men annars har träden fått växa som de vill. Det jag har gjort under mina 18 år i parken är att försikigt ta bort grenar som växer ner mot vägen och jag hoppas att den kan klara sig länge än utan några större ingrepp som hamling mm.

    Jag tyckte mig se männen där de arbetade med att gräva alla planteringsgroparna för parklindarna som kommit från Tyskland och träden som väntade på att få sin plats i slottsparken. Avståndet mellan träden i allén är 9 meter. 
    Det finns idag 77 st. parklindar (Tilia x europeana) i vår slottspark, inklusive allén och jag tror att de flesta av dessa planterades under den här tiden och skulle då just den här veckan funnits på platsen i precis 100 år. Vi har även ett antal skogslindar (Tilia cordata) i parken och de är flera hundar år gamla.

    Då i månadsskiftet maj-juni 1915, i hänryckningens tid mellan hägg och syren, hördes säkert liknande fågelkonserter som jag själv lyssnar på. Människorna som vistades här på Engsholm den där försommaren 1915 njöt säker lpå samma sätt som vi gör idag av den här vackra tiden.

    Under samma vecka som lindarna planterades, står det i boken att potatislandet gödslats och att man plöjt trädan. Vidare kördes tegel och virke till slottsbygget.
    Man har även arbetat med slöjd- och smidesarbeten och dikat på ägorna.
     
     Lindallén på 1930-talet

    Mariatorgets vårblommor 2015

     
     
    24 maj 2015
     
     
    Årets fantastiska satsning på blomsterlökar i Stockholm får ett trädgårdsmästarhjärta att slå några extra slag! Här på Mariatorget har man använt en lökblanding med tulpaner och narcisser från Verver som heter Prima Ille et Villaine och som är galet vackert! 
     
    Under våren kommer Stockholm att prydas av framförallt penséer, tulpaner och narcisser. De blomsterlökblandningar som staden använder är sammansatta för att ge en så lång blomningstid som möjligt. Tidiga och sena tulpaner är blandade med till exempel narcisser och kejsarkrona för att uppnå denna effekt. (Från Stockholm.se)
     
    Mer om Verver här!
     
     
     
     

    Färgfest i Humlegården

     
     2011 anlades den nuvarande planteringen runt Linnéstatyn i Humlegården. Efter några tuffa vintrar dog mängder av echinacea (solhatt) ut i den blomsterängsliknande planteringen. Eftersom de var tänkta som en stomme bland de sommarblommande växterna, så har det blivit en tydlig saknad sedan de försvann. Planteringen har kritiserats av de som tycker bättre om ordnade former och som tycker att ängplanteringar inte hör hemma i en stadspark. Personligen så älskar jag de vilda och naturlika planteringarna i staden.
     
    Hur som helst så är den här planteringen just nu en sprakande färgfest i den skira grönskan i innerstades största park och ingen kan väl klaga på Linnés blomsteräng som den ser ut i maj månad. Läs mer om Humlegården här!
     

    Växter runt Linnéstatyn när de planterades 2011

     

    Berberis thunbergii 'Atropurpurea Nana'  -  Häckberberis

    Bergenia cordifolia 'Vinterglöd'   -  Hjärtbergenia

    Deschampsia cespitosa 'Goldschleier  -  Tuvtåtel

    Deschampsia cespitosa 'Goldtau'  -  Tuvtåtel

    Echinacea 'Art's Pride'

    Echinacea 'Hot Lava'

    Echinacea 'Hot Papaya'

    Echinacea 'Hot Summer'

    Echinacea 'Mango Meadowbrite'

    Echinacea 'Summer Sky'

    Echinacea 'Sunrice'

    Echinacea 'Tiki Torch'

    Echinacea 'Tomato Soup'

    Echinacea pallida  -  Läkerudbeckia

    Eremurus himalaicus  -  Vit stäpplilja

    Eremurus robustus  -  Jättestäpplilja

    Eupatorium maculatum 'Atropurpureum'  -  Fläckflockel

    Euphorbia cyparissias 'Fen's Ruby'   -  Vårtörel

    Euphorbia dulcis 'Chameleon'   -  Söttörel

    Euphorbia griffithii 'Fireglow'  -  Eldtörel

    Euphorbia polychroma  -  Gulltörel

    Geranium pratense ' Midnight Reiter'  -  Ängsnäva

    Knautia macedonica  -  Grekvädd

    Miscanthus sinensis 'Ferner Osten'

    Miscanthus sinensis 'Kleine Fontäne'

    Persicaria bistorta 'Firetail'

    Physocarpus opulifolius 'Diabolo'  -  Smällspirea

    Salvia nemorosa 'Ostfriesland'  -  Stäppsalvia

    Salvia nemorosa 'Pink Friesland'  -  Stäppsalvia

    Salvia x sylvestris 'Rose Queen'  -  Skogssalvia

    Sanguisorba officinalis 'Arnhem'  -  Blodtopp

    Sedum telephium 'Purple Emperor'   -  Kärleksört

     
     Ute på Karlavägen just intill Humlegården har det planterats stora maffiga tulpaner som lyser upp den långa lindallén som löper mitt i vägen fram till Karlaplan.
     
     

    Fruktträdgården och engelska parken vid Tyresö slott

     
     I flera år har jag planerat att fotografera Tyresö slotts fruktträdgård när äppelträden blommar, men det har alltid kommit något annat i vägen. Idag fick jag äntligen se de gamla träden i blom. Från restaurangen kan man nu blicka ut över de blommande träden och bättre utsikt är svårt att hitta tycker jag. Här finns sorter som Säfstaholm, Gul Richard, Vitgylling, Maglemer och Transparente Blanche.
     
     
    Tyresö slottspark finns om ett kapitel i min bok Stockholms gröna rum. Och här kan man läsa mer om den vackra parken på bloggen!
     
     
    Det är något speciellt med Tyresö slottspark. Jag har många favoitträdgårdar och parker i Stockholm med omnejd, men det finns nog ingen annan plats som är så rofylld och som får mig så lugn som är i den engelska parken vid Tyresö slott. Den engelska parken anlades på 1780-talet av Fredrik Magnus Piper, som också skapade den engelska parken vid Drottningholms slott. Den naturlika parken var på modet och Tyresö slottspark var en av de första i sitt slag i Sverige.
     
    Att vandra på de slingrande gångarna omgivna av stora mattor av gullvivor och skirt grönskande gamla träd, är något man skulle vilja göra varje dag. Visserligen vandrar jag på ängar av gullvivor, förgätmigej och mandelblom (som är en fantastisk florablandning) i ´´min´´ slottspark på Engsholm varje arbetsdag, men där är det ju trots allt mest jobb som gäller! Här kan jag slå mig ner och vila under en gammal ek hur länge jag vill...
     
     
    Bron över till Notholmen där jag drack mitt kaffe.
     

    Paris gröna rum

     Notre Dame
     
     
    17 maj 2015
     
     
    För 43 år sedan besökte jag och en kompis Paris och med relativt nytaget körkort kastade jag mig in i den vilda Paristrafiken. Det blev ett hastigt besök i Eiffeltornet och något mer, innan vi fortsatte vår roadtrip genom Europa.
     
    Jag minns egentligen inte så mycket av staden från den resan, så nu när min dotter och jag gjorde vår traditionella vårresa tillsammans så blev det som att komma till vackra Paris för första gången, nu den 17 maj 2015. Vi flög från Skavsta som ligger 10 mil från Stockholm, till Beauvais som ligger 10 mil från Paris och jag älskar dessa små flygplatser. Jag får nästan panik på stora flygplatser med oändligt många avgångsgater och biljettautomater. Bussen till Paris tog en timma och tjugo minuter och tunnelbanan till stadsdelen Marais där vi skulle bo, 20 minuter. Som vanligt hade min dotter planerat resan och som vanligt blev det helt perfekt, både med boendet och med den övriga planeringen av vistelsen. 
     
    Paris är oerhört stort och med förorterna bor det 11 miljoner människor i huvudstaden. Stadsdelen Marais är den äldsta delen av Paris och en skön rofylld atmosfär råder runt kvarteren där vi bodde. Att vandra på de smala gatorna är en njutning för en van stadsvandrare som jag och vart man än gick så fanns det alltid ett grönt rum som öppnade sig mellan de vackra byggnaderna. Små mysiga butiker, restauranger och caféer gjorde att vi trivdes mycket gott här. Vår vårresa brukar oftast innehålla en fotbollsmatch med Barcelona och trots att vi befann oss i Paris så fick vi ändå se vårt lag säkra vinsten i Spanska ligan under vår första kväll. Vi besökte nämligen en pub i närheten där vi såg matchen på TV
     
    Vädret var soligt och varmt när vi kom på söndagen och även på måndagen då vi besökte Monets trädgård i Giverny. Läs om det besöket här!
     
    Vår vistelse i Paris var endast över tre nätter och även om vi hann se väldigt mycket så skulle jag velat haft några dagar till i den här vackra, spännande staden där Seine, som nog är världens mest beundrade flod, sakta flyter fram som stadens pulsåder. Tisdagen bjöd på lite kyligare väder och någon regnskur och vi passade på att ta en Hop-on hop-off-buss för att få en överblick över den enorma staden med sina vackra byggnader. Vi hoppade av vid några platser, vandrade på Champ Elessy och vidare bort till Eiffeltornet. Men den byggnad som jag kom att förälska mig i var Notre Dame, som är en fantastiskt vacker gotisk katedral invid Seine och jag kunde inte se mig mätt på detta mästerverk. Intill katedralen låg bron Pont de l'Archevêché med tusentals hänglås - för kärlekens skull. Man kan tycka vad man vill om att hänglåsen symboliserar oändlig eller fastlåst kärlek, men företeelsen är ganska häftig tycker jag. Det verkar dock ha blivit ett problem för parisarna med alla dessa lås från turisterna. Broräcken kollapsar och säkerheten börjar äventyras vid denna bro och bron vid Louvren.
     
    Jag hoppas verkligen komma tillbaka till Paris, för det finns å mycket mer som jag skulle vilja se!
     
     
     Notre Dame
     
    Pont de l'Archevêché med alla kärlekslås, som av parisarna inte är så uppskattade.
     
    Underbara Notre Dame
     
    Våra vandringar gjorde vi nästan enbart i Marais och de mysiga trädgårdar som fanns här och där, hade järnstaket runt om, vars grindarna var låsta på nätterna, som här vid Square Leopold Achille.
     
    Square Leopold Achille.
     
    Place des Vosges
     
     Det berömda Falafelstället L´as Du Fallafel i Marais, där köerna ibland var näst intill oändliga för att få en falafel tillagad av mästarna i den korvkioskliknande ´´restaurangen´´. Vi köpte våra när det inte var några köer och det var gott!
     
    Ibland händer det märkliga saker...
     
    I Luxemburgparken får man inte beträda de perfekta gräsmattorna. Skulle någon ta sig in så kommer vakter springade, visslande i visselpipor för att återställa ordningen! Perfekta gräsmattor verkar vara viktigt för parisarna! Det här är ett stort mäktigt grönt rum att vila i! 
     
    Höga stängsel runt Luxemburgparken, inget busliv på nätterna i Paris parker!
     
     På många ställen i Marais öppnade det sig spännande gröna rum.
     
    Vi hittade ett underbart mysigt café i närheten av vårt hotell och det här ju verkligen mackornas land! Goda baguetter och gott kaffe!
     
    Åh Champ Elysee....
     
    Det här är entrén till en klädbutik vid Champ Elysee...
     
    Den här galet vackra fasaden finns i närheten av Eiffeltornet.
     
    Ok H&M...något för er nästa underklädskampanj? Funkar det i Sverige?
     
    Varuhuset Lafayette liknade en stor vacker katedral...
     
     Utsikt från takterrassen på varuhuset Lafayette.

    Giverny - Monets trädgård

     
     
    18 maj 2015
     
     

    En dryg timme från Paris ligger Claude Monets hus och trädgård i den charmiga byn Giverny. Monet var en av våra största impressionister och till Giverny flyttade han 1883. Han tyckte så mycket om platsen att han stannade där i 43 år. Ett av de mest kända verken han målade i sin studio i Giverny är ”The Water Lillies”. 1926 dog Monet och begravdas i familjegraven vid byns kyrka. Trädgården är endast öppet från april till oktober.

     

    Det finns mängder av böcker som handlar om Monets trädgård i Giverny, där man kan läsa om trädgårdens historia. Här nöjer jag mig med att visa bilder från den 18 maj 2015 och berätta lite om mina intryck. Att ta sig till Giverny från Paris är inte helt enkelt. Först gäller det att hitta till tågstationen St Lazare, där det gäller att vara ute i god tid för att köpa biljetter, då det kan vara kö vid kassorna. Tåget tar sedan 45 minuter till den staden Vernon där det står bussar som ´´fraktar´´ besökarna till Monets trädgård. Varken min dotter och jag är väl direkt glada åt folkmassor vid turistattraktioner och visst var det trångt på tåg och buss, men för att jag skulle få se den trädgård som jag drömt om så länge så var det bara att bita ihop och trängas igenom den här dagen. 

     

    Mina förväntningar var givetvis höga när jag vandrade in i trädgården och det första jag såg var ett stort blommande kejsarträd och ett hav av blommor på marken. Eftersom vi var tidigt ute så var det faktiskt inte så trångt inne i trädgården. Det gick att ta bilder utan att människor med röda jackor blev med. Den svagt sluttande trädgården upp mot bostadshuset med de skönt gröna fönsterluckorna, var fullständigt täckt av blommor som kirgislök, akleja, iris, vallmo, trädgårdsnattviol och mycket annat vackert. Smala stigar ledde genom den blommande trädgården, men besökarna fick hålla sig på de bredare gångarna. 

     

    Så kom vi då fram till den berömda dammen, med näckrosorna (som inte hade börjat blomma vid vårt besök) och den gröna bron där alla vill bli fotograferade. Blåregnet - både blått och vitt - bildade ett tak över bron och det var sådär vackert att man fick nypa sig i armen för att förstå att det var på riktigt. Runt dammen växte mängder av rhododendron och azaleor, som inte är mina favoriter, även om de passade bra i den här lite skuggigare delen av trädgården. 

     

    Jag är oerhört glad att jag äntligen fick se Giverny och jag tycker absolut att trädgården levde upp till mina förväntningar, med råge faktiskt! 

     

    Några bilder är tagna med mobilkamera!

     

    Det tog tid att placera de här barnen för fotografering på bron och en av de små tjejerna ser ut att ha somnat...
     
    Det mäktiga kejsarträdet vakar över trädgården.
     
    Det är den här gången som senare under sommaren blir täckt av blommande krasse som tillåts växa ut och som då blir till en stig, precis som på Monets tid!
     
     

    Rosendals slott och värdshus i maj

    Vackra blomsterlökar vid den prydligt skötta trädgården runt Rosendals slott. 
     
     
     
    Narcissussorterna vid slottet är: (Klicka på namnen)
     
     
    Narcisserna blommade fortfarande vackert vid Rosendals värdshus. Det är märkligt att jag nästan aldrig besöker den här platsen som är granne med Rosendals trädgård - det får bli ändring på det! Det verkar som om de flesta har Rosendals trädgård som givet mål där man fikar, handlar och tittar på planteringarna, sen går man därifrån. Det finns väldigt ju även väldigt fina planteringar vid värdshuset och runt Rosendals lilla slott, som också är granne med Rosendals trädgård.
     
    Narcissuslökarna vid dammen är: (klicka på namnen)
     
    (Tack för växtlistorna Cecilia på Djurgårdsförvaltningen)
     
    Tulpaner vid Rosendals värdshus med skulpturen ´´Gosse lekande med svan´´ av Teodor Lundberg, rest 1922. Jag önskar att jag hinner se alla dessa vackra tulpaner i full blom den här våren!
     
    De blomsterlökar som finns runt ´´Svanen´´ är: (Klicka på namnen)
     

    Blomsterprakt på Norra Bantorget

     
     
    14 maj 2015
     
     
    Jag har bott i Stockholm i större delen av mitt liv och känner mig som en stockholmare, en 08:a. Men trots det har jag aldrig lärt mig det där snabba tempot, som gör att man lätt tar sig fram i folksamlingar utan att bli påsprungen. Jag blir ofta påsprungen och trampad på hälarna och ser nog mer ut som en turist när jag sakta vandrar fram med min kamera. 
     
    Därför älskar jag långhelger i Stockholm och idag var det rena småstadskänslan när jag stadsvandrade mellan hägg och syren. De flesta 08:or var väl ute i landet och skröt och skränade...! Vilket gjorde att gatorna var precis lagom befolkade. Jag fick bra plats på caféet på Nytorget och biltrafiken var lika lugn som i 50-talets Norrtälje. För min egen del får jag min dos av landsbygden på vardagarna när jag jobbar mitt ute i Sörmlands vackra natur, där Engsholms slott ligger. Jag har även ägt två sommarstugor på Rådmansö tidigare, men nu trivs jag gott i Stockholm på helgerna!
     
    De första bilderna i det här inlägget är från Norra Bantorget, där det har planterats 23 000 blomsterlökar i höstas och den prakt som torget nu visar upp, är helt fantastisk. Norra Bantorget ingår i min bok och jag hade önskat att någon av dessa bilder hade fått vara med...!
     
    De blomsterlökar som finns på Norra Bantorget är: (Klicka på namnen)
     
     
     
    Vid Sinnenas trädgård håller hästkastanjen på att gå i blom och jag tycker att de röda bänkarna var kanonsnygga i grönskan! 
     
    Tro det eller ej...men jag hittade en park som jag aldrig tidigare sett i min stad - Johan Helmich Romas park. Roman som skrev Drottningholmsmusiken (lyssna på musiklänken längst ner), har fått en park uppkallad efter sig och den ligger mellan Högbergsgatan och Fatbursparken på Söder. Äppelträden håller just på att gå i blom i den sluttande parken!
     
    I Björns trädgård vid Medborgarplatsen blommar fortfarande körsbärsträden, men nu hänger blommorna löst...
     
    Inne på en gård vid Nytorget lyser häggens vita blommor.
     
    Söderidyll vid Färgargårdstorget.
     
    Ner i tunnelbanan vid Skanstull och på tåget till Östermalm där Banérgatans boende har en ridå av blommande körsbärsträd utanför sina fönster.
     
    Efter en delikat lunch hos min dotter, vandrade jag vidare ut på Djurgården där narcisserna fortfarande blommar vackert vid Rosendals värdshus. Det är märkligt att jag nästan aldrig besöker den här platsen som är granne med Rosendals trädgård. Det verkar som om de flesta har Rosendals trädgård som givet mål där man fikar, handlar och tittar på planteringarna, sen går man därifrån. Nu är det väldigt fint även vid värdshuset och runt Rosendals lilla slott som också är granne med Rosendals trädgård.
     
    Narcissuslökarna vid dammen är: (klicka på namnen)
     
    (Tack för växtlistorna Cecilia på Djurgårdsförvaltningen)
     
     
    Tulpaner vid Rosendals värdshus med skulpturen ´´Gosse lekande med svan´´ av Teodor Lundberg, rest 1922. Jag önskar att jag hinner se alla dessa vackra tulpaner i full blom den här våren!
     
    De blomsterlökar som finns runt ´´Svanen´´ är: (Klicka på namnen)
     
    Vackra blomsterlökar vid den prydligt skötta trädgården runt Rosendals slott. 
     
    Narcissussorterna vid slottet är: (Klicka på namnen)
     
    Rosendals slott
     
    I Rosendals trädgård blommade det fantastiskt vackert!
     
     Vid Skansenbutiken utanför entrén blommade Magnolia x soulangeana fortfarande.
     
     Hemma i Bromma blommade mitt favoritpäronträd vilt och vackert!
     

    Vecka 20 i Engsholms slottspark

     Utsikten från mitt övernattningsrum på Engsholm - det gamla orangeriet (palmhuset). Palmhuset byggdes samtidigt som Engsholms slott, mitt under första världskriget och stod färdigt 1916. Det byggdes i tegel i två våningar och försågs med en imponerande tempelgavel buren av kraftiga kolonner. Utmed baksidan löpte ett kasthus som var sammanbyggt med tvärställda växthuslängor och en pergola. I boken Svenska Trädgårdar från 1939 kan man läsa följande om Engsholms trädgård:
     
    4 växthus och 200 bänkfönster äro uppförda. På friland odlas alla sorters köksväxter, 360 fruktträd samt jordgubbar, hallon och vinbär. Under glas odlas 3 000 kg. tomater, 500 kg. gurkor och 200 kg. meloner samt vindruvor och persikor; 2 000 chrysanthemer och 100 cyclamen. I rörelsen sysselsättas 3 biträden; för driften 1 bil; bränslekostnaden uppgår till 450 kr. och produkterna avsättas i parti.
     
     
    Veckans arbetsuppgift för dagens Slottsträdgårdsmästare
     
    • Klipper gräs
    • Kämpar med sådden av sommarblommor
    • Avhärdar samma sommarblommor och de övervintrade röda pelargonerna
    • Bränner ogräs på gångarna
    • Rensar ogräs i planteringarna
    • Njuter av markfloran - gullvivor, mandelblom, förgätmigej
    • Planterar ut påskliljor som blommat färidgt i urnor, i markerna runt slottet.
    • Fotovandrar i parken
     
    Alla bilderna i inlägget är taget med min Iphone.
     
     
    Första avhärdningen av de röda pelargonerna som kommer att få sin vanliga plats på borggården
     
    Nu blommar häggträdet som jag planterade när jag började i slottsparken 1998.
     
    Den vackra sommarsnöklockan
     
     Jag vet, vågat att blanda i röda bellis...
     

    Premiär för Stora Henriksvik och för häggblomningen!

     
     
    10 maj 2015
     
     
    Älskade Långholmen! Min favoritö i Stockholm!
    Magnifika häggar blommar nu på holmen och personligen slår de allt vad magnolior heter! Det är en speciell känsla med hägg och syren. Doften, minnena från barndomen, det vilda och ostyriga. Den här häggen vid Långholmens badstrand knockade mig fullständigt idag! 
     
     
     
    Hemliga gröna rum under häggen...
     
     
    Så har då äntligen Stora Henriksvik slagit upp portarna för säsongen och det blev årets första fikastund på favoritstället. Trädgårdsmästare Christina som har ritat och anlagt den här 1700-talsträdgården var i full färd med att dela sockerrot. Läs mer om Christina och även Kerstin med Rosängen här!
     
    Trädgårdsmästare Christina med sin sockerrot
     
    Päronträdet blommar!
     
    Tyvärr verkar det som om Stora Henriksviks café endast har öppet under helgerna i år!
     
    Vid Kerstins Rosäng börjar hennes vackra tulpaner att visa upp sig!
     
     ...och äntligen börjar det röra sig vid de gamla träbåtarna i Pålsundet.
     
    Den här dammen har anlgts enbart för grodornas skull! Sånt gillas! Läs mer här!
     
    Den här häggen tar stöd och lutar sig mot det enorma pilträdet.
     
     

    Mellan magnolia och hägg och syren...

     Den här vyn har jag fotograferat många gånger och kommer att göra det även i fortsättningen. Platsen är belägen innan man kommer fram till Waldemarsudde från parkeringen räknat.
     
     
    9 maj 2015
     
     
    Just nu går vi in i tiden mellan hägg och syren. Den svindlande vackra tiden, som är så kort att en viss stress infinner sig hos stockholmsvandraren. Tiden som jag längtat efter sedan den slutade förra året! Under vinterhalvåret brukar jag titta på filmen ´´Mellan hägg och syren´´ där Gunnar Brusewitz läser texten så poetiskt. Den allra vackraste perioden är när syrenerna börjar slå ut i blom, men när de sedan blommar färdigt, blir det lite lugnare för oss som jagar blommor med kamera.
     
    Ibland önskar jag att jag kunde gå ut på vandring utan att ta med mig kameran och i stället bara njuta med ögat och att ´´slippa´´ dokumentera med digitala bilder, det jag ser. Men det skulle såklart vara helt otänkbart! Den här dagen blev det dock inte någon skön stilla vandring med kaffetermos i ryggan. Nej, det blev mer som ett arbetspass. Jag håller på att slutföra mitt uppdrag att fotografera Stockholms magnolior och tog bilen till hjälp, något som jag aldrig annars gör. Några timmars vandring på söder med fika på Gunnarssons på Götgatan hann jag vi varje fall med!
     
    Dagen började med ett kort besök på Djurgården för att se om häggarna hade börjat blomma. Jag ställde bilen vid Biskopsudden och gick bort mot Prins Eugens Waldemarsudde. Bokens försommargrönska lyste i backarna och på marken böjde sig trötta vitsippor efter vårens intensiva blomning. Nu började i stället den här delen av Djurgårdens karaktärsblomma - ängsbräsman slå ut!  Under den gamla kvarnen gungade utslagna häggklasar i vinden, vilket bekräftade att vi kliver in i den där magiskt vackra tiden. På Wudden blommade även tulpaner och det var lika vackert som alltid hos prinsen. Läs mer om Waldemarsudde här!
     
     
     
     Grönskan på Djurgården är nästan bländande när boken vecklar ut sina löv.
     
     
     Galleriterrassen på Waldemarsudde. En underbar plats, men nu har jag äntligen kommit på vad det är som stör mig varje gång jag befinner mig här. Det är Prins Eugen som har anlagt den här platsen där allt är skapat som ett vackert konstverk...förutom pyramidpopplanrna nere vid sjön! Jag avskyr verkligen pyramidpopplar! Raden med popplarna stör utsikten och gör strandlinjen stel och otrivsam.
     
    Nu vet jag att man inte ändrar något av trädgårdens planering här. Prinsen testamenterade platsen till staten 1947 och tanken var väl att bevara platsen som ett museum. Men tänk tanken att det i stället står en rad med fruktträd vid stranden i stället? Jag förstår självklart tanken med pyramidpopplarna, att på grund av dess smala kronor, gör att man ser sjön genom träden. Jag skulle ändå vilja se en rad med mjukare äppelträd eller körsbärsträd. Men som sagt, det här är det enda som som stör mig. Alla som känner mig vet att jag verkligen älskar den här platsen på Djurgården! Jag undrar vad trädgårdsmästare Marina tycker om popplarna...
     
    Häggblomning vid Waldemarsudde!
     
    Mitt nästa mål var Gröndal och i rondellen vid Djurgårdsbron stannade jag till för att ta bilden av tulpaner genom bilrutan. 
     
     
    När jag körde Fleminggatan fram på Kungsholmen såg jag något som blommade mellan husen vid S:t Eriksområdet - ett stort bostadsområde som byggdes på 1990-talet. Jag tycker verkligen om det här området med vackra hus, trivsamma gårdar och den stora ovala Grubbensparken som omsluts av hus. Det jag såg från Fleminggatan var gatan Grubbensringen som var kantad med prydnadskörsbärsträd. Prunus avium 'Plena' och det jag tror är Prunus serrulata 'Kanzan' - rätta mig om jag har fel! Fantastiskt vackert var det vid den här lugna gatan. Mer om S:t Eriksområdet här!
     
    Efter mitt besök i Gröndal där staden planterat magnolior som gatuträd, parkerade jag bilen på Malmgårdsvägen och tog bland annat en bild av den här Magnolia 'Yellow River'  som passar utmärkt här på Vintertullstorget.
     
    Till slut fick jag ändå vandra några timmar på Södermalm och den här vackra blomsterportalen leder in till Nytorget.
     
    På Gotlandsgatan ligger lekparken Bryggartäppan som är uppbyggd i ´´Mina drömmars stad-anda´´, med miniatyrhus där miljön föreställer söders kåkar på 1800-talet. Per Anders Fogleströms ´´stadserie´´ lär ha sålts i 5 mljoner ex. och från början var det tänkt att min bok skulle heta ''Mina drömmars gröna stad''. Här blommar flera stora fruktträd och det måste vara en kul plats att leka på!
     
     Det är vackert överallt nu och likt bomull bäddar prunusblomningen in stadens parker. Här i Björns trädgård vid Medborgarplatsen är nog blomningen ´´värst´´!  Barnen leker under ett tak av päron- och körsbärsblomning.
     
     Läs mer om Björns trädgård här!
     
     Nytorget var välbesökt den här lördagen. I år har även det här torget fått konstgräs, som i Kungsträdgården och jag är fortfarande kluven till materialet. På håll ser det väl fint ut och konstgräset tål att användas. Den tidigare gräsmattan var väldigt sliten. Jag tror att jag helt enkelt avstår från att ha en åsikt om plastgräset!
     
     Kungliga Myntets gård på Kungsholmen var vackrare än någonsin...

    Slånblomning på Engsholm - i OdlingsTV

     
     
    Publicerades den 6 maj 2015

    Det ser nästan ut som om man befinner sig i paradiset när man ser denna underbara vårblomning! Finns just nu att beskåda hos Hasse Wester, slottsträdgårdsmästare på Engsholms slott i Sörmland. 
    Se mer OdlingsTV: här!


    Gärdet blommar!

    Prunus serrulata ´Kanzan' vid Brantingsgatan
     
    I söndags blomsterspananade min dotter och jag på Gärdet där hon bor och det blommade överallt på gårdar och i backarna runt omkring bostadshusen. Den här delen av Stockholm som ligger vid Nationalstadsparken i östra Stockholm, har flera fördelar. Här finns väl tilltagna grönområden mellan husen och det stora öppna Ladugårdsgärdet skapar en fri sikt bort mot Djurgåden. Tessinparken (läs mer här) med sina 4000 rosor är också en stor grön lunga mellan de höga funkishusen från 1930-talet. Närheten till både Djurgåden och till innerstaden gör att min dotter trivs gott här och jag skulle säkert också trivas att bo i den här delen av stan.
     
    Jag låter Wikipedia berätta om Gärdet:
     
     Gärdet, officiellt Ladugårdsgärdet är en stadsdel i Stockholms innerstad. Stadsdelen ligger öster och nordost om Östermalm. Gränsen mot Östermalm utgörs av Valhallavägen samt i en linje norr om Filmhuset och vidare öster om kvarteret Kompaniet vid Gärdesgatan. Lidingövägen bildar gräns mot Norra Djurgården och Hjorthagen. Gränsen mot Djurgården går i Djurgårdsbrunnsviken och Djurgårdsbrunnskanalen. Den består dels av ett tättbebyggt område, dels av ett stort huvudsakligen gräsbevuxet område med inslag av skog som är en del av Nationalstadsparken. Stadsdelen bildades 1926 genom en delning av stadsdelen Östermalm. 
     
    Stadsplanetävlingen för det nya området vanns år 1929 av arkitekten Arvid Stille vars förslag omarbetades till färdig stadsplan 1931. Gärdet bebyggdes till större delen under samma period, 1930-talet och framåt, och är därför arkitektoniskt likformigt. Den dominerande byggnadsstilen är tidig funktionalism. Området användes som förebild för bostadsområden i hela världen. Det nyskapande ifråga om stadsdelens planering var framför allt att kvarteren inte är slutna utan husen ligger fristående från varandra. Det finns också många grönområden mellan husen.
     
     
     

    Mellan magnolia och hägg - tiden innan mellan hägg och syren

     
     
    3 maj 2015
     
     
    Nu är Sinnenas trädgård så där fantastisk som jag skrev om i boken. Ibland tänker jag att jag kanske tog i för mycket, men i morse kunde jag ännu en gång konstatera att trädgården är helt ljuvlig! På mjuka slingrande gångar i den lite skuggiga lunden, växer vita balkansippor, hundtandsliljor, julrosor och kungsängsliljor.
     
     
     
    I Sinnenas trädgård vill jag stanna länge...
     
    Väldigt sällan, men ibland, gifter sig (jag hatar det uttrycket) narcisser och tulpaner. Som här!
     
    Norra Bantorget har snyggats till igen och nu var vårfägringen vacker runt skulpturen Mitt hjärta i världen till minnet av Olof Palme som avtäcktes 1989, utfört av Nils Dahlgren, Den vackra Magnolia 'Galaxy', växer fint varje år sedan den planterades 2009.
     
    Magnolia 'Galaxy' vid Norra Bantorget
     
    På Norra Bantorget har det även planterats två nya magnolior - namnen ska jag ta reda på - dels den här som ser ut som en soulangeana och dels en gulblommande just intill.
     
    Vårblomsterprakt vid Norra Bantorget
     
    Magnolia x soulangeana vid Borgarhuset i Högalid. Magnolians tepaler (kronblad) har tydligen blivit drabbad av frost och fått bruna fläckar - soulangeanan är frostkänslig!
     
    Vid kolonierna utefter Årstaviken blommade många magnolior!
     
    Det gör mig ledsen varje gång jag nu för tiden besöker den här lotten. Hans Drost ´´Refugium´´ som Ingela Bendt skrev en vacker bok om 2008. Då var det här en hemlig, magisk plats som jag ofta besökte. Här blev jag lugn och kände så mycket för min namnes gömställe och jag älskade den då vildvuxna, gömda trädgården. Den nya ägaren är säkert duktig och händig. Han har byggt en redskapsbod och målat om huset i en grön färg som inte alls smälter in i grönskan runt omkring, så som den tidigare färgen gjorde. Trädgården är tuktad till bristningsgränsen och från och med nu kommer jag inte längre att kalla den här platsen för Refugium. Det här är nu en helt vanlig kolonilott i Eriksdalslunden. Läs om Refugium här!
     
    Trädgård på spåret!
     
    Vissa magnolior i Eriksdalslunden är verkligen magnifika, som den här jätten. Jag gissar på M. kobus eller M. Merrill, men jag ska forska vidare vad det är för sort.
     
    En svensk kolonilott!
     
    Längs Eriklundsgatan är Prunus x yedonensis (Tokyokörsbär) helt fantastiska nu! Vackrare än Kungsans Accolade!
     
     Häggens blommor då? Jo, idag öppnar de sig försiktigt i söderlägen och till nästa helg är det väl dags att gå på häggspaning!

    Sinnesvandring på Djurgården

     
    1 maj 2015
     
     
    Dagens Djurgårdsvandring blev en stund då alla sinnen användes på bästa sätt. Att få se hela Djurgårdens marker täckta av vitsippsmattor, att få höra koltrastens sång så stark där vid Skansen staket, att få känna doften av vitsipporna om jag kommer riktigt nära, att få smaka på en bukett lönnblommor och att känna att maj äntligen kommit och sopat bort allt vad mörker och kyla heter. 
     
     
    ´´Sagoslottet´´ där magnolior lyser upp den praktfulla trädgården heter ´´Täcka udden´´  och ligger på södra sidan av Djurgården. Byggnaden stod färdig 1869 och arkitekter var bröderna Axel och Hjalmar Kumlien som ritade byggnaden i nyrenässans.
     
    År 1889 förvärvade Knut Agathon Wallenberg huset som sitt sommarresidens eftersom byggnaden då inte var vinterbonat. Man flyttade ut hit i början av juni till parken och närheten av Stockholms inlopp.

    I den stora trädgården fanns drivbänkar och drivhus med vinstockar och nere vid vattnet fanns ett kallbadhus och brygga. Under Wallenbergs tid tillkom även den originella garagebyggnaden strax öster om huvudbyggnaden vid Djurgårdsvägen 266. Här finns numera Wallenbergsarkivet. Knut och hans fru Alice bodde på Täcka udden fram till Knut Agathon Wallenbergs bortgång 1938.

    Paret förblev barnlösa och i Knuts testamente stod att huset skulle användas till representation. Sedan 1958 har huset använts i just detta syfte av VD och ordförande i SEB och Investor. Trädgården är fortfarande en mönsteranläggning. (Wikipedia)

     

     Magnolia och ek - skönhet och styrka, vid Täcka udden! 
     
    Jag fick även i år njuta av Djurgårdens vitsippsmattor, men redan nu börjar de packa ihop för den här gången. Det är nu man vill bromsa tiden, så att man hinner njuta av allt det vackra.
     
    Vid Rosendal började labyrintens hagtornshäckar grönska. Jag gav mig inte in i den här labyrinten. Hela livet är ju ändå som en labyrint att vandra i...
     
    I Rosendals Trädgård finns sedan 2001 ett alldeles unikt inslag: häcklabyrinten Tittin. Den är skapad av konstnären Katarina Mark, tillsammans med Rosendals trädgårdsmästare.
    Hagtorn är valt som växtmaterial, bland annat för att hagtorn växer vilt på Djurgården. Tittin ligger med ingången mot väster, som nästan alla gamla stenlabyrinter. Labyrinten är 26 x 29 meter och består av 1 100 plantor som planterades 2001.  (Från Rosendals hemsida)
     
    I Rosendals trädgård bjuds man på ett överdåd av vårblommande lökväxter och jag tycker om idén med få sorter på stora ytor. Det blir en harmonisk effekt när några få sorter försiktigt får vävas samman och jag blev lite harmonisk här faktiskt! Snyggt jobbat!
     
    Ståtliga kejsarkronor kommer verkligen till sin rätt när de får växa tillsamman i en sådan här armé!
     
    Rosendals orangeri som numer innehåller privatbostäder.
     
    Rosendals trädgård är verkligen en vacker och självklar plats att besöka vid Djurgårdsvandringarna. Idag var jag där innan någon annan fanns på plats. En mycket annorlunda känsla jämfört med att köa vid caféet under öppettiderna. I morse slapp jag få folk med färggranna jackor på bilderna...
     
    Jag har ett antal favoritvyer i Stockholm gröna rum. Det här är en av dem. Ferdinand Bobergs vackra staket, stockholmsbänken och den slingrande gången som nu kantas av vitsippor.
     
    En vårtrött kompis på Prins Eugens Waldemarsudde.
     
    Vårfägring på Waldemarsudde.
     
    Från Waldemarsudde har man en av Stockholms vackraste utsikter.
     
    Jag känner för den här ensamma kejsarkronan. Kanske en desertör från Rosendals armé!
     
    Vilda trädgårdar får extra stor plats i mitt hjärta.
     
    Tack Djurgårdsförvaltningen för att natuen få ha sin gång...
     
    Träden går hemligt i blom - som Beppe Wolgers skrev när han skapade ´´Sakta vi gå genom stan´´ åt Monica Zetterlund. En av årets stora händelser i trädgårdar och natur, är när häggens blommor slår ut. Nu är det inte lång tid kvar, men stressa inte snälla Prunus padus. Jag måste ju hinna med att se den vackraste av de vilda trädens blomning. När tiden mellan hägg och syren infaller, då borde man vara helt ledig!
     
    Det mesta var sig likt på Djurgåden. De kaxiga vitkindade gässen betar vidare, här invid Villa Mullberget.
     
    Villa Parkudden har flera gånger nämnts som framtida bostad åt prinsessan Madeleine. Men passar hon här längst ute på Djurgården?
     
    Med genvägar vinner man tid!
     
    Jag som har så svårt för dessa stora bellis - i den här vackra kompositionen passar de alldeles utmärkt!
     
    Det är den här grönskan av häggsnår i maj månad, som jag drömmer om i vintekylan.
     
    Varför vill så många gå bakom Djurgårdens bänkar? Jag fick en tänkbar förklaring av Jannika på Facebook - att de som gått förbi med hänsyn till de som suttit på bänken, inte ville skymma utsikten! Så fint tänkt!
     
     Vid Isbladskärret renoverar hägrarna sina bon.
     
    Rosendals slott glöms ofta bort av de som besöker grannen - Rosendals trädgård. Nästa gång ni besöker Rosendal, gå ner till det lilla slottet och besök den vackra trädgården på norrsidan. Nu blommar mängder av vårblommande lökväxter i milda färger! 
     
    Blomsterlökar vid slottet (klicka på länkarna):
     
    Vid nyöppnade Djurgårdsterrassen festade jag med kaffe och en prinsessbakelse i duggregnet.
     
     Undar just om det är värt försöket att planka in till Skansen här?
     
    Ibland kan jag nästan må dåligt av påskliljor med sin starka och ilskna färg. Varför använder vi inte mer av den här ljusare sorten? Den här mjukt gula färgen skulle bara få mig att må gott! Palnteringen kallas Långkorven av Djurgårdsförvaltningens trädgårdsmästare!
     
    Djurgårdsslätten, vägen fram mot Grönan och Skansen har för några år sedan fått nya mycket fina planteringar i mittrefugen och nu börjar tulpaner lysa upp vägen fram! Mycket snyggt!
     
    Men, där står ju två nyplanterade magnoliaträd på Djurgårdsslätten också!
     
     Vita förgätmigej, tulpaner och kejsarkrona. Ännu en mycket vacker vårplantering. Jag måste återvända när tulpanerna slagit ut!
     
    När jag precis intill dessa planteringar väntade på spårvagnen, kom regnet!
     


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails