Site Meter

Tyresö slottspark

Sjön låg helt stilla och blank vid ute vid Tyresö slott när jag vid sextiden på morgonen började min vandring i slottsparken den här söndagen i början av juni. Syrener och hästkastanjer hade just blommat klart för i år och nu började den djupare grönskan bädda in parken. Nu skymmer löven det mesta av ljuset från att nå ner till marken i den vackra engelska parken och floran blir heller inte så iögonfallande som under våren. Nu börjar det höga vilda gräset dominera på marken men även vissa blygt blommande örter som trivs i skyddet av trädens kronor växer på många håll. Fågelkonserter ljöd från lundarna kring slottet och den här magiska morgonen bjöd på ett vackert ljus.

 

Gräset var daggvått när jag gick över de stora gräsytorna bort mot skogsvaktarens stuga nedanför slottet och jag kanske borde ha tagit stövlar på mig ändå. Stugan som kallas Åliden byggdes på 1920-talet och på en informationsskylt kan man läsa ´´ Förebilden till detta hus finns att hämta i franska bondbyar där 1700-talets kungligheter roade sig med att leka lantliv´´.

 

Slottet är vackert beläget vid Kalvfjärden och är mot öster skyddad av en vacker engelsk park med stora lindar, lönnar, hästkastanjer, almar, bokar och ekar. Under trädkronornas skugga finns gångar kors och tvärs och det känns här som att vandra i en vacker gammal sagoskog. Tidigt på våren är marken täckt av vitsippor och annan vårflora och nu i juni var det midsommarblomstren som märkets mest. Senare i juli tar högsommarfloran vid med bl.a. nässelklocka, brudbröd och älgört.

 

Tyresö slottspark består till största delen av den engelska parken vilket innebär att den är lummig och naturlik, men parken har även stora öppna ytor. I juli månad lägger sig ett ovanligt lugn över parken och att då vandra på de slingrande gångarna under de höga vackra träden är verkligen meditativt. Jag vet nog ingen slottspark som är så vilsam och där jag blir så lugn. Visserligen trivs jag även mycket bra i Engsholms slottspark där jag jobbar, men om den är så vilsam vet jag inte...

 

Vid slottets västra fasad växer höga cypresser som sträcker sig upp mot fasaden och ser ut att vakta byggnaden. Här ligger också slottets restaurang som har en uteservering var ifrån man kan blicka ut över fruktträdgården nedanför och jag grämer mig lite att jag inte hann med att uppleva fruktträdens blomning här i år, men man hinner ju inte med allt man vill se under vår och försommar då tiden som bekant går ovanligt fort.

 

Besöker man Tyresö slottspark slutet av juni eller i början av juli så kan man njuta av alla luktpioner som blommar intill slottet mot sjösidan. Den delen av parken är anlagd som en liten renässansträdgård med gångar är i korsform och där planteringarna är fyllda av pioner inramade av lågt klippta buxbomhäckar men även av  lavendel. Härifrån har man också en vacker utsikt över sjön.

Jag gick över bron till Notholmen där caféet ligger och just när man kommit över till ön så kantas stigen av spansk körvel som vid mitt besök i juni blommade vackert. Eftersom caféet inte var öppet klockan sex en söndagsmorgon så tog jag mitt kaffe från termosen ute på bryggan och det är sällan man ser vattnen ligga så stilla som det gjorde den här morgonen och skogen längs sjöstranden speglade sig som en tavla i vattenytan. Den här morgonen andades jag lugnare och tankarna var klarare.

 

På Notholmen finns förutom caféet, ett vandrarhem och en gästhamn för fritidsbåtar och vid mitt besök fanns även en stor scen uppställd där man under juni i år kunde se Strindbergs Hemsöborna.

Slottet och parken som ligger 18 km från Stockholm ägs och förvaltas av Nordiska Museet och är en plats där mycket folk brukar samlas under helger och högtider som till exepel vid midsommar. För min egen del så försöker jag komma ut hit flera gånger om året och jag trivs här både tidigt på morgnarna då jag är ensam i slottsparken, men även senare på dagen då man kan fika vid det mysiga caféet ute på Notholmen där det även finns fina badklippor.

 

Det har funnits ett slott här sedan 1620-talet då Gabriel Oxenstierna lät bygga det första slottet. Slottet fick sitt nuvarande utseende vid en ombyggnad i slutet av 1800-talet då man efter gamla bilder i Erik Dahlbergs Suecia Antiqua från 1600-talet bl.a. återskapade de vackra tornen.

Innan man lämnar Tyresö slottspark ska man absolut besöka handelsträdgården där man alltid hittar något som man vill ha. Ska ni köpa växter så rådgör med min gamla kurskompis Arne som har hand om växtavdelningen för utomhusväxter. Han kan det mesta som man behöver veta om växter.

                                         

 

Hemsida                

 

                     

Erik Dahlbergs målning från 1600-talet
Trackback

RSS 2.0