Site Meter

Skansens trädgårdar i slutet av maj

 
 
27 maj 2015
 
 
Några besök om året i Skansens vackra trädgårdar är ett måste! Vid entrén blev jag lite orolig när hundratals barn stod i kö vid kassorna, men de brukar inte välja samma områden på Skansen som jag. Skånegården tillhör de trädgårdar som jag tycker bäst om i Stockholm och idag träffade jag Eleonora Höög som är en av de som ansvarar för skötseln här och bort mot Skogaholms herrgård. Hon berättade att hon ibland har tidstypiska kläder på sig, från tiden då den här gården var i drift nere i Skåne i början av 1900-talet. Jag måste absolut återvända med kameran då trevliga Eleonora klätt sig i dessa kläder.
 
Från Skansens hemsida kan man läsa: (och visst är det väl lite kul att Eleonora Höög jobbar på en gård som tidigare låg i Högs socken utanför Lund?)
 
En kall marsdag 1912 kom ett flyttlass med häst och släde körande över slätten mot Högs socken nordväst om Lund. Det var familjen Åkesson som var på väg till sitt nya hem – den gård som nu är Skansens skånegård.

Familjen bestod av Per och Bengta Åkesson och deras yngste son Emil. Emil hade nyss slutat skolan, och nu skulle han hjälpa till på gården. Sedan skulle han ta över den, var det tänkt. Men så blev det inte. År 1925 såldes gården och sedan stod boningshuset obebott länge.

När Skånegården flyttades till Skansen 1973–77 var Emil med och kunde berätta hur familjen hade levat där. Det är alltså familjen Åkessons hem på 1920-talet som besökaren får se.

Till gården hörde 20 tunnland jord, där familjen odlade säd och sockerbetor. Dessutom hade de några kor och ungdjur, höns, ankor, grisar, en bagge och en tacka.

Skånegården kommer från den bördiga slättbygden i Högs socken i södra Skåne. Där låg den helt kringbyggda gården mitt ute på den stora blåsiga och skoglösa slätten. Husen är byggda i korsvirke och tegel och taken är täckta med halm.
 
Läs mer om Skansens trädgårdar här!
 
 
 
Trädgårdsmästare Eleonora Höög i Skåneträdgården på Skansen
 
Det här är en av mina favoritvyer här på Skansen och bilden som jag tog till boken är även den bild jag tycker bäst om där. I flera år har jag nu försökt vara på plats när äppelträden blommar som bäst, men aldrig lyckats fullt ut. I år var blomningen svag och andra år har det varit andra problem som gjort att träden inte blommat sådär överdådigt som jag tänkt mig att de ska göra. Samtidigt så känns det bra att jag inte kan fånga den vackra vyn bättre än jag gjorde till boken...!
 
På Skansen hänger man upp fågelholkarna! Sånt gillar vi!
 
Underbar entré!
 
Här känns det som att komma tillbaka till min barndom! 
 
 
Hela Stockholm satsar stort på vårblomningen i år. Här på Djurgårdsslätten, mitt i vägen fram mot Skansen och Gröna Lund lyser det av lyckliga tulpaner just nu. De vackra blomsterlökar som blommar nu är:
  • Allium rosenbachianum 'Album' 
  • Allium schubertii
  • Allium aflatunense 'Purple Sensation' 
  • Tulipa 'Tres Chic' - vit liljetulpan
  • Tulipa 'China Town - rosa
  • Tulipa 'West Point' - gul liljetulpan
  • Tulipa 'Violet Bird' - lilagrön
  • Tulipa 'Abba' - röd
  • Tulipa 'Kingsblood' 
  • Camassia leichtlinii 'Alba' 
 
 
Den gula liljetulpanen 'West Point' 

Kommentarer
Postat av: Michael Ahlberg

Tack Hasse!

2015-05-27 @ 19:02:02
Postat av: Hans Wester

Tack för att du gillar Ahlberg!

2015-05-27 @ 19:22:21
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: petra richter

De bilderna är en "lisa för trädgårdsmästare själen"

2015-05-27 @ 20:24:05
Postat av: Hans Wester

Fint att bilder kan vara bra för trädgårdsmästarsjälar Petra!

2015-05-27 @ 21:26:33
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0