Site Meter

Vecka 1, 2023 - Vinterblommor

 
 
 
God fortsättning! 
 
Det kanske inte är helt genomtänkt att starta upp en trädgårds/park-dagbok i januari, men jag ser det som en utmaning. Som vanligt kommer jag i varje fall att nosa upp det som händer i Stockholms parker/trädgårdar och förhoppningsvis blir det snart dags att tillsammans med kära Lexus börja söka efter de första vårtecknen.
 
Förra året blommade till exempel vintergäcken på Prins Eugens Waldemarsudde redan i slutet av januari, vi får se hur vintern och vårvintern utvecklar sig i år. Naturligtvis vill jag att årstidernas växlingar ska ske under normala tider, då våren anländer i slutet av mars. Men jag kommer trots det inte bli besviken om vintergäcken dyker upp ute på Wudden i slutet av januari även i år...
 
Nu kör vi! 
 
 
 
 
 
 2 januari - måndag
 
 
 
 
Planen var att åter börja stadsvandra nu när året är nytt och outforskat, men regnet och mörkret över Stockholm fick mig på andra tankar. I stället för att bli blöt och kall åkte jag till Slottsträdgården Ulriksdal för att få en dos av vackra blommor, vilket var oerhört uppiggande nu i mörkaste januari. Som vanligt var växthusen fantastiskt fint inredda med växter och prylar och även om jag är lite tveksam till Amaryllis, så stod jag framför utställningen länge och bara tog in blomsterfägringen.
 
Men den blomma som fick mitt trädgårdshjärta att smälta den här dagen var liljekonvaljen. De som blommar mitt i vintern kallas Iskonvaljer, vilka har legat i kyla och sakta fått ljus och värme inomhus. I tron att det är vår, vaknar de då till liv och börjar blomma. Jag antar att de hellre vaknat under den normala våren, i en vacker lund under skirt grönskande träd. Men men, många av oss har inte tålamod att vänta...
 
Morotskakan till kaffet fick högsta betyg!
 
 
 
 
 
 
 
3 januari - tisdag
 
 
 
 
I december räknade jag alla Ginkgoträd på Hornsgatan eftersom jag länge hört flera olika antal. Jag gick den långa gatan fram och tillbaka med full koncentration under räkningen och den enda gången som jag för en stund tappade fokus var när jag mötte en liten hund, men det ordnade upp sig. Antalet var 209 stycken och inte 250 eller 300 som jag hört på olika håll.
 
Den här tredje dagen på det nya året var det åter dags att räkna träd, nu på Vasagatan och Torsgatan där nya träd planterats under de senaste åren, bland annat Zelkova, Rödask och Berlineral. I mitt projekt att följa växterna i Stockholm strävar jag efter att ha bra koll på stadens gatu- och parkträd och längs Vasagatan har under 2019-2022 planterats 67 nya träd och på Torsgatan var antalet nya träd 31.
 
Det blåste isande vindar när jag gick över Kungsbron över till Kungsholmen för att besöka den nyrustade Polishusparken som sedan ett antal år tillbaka är sammanfogad med Rådhusparken. Upprustningen av parken kommer att slutföras i år, men de flesta växterna är planterade, så som 23 nya träd och mängder av buskar och perenner. Jag har som vanligt tiggt åt mig växtlistor av Stockholms stad och återkommer under vår och sommar vad det är för nya växter i den fina parken. Det har i varje fall planterats 34 st doftschersminer av sorten Finn, 84 st Dvärgsyren och 32 st snöbollsbuskar.
 
Kaffe drack jag på mysiga Wilmer kaffestuga på Bergsgatan 30 just intill.
 
Jag avlutade dagens parkspaning i Landstingshusets trädgård där alla 12 hybridkejsarolvon blommade och jag konstaterade att olika växter blommar ofta året runt i Stockholm. Vinterjasminen blommar nu på Prins Eugens Waldemarsudde, vilket är helt normalt, men jag har aldrig tänkt på att det under hela året, även på vintern blommar någonting i vår stad. Visst har vi ännu flera månader vinter framför oss, men jag väntar trots allt på de första snödropparna och vintergäcken. 
 
 
 
Polishusparken
 
 
 
 
 
 
 
 
 4 januari - onsdag
 
 
 
I december planterades de två ersättningsträd till de mycket stora almarna som dog av almsjukan invid Gustav Vasa kyrka på Odenplan. Jag hade önskat bok eller varför inte två skogsekar. Nu blev det tysklönn som kan tyckas vara ett ganska tråkigt träd utan någon uppseendeväckande skönhet vare sig vår, sommar eller höst. Men med tiden tror jag nog ändå att de kommer att pryda platsen och jag såg faktiskt att en tysklönn i Rosendals slottspark som hade mycket vackra höstlöv i oktober förra året.
 
Jag tog Covidvaccin nr 5
 
 
 
 
5 januari - torsdag
 
 
Några centimeter snö hade kommit under natten och jag tog mig ut till Djurgården för att besökta Prins Eugens Waldemarsudde och Rosendals trädgård. På Wudden var jag som vanligt nyfiken på den vinterblommande vinterjasminen vid väggen intill slottet. Visst blommar busken oftast hela vintern, men när det blir för kallt och bistert skrumpnar de gula blommorna ihop, men det utvecklas ständigt nya blomknoppar, som tålmodigt väntar på varmare väder, då de slår ut i blom.
 
Skulpturen Tänkaren känns som en kär vän där han sitter i sina djupa tankar på muren. Egentligen ser jag honom varje dag eftersom en miniatyr av Auguste Rodins mästerverk står i mitt fönster hemma i Brommanästet. Det var min fina avslutningspresent från Engsholms slott när jag gick i pension i december 2017. VD Kerstin visste verkligen vad som skulle passa mig.
 
Caféet och plantbutiken på Rosendal öppnade idag och jag hade tänkt återinviga växthuscaféet med kaffe och kanelbulle, men jag väntar till nästa gång. Det känns ändå fint att möjligheten finns.  
 
 
Vinterjasminens blommor har haft det jobbigt i minusgraderna och väntar in plusgrader för att börja blomma igen.
 
 Rosendals trädgård
 
 
 
 
 
 
6 januari - fredag
 
 
Idag är det 100 år sedan min far föddes, grattis där uppe i trädgårdsmästarhimlen! Han är årsbarn med Stockholms stadshus som invigdes 23 juni 1923 och jag antar att det kommer att firas i sommar. Jag firar idag min far med en varm tanke.
 
Jag såg ett trädgårdsprogram i två delar på BBC - The great northern garden built. Mycket intressant. Finns att se på You Tube. Det dröjer troligen ett tag innan Gardeners world med fantastiska Monty Don, startar upp säsongen med våravsnitt. 
 
 
 
 
 
 
 
7 januari - lördag
 
 
7 januari 2023
 
28 november 2022
 
 
Den 28 november besökte jag Lumaparken i Hammarby Sjöstad för att se vad det tunga snökaoset ställt till med. Mängder av blöt snö tyngde träd och buskar, vilket gjorde att grenar bröts av. Lönn och tallar råkade värst ut, men även alla körsbärsträden i Lumaparken råkade illa ut. I parken  finns nästan 100 prydnadskörsbärsträd av sorten Prunus 'Accolade' och Tokyokörsbär Prunus x yedoensis, många av dessa träd hade fått både stora och små grenar avbrutna och det såg verkligen tragiskt ut.
 
Idag var jag där igen och nu var träden beskurna på ett bra sätt efter alla grenbrott. Med tiden kommer träden att växa till sig igen och redan under blomningen i vår kommer vi åter få njuta av en härlig blomsterfest i Lumaparken.

 

 
 
 
8 januari - söndag
 
(null)
 
 Efter att Lexus har varit hemma på Djurgården i en vecka, så kom han till mitt Brommanäste idag. Nu börjar vardagsrutinerna igen, oxveckor väntar för de som jobbar, för Lexus och mig som inte har något jobb väntar istället fria och lata dagar🐶👴🏼
 
 
 
Tillbakablickar
 
 
Vecka 1 - 2021 se här!
 
Vecka 1 - 2020 se här!
 
Vecka 1 - 2018 se här!
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Hasse

test

2023-01-11 @ 14:40:25
Postat av: Liza

Äntligen får man börja veckan på ett skönt sätt oavsett vädret. Du är mer än välkommen tillbaka med dina tankar och bilder. Tänk så mycket fint det finns på vintern bara man ger sig tid till att titta ordentligt. Här ute i Alby finns inte så mycket förrän radhusträdgårdarna börjar blomma men en och annan trevlig buske är planterad, särskilt hybridkejsarolvon. Den första bilden med amaryllis är underbar. Jag har tyvärr för små fönsterbräden för den blomman. Ha de skönt med Lexus som sällskap.

2023-01-12 @ 19:02:20
Postat av: Hasse

Tack så mycket Liza, ha en fin vecka du också!

2023-01-12 @ 19:03:09
Postat av: Janicke

Så fint att du har börjat din dagbok igen, äntligen något vettigt att följa. Så fina bilder du tar. Skönt att träden i Hammarby sjöstad är vettigt beskurna, så är inte alltid fallet, har jag förstått.
Ett besök i Ulriksdal är aldrig fel, jag ska tid men tar en vardag när buffén är öppen.

2023-01-16 @ 19:28:23
URL: http://janicke365.blogspot.se
Postat av: Hasse

Vad glad jag blir Janicke att du vill hänga med i dagboken!

2023-01-18 @ 20:30:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0