Site Meter

Vecka 3, 2023 - Koltrastsång och blommande aprikosträd


 
 16 januari - måndag
 
 Långholmen
 
 
 Stigen genom ängen vid Kerstins rosäng på Långholmen
 
 
 
På en skylt som Kerstin skrivit vid sin rosäng på Långholmen läser jag:
 
Rosängen kommer framöver att skötas av Jobbstart Långholmen.
Tack för all uppmuntran och uppskattning under de gångna mer än 20 åren. Många trevliga och intressanta samtal och besökare från världen över. T.o.m. Alaska.
 
Jag besöker Kerstin bland sina rosor några gånger varje sommar och även om hon lämnat över sitt lilla paradis till Jobbstart, kommer jag säkert någon gång även i fortsättningen se henne bland de underbara över 100 olika gammeldags rosorna som hon planterat genom åren. Det är en fröjd att höra henne berätta om rosornas historia när vi möts vid den vackra platsen på Långholmen.
 
Läs gärna hennes fina blogg Storstadsnatur här!
 
 
 Badstranden på Långholmen
 
 
Det är en händelselös tid nu i Stockholms gröna rum, men jag ska försöka att varje vecka hitta något som har med stadens parker att göra, men även något annat som handlar om växter och trädgård.
 
 
Vintern är grön just nu och under förmiddagens vandring på Långholmen kändes det nästan vårlikt
 Efter promenaden gick jag upp till Verkstadsgatan i Hornstull för att ta en kaffe och stans godaste kanelbulle på Cimmonon Bakery, ett av mina favoritcaféer. När jag kom in där i värmen så möttes jag av glad sång av kvinnan som jobbade där, kanske att hon är ägaren. Jag tackade för den välkomnande sången och sa att jag var sugen på dessa fantastiska kanelbullar. Då visade det sig att en kund just hade varit där och köpt alla kanelbullar som fanns, så jag fick nöja mig med ett bakverk som såg ut som en blandning av kanelbulle och wienerbröd som var helt ok.
 
 
Stora Henriksvik
 
 
 
 
 
 
 
 
 16 januari - tisdag
 
 
Min älskade lilla kompis Lexus och jag går korta promenader här hemma i Bromma. Det var vårlikt den här veckan och koltrasten sjöng ljuvligt för oss när vi morgonvandrade i gryningen.
 
 
 
 
 
17 januari - onsdag
 
 
 
Att söka upp bra trädgårds- och naturprogram fortsätter nu i vinter och jag upptäckte nu att mästarnas mästare Monty Don har tre nya program ute, där han besöker trädgårdar i Venedig, i Kroatien och i Grekland. Som vanligt är det ljuvligt, meditativt och lärorikt att följa denna man som beskriver platserna poetiskt, med känsla och kunskap. Jag hoppas att han fortsätter att åka runt och skapa dessa fantastiska program. Det kanske snart är dags att besöka Norden? Jag skulle gärna vilja höra honom beskriva Centralbadets trädgård, eller trädgårdarna på Djurgården!
 
Se programmern på SVT-Play här!
 
 
 
 
 
18 januari - torsdag
 
 
Mosebacke torg
 
 
 Södra teatern
 
 
Fina Mosebacke torg har rustats upp med nya planteringar och gräsmattor. En ny ligusterhäck runt det lilla caféet har planterats och träden har fått nya växtbäddar, Några nya träd har även planterats och gräsmattor och planteringar kommer att vara avspärrade fram till sommaren. Jag kommer givetvis att följa arbetet med plantering och återkommer med växtvalet.
 
 
 
 
 
 
 
 
19 januari - fredag
 
 
Uppsala botaniska trädgård
 
Orangeriet
 
 Japansk aprikos Prunus mume 'Beni-chidori' 
 
 
Innan pandemin reste jag ofta ut i Europa, helst till Italien, men nu har allt resande helt stannat av. Dels beror det på att pandemin ännu inte helt upphört, men även för att det är krig i Europa. Andra anledningar är min flygrädsla och flygets påverkan på miljön.
 
Så idag när jag satt i bilen mot Uppsala som ligger 7 mil från Stockholm, kändes det som ett stort äventyr! Som en spännande resa. Lätt snö föll och det var nollgradigt när jag steg in i det tropiska växthuset i botaniska trädgården. Det kändes gott att få se växter igen, varav flera av dem blommade och att även få njuta av dofterna i växthusen. Jag gick de grusade stigarna fram i miniatyrtropikerna och trivdes gott en stund i den fina anläggningen. 
 
I orangeriet var det öppet och jag fick se alla stora växter varav de flesta står ute i trädgården under sommaren. I den fina lokalen trivs växterna nu på vintern i 5-10 graders värme. Höjdpunkten just nu var givetvis det japanska aprikosträdet Prunus mume 'Beni-chidori' som blommade mycket vackert.
 
 
 
 
 
 
 Barockträdgården
 
(null)
 
 
I barockträdgården mellan orangeriet och Uppsala slott, arbetades det med växtbäddarna till nyplanteringen av de pyramidformade granarna som ska planteras i vår. De 50 gamla granpyrmiderna från 1760-talet hade blivit för stora och mådde heller inte så bra, så till våren kommer nya granar planteras och de kommer åter igen ha den spetsiga pyramidformen. På ritningar från 1600-talet då barockträdgården skapades, fanns granar med och de plantor som ska planteras i vår är kloner från de granar som planterades på 1760-talet.
 
 
De här bilderna tog jag i barockparken 2008, nu är alla dessa granpyramider borta och nya kommer att planteras i vår!
 
 
Tropiska växthuset
 
Mexikansk kotteparl - Dioon edule
 
Safirbuske - Eranthemum pulchellum
 
Ametistbuske - Strobilanthes auriculata
 
 Brillantasia owariensis
 
 
 
 
 
 
 
21 januari - lördag
 
 
 
Läst, skrivit, druckit kaffe och vin. Raggsockor och levande ljus.
 
 
 
 
 
22 januari - söndag
 
 
Koltrasten som sjöng sin vackra skuggsång i början av veckan tystnade igen nu när det blev kallt med 7 minusgrader och rimfrostiga ekar.
 
 
 
Tillbakablickar
 
 
Vecka 3 - 2021 se här!
 
Vecka 3 - 2020 se här!
 
Vecka 3 - 2018 se här!
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Liza

Normalt så spar jag bloggen till måndag morgon för att få en fin start på veckan. Idag kunde jag inte hålla mig, jag kunde inte vänta. Så härligt att få vara med på alla platser du besöker. Det blir nog ett besök på Långholmen i vår. Har inte varit där sen jag flyttade från Verkstadsgatan 1970. Önskar dig en fin ny vecka.

2023-01-22 @ 13:30:52
Postat av: Hasse

Så trevligt med trogna läsare av dagboken! Det är inte helt lätt att få ihop något den här tiden på året, i väntan på vårblommorna!

2023-01-22 @ 14:07:56
Postat av: Mira

Bjud in honom! Monty menar jag.

2023-01-26 @ 23:02:08
URL: http://mirasmirakel.blogspot.com
Postat av: Hasse

Bra idé Mira, jag gör ett försök!

2023-01-27 @ 09:32:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0