Site Meter

Vecka 2, 2023 - Tidig vår hos Edvard

 
9 januari - måndag
 
 
 
Dimmigt, grått och fyra plusgrader. Under morgonpromenaden med Lexus syntes inte Kungsholmen på andra sidan sjön.
 
 
 
 
10 januari - tisdag
 
 Vandringarna blir korta nu när älskade Lexus tyvärr har problem med ett ben.
 
 
 
 
 
 
 
12 januari - torsdag
 
 
Edvard Andersons växthus
 
 
 
När gråvädret blir alltför deprimerande, brukar jag bege mig till Edvard Andersons växthus i Bergianska trädgården för att få lite ljus, blomsterfägring och en kopp kaffe, Som vanligt så här års gick jag först ner till den japanska dammen för att se om möjligen den kinesiska trollhasseln hade någon utslagen blomma. För tre år sedan blommade de ordentligt den här dagen, men nu var blomknopparna tack och lov slutna. Det är ju några vintermånader kvar att ta oss igenom. 
 
 
Ett mandelträd i urna var i blom just intill ett cafébord.
 
Det som fångade mitt intresse mest den här dagen var hur långt våren kommit i medelhavsavdelningen och visst blommade det på sina håll. Borde man inte bo någonstans runt Medelhavet, där vintrarna är medgörliga och korta?
 
Ljuvliga Bellevalia hyacinthoides
 
 Utanför växthuset var alla mistlar fyllda av bär.
 
 
 
 
 
14 januari - lördag
 
 
 
Den här tiden året då trädgårdar och parker vilar och väntar på våren, letar jag upp något intressant att se på TV.
 
 
Den här mycket intressanta serien på 4 avsnitt handlar om The Great Northern Garden Build finns att se på Youtube. Se här!
 
På SVT Play kan man se denna fantastiska serie om växternas liv, berättad av den lika fantastiska David Attenborough. Det är inte bara människors och djurs liv som är en ständig kamp på liv och död, växterna lever ett lika oroligt och farligt liv. Den sista delen handlade om människan och växterna, vilket alltid är lika deprimerande att se, hur vår ´íntelligenta´´ art behandlar vårt vackra klot. Lyckligtvis avslutades avsnittet med en viss hoppfullhet. 
 
 
 
 
15 januari - söndag
 
 
 
 
I vinter har jag verkligen kommit av mig med mina stadsvandringar, men idag gick jag över till Kungsholmen och bort till den gröna bryggan vid Mariedal. Jag tittade till alla växter som planterades förra året vid Mariedals trädgårdscafé ovanför bryggan. Mängder av syrener av sorten Syringa vulgaris 'Norrfjärden' kommer med tiden att bilda stora syrenbersåer med öppning ner mot Karlbergskanalen. Andra växter har också planterats som till exempel Kameliaschersminer. Plantorna är små så det kommer att ta många år innan de växt ill sig ordentligt.
 
 
Mariedals trädgårdscafé
 
Det vackra 1700-talshuset Mariedal och det nyöppnade trädgårdscaféet.
 
 Vinterkörsbäret blommade på Karlaplan!
 
 
Tillbakablickar
 
 
Vecka 2 - 2021 se här!
 
Vecka 2 - 2020 se här!
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Liza

Men så tråkigt med Lexus hoppas att det inte är något allvarligt. Dimma är jobbigt särskilt under den mörka morgonpromenaden. Men dina bilder piggar upp och man kanske skulle bo vid Medelhavet under vintern. Men snart är det vår!

2023-01-16 @ 09:34:44
Postat av: Hasse

Ja det är så tråkigt, men han har gått bra några dagar nu och en expert ska snart titta på hans ben. Vi går korta promenader nu. Ja snart är det vår Liza!

2023-01-16 @ 17:34:14
Postat av: Maria

Fina bilder!

2023-01-16 @ 17:41:40
URL: http://kungsbergetpanorama.se
Postat av: Janicke

Var i Andersons växthus i söndags, fint som vanligt. Imponerades av den höga "Sonorakaktusen"! Imponerades inte av hopplösa Plantagen, hade väntat mig ett hav av tulpaner men allt de hade var ynkliga buketter, i papper, i ett kärl utomhus, för 79:90 .... Jag pussar på Lexus, hoppas benet blir bra.

2023-01-16 @ 19:42:27
URL: http://janicke365.blogspot.se
Postat av: Hasse

Tack Maria!

2023-01-18 @ 20:27:24
Postat av: Hasse

Janicke...Lexus tackar för pussen!

2023-01-18 @ 20:28:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0