Site Meter

Vecka 19, 2020 - Med lust och fägring stor

 Groens malmgård är en av de vackraste trädgårdar som jag känner till. En secret garden på Söder i Stockholm.
 
 
 
 
Måndag 4 maj
 
 
Riddersvik
 
 
Ridderviks gård i Hässleby
 
 

Tog bilen och drog västerut mot Hässelby. Stannade först vid Hässelby slott, där jag blev positivt överraskad av att skötseln blivit så mycket bättre i den vackra parterren med de tuktade granhäckarna. Tidigare har den här trädgården varit ordentligt eftersatt, men nu ser allt riktigt prydligt ut. Tittade även lite i koloniträdgårdarna intill, men där fanns ännu inte så mycket att glädjas åt.

 

Något som definitivt inte var något att glädjas åt här vid slottet, var den ´´skog´´ av magnolia som planterades på stadens mark utanför slottsparken 2014. Jag minns när den förre trädexperten på Stockholms stad, Björn Embrén och jag skojade om att vi skulle åka ut dit med färdtjänst om 20 år för att vandra i en skog med storväxta magnoliaträd.

 

Idag kunde jag konstatera att nästan alla träd är döda, eller döende. Efter mitt besök hade jag mailkontakt med nuvarande trädexperten på Stockholms stad, Britt-Marie Alvem och hon tror liksom jag att de var de extremt torra somrarna 2017 och 2018 som tog livet att alla dessa fina magnolior. Men fick de verkligen tillräckligt med vatten? Hörde även från annat håll att markarbetet innan planteringen inte blev så som magnolior vill hade det. Nu får vi se om det blir någon återplantering framöver, just nu finns inga sådana planer enligt Britt-Marie.

 

Det väntades regn fram på dagen så jag skyndade mig vidare ut till Riddersviks gård, som var mitt andra mål i min Hässelbyutflykt idag. På den här vackra platsen gifte sig min systerdotter Therese med sin Tobias 2012 och idag vandrade jag lite i de mycket vackra omgivningarna. Hit ut har inte den moderna staden växt sig så våldsamt, utan här finns fortfarande en lantlig miljö med en underbar lövskog, fylld av vitsippor just nu. I närheten låg tidigare Stockholms stads trädskola som tyvärr lades ned 2008.

 

Therese och Tobias vigdes inne i den här vackra skogen och festen hölls sedan inne på herrgården. Vandrade en stund längs Riddersviks strandpromenad, men borta över Mälaröarna blev himlen plötsligt mörk och åskan mullrade. Det blev dags att dra sig tillbaka hem till Brommanästet igen.

 

Och regnet kom! Och åskan!

 

Fick mail från en känd fotograf som ville veta platser i Stockholm där det växer mycket syrener. Prins Eugens Waldemarsudde på Djurgården, Åsöberget och Skinnarviksberget på Söder, svarade jag!

 

Två leveranser kom hem till min dörr på kvällen. Livsmedel från Mathem och hundmat och lite annat till Lexus från Arken zoo.

 
 
 
 Innan regnet
 
 
Hässelby slott
 
 De tuktade granhäckarna i Hässelby slottspark
 
 
 
Traneberg/Bromma
 
 På Tranebergsvägen, precis mittemot Alviksskolan. Det här är en plats där både hägg och syren blommar oerhört tidigt varje vår. Inget var förändrat i år!
 
 
 
 
 
 
 
Tisdag 5 maj
 
Bromma
 
 
Min favoritstig här vid strandpromenaden hemma i Bromma
 
 

Lexus hälsade på och vi fortsatte på temat från förra veckan, att vandra runt sjöar i Bromma. Förra veckan gick vi runt Judarn och Kyrksjölöten, idag vandrade vi runt Lillsjön, som ligger närmast min bostad. I lätt regn gick vi sakta fram i en härligt stark doft av hägg och med blommande körsbärsträd och slånbuskar med frodig grönska omkring sig. Vi tittade in i koloniområdet Paradiset Iris som ligger just invid sjön och jag förstår varför Kanal 5 valde det här området när de skulle göra en serie om ett kollo-odlare i Stockholm. Det finns flera väldigt speciella små trädgårdar här där kreativiteten flödar, ibland är det kitschigt som det brukar vara i koloniområden, men ofta även smakfullt vackra lotter.

 

Tittade ännu en gång på Trädgårdstider på SVT, programmet som jag tidigare helt gett upp. Nu njuter jag av trädgårdsarbetet som visas och just den här tiden på året finns det stunder då jag kan sakna mitt arbete som Slottsträdgårdsmästare vid Engsholm slott, där jag jobbade i 20 år innan jag gick i pension. Arbetet med att skapa nya växtkompositioner och att dagligen se över parkens planteringar mm. Nu känner jag mig i mycket god form igen, utan minsta värk i lederna, det som jag plågades av i vintras. Men allvarligt talat så njuter jag av tillvaron nu och vill inte in i något ekorrhjul igen och idag fick jag trots allt sätta fingrarna i jord igen när jag planterade penséer på balkongen! En liten stund av trädgårdslycka!

 

På kvällen vandrade vi bort till Äppelviken och maj månad är verkligen fantastiskt vacker just nu. Det händer till och med att jag glömmer Covid 19 för en stund, när körsbärsträden och häggarna fullständigt knockar mig.

 

Jag har sagt det många gånger, men jag mår så bra av att ha min lilla kompis hos mig, det blir liksom en väldigt hemtrevlig känsla i det annars så tomma nästet.

 

 
 Lexus och jag vandrade i duggregnet runt Lillsjön i Bromma
 
Koliniområdet Paradiset Iris, känt från TV. Kanal 5.
 
Ulfsunda slott med underbara ranunklar och kungsängsliljor.
 
 
 
 
 
 
 
 
Onsdag 6 maj
 
Rönningesjön i Täby
 
 
Badplatsen
 

Blommande hägg och körsbärsträd, vitsippor, berusande vårdofter och underbar fågelsång med koltrasten som leadsinger. Jag älskar verkligen tidiga morgonvandringar med Lexus längs stränderna här i Bromma. Maj är den vackrast månaden på året och jag njuter av den blomstertid som nu kommer - eller som redan är här!

 

Tidigare i våras, den 23 mars gick jag ensam runt Rönningesjön i Täby. Dystra tankar då. Viruset som härjade hade ännu inte peakat och jag var nyseparerad. Idag hade jag min kära vandringskompis Lexus med mig på vandringen runt den vackra sjön och jag mådde oerhört mycket bättre den här gången. Vi fikade i ett gammalt lusthus vid stranden och aldrig har väl kaffet smakat bättre. Hägg och vitsippor kantade vår väg längs stranden och inne i skogen, och vi höll ordentligt avstånd från alla vi mötte.

 

När jag lämnat Lexus vid Djurgårdsbrunn igen, åkte jag hem genom stan och såg att det var mycket folk på uteserveringarna den här vackra vårdagen. Men möjligen var avståndet två meter till grannen, det var svårt att se.

 
 
 Kom nu Hasse, nu ska vi fika här i lusthuset vid sjön!
 
 
 

 
Torsdag 7 maj
 
 
Norra kyrkogården
 
 

 

Frukost på en solig balkong och fortfarande inga störande flygplan över hustaket. Igår kom dock ett landande plan på väg mot Bromma flygplats, det strök som vanligt över mitt hustak och jag blev faktiskt glad. Tänkte tillbaka på tiden som vi levde innan Covid 19, då allt var som vanligt.

 

Saknade morgonpromenaden med Lexus idag…

 

En vilodag från allt vandrande, men gick trots allt en stund på vackra Norra kyrkogården, eftersom jag fått tips av Malin på Djurgårdsförvaltningen, att det nu blommar mängder av ängsbräsma mellan gravarna. Och som det blommade! Älskar den här 3-4 decimeter höga ljusrosa blomman, som sprider sig lätt och fort där den trivs. Blomman lättar verkligen upp den dystra stämningen på en begravningsplats och borde finnas på många fler kyrkogårdar. Jag satte mig på en bänk i blomsterhavet och fick en skön trädgårds/natur lyckostund där bland alla gravstenar.

 

Ängsbräsman fanns även i Engsholms slottspark när jag jobbade där och hoppas att den fortfarande får växa fritt, men risken är att robotgräsklipparna startas upp för tidigt på säsongen och tuggar i sig allt vad ängsblommor heter.

 

Lugnet på kyrkogården passade utmärkt nu och mina steg var långsammare än vanligt. Träffade en av trädgårdsmästarna som jag tidigare mött några gånger och vi pratade en stund om den märkliga tid vi lever i. Att det ändå fungerar att jobba utomhus med trädgård nu och att de som gräver gravarna verkligen måste hålla sig friska nu.

 

Uppmärksammade ännu en gång hur väl hängande träd passar på en kyrkogård. Här finns mest hängalm som inte växer sig så stora och de är underbart vackra nu i den skira grönskan, med mattor av ängsbräsman under sig.

 

 

 
Mängder av den underbara ängsbräsman sprider sig alltmer på Norra Kyrkogården.
 
Ängsbräsma
 
 August Strindbergs plats!
 
 Den här jordhögen var för mig lika vacker som alla blommande körsbärsträd och det var nära att jag kastade mig över högen för att få känna jord mellan mina fingrar...
 
 
 
 
 
 
Fredag 8 maj
 
 
Tyresö slott
 
 

 

Tyresö slott är en av de vackraste slottsparkerna jag vet här i Sverige och den engelska parken med sina slingrande stigar bland alla gamla vackra träd, är nu helt fylld av gullvivor och vitsippor. Det var så oerhört vackert att det blev svårt att ta in. Den här engelska parken skapades på 1780-talet av Fredrik Magnus Piper som bland annat även lät anlägga Drottningholms engelska park med sina dammar. Den engelska parken som strävar efter att likna naturen, anses ibland som den sista stora trädgårdsstilen efter renässansträdgårdarna och barockens strikta parker.

 

Många vårar har jag besökt Tyresö slottspark, men aldrig tidigare har jag sett så mycket gullvivor som i år. Som vanligt är det omöjligt att fånga dessa blommande ängsmarker på bild med kameran. Midsommarblomster som jag älskar, har börjat utveckla sina blomknoppar och när de här favoriterna väl börjar blomma, återkommer jag till Tyresö slottspark! Tänk midsommarblomster och hundkäx tillsammans!!!

 

Jag hade kaffe med mig och satt på bryggan ute på Notholmen och njöt av den här sköna fredagsmorgonen. Caféet hade öppet och jag såg trots allt två gäster som satt på uteserveringen och jag sneglade avundsjukt när jag passerade. Jag funderade på när jag senast besökte ett café? Efter att ha tittat tillbaka i den här blogg-dagboken såg jag att det var den 25 februari då jag drack kaffe och åt en semla på Thelins konditori i Fältöverstens köpcenter, när Lexus var hos hundfrisören. Två veckor senare lämnade jag Kungliga Djurgården.

 

 Det finns platser som jag har svårt att lämna och idag kändes det som att jag ville bli kvar här i Tyresö slottspark bland alla vårblommor och tänkte att jag är nog lite avundsjuk på trädgårdsmästare Antoine som får vistas här hela tiden.

 

Lustgården ges årligen ut av Föreningen för Dendrologi och Parkvård. Skriften vänder sig till en kvalificerad och engagerad krets av personer med intresse för träd och parker. Författarna är botanister, landskapsarkitekter och andra specialister.

 

Det här kan man läsa på bakpärmen på den bok som jag fick idag, en mycket fin utgåva då Lustgården fyller 100 år och där några av mina bilder finns med!

 

Funderar lite på den här veckodagboken och ska verkligen försöka hålla ut till midsommar som var bestämt. Från midsommar 2019, till midsommar 2020. Det lär bli en helt annan midsommar det här året!

 

 

 
 Även ute på Notholmen fanns mängder av gullvivor. På bryggan drack jag mitt kaffe.
 
 Notholmens café var öppet, men jag vågade mig inte dit...
 
 Skogvaktarens stuga från 1920-talet ser ut att vara hämtat ur en saga. Markis Lagergren som ägde Tyresö slott från slutet av 1800-talet inspirerades av Marie Antoinettes jaktstuga i Versailles när han lät uppföra sin stuga i slottsparken. 
 
 
 
 
 Lördag 9 maj
 
 De knuthamlade svartlindarna (Tilia americana) börjar försiktigt grönska i sina knutar vid Tekniska högskolan.
 
 
 
 
 
 
Söndag 10 maj
 
 
 Sofia kyrka omfamnad av blommande körsbärsträd och päronträd.
 

 

Vaknade tidigt med en stark längtan upp till Vitabergsparken på Södermalm. Efter en snabb frukost befann jag mig i den stora vackra parken redan 05.30. Solen fanns där bakom lagom tunna moln och 8 grader fick duga.

 

För mig är Groens malmgård Stockholms vackraste trädgård med sin vildvuxna charm. Här tuktas inte växtligheten bara för tuktandets skull, som så ofta är fallet i trädgårdar och parker. Storvuxna blommande träd bäddar in den vackra malmgårdsbygganden från 1700-talet och just intill entrén blommar nu min stora favorithägg. Varje vår vid den här tiden besöker jag den här platsen och blir lika lycklig varje gång, i år betydde besöket mer än vanligt.

 

Jag såg inte många människor den här morgonen och det var fantastiskt att sakta få vandra runt med kameran på Söder igen. Visst älskar jag att vistas i naturen, född Rospigg som jag är, men främst är jag ändå en stadsvandrare. I Stockholms gröna rum trivs jag och älskar att följa årstiderna i stadens trädgårdar och parker. Coronaviruset har dock satt stopp för mina vanliga vandringar i år, men nu har jag hittat ett sätt att fånga en del av det som händer i stadens grönska. Riktigt tidiga söndagsmorgnar då staden är tom på folk, vågar jag mig ut en stund, för att ta lite bilder.

 

Åsöberget var syrenerna startklara inför årets vackraste blomning och knopparna hade börjat öppna sig en aning. På andra sidan vattnet ligger Djurgården som en nästan främmande plats nu, men jag hoppas att kunna ta till mig den vackra ön igen, någon gång i framtiden. Nästa söndagsmorgon kommer jag nog att återvända till Södermalms syrener för att se om de börjat blomma ordentligt.

 

På den senaste veckan har Stockholms träd blivit gröna, till och med ekarna och i den skira grönskan blommar körsbärsträd och hägg. Förutom den stundande syrenblomningen, vet jag inget vackrare!

 

Det är fruktansvärt tråkigt att inte kunna träffa människor som man vill, men som tur är möter jag min dotter ett par gånger i veckan, fortfarande utomhus med två meters avstånd. Hon handlar åt mig, så det går ingen nöd på mig. Håret växer vilt och jag undrar om min frisör finns kvar i branschen, eller om han fått gett upp. Nu väntar vi in vecka 20 och jag hoppas verkligen att viruset lugnar ner sig nu. Så här såg det ut under vecka 20 för två år sedan – klicka här!

 

Var rädda om er där ute, håll av avstånd, tvätta händerna och var vänliga mot varandra i isoleringen! 🙂

 

 
Svenska ords stuga i Vitabergsparken, där Hasse och Tage skrev sina historiska revyer, filmmanus mm. 
 
 En gård i Vitabergsparken
 
Stig Claessons park
 
På Åsöberget är syrenerna redo att gå i blom. Djurgården syns i bakgrunden.
 
 Även vid Kvastmakartrappan är syrenblomningen på gång att starta...
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Anita

Skrev just en lång kommentar som bara försvann. Som tur var hade jag kopierat den innan jag tryck på "Skicka kommentar" ... prövar igen ...


Det är så trevligt med din veckodagbok så jag hoppas verkligen du orkar hålla ut ... jag skulle naturligtvis vilja att du fortsatte men förstår att du kanske vill göra andra inlägg. Men jag hoppas du fortsätter blogga.
Två morgnar i rad har jag sett så vackra blommor i en gräsmatta vi passerar på vår hundpromenad. Har så undrat vad det är för något. Och nu fick jag se dom här hos dig, ängsbräsma. Ska erkänna att jag aldrig hört talas om dom men blev glad när jag fick veta vad dom heter. Tack!

Ha nu en bra kommande vecka. Var rädd om dig!
Anita

2020-05-10 @ 15:40:05
URL: http://https://anitalinder.wordpress.com
Postat av: Hasse

Tack Anita! Jag har förstått att det är lite besvärligt att kommentera här, men fint att det gick bra till slut. Roligt att du gillar bloggdagboken. Planen är att jag kommer att starta upp den igen på nyårsafton och fortsätta så länge det är kul. Och var roligt att du fick namnet på den vackra ängsbräsman. Ha det fint du också och var rädd om dig.

2020-05-10 @ 15:43:26
Postat av: Anonym

Vilka bilder Hasse 💞💞💖🤩👌

2020-05-10 @ 18:37:07
Postat av: Hasse

Tack så mycket Anonym!

2020-05-10 @ 19:16:28
Postat av: Manfred Tilge

Så gännômgående vackert å e fröjd för sinnena...!!!

❤ ❤ ❤ ❤ ❤

.

2020-05-11 @ 00:37:09
Postat av: Hasse

Så bra att du gillade bilderna Manfred!

2020-05-11 @ 06:15:56
Postat av: Liza Hansson

Tänk så mycket vackert det finns runt Stockholm. Tyresö slott har jag aldrig besökt, jag tror att det börjar bli dags. Dina bilder och ord får allt att bli lockande.

2020-05-12 @ 08:05:25
Postat av: Hasse

Det är en gudomligt vacker tid nu Liza och Tysesö slott tycker jag absolut att du ska besöka. En fantastiskt plats.

2020-05-12 @ 08:47:27
Postat av: Adam

Jag kikade precis igenom din blogg och gillade den väldigt mycket! Om du vill göra ett samarbete med oss på Gaston Luga så maila mig på [email protected]

2020-07-13 @ 13:13:06
URL: http://gastonluga.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0