Site Meter

Vecka 19, 2018 - Försommarens mirakel

 
 
 
7 maj - måndag
 
Efter frukosten hemma på Brommabalkongen körde jag i morgontrafiken genom stan ut mot Djurgården. Att åka den ´´miljövänliga´´ Norra Länken med tre tullavgifter blir för dyrt för en pensionär, så jag valde det billigare alternativet genom stadens centrala delarna för att korsa huvudstaden. Ett mycket märkligt miljötänk av de som styr staden!
 
Morgonen var fantastisk med sol och värme och träden som grönskar skirt och vackert. Ute på Djurgården tog Lexus och jag en morgonvandring runt Isbladskärret och det är just nu som vitsipporna är som vackrast där. Skogarnas vita mattor tar andan ur mig och jag hoppas att de blommar hela den här veckan. Hemma på tomten tog vi det lugnt och jag solade för första gången i år. Vilade i en solstol! Utan att göra någonting annat. När hände det senast? Båtar gick förbi och vågorna sköljde sakta upp mot stranden här nedanför tomten, så sövande att både Lexus och jag somnade en stund.
 
 
Dagens långvandring blev bort mot Rosendals slott där narcisser blommade i enorma mängder i planteringarna. Den gula färgen dämpades av de vita sorterna och tillsammans blev de perfekta. Lila hyacinter längs kanterna och tulpaner som nu börjar blomma inne i det fantastiska blomsterhavet gjorde den här Slottsträdgården till ett litet paradis den här morgonen! Vi fortsatte upp mot Rosendalsterrassen och även där börjar snart den stora blomsterfesten. 
 
I den här värmen måste min vandrarkompis vila med jämna mellanrum och dricka mycket vatten, så vi satt ibland i skuggan under några av Djurgårdens gammelekar och hämtade krafter. Om man som jag bor varannan vecka på den här vackra Stockholmsön och tycker om trädgårdar, så blir det ofta vandringar till Rosendals slott, Rosendalsterrassen. Rosendals  trädgård och Prins Eugens Waldemarsudde, men det är aldrig tråkigt eftersom trädgårdarna förändras för varje dag som går. Det är alltid några nya blommor som slagit ut och alla dessa trädgårdar är fantastiska platser att vistas på.
 
Eftersom jag älskar hägg och syren, så håller jag koll på knopparna som bara väntar på att få gå i blom. Häggen kommer först, men på vissa ställen blommar de ibland samtidigt. Jag gissar att häggen börjar blomma i slutet av veckan, denna sena vår. Näktergalen bör också komma vilken dag som helst, förra året vid den här tiden så sjöng den redan sin underbara sång under kvällarna här ute på udden. 
 
 
 
 
 
 
 
8 maj - tisdag
 
Klockan var strax efter tre på morgonen då jag väcktes av koltrastens magiska morgonsång. När jag tittade ut genom fönstret såg jag hur himlen brann i öster, då solen förberedde sig att gå upp. Det är sådana här morgnar som jag längtar till under hela vinterhalvåret och nu helt plötsligt är vi äntligen här. Visst somnade jag om, men gick ändå upp vid sextiden då Cecilia skulle iväg till jobbet. Lexus och jag som inte jobbar, tog frukosten ute på den soliga altanen i den 12 gradiga morgonvärmen.
 
Med flera vattenflaskor i ryggan tog vi oss över till den västra sidan av Djurgårdsön och besökte ännu en gång Rosendals slottsträdgård där Djurgårdsförvaltningen nu tagit bort näten runt porfyrvasens plantering då tulpanerna nu har börjat slå ut ordentligt. Av någon anledning blev tulpanerna 'Dreaming Maid' inte lila som trädgårdsmästare Cecilia hade tänkt, utan går nu i stället i rosa, vilket blev väldigt fint det också! 
Det här är en fantastiskt vacker plats och som jag tidigare sagt - fler borde hitta dit!
 
Vitsippsmarken mot Skansen hade nu fått sällskap av blommande svalört och det blir en mycket fin kombo i det vilda. Borta vid entrén till Skansen, kändes det som om alla skolklasser i hela Stockholm fanns på plats. Den fantastiska magnolian vid Skansenbutiken är som vackrast nu och förgyller verkligen den lilla gården, där den är placerad. Vi vek av in mot Godthem och Ulla Winblad och vilade i skuggan under en hästkastanj. 
 
I trädgården gjorde jag en arbetsinsats genom att skyffla ogräs på grusgångar och det är skönt att få jobba lite i lagom doser. Jag har ju alltid tyckt att gångarna i en trädgård ska vara så rena som möjligt, men att sedan trädgården kan vara lite charmigt vild. Kontrasten blir så vacker!
 
 
 
 Tidig morgon, nästan natt på Blockhusudden och koltrasten sitter på pergolan och sjunger.
 
 
 
10 maj torsdag
 
Häggens blommor slår ut på sina håll och nu börjar den allra ljuvligaste tiden på året. Begreppet ´´Mellan hägg och syren´´  som är den vackraste tidsangivelse jag vet, kan som bekant vara väldigt kort eftersom de här vackra växterna ibland blommar samtidigt. Jag brukar i stället använda mig av perioden ´´från det att häggen slår ut till dess att syrenerna blommat färdigt´´. Då blir den vackra perioden längre och mindre stressigt! Lönnens blommor faller nu till marken, där maj-smörblomman snart går i blom. Det är så mycket som händer i naturen nu att jag blir yr och det gäller att inte stressa för att försöka se allt som nu händer, utan försöka fokusera på något i taget och bara njuta av försommarns mirakel. Tiden rusar och många av oss tycker att det går alldeles för fort, men vi måste försöka njuta av det som är just nu, i stället för att lägga fokus på det vi inte kan göra något åt! Jag vet, det är lätt att säga för mig som är pensionär!
 
Idag lämnade vi Djurgården och for söderut till Trosa, som jag bara besökt en gång tidigare och det var för 20 år sedan. Ibland har jag hört jämförelsen mellan Trosa och min hemstad Norrtälje, men trots att jag tycker om min barndomsstad i Roslagen så måste jag säga att Trosa känns trevligare och mer idyllisk än Norrtälje, som växer så fort nu och där stora bostadsprojekt förändrar staden totalt. Småstadsidyllen som fanns när jag växte upp finns inte kvar, även om det fortfarande är mycket vackert på sina håll längs ån.
 
Vi gick längs Trosaån och beundrade alla vackra gamla trähus längs strandpromenaden. Det var någon slags jippo den här Kristi Himmelfärdsdagen och det var ganska mycket folk i rörelse. Vi åt Västerbottenpaj på Marsipanfabrikens lilla mysiga gård innan vi åkte vidare till Tullgarns slott.
 
Cecilia har en tidigare arbetskamrat som nu bor i Tullgarns slottsområde och vi träffade Helen en stund när vi anlände till det här vackra kungliga slottet. Vi gick en stund i slottsparken där vitsippor och gullvivor tävlade om vilka som var vackrast den här strålande majdagen. Det var en stillsam stämning i parken med fågelsång och skirt grönskande träd och den vackra ängsbräsman blommade i stora bestånd på ängsmarkerna. Innan vi återvände hem till Djurgården besökte vi Helen och Reine, som bjöd på kaffe i det gamla 1800-talshuset med utsikt över en vacker gammal fruktträdgård och ut över sjön. På vägen hem somnade Lexus i bilen efter alla intryck under dagen och på kvällen kom min dotter ut till Djurgården och vi grillade i trädgården.
 
 
 
Ett av Trosas vackra hus längs ån.
 
Cecilia är glad åt shoppingen i Trosa och Lexus har fått upp ett spår!
 
Tullgarns slottspark
 
 Stinkkallan blommar nu i kärrliknande natur efter vägen en bit ifrån Tullgarn.
 
De fantastiska planteringarna vid Rosendals slott!
 
Tulpanen heter 'Dreaming Maid' 
 
 Har Blockhusudden Stockholms blommigaste busshållplats?
 
 
 
 11 maj - fredag
 
Vaknade med öppet fönster och lyssnade på sjöfågeln i viken och vågorna sköljde upp mot stranden. Något senare satt jag ensam på altanen med morgonkaffet. P2 klassisk musik på låg nivå och strandskatorna spanade nere på bryggan. Solen började värma. Körsbärsträdet vid boden blommar sagolikt vackert och även plommonträdet har nu gått i blom. Mina kära vaknade och gjorde mig sällskap. Häggarna blommar och doften sprider sig över Blockhusudden. Det är gott att leva - trots allt! Som Uffe Lundell sjunger.
 
Vi besökte den vackra gården vid gamla Allmänna BB på Fiskartorpsvägen för att se magnolior blomma. Stjärnmagnolian blommade fullt ut och även den rosa högre sorten har börjat blomma med sina stora balongliknande blommor och de är vackra tillsammans. Vi fortsätter vår fotoförmiddag upp till Rosendals slott och Rosendalsterrassen som är Cecilias skötselträdgårdar på Djurgåden och jag blir helt trädgårdslycklig av den fantastiska blomning som nu råder där. Vid slottet blommar alla narcisser vidare och nu har även de rosa tulpanerna Dreaming Maid börjat  blomma över narcisshavet vilket blev sagolikt vackert, även om Cecilia trodde att de skulle gå mer i lila som katalogen visade. 
 
På Rosendalsterrassen blev jag helt knockad av blommande körsbärsträd som tillsammans med stora blodhäggar bildade ett paradisiskt blomsterrum där tulpanerna runt fontänen med Svanen just börjat blomma. Jag tycker nästan synd om alla människor som trängs hos grannen Rosendals trädgård. Här uppe på kullen i blomsterhavet, råder ett stillsamt lugn och jag kan inte sluta att fundera över varför så få personer hittar hit.
 
 
 
Magnolia 'Galaxy' i Slottsträdgården Ulriksdal.
 
Cecilia med sin mamma Lotta funderar vilken pelargon de ska köpa!
 
Till slut hittade Cecila en som nu står på altanbordet ute på Blockhusudden.
 
 Rondellen vid Djurgårdsbron är verkligen fin i år, där tulpaner och kejsarkrona samsas!
 
 Inne på Allmänna BB:s gård blommar vita balkansippor och gula hundtandsliljor tillsamman.
 
 Allmänna BB:S gård på Fiskartorpsvägen.
 
 Magnolian som jag inte vet namnet på inne på BB:s gård.
 
 
 
12 maj - lördag
 
Vad vore en lördagsmorgon utan Naturmorgon på P1! Jag lyssnar ute i trädgården under frukosten. Solen och värmen är kvar och jag njuter av den tidiga stillheten. Barfota i daggigt gräs och med blicken ut mot Fjäderholmarna!
 
Vi besökte Slottsträdgården Ulriksdal för att fika och titta på vackra växter och vi hade en fin stund trots att jag nog aldrig sett så mycket folk där tidigare. 
 
Ute på Blockhusudden har korna släppts in vid Isbladskärret där de som vanligt ska beta under sommaren. Häggarna blommar allt mer, men Näktergalen har ännu inte kommit! Vi tog farväl av vitsipporna under vår kvällsvandring.
 
 
Lexus - Cecilias bild!
 
 
 
 
13 maj - söndag
 
När jag kom hem till Bromma efter att ha bott en vecka på Djurgården, blommade syrenerna intill söderväggarna. Efter en fantastisk vecka på Blockhusudden ska jag försöka vänja mig med flygplan som stryker över hustaket här hemma och av det ständiga bruset från Tranebergsbron. På Blockhusudden är allt stilla!
 
Att fotografera i brännande sol från klarblå himmel är en utmaning och nu längtar jag faktiskt efter fluffiga moln! 
 
Här finns alla 19 veckors dagbok!
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Britt

Dina vackra bilder ska jag plocka fram till vintern när det regnar, blåser och ev snön flyger fram.
Just nu känns det som att man lever som i en saga med allt det vackra runt om en.
Och du, samma som jag och maken, kan njuta fullt ut av allt detta utan en tanke på passa tider, prestera osv.
Visst är det härligt att vara pensionär och ha möjlighet till detta så länge man är frisk.
Att vara frisk är en förmögenhet som ingen tänker på.
(vi har tyvärr alltför många av våra vänner som är allvarligt sjuka just nu, därav mina tankar).

Ha de gott

2018-05-13 @ 23:23:17
Postat av: Hasse Wester

Jag håller med dig Britt, att vara frisk är det allra viktigaste. Önskar dig en härlig försommarvecka!

2018-05-14 @ 09:10:58
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0