Site Meter

Vecka 6, 2021 - Det räcker nu!

 Tyresö slott
 
 
  
 
8 februari - måndag
 
 
Lillsjön i Bromma
 
 
 Ulvsunda kvarn 
 
 

Vita vidder, iskalla dagar och tjocka lager av kläder. Nej nu räcker det med tvåsiffriga minusgrader, is och snö, jag längtar efter plusgrader, takdropp, snöslask, vintergäck och snödroppar! Det var nog meningen att jag skulle levt mitt liv någonstans runt Medelhavet. Mitt nyårslöfte att leva i nuet har jag gett upp, just nu vill jag vrida fram tiden åtminstone en månad. Att leva efter Carpe Diem från april till oktober gör jag gärna, då fångar jag varje sekund!

 

Isoleringen fortsätter och det finns inte så mycket att berätta i den här gröna bloggen just nu, jag väntar otåligt på att naturen ska vakna, med spirande grönska och fågelkonserter. Lexus är hos mig måndagar-onsdagar och våra vandringar blir lite kortare nu i den istidsliknande kylan, men vi ser fram mot långa härliga vårvandringar med doft av vår, färdkost i ryggsäcken och solsken i blick.

 
 
 
Lillsjöån i Ulvsunda
 
 Det är lite läskigt att gå på broar som gungar.
 
Lexus vid Ulvsunda slotts lindallé
Lillkillen tycker att det är skönt att vila hemma i sängen efter iskalla vinterpormenader. Tassarna som luktar lite tjära av salva är varma och pälsen nyborstad!
 
 
 
 
 
9 februari - tisdag
 
 
Ulriksdals slottspark
 
 
Beskärning pågår
 
Några fikade utomhus och jag är både avundsjuk och imponerad!
 
 Hårlemans 1700-tals boskeer beskärs. Många kalla fingrar här...
 
 
 
 
 
10 februari - onsdag
 
 
 
När min dotter kramar Lexus ute i kylan på Gärdet.
 
Istid i Djurgårdsbrunnskanalen 
 
 
 
 
 
11 februari - torsdag
 
 
Tyresö slottspark
 
 
 
 
 

Om jag någon gång skulle få för mig att rangordna mina favoritplatser i Stockholmsområdet, så skulle Tyresö slottmed sin underbara slottspark komma högt på den listan. Givetvis skulle det inte gå att bestämma en ordning på de platser jag tycker bäst om, men jag skulle trots allt kunna välja ut tio olika ställen där jag trivs bäst. Jag kanske gör en sådan lista framöver, i alfabetisk ordning för att slippa rangordningen.

 

Kylan fortsätter med tvåsiffriga minusgrader varje dag och i Tyresö slottspark var det termobyxor, tjockaste jackan och mössa som fortfarande gällde. Jag kände mig som Neil Armstrong på månen när jag vandrade runt i den engelska parken. Om jag längtar efter våren och sommaren då lätta skor och tunna kläder gör det trevligare att vandra? Jo vars!

 

Till och med en kall och snöig vinter älskar jag den här parken med sina slingrande stigar i den naturliknande trädgården, även om jag såklart längtar efter vitsippornas, gullvivornas och midsommarblomstrens tid. När den engelska parken blev populär i Europa under den senare delen av 1700-talet, var det ett mycket stort steg från de strikta barockparkerna som prydde parkerna vid många större slott.

 

Nu var det ´´tillbaka till naturen´´ som gällde och i många slottsparker skalades barockens ordning och symmetri bort, till förmån för ´´anlagd´´ natur. Visst kan barockparker vara vackra på sitt sätt, men att vandra på stigar under vackra höga lövträd med vild vacker markflora, slår allt annat! I Drottningholms slottspark finns båda delar, en fantastisk barockpark och en härlig engelsk park med dammar.

 

På borggården vid Tyresö slott stod utecaféets möbler fortfarande ute, vackert dekorerade med snö och likaså ute på Notholmen och jag undrade om jag i år kommer att kunna sitta på något av dessa caféer och njuta av kaffe och en räkmacka, eller om jag ska fortsätta att gå omvägar när jag ser människor…

 

 

 
Samma vy sommaren 2012. Från ett reportage om boken i Gods och Gårdar  nr. 6, 2013. Det var på den tiden bloggen hade namnet Slottsträdgårdsmästaren och var mycket större än dagens Stockholms gröna rum!  Se här vad jag skrev om namnbytet!
 
 Notholmens café
 
 
 
Uppsala linneanska trädgårdar
 
 

Av en vänlig Facebook-kompis som jobbar i Uppsala linneanska trädgårdar, fick jag programmet för 2021 som en riktig broschyr i brevlådan. Inte någon opersonlig länk på internet! Det kändes mycket fint och jag hoppas verkligen att jag kan få uppleva något av allt intressant och härligt som finns i programmet.

 

Vad sägs om:

 

6 mars – En galantofil (snödroppsnörd) kärlekshistoria, fördrag med trädgårdsjournalisten Gunnel Carlsson.

 

29 april – Mellan krokus och sippor, visning i botaniska trädgården.

 

6 maj – Sköna magnolia, visning!

 

27 maj – Mellan hägg och syren, visning av trädgården i försommarskrud.

 

3 juni – Trädgårdshistorisk vandring.

 

 
 
 
 
 
 
12 februari - fredag
 
 
 
Nytorget och Vitabergsparken
 
 
 1700-talshus vid Nytorget
 
Bergsprängargränd i Vitabergsparken med Sofia kyrka.
 
Långa huset vid Lilla Mejtens gränd
 
 Ovanför Groens malmgård ligger Groens boské, med lindar från 1700-talet, som vid en olycklig delning på 1970-talet hamnade på parkmark. Visst borde väl lindarna ha fortsatt tillhöra malmgården, även om de då inte skulle få den skötsel som de får idag av Stockholms stad.
 
Så här gamla lindar behöver hamlas, bland annat för att inte trädkronorna ska få för stort vindfång, med stor risk att träden faller vid stormar. De här lite slitna och ihåliga gamla kämparna kan säkert stå här i ytterligare 100 år.
 
 
 
 
 
 
13 februari - lördag
 
 
 
Aula Medica
 
 
 
 
 
Med Hagastaden kommer Stockholms och Solna kommun att växa ihop. Kontraster är alltid spännande och nu när Hagastaden drar fram, blev gården Stenbrottet från 1771 kvar eftersom den redan 1947 blev klassad som byggnadsminne. Det tackar vi för, även om den underbart vackra gamla gården ser ganska märklig ut med Gert Wingårdhs Aula från 2013 som granne.  
 
Vanligtvis vänder jag mig från det mesta Wingårdh skapar här i Stockholm, som Liljevalchs fruktansvärda utbyggnad på Djurgården till exempel. Hur kunde den arkitekturen fått bli verklighet? Den här aulan tycker jag dock är häftig och passar bra i den här nya stadsdelen, även om det krockar rejält med 1700-talsgården.
 
 
 
 
Jag blir alldeles varm i hjärat av sådana här hus och då menar jag inte Aula Mecica.
 
 
 
 
 
 
14 februari - söndag
 
 
Engelska radhusen i Äppelviken
 
 
I Bromma trädgårdsstad uppfördes dessa engelska radhus 1919. En stor gård med fruktträd ligger skyddad innanför huslängorna och alla har sin egen täppa. 
 
 
 
 
Stora Sjövillan i Äppelviken
 
 
I Stora Sjövillanfrån 1847 vid Äppelvikens strand i Bromma, fanns tidigare ett brännvinsbränneri. Huset som ägts och förvaltats av Stockholms stad ska nu säljas och priset är 25 miljoner. Villan är blåmarkerad på den kulturhistoriska klassificeringskartan och några större förändringar får inte ske.
 
Sunset
 
 
 
Vecka 6 för 1 år sedan - se här!
 
Vecka 6 för 3 år sedan - Vårvinterblommor, se här! 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Janicke

Tycka vad man vill om vinter - vackert är det i alla fall! Livet vore onekligen fattigare om inte du vandrade runt och visar dina fina bilder.
Igår var jag ute ett par timmar längs Mälarens stränder. Så vacker i solen, och fullt med skidåkare, skrinnare, barn och glada vovvar. Jag tycker det är fantastiskt att vi äntligen har en riktig vinter här i Stockholm. Men jag håller med dig - det blir finemang när det äntligen blir vår igen. Jag längtar också efter alla blommor, dofter och färger.

2021-02-14 @ 16:23:24
URL: http://janicke365.blogspot.se
Postat av: Hasse

De flesta jublar åt den här vita kalla vintern Janicke. Mitt problem är nog att jag under min arbetstid i nästan 50 år under vintrarna har frusit.

2021-02-14 @ 18:24:29
Postat av: Liza

Visst är vintern onekligen vacker men jag har inte heller gillat kyla och att frysa är för mig ett h.....e. Men snart är vi där, solen värmer redan du och snön rasar från taken.
Bilden på Stenbrottet och Aula Medica får mig att tänka på min födelseplats gamla Hagalund som revs. Synd på något som snart inte finns längre....kakelugnar och utedass.

2021-02-16 @ 07:24:36
Postat av: Hasse

Ja jag förstår att det känns tragiskt med gamla Hagalund! Vi får vara glada åt de små reservat av det vackra som lämnas kvar när den nya tiden drar fram.

2021-02-16 @ 09:32:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0