Site Meter

Vecka 6, 2020 - Lång och trogen tjänst

Vinterkörsbär - Prunus x subhirtella vid Karlaplan 
 
Hybridkejsarolvon vid Minnebergs strand i Bromma
 
 

 

3 februari – måndag

 

Oroväckande kyla har dragit in i Stockholmsområdet, temperaturen var till och med under 0-strecket på morgonen när jag åkte mot Djurgården!!!

 

Vid stranden nedanför Rosendals slott, träffade Lexus och jag Cecilia och hennes arbetskamrater på Djurgårdsförvaltningen. Det är storröjning i backarna vid sjön och naturen öppnas upp på ett fint sätt.

Efter att ha fotat det blommande kejsarolvonet uppe i Rosendals slottspark, vandrade vi vidare och passerade Skansen innan vi återvände till Rosendal där vi parkerat bilen. Det var en helt ljuvlig vårpromenad denna märkliga vinter.

 

På vår senare promenad ute på udden, träffade vi Tommy Berggren med sin hund och vi pratade en stund om hundar och den konstiga vintern. Att han är 82 år är svårt att tro!

 

 

4 februari – tisdag

 

Jag visste att vinterkörsbärsträdet blommade lite försiktigt redan i januari på Karlaplan, men idag när jag åkte förbi blev det tvärbroms och spontanparkering för att kunna fota trädet som var översållat med underbara rosa blommor.

 

Dagens glada nyhet var annars att GB ska börja sälja Igloo cola igen i sommar! 88:an och Magnum får kliva åt sidan, nu blir det isglass som gäller igen!

 

 

 
 
 Cecila 30 år hos Djurgårdsförvaltningen
 
 

 

5 februari – onsdag

 

På morgonen när jag kom ut till Blockhusudden var Cecilia och hennes dotter Julia i full färd med att piffa inför besöket på Stockholms slott idag, då hon ska ta emot guldklocka av Kungen. 30 år som trädgårdsmästare hos Djurgårdsförvaltningen för lång och trogen tjänst. Cecilia började som 18-åring efter att ha utbildats sig på Säbyholm och efter en tid flyttade hon in i sin första lägenhet på Djurgården, i orangeriet vid Rosendal.

 

Så här skrev jag i blogginlägget om Cecilias högtidsdag:

 

Nu har Djurgårdsförvaltningens trädgårdsmästare Cecilia Adén jobbat i 30 år på Södra Djurgården och i morgon tar hon emot guldklocka för lång och trogen tjänst av Kungen och Drottningen på Stockholms slott. Nog borde det väl avfyras 30 kanonsalvor från Skeppsholmen för att fira Cissi i morgon!

 

Cecilia började jobba hos Djurgårdsförvaltningen redan som 18-åring, då hon just gått ut trädgårdsutbildningen på Säbyholm och det skulle inte förvåna mig om hon år 2040, får ännu en guldklocka då hon jobbat i 50 år på Djurgården, kanske då av Drottning Victoria.

 

Det finns många duktiga trädgårdsmästare hos Djurgårdsförvaltningen och alla har väl sina specialområden inom trädgård. Cecilia är allmänt mycket kunnig, men har sin specialitet att komponera fantastiska sommarblomsplanteringar, men även lökplanteringar på våren. 

 

2018 gjorde hon Rosendals slottsträdgård till en romantisk dröm, som tog andan ur en romantiker som mig. Året efter överträffade hon sig själv när hon tog i med starka färger och skapade en blomsterprakt som kommer att finnas i minnet länge hos de som besökte den vackra slottsparken 2019. Troligen kommer denna komposition att dyka upp på andra platser - utanför Djurgården nu i sommar!

 

Jag med många andra väntar med spänning på vad Cecilia kommer att hitta på nästa gång i Rosendals slottspark och på Rosendalsterrassen! Känn ingen press! Dina två största fans, din kära Lexus och jag kommer med kameran när det börjar blomma på dina områden igen!

 

 

 

Stort grattis och en varm kram Cecilia!

 

Lycka till hos Kungen i morgon. 

 

 

 

Jag hämtade Lexus och innan vi åkte mot Brommanästet gick vi runt Lötsjön i Sundbyberg, denna lite kyliga men underbara förmiddag.

 

 
 
 
 
 
 
 
 Den här veckan vandrade vi mycket, min älskade vandrarvän Lexus och jag!
 
Bävrarna jobbar på vid Hundudden på Djurgården. 
 
När bävern fäller större träd är den enbart ute efter det tunna grenverket högst upp. Är trädet över en viss diameter gnager bävern bara igenom cirka 2/3 av stammen, lagom mycket för att trädet vid nästa kraftiga oväder garanterat kommer att falla. Fenomenet att invänta blåsigt väder har kunnat studeras under många år vid Kottlasjön på Lidingö där en bäverfamilj har etablerat sig sen ett tiotal år tillbaka. 
Wikipedia
 
 
 En dag gick vi runt Lötsjön i Sundbyberg
 
 Februaripaddlare vid Blockhusudden
 
 
 

 

7 februari – fredag

 

Det är inte så ofta vi ses, men när det väl händer är det alltid lika trevligt. Kamrat Per, som jobbar i Gamla Stan och jag åt en mycket god lunch på nyöppnade italienska restaurangen Portofino på Kornhamstorg. Vi pratade om livet, minnen och om framtiden. Men innan vi träffades vandrade jag runt lite i medeltidsgränderna, hälsade på Järnpojken vid Bollhustäppan och konstaterade att det var väldigt många ryska turister i gränderna. Är det semestertider för ryssar nu?

 

Stockholms smalaste gränd, Mårten Trotzigs gränd med en bredd på 93 cm, var tidigare en historisk och mystisk liten medeltidsgränd, men har på senare år förvandlats till en plats för fritt klottrande. Turisterna tycktes älska att fota i gränden, men jag mådde inte alls bra när jag gick trapporna ner mot Västerlånggatan. Ung konst säger några, klotter och förstörelse säger jag!

 

På Köpmangatan ligger Samfundet S:t Erik som bland mycket annat ger ut årsböcker om Stockholm och jag hade helt glömt bort att se vad boken från 2019 handlade om. I fönstret skyltar dom med Per O. Hallman – stadsplanekonstens förnyare! Årsboken handlar alltså om min idol bland stadsplanerare, mannen som skapade de trevligaste kvarteren med slingrande gator, som i medeltida stadskärnor. Mäster Hallman skapade Helgalunden, Röda bergen, Lärkstaden, Eriksberg, Lilla Blecktornsparken mm. En motreaktion mot 1800-talets rutnätsstad.

 

Jag brukar tänka om Hallman hade hunnit före Lindhagensplanen som innebar en stad av rutnät, vilken underbar huvudstad vi skulle haft. Visst tycker jag om Stockholm som staden blivit, men många platser vill jag helst blunda när jag passerar. På de slingrande gatorna och de vackra byggnaderna i Hallmans kvarter infinner sig genast en trivsel som borde vara självklar i varje stad. Nu har jag spännande läsning framför mig.

 

 

 

8 februari – lördag

 

Det är tradition att besöka vårsalongen på Liljevalchs, men i år var det mer ointressant än vanligt, när Cecilia och jag försökte hitta några verk att tycka om. Fikastunden inne på Café Skroten efteråt var däremot lika ljuvlig som vanligt.

 

 

9 februari - söndag

 

Helgen avslutades med ett ilsket oväder med mycket hårda vindar och regn!

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
En rysk grupp samtalar kring Järnpojken i Gamla Stan
 
För att få lycka på min fortsatta färd genom livet, klappade jag pojken på huvudet!
 
 Ett måste-köp!
 
 Ungdomskonst eller vandalers härjande?
 
 Julrosor i Sinnenas trädgård
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Vårsalongen på Liljevachs var helt ointressant i år...förutom dessa nyfikna kossor!
 
 Speglingar på Kungsholmen, Taget från min balkong
 
 Februarimorgon i Bromma

Kommentarer
Postat av: Liza Hansson

Hybridkejsarolvon och Kejsarolvon, är det samma växt? Vackert är det i alla fall men det är inte klottret i gränden.

2020-02-10 @ 07:04:27
Postat av: Hasse Wester

Nej hybridkesarolvon är en hybrid mellan kejsarolvon och Viburnum grandiflorum. Nej klottret är allt annat än vackert!

2020-02-10 @ 08:02:52
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0