Site Meter

Häggsemester

 En av Stockholms vackraste häggplatser finns vid Prins Eugens Waldemarsudde, intill Ryssviken.
 
 
17-18 maj 2016
 
 
Jag gjorde som den där skomakaren i Torshälla, Sölvesborg eller var han nu var någonstans, jag tog ledigt mellan hägg och syren - det är tydligen en skröna, eller något som har förvrängts eller förstärkts. Det senaste jag hörde om skomakaren var att han tog ledigt för att sätta potatis! Hur som helst gjorde jag som skomakaren och tog två dagar semester. Dels för att fotografera för ett framtida projekt, dels för att bara njuta av den vackraste tiden på året. Mellan hägg och syren är oftast en svindlande kort period nu i hänryckningens tid.
 
Min idé är att perioden skulle börja då häggens blommor började knoppas och sluta när syrenernas blommor föll till marken, vilket skulle betyda många veckors ledighet för skomakare. Jag blev rättad och man menade att min period betydde ´´under tiden då hägg och syren blommade´´ och visst förstår jag att ´´mellan´´ innebär tiden efter det att häggen slutat blomma, tills syrenerna börjar blomma. Men någon sådan period finns egentligen inte. De överlappar nästan alltid varandra i sin blomning, så även i år. Ja ja, mellan hägg och syren är i varje fall en magiskt vacker tid som ofta stressas bort. Det är nu allt ska hinnas med inför sommarens semestrar och den överdådiga prakten i trädgårdar och i naturen är ibland svår att ta till sig. Man vet liksom inte vilket håll man ska titta, eftersom det är så galet vackert överallt! Därför tog jag två dagar semester, för att ´´hinna med´´! 
 
Under tisdagen tillbringade jag en stund på Långholmen och sedan en längre stund på Djurgården, där vackra häggmiljöer finns på många ställen. Att hitta det rätta ljuset för att ta de perfekta bilderna är inte lätt. Jag hade tur vid Prins Eugens Waldemarsudde och fick några timmar då lagom täta moln skymde solen. Ett fint fotoljus. Det är något som händer med mig när häggen blommar, så mycket känslor sätts igång och jag tycker att blomningen är bland det vackraste man kan se i Sverige. Det är nästan samma sak med syrenblomningen, då jag helst vill bo i en syrenberså så länge de blommar.
 
Onsdagen började med sol, men de utlovade fluffiga fotomolnen anlände aldrig den här dagen. Det blev den vanliga rundan i innerstaden. Jag klev av tunnelbanan vid Odenplan, gick Drottninggatan ner mot Centralbadets trädgård, tog Brunkebergstunneln till Humlegården, vidare till Berzelii park och Kungsträdgården. Drack te och åt en ost-skinkmacka ´´Under kastanjen´´ och vandrade sedan upp mot Söders höjder. Slussen är nu en byggarbetsplats och kommer att vara så i många år. Monteliusvägen bjöd däremot på syrener som nästan var i full blom och inne i Olle Adolphsons park beundrade jag den nya statyn av vår vislegend. Statyn invigdes den 2 maj i år och bronsbysten har gjorts av Olle Seglert som var en vän till Olle. Läs mer här!
 
Mitt mål var sedan Groens malmgård som har öppet onsdag-fredag 11-15. Jag har skrivit många gånger om den här lite hemliga och mystiskt vackra trädgården innanför planket vid Malmgårdsvägen, där jag ofta står och sträcker kameran över planket för att fånga något av allt det vackra, när caféet och den lilla handelsträdgården har stängt. Den här trädgården är dock inget för trädgårdspedanter, utan här råder den vackra balansgången mellan kärleksfull skötsel och närheten till ett förfall. Då menar jag ett positivt förfall, det vackra vilda som man sällan ser i en storstad. Självklart kommer inte den här trädgården att förfalla utan den kommer med all säkerhet att vara lika vacker i många år framöver.
 
Dagens besök blev dock inte riktigt som jag tänkt mig. Dels hade den enorma häggen som böjer sig mot malmgårdsbyggnaden blommat över, likaså det lika stora körsbärsträdet intill, dels var himlen klarblå och det var ett svårt fotoljus och inga fluffiga moln över trädgården. Jag hade till och med önskat mig en molnig dag! Men jag vore väl en idiot om jag klagade en sådan här dag då solen värmde, koltrasten sjöng och då jag satt i trädgården med kaffe och en helt ljuvlig rabarberkaka. Cafébordet hade två ben och bordskivan stöttades mot muren. Jag älskar sånt! Jag sa till kvinnorna som driver café och trädgård, att jag återkommer nästa år då häggen blommar som bäst.
 
Vid Kvastmakartrappan började syrenerna gå i blom, liksom på hela Åsöberget. När jag tog tunnelbanan från Slussen hem till Bromma, såg jag i mobilen att jag hade gått 20 213 steg och trots två fikastopp så var det skönt att sitta en stund.
 
Nu är häggens tid snart över och nu blir det snart syrenvandringar...!
 
 
 
Groens malmgård, läs mer om trädgården här!
 
Den stora häggen intill malmgårdsbyddnaden hade tyvärr just blommat ut...!
 
Lite här och där finns tulpaner och jag tycker att de nästan är vackrast i vissningsstadiet!
 
Den rabarberkakan kan jag verkligen rekommendera!
 
De finns byggnader i Stockholm som jag blir lite extra varm i hjärtat av. Långa huset på Lilla Mejtens gränd är ett sådant! Jag antar att det beror på det vackra taket och att huset är så ovanligt långt!
 
Vid Bergsprängargränd i Vitabergsparken har i år odlingspallkragar kommit på plats!
 
Sofia kyrka mellan hägg och syren!
 
Vid Linnéstatyn i Humlegården blommar i år mängder av röda och orange tulpaner. Jag måste ta reda på sortnamnen...
 
I Berzelii park blommar nu de vackra Bukettaplarna. Malus 'Evereste' 
...och på Strömparterren blommar den stora hästkastanjen!
 
I Kungsträdgården blommar mängder av vackra tulpaner!
 
Det 81 meter höga utsiktstornet i Kungsträdgården står fortfarande kvar och jag hade tänkt åka upp idag, men var för tidigt ute. Först kl 11 öppnar de. 100 kronor kostar det att se Kungsan från ovan i sju minuter. Den 22 maj monteras tornet ner!
 
Järnpojken i Gamla Stan. Läs mer om Sveriges minsta stay här!
 
Evert Taube på Järntorget i Gamla Stan, skapad 1985 av skulptören Karl Göte Bejemark
 
 En bronsbyst av vår fina visdiktare Olle Adolphson restes i Olle Adolphsons park den 2 maj 2016, skapad av Olle Seglert. Olle Adolphson dog 2004. Läs mer om Olles park här!
 
 

Kommentarer
Postat av: Meta

Vilken fin promenad du ger oss genom stans gator och hus. så fina bilder och det där med hägg är allt en av vårens härligaste dofter.
Ha nu en skön söndag
Kram Meta

2016-05-22 @ 09:04:23
URL: http://blommorochsantmedkoloni.blogspot.com
Postat av: Hasse Wester

Fint att du också gillar häggdoften Meta!

2016-05-22 @ 09:43:12
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Andrs

De där orange tulpanera ser väldigt mycket ut som den rätt vanliga tulpanen 'Ballerina' tycker jag...

2016-05-25 @ 01:44:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0