• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Monica Zetterlunds park

   30 juli 2016
   
   
   Varför har jag missat den här parken? Jag bygger hela tiden på med nya parker och trädgårdar här på bloggen, söker nya trädgårdsplatser att studera och fotografera. Av en händelse läste jag om den spelande soffan i Monica Zetterlunds park. Visst hade jag hört talas om att Monica som bodde på Birger Jarlsgatan i närheten, fått ett lite grönt rum mitt i stenstaden uppkallat efter sig, men jag trodde inte det var mer än någon liten gräsmatta med ett par träd eller så. Det som lockade mig in till stan, den här duggregniga lördagen i slutet av juli, var den sjungande soffan av teak, som kom på plats 2010. Det jag inte hade räknat med var att perenner, träd och buskar var smakfullt utvalt efter renoveringen av parken 2010.
   
  Trädgårdsrummet är omgärdat av en avenbokhäck och bland övriga växter finns bland annat det jag tror är en kärrek, en katsura, en japansk lönn och några magnolior fanns i det lilla trädgårdsrummet. Men det finns flera fina träd i parken. Bland perennerna märks daglijor, funkia, nävor, ormbunkar och jättedaggkåpa. Jag ska försöka få tag i en växtförteckning över trädgården för att få veta exakt vilka arter och sorter som använts. Det här är en fin liten trädgårdshörna i korsningen Surbrunnsgatan/Roslagsgatan och jag vill gärna ta fler bilder här, nästa vår och försommar, till exempel när magnoliorna blommar.
   
   
   
   
  Monica dog tragiskt hemma i sin säng 2005 efter att det hade börjat brinna, på grund av sängrökning. Läs mer här.
   
  Många i min ålder har väl någon slags relation till Monicas musik och när jag närmade mig den långa teaksoffan så började hon sjunga min favorit ´´Sakta vi gå genom stan´´. Det kändes helt fantastiskt, men samtidigt lite sorgligt. Hade det inte regnat så hade jag satt mig ner en stund på den svängda, 8 meter långa bänken och lyssnat på flera sånger. Det ska tydligen finnas sjutton sånger inspelade i den fina ljudbänken som skapats av konstnären Fredrik Wretman - son till Tore Wretman! 
   
  Parken anlades på 1980-talet och kallades då Clas på hörnet efter den gamla 1700-tals krogen. En av byggnaderna från den tiden finns fortfarande kvar här och det drivs en restaurang på platsen. På 1900-talet användes byggnaderna till bostäder, men 1984 var det dags igen att starta restaurang med namnet Värdshuset Clas på hörnet. 
   
   
  Parken invigdes på nytt i september 2006 och fick då sitt nuvarande namn. 
   
   
  Magnolia stellata 11 maj 2019
   
  Dagliljor 30 juli 2016
   
  I stället för en död staty, fick vi den här sjungande, levande bänken - underbart! 30 juli 2016
   
  30 juli 2016
   
  30 juli 2016
   
  30 juli 2016
   
  30 juli 2016
   
  30 juli 2016
   
  30 juli 2016
   
  Värdshuset Clas på hörnet. 30 juli 2016
   
  11 maj 2019
   
   

  Sjusovaredagen och en sommaronsdagssödervandring

  Nytorget
   
   
  27 juli 2016
   
   
  Igår såg jag i min almanacka att sjusovaredagen skulle ´´firas´´  och jag bestämde mig för att ta en ledig onsdag - som jag gör lite då och då nu på gamla dar. Efter att ha vaknat vid fyratiden och sedan somnat om, vaknade jag faktiskt sju. Efter frukosten på en blomstrande balkong, begav jag mig ut i sommar-Stockholm. Det märktes att det var mitt i semestertider, då det var glest med folk i tunnelbanevagnen. Turisterna hade ännu inte vaknat. Jag tittade ut genom tågfönstret när vi passerade Gamla Stan och Slussen och trots att jag inte är någon vän av pyramidpopplar, så kändes det lite tomt nu när raden av popplarna tagits bort vid Slussen. År 2025 ska nya Slussen vara klar. Då är jag 71 år! 
   
  Medborgarplatsen, där jag gick av, var nästan tom på folk. Någon uteliggare sov tungt på en parksoffa och några arbetare drack kaffe på en uteservering. På det här stora själlösa torget var mitt uppdrag att fotografera sommarblomsurnorna borta vid Söder torn, innan jag vandrade österut. Tjärhovsgatan är en trevlig södergata där några vackra gamla hus har fått stå kvar av någon anledning. Rivningsvågen var annars skoningslös även här på Södermalm i slutet av 1800-talet och en bra bit in på 1900-talet. Gamla hus påminde väl om fattigdom och elände och Stockholm skulle bli en respektabel huvudstad. Mängder av gamla vackra trähus revs, gatorna breddades och nya femvåningshus byggdes utefter de spikraka gatorna. Som tur är finns det fortfarande kvar några äldre kvarter på Södermalm, som reservat i storstaden.
   
  Jag vek av vid Södermannagatan och mindes att jag läst, att Ulf Lundell bott här en tid på 70-talet. På tal om 70-talet så köpte jag min första bil här på Södermannagatan 1972, då jag var 18 år med nytaget körkort. Det var en silverglänsande Ford Capri av årsmodell 1969 och jag var omåttligt stolt. Jag fortsatte fram till Skånegatan där jag vek vänster för att komma till Nytorget. Det här är kvarter som jag tycker om, dels för att miljöerna finns i Per Anders Fogelströms ´´Mina drömmars stad´´ och dels för att jag jobbat i de små trädgårdarna på östra sidan av torget, eller parken som det egentligen är nu för tiden. På en av gårdarna bodde Lena Nymans pappa Lennart som var konstnär, de flesta som bor på Söder är ju konstnärer...han bjöd ibland på kaffe i sin lilla stuga och var en vänlig man. Här finns mängder av caféer och restauranger, bland annat mysiga Urban Deli, Café Skåningen och Café String. Tyvärr lär jag mig aldrig att tycka om konstgräset här och i Kungsträdgården. Det blir för plastigt och overkligt på något sätt. Jag vet att den riktiga gräsmattan här var sliten och omöjlig att renovera eftersom det rör sig så mycket folk på platsen, men jag har så svårt för plast!
   
  Efter att ha fotograferat de mycket fina sommarblomsplanteringarna på Nytorget, korsade jag Renstiernas gatan och gick trapporna upp till Bergsprängargränd. Passerade Monica Nielsens hus och mindes när jag och min bror någon gång på 80-talet skulle såga bort några grenar ur en ask på hennes tomt. Min bror befann sig uppe i trädet och skulle där starta motorsågen, som han inte fick igång. Jag har inte lika häftigt humör som min bror, som i ilska kastade ner sågen som slogs i bitar mot marken. Han kom hastigt ner från trädet och sa att vi skulle åka och köpa en ny såg! När jag vandrar på Södermalm dyker det ofta upp minnen från tiden då vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice skötte många av Söders trädgårdar.
   
  Bergsprängargränd är nog den enda innerstadsgata vad jag vet, som är belagd med grus och där berget på vissa håll är en del av gatan. Jag går alltid med vördnad på denna lilla gatstump nedanför Sofia kyrka. 
   Nedanför kyrkan ligger även huset som Ulf Lundell hyrde en tid på 70-talet, av den världsberömda fotografen Christer Strömholm, vars son han umgicks med. I den omoderna lilla stugan skrev sin debutroman Jack, boken som trycktes i 2000 ex, men som sedan såldes i mer än 200 000! Här passerar jag givetvis också med vördnad. Jag tittade upp mot Sofias kyrktorn och tänkte på den gången 2012 då jag tjatade mig till att få komma upp i tornet för att ta bilder till min bok ´´Stockholms gröna rum´´. Tornet renoverades det året och man fick egentligen inte besöka arbetsplatsen. Men de lessnade väl till slut på mitt tjat och jag fick ta mina bilder bland allt byggbråte, högt där uppe i tornet. 
   
  Den här soliga onsdagsmorgonen var gatorna nästan tomma på Söder och i Vitabergsparken såg jag inte ens joggare eller hundfolk, som annars alltid brukar göra en tidig morgonvandrare sällskap på de slingrande gångarna i den stora parken. Jag satte mig på en bänk och vilade. Solens strålar letade sig ner genom de täta, höga träden och det var så fridfullt mitt i huvudstaden. Jag fortsatte min vandring bort mot Kvastmakartrappan där jag brukar frossa i syrener i maj månad, såg bort mot Fåfängan högt där uppe på berget och så här beskrivs den platsen på Wikipedia:
   
  Fåfängan är en utsiktsplats med restaurang och kafé som ligger på berget nära Danviken så långt österut man kan komma på Södermalm i Stockholm. Med sin trädinramning av tuktade lindar, som syns från långt håll, är det ett karaktäristiskt inslag i Stockholms stadslandskap. När restaurangen är öppen hissas de fyra flaggorna på toppen av berget. Namnet Fåfängan kommer från grosshandlare Fredrik Lundins fåfänga, lusthuset på toppen, byggt på 1770-talet, sedan grosshandlaren hade köpt större delen av berget.
   
  Utan att jag planerat det, kom jag upp till den vackra platsen, som är omgärdad av tuktade lindar och med en utsikt som slår det mesta här i Stockholm, just när de öppnade klockan elva och jag kunde ta bordet med den bästa utsikten. Där åt jag min lunch och drack min ekologiska starköl...! (finns det någon som orkat läsa hit?)
   
  Jag vandrade utefter den långa kajen vid Norra Hammarbyhamnen, tog en kaffe vid Kajsas och väntade förgäves på att någon träskuta skulle tändkula sig fram, framför mig och Nikon. Fortsatte bort mot Skanstull där fritidsbåtar semesterköade för att ta sig genom slussen och in i Årstaviken och Mälaren. Den här gången hade jag varken lust eller ork att besöka någon av de 500 kolonilotterna i sluttningen utefter Årstaviken, utan fortsatte med raska steg bort mot Tanto, som blev slutdestination på dagens vandring. Innan jag letade mig ner till tunnelbanan, beundrade jag det stora vackra Kejsarträdet utanför den nya gallerian, som för övrigt ser ut som ett kraschlandat rymdskepp. 
   
   
   
   
  ´´Kasper´´ av Göran Strååt. Kom på plats här på Medborgarplatsen 1970
   
  Tjärhovsgatan
   
   Här på Södermannagatan, låg bilfirman där jag 1972 köpte min första bil - Ford Capri 1969
   
  Ulf Lundells stuga på Mäster Pers gränd, där han bodde en tid på 1970-talet
   
  Färgsprakande plantering utanför Coop på Bondegatan...!
   
  I det röda vackra huset på Kvastmakarbacken, växte syskonen Melinda och Joel Kinnaman upp.
   
  Där uppe på höjden ligger Fåfängan med de tuktade lindarna
   
  En helt strålande lunch uppe på Fåfängan
   
  Norra Hammarbyhamnen
   
  Vackra sommarblommor på bron nedanför Södra Årstalundens koloniområde
   
   Kejsarträdet vid Hornstull - Paulownia tomentosa

  Min balkong

   
   Nästa år har jag bott i den här lägenheten i 30 år!!! Jag kommer liksom inte härifrån och varför skulle jag egentligen flytta? Ibland har jag tänkt att jag borde se nya vyer och förändra mitt boende och jag har varit på gång att byta lägenheten, men varje gång som jag kommer in i en lägenhet utan fin utsikt och med insyn från grannar, då har jag hastigt backat.
   
  Jag bor tre trappor upp utan hiss, har billig hyra och lägenheten är totalt insynsskyddat. Utsikten är fin över Kungsholmen och Ulvsundasjön, som är en del av Mälaren och så länge jag orkar ta mig upp för trapporna så blir jag nog kvar här i Traneberg/Bromma!
   
  Nu har ju Cecilia fått mig att piffa till min lilla balkong också, så nu trivs jag ännu bättre. Balkongen är min egen lilla trädgård, nu när jag inte längre har någon egen ´´riktig´´ trädgård. Men snart får jag väl inte plats där ute eftersom sommarblommorna växer sig allt större.
   
  24 juli 2016
   
  9 november 2016

  På jakt efter sommarblommor i Stockholm 2016

   
   Sedan 2008 har sommarblomsplanteringar i Stockholm ett gemensamt tema och i år har sommarängen flyttat in i stadens urnor. I varje fall ska det påminna om en sommaräng i färg och form. Det är mycket petunior i citrongult och blåviolett - se växtlistor längre! Det är fint i år, men nästa år vill jag se något mer dramatiskt...tror jag!
   
  Här finns några blogginlägg med sommarblommor från tidigare år!  Klicka på årtalet - 2009, 2010, 2015
   
  UD, Arvfurstens palats vid Gustav Adofs torg.
   
  Gustav Adolfs torg, och det som sticker ut från statyn är ett handtag från ett svärd och ingenting annat...!
   
  Strömparterren - de här tyckte jag bäst om!
   
  Stortorget i Gamla Stan. Packat med folk och jag tog bilden mot den gamla pumpen.
   
  Sankt Eriksplan
   
  Centralstationen
   
   
  Odenplan. Just när Odenplan blivit klar efter stora arbeten med ny tunnelbaneuppgång mm. så börjar de renovera vackra Gustav Vasa kyrka. Det känns som det aldrig blir färdigt på den här platsen.
   
  Norra Bantorget
   
  ...och på Hötorget var det loppis!
   
  Berns i Berzelii park
   
  Berzelii park
   
  Kungsträdgårdens planteringar har jag svårt att tycka om i år...
   
  ...men den här gillade jag. Vet tyvärr inte vad den heter.
   
   
   
   
  Kornhamstorg i Gamla Stan
   
  Det här är Stockholms kitschigaste restaurang. Endast plastblommor!
   
  Mosebacke torg
   
  Mariatorget
   
   Nytorget
   
   
   
  Medborgarplatsen
   
   
   I år har Swedenborgsgatan blivit gågata och prydd med höga arrangemang med kaskadpelargoner! Snyggt!
   
  Strandvägen vid Djurgårdsbron
   
   
  22 augusti
   
   
   
  Tessinparken
   
   Ur boken ´´Boken om Stockholm´´ från 1901

  Små vackra, gröna rum vid Äppelfabriken

   
  Det finns många favoriter bland sommarcaféerna i Stockholm med omnejd och Äppelfabriken på Färingsö, 3 mil väster om Stockholm, är definitivt en av dessa! Jag älskar verkligen den här platsen, trots att jag inte ser sjö eller hav från min caféstol! De mysiga små gröna sittplatsrummen, bjuder på avskildhet och lugn och jag kommer alltid att återvända hit.
   
  Läs mer på hemsidan här!
  Eller läs mitt tidigare blogginlägg om Äppelfabrikenhär!
   
  Från Äppelfabrikens hemsida

  I vårt Café serverar vi lättare luncher, lokaltillverkad öl, cider och självklart bakverk från vår  kakverkstad. Vi gör det på riktigt med de bästa råvarorna och med mycket ekologiskt smör och kärlek. Kardemummabullarna till exempel görs dagen innan, kalljäser över natten och gräddas alldeles innan vi öppnar. Tidskrävande och omständligt – men otroligt gott! Kaffet brygger du själv vid bordet. Godare och färskare kan det inte bli. Ekologiskt, rättvisemärkt och CO2 kompenserat. Som guldkant kan vi erbjuda en åttaårigt lagrad ekologisk Calvados.

  Du njuter i något av alla trädgårdsrummen, i pergolan eller i lusthuset. Växthuset skänker tak över huvudet och vid sämre väder sitter du i timmerhuset. Är det kallt tänder vi en mysig brasa. Vi lägger ner mycket arbete på sådana små ställen att slå sig ner som vi själva tycker om att hitta när vi är ute och reser.

   
   

  Engsholm sett med andra ögon

  Det händer ibland att jag bjuder in en gästbloggare till Slottsträdgårdsmästaren och idag lämnade min kära Cecilia Djurgården för en stund, för att fotografera och hjälpa mig i Engsholms slottspark. Hon har annars semester från Kungliga Djurgårdsförvaltningen där hon jobbar som trädgårdsmästare. Bilderna i det här inlägget har Cecilia tagit och det är alltid kul att se min park, med andras ögon. Tack för hjälpen idag och för de fina bilderna.
   
  Lexus var med och gjorde sitt vanliga ´´jobb´´ med att vara helt underbar...liksom sin matte!
   
   

  Mälarpaviljongen

   Rosenbönan heter ´Celebration'  
   
   
  Jag har sagt det förr och jag säger det igen - trädgården vid Restaurang Mälarpaviljongen som är beläget vid Norr Mälarstrand är helt fantastisk! På hemsidan kan man läsa att det här är ´´en helt unik mötesplats´´ och det stämmer verkligen! Här fanns tidigare ett enkelt strandcafé där man kunde ta en kaffe och en kanelbulle. Nu är det en mycket bra restaurang på en fantastisk plats på Kungsholmen. Visst är maten god och de gungande bryggorna helt underbara att sitta på med en öl, ett glas vin eller något annat gott att dricka, men det är trädgården som lockar hit mig!
   
  Kristina Björk som är trädgårdsmästare här har skapat en oerhört vacker caféträdgård. Varje gång jag besöker platsen så förundras jag över hur perfekt hon har komponerat växterna, i färg och form och jag tycker mycket om hur hon jobbat med olika höjder. Allt blir perfekt att betrakta. Efter det att vi ätit lax vid serveringen ´´på land´´ gick vi ut på bryggan och satt där en stund i solen och gungade till vågorna. Vi tittade bort mot Västerbron och jag sa ´´Och himlen över Västerbron är gaslågeblå nu ikväll¨¨ som Ulf Lundell sjunger i ´´Jag saknar dig´´. Idag var dock himlen blå med vackra fluffiga moln. 
   
  Hit återvänder jag alltid!
   
  Från Mälarpaviljongens hemsida!

  Intill Norr Mälarstrands promenadväg ligger Mälarpaviljongen, en idyllisk, grönskande oas under regnbågens färger, som välkomnar alla. Hos oss kan du njuta av sommarsolen eller även en regnig dag mysa och avnjuta mat, vin, öl, drinkar, kaffe, smörgåsar, bullar och desserter i paviljongen eller under markiserna.

  Mälarpaviljongen är en unik mötesplats med internationell atmosfär under sommaren i Stockholm med öppet från början av april till slutet av september. 2013 utsåg Conde Nest Traveller Mälarpaviljongen till en av världens bästa restauranger i kategorin ”Best Neighborghood restaurants in the world”.

   

  ...som sagt, jag gillar Mälarpaviljongen.
   
  Den här bilden på Kristina Björk är från juli 2015 och så här skrev jag då på bloggen - Sedan trädgårdsmästare Kristina Björk började använda sina gröna fingrar och sitt kunnande här, har den här platsen blivit en praktträdgård. Det är med stor känsla hon har valt växter, både köksträdgårdsväxter och vackra prydnadsväxter. Det pratas ofta om att mat och trädgård allt mer växer samman. Här kan man verkligen tala om perfekt kombo - god mat och en fantastisk trädgård!

  Trico Garden håller rådjuren borta!

   
  Efter flera veckors användning av Trico Garden kan jag nu konstatera att det verkligen hjälper! Rosenknoppar, perenner och annat som rådjuren tidigare tuggat i sig, har fått varit helt ifred. Medlet har fungerat till 100% hos mig i Engsholms slottspark och det är det enda preparat som fungerat mot vilda djur under mitt långa trädgårdsliv!
  Miljövänligt och helt ofarligt, men det ska tydligen ändå inte användas på ätliga växter. 
   
  I vår kanske jag kan njuta fullt ut av tulpaner också!
   
   

  Venngarns slottspark

   
  Vi besökte Venngarn utanför Sigtuna den 10 juli, en plats med 1000-åriga anor och med ett slott som Magnus Gabriel de la Gardie lät bygga på 1670-talet. Arkitekt till slottet var Jean de la Vallé som troligen också ritade den stora barockparken. På 1600-talet skapades ett bildverk (Suecia antiqua) där 353 planscher över städer och viktiga byggnader i Sverige, som skulle visa att Sverige då var en stormakt. Koppargravyrerna stämmer dock inte alltid med verkligheten, då Erik Dahlberg som utförde arbetet, även tog med planerade storslagna anläggningar, som inte alltid blev av.
   
  Så Venngarns (eller Wenngarn, som byområdet kallas idag) barockpark har aldrig varit så praktfull som den visas i Suecian, men de långa alléerna av lind och ask vittnar dock om att det har varit en fin anläggning och så är den även idag nu när den har börjat renoverats. Ask är ett olämpligt alléträd och det är märkligt att de en gång i tiden planterades i en av alléerna. Alla lindarna hamlades för några år sedan och det känns som om hela den här anläggningen håller på att vakna till liv efter en lång törnrosasömn. Slottet är högt beläget ovanför barockparken och det är en fin känsla att sitta vid caféet och blicka ut över parken och bort mot naturen runt omkring.
   
  Slottsbyggnaden ser idag ganska sträng ut tycker jag och jag vet att det hänt väldigt mycket under de senaste åren i parken, men nu återstår att skapa lite mer känsla i trädgården. Små men viktiga detaljerna, som till exempel att smycka urnorna vid terrasseringarna ner mot barockträdgården, men blommor som lyser upp och skapar trevnad, förslagsvis röda pelargoner. Det skulle göra så mycket skillnad. Under 1900-talet har slottet använts allt från alkoholistanstalt till bostäder åt flyktingar och mellan åren 1983-1997 ägdes slottet av Lewi Petrus stiftelse.  
   
  2013 köptes slottet av byggnadsentreprenören Olle Larsson, som nu tillsammans med Sigtuna kommun håller på att skapa ett litet bysamhälle på området. Nya hus har byggts i anslutning till slottsparken och det känns som att det är mycket på gång här!
   
   
  Så här beskriver man området på sin hemsida:
  Wenngarn är i grunden ett litet bysamhälle med 400 invånare utanför Sigtuna – byggt runt ett fantastiskt barockslott. På 2000-talets Wenngarn, precis som på medeltidens, kretsar livet kring slottet och kring gemenskap. Det är en öppen slotts- och parkmiljö anpassad för den moderna människans sätt att leva och vara. På Wenngarn välkomnar vi boende, företagare och besökare som vill mötas, utvecklas eller bara ladda sin energi.

  Vi har både hyreslägenheter, bostadsrätter och egna hem lösningar.
  På vårt område finns förskola, företagscenter, ett ”byslott” och restauranger och hotell.

   

  Wenngarna är ett spännande projekt som jag kommer att besöka framöver igen.

   
  Humlegården
   
   

  En skön helg i Östermalms skärgård

  Rosor på Andrégatan i Djurgårdsstaden
   
   
  10 juli 2016
   
   
  Mitt i sommaren. Djurgårdshelg. Östermalms skärgård! Fredagsmat med vin och min favoritutsikt. Hundvandring utefter kanalen. Raveparty borta vid Kaknäs hela natten. Lyssnade till samma takt hela natten.
  Koltrasten ackompanjerade. 
   
  Sommarlångfrukost på en solig, varm och blomstrande terrass. Eddys Siljabåt gled sakta förbi. Lilla Värtan. Besök på Kerstins vackra rosäng. Besök i Christinas vackra Stora Henriksvik. Besök i en hemlig trädgård. Såg en hängkatsura och en korkek. Somnade i en solstol på Blockhusudden. Vi hälsar på i en liten sagoträdgård med storslagen utsikt. Det trevliga paret passar utmärkt på den vackra platsen. Vi grillade under parasollet när regnet föll tungt och åskan dundrade över Lidingö och ut mot skärgården. En snabb fotorunda i Djurgårdsstaden. Rosor. Stockrosor. Regn.
   
  Söndagsmorgonfrukost inomhus. Vi besöker Venngarns slott. Sitter för första gången i passagerarsätet. Vandrar i en 1600-talsträdgård. Vi äter en smaklös västerbottenpaj, med utsikt över en gammal barockträdgård som nu väcks till liv efter en törnrosasömn. Jag fick en Venngarnöl. Tack för en underbar helg Cecilia.
  Halloumisallad med dottern. Vi tittar på den 140 meter långa vattenrutschkanan på Gärdet. Laddar för EM-finalen! Kom igen nu! Frankrike!
   
  Fyra veckor kvar till semester. 
   
   
  Bergsgränd i Djurgårdsstaden. Granne med Grönan!
   
  En sagolik liten plats på Blockhusudden.
   
  Han är inte levande Lexus...
   
  Fågelparadiset - Isbladskärret
   
  Grillning i regnet på Blockhusudden!
   

  På jakt efter Schersminer i Stockholms innerstad

   Strömparterren
   
   
  6 juli 2016
   
   
  Jag tog schersminledigt från jobbet idag! Många med mig älskar schersminer, som nu blommar och bjuder på både skönhet och fantastisk doft, så här mitt i sommaren. Dagens fotouppdrag i Stockholm var att hitta stora vackra schersminbuskar i innerstaden, men i stället för att få härliga blomstersupplevelser, såg jag mig förvånat omkring i alla parker och trädgårdar, utan att hitta några! Denna vackra buske finns helt enkelt inte i Stockholms innerstad! Någon här och där kanske, men det verkar som om de som planerat parker och trädgårdar har glömt bort den här juvelen bland buskar. Runt om i Stockholms privata villaträdgårdar finns dock mängder av stora vackra schersminer.
   
  Jag vet att det såldes mängder av schersminer på 60- och 70-talet som saknade doft, vilket gjorde att de fick dåligt rykte bland trädgårdsmänniskor, men idag doftar alla som säljs i handeln. För att vara riktigt säker kan man köpa sorten ´´Finn´´ som garanterat doftar ljuvligt och smultronscherminer som kanske doftar starkast av alla, men idag var jag ute efter stora doftschersminer! Ibland kan de även drabbas av löss, men får de rätt växtplats så brukar de klara sig. OK då, den kanske inte är så snygg när den slutat blomma, men det finns fler buskar som inte är så praktfulla efter blomningen.
   
  När jag kom upp på Södermalm såg jag några enstaka. Så skärpning Stockholm, plantera mängder av doftande schersminer åt folket! De blommar när de flesta andra buskar har slutat blomma och jag är övertygad om att människor skulle uppskatta doften i våra parker.
   
   
   
  Inga schersminer i Kungsträdgården...
   
   ...men lindarna i allérna blommade fint. Sorten är Tilia cordata 'Rancho' 
   
  Årets sommarblommor runt statyn av Berzelius i Berzelii park! 
   
  Den här platsen framför Gunnar Asplunds bokpalats -  Stadsbiblioteket på Sveavägen, brukar vara en glömd yta för de som ska sköter den. Idag var det ganska fint tycker jag, rensat i planteringarna och plattplanen var besprutad, antagligen med Roundup, jag är inte helt säker, men det såg ut så. Inte OK! 
   
  Uppe i Spökparken på Drottninggatan som ligger snett ovanför Stadsbiblioteket, där behandlades ogräset på gångarna med vanligt hetvatten!  Se här nedan! Så mycket sundare än att bespruta med giftigt Roundup. Själv bränner jag grusgångar och plattytor med gasol, men jag tycker att det här med hetvatten låter mycket spännande!
   
   Linné vakar över lummiga Humlegården och jag inspekterade Sveriges högsta alm, som inte hade några torra grenar, men lövverket var tunnare än vanligt och den gamla kämpen såg lite trött ut. Självklart är det en tidsfråga innan även denna alm drabbas av almsjukan. Jag såg flera sjuka i Observatorielunden och även almen på Strömparterren såg också angripen ut.
   
   Jag tittade upp på Logården vid Stockholm slott...
   
  .. tittut!
   
  Jag vet inte om vi är mottagliga för modetrender från Asien, men om, så undrar jag när kvinnans skärm-mössa kommer i butikerna här hemma!
   
  ´´Pojken som tittar på månen´´ vid Bollhustäppan, såg lite naken ut idag!
   
  Vackra Brända tomten i Gamla Stan, där restaurang ''Under Kastanjen''  ligger! Idag blev det inget fika där!
   
  Så här kan det se ut i Gamla Stan! Baggensparken!
   
  Uppe på Söder och Mosebacke, åt jag en macka med en fantastiskt god röra!
   
  På Högbergsgatan mitt emot Katarina kyrka, finns en plantering med underbara lavendelhäckar som blommar vackert nu. Tidigare blommade irisen inne i planteringen och jag undrar om det inte hade varit bättre att plantera något som blommar samtidigt med lavendeln? Det ser lite märkligt ut det här!
   
  Vid Sista Styvens trappor såg jag äntligen en schersmin! Lite svagt blommande, men ändå en schersmin!
   
  Jag kom uppifrån Stigbergsgatan och såg ner mot Fjällgatan. Höga segelmaster reste sig högt och jag måste bara se om det var ett vackert gammalt skepp som var på besök...
   
  ...men det var ett modernt fartyg. Snyggt och lyxigt kanske, men inte gammalt!
   
  Längst ute på Åsögatan såg jag ännu en schersminbuske!
   
  I Norra Hammarbyhamnen gick jag förbi trädgårdsfartyget Gratia!
   
   

  Far och dotter vandring på Djurgården

   
   
  3 juli 2016
   
   
  Så blev den då äntligen av, far- och dotter vandringen, i några av Djurgårdens gröna rum! Min dotter och jag mötte upp Glenn och hans dotter - som är min dotters halvsyster - vid Rosendal den här fina julidagen. Vi började vid Rosendals slott där sommarblomskompositionen i år är extra fin. Högsta betyg till trädgårdsmästare Cecilia! Växtlistor finns här!
   
   
   
   
  Vi fortsatte upp till Rosendalsterrassen där schersminerna lyser och doftar som bäst nu och sommarblomsplanteringen runt dammen börjar blomma allt mer, men det dröjer innan den tänkta prakten visar sig fullt ut! (jag återkommer med bilder då).
   
   
  Vid Rosendals trädgård tog vi en kort fikapaus bland vackra rosor, bland annat Alchymist.
   
   
  När vi kom fram till Pris Eugens Waldemarsudde hade vi turen att få se mängder av vackra segelbåtar som passerade. Här på den övre terrassen brukar det alltid planteras pelargoner, men i år finns här i stället sommardahlior! Det blir nog fint det också!
   
   Klätterrosen American Pillar
   
   ...och äntligen var ´´Tänkaren´´ tillbaka efter ha varit utlånad till olika utställningar!
   
  Vi avslutade vår härliga dag med mat på Café Ektorpet och jag tror att vi alla fyra tyckte att det här var riktigt trevligt! 


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails