Site Meter

Venngarns slottspark

 
Vi besökte Venngarn utanför Sigtuna den 10 juli, en plats med 1000-åriga anor och med ett slott som Magnus Gabriel de la Gardie lät bygga på 1670-talet. Arkitekt till slottet var Jean de la Vallé som troligen också ritade den stora barockparken. På 1600-talet skapades ett bildverk (Suecia antiqua) där 353 planscher över städer och viktiga byggnader i Sverige, som skulle visa att Sverige då var en stormakt. Koppargravyrerna stämmer dock inte alltid med verkligheten, då Erik Dahlberg som utförde arbetet, även tog med planerade storslagna anläggningar, som inte alltid blev av.
 
Så Venngarns (eller Wenngarn, som byområdet kallas idag) barockpark har aldrig varit så praktfull som den visas i Suecian, men de långa alléerna av lind och ask vittnar dock om att det har varit en fin anläggning och så är den även idag nu när den har börjat renoverats. Ask är ett olämpligt alléträd och det är märkligt att de en gång i tiden planterades i en av alléerna. Alla lindarna hamlades för några år sedan och det känns som om hela den här anläggningen håller på att vakna till liv efter en lång törnrosasömn. Slottet är högt beläget ovanför barockparken och det är en fin känsla att sitta vid caféet och blicka ut över parken och bort mot naturen runt omkring.
 
Slottsbyggnaden ser idag ganska sträng ut tycker jag och jag vet att det hänt väldigt mycket under de senaste åren i parken, men nu återstår att skapa lite mer känsla i trädgården. Små men viktiga detaljerna, som till exempel att smycka urnorna vid terrasseringarna ner mot barockträdgården, men blommor som lyser upp och skapar trevnad, förslagsvis röda pelargoner. Det skulle göra så mycket skillnad. Under 1900-talet har slottet använts allt från alkoholistanstalt till bostäder åt flyktingar och mellan åren 1983-1997 ägdes slottet av Lewi Petrus stiftelse.  
 
2013 köptes slottet av byggnadsentreprenören Olle Larsson, som nu tillsammans med Sigtuna kommun håller på att skapa ett litet bysamhälle på området. Nya hus har byggts i anslutning till slottsparken och det känns som att det är mycket på gång här!
 
 
Så här beskriver man området på sin hemsida:
Wenngarn är i grunden ett litet bysamhälle med 400 invånare utanför Sigtuna – byggt runt ett fantastiskt barockslott. På 2000-talets Wenngarn, precis som på medeltidens, kretsar livet kring slottet och kring gemenskap. Det är en öppen slotts- och parkmiljö anpassad för den moderna människans sätt att leva och vara. På Wenngarn välkomnar vi boende, företagare och besökare som vill mötas, utvecklas eller bara ladda sin energi.

Vi har både hyreslägenheter, bostadsrätter och egna hem lösningar.
På vårt område finns förskola, företagscenter, ett ”byslott” och restauranger och hotell.

 

Wenngarna är ett spännande projekt som jag kommer att besöka framöver igen.

 
Humlegården
 
 

Kommentarer
Postat av: Kai Virihaur

De många störarna -- är det humlestörar?
Eller kanske ett modernt konstverk? :-)

2016-07-12 @ 23:21:29
URL: http://odla-nu.blogspot.se/
Postat av: Hasse Wester

Javisst är det humle Kai...glömde att skriva det.

2016-07-13 @ 11:31:09
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Meta

Vilken häftig park, där har jag aldrig varit, även om jag besökt många vackra slott så blev jag tagen av detta. Och att sitta där med en fika och se ut över den vackra vyn inte illa alls.
Tack även för alla vackra bilder från stora stan. Så fint där är även då det regnar
Ha nu en fin helg
Kram Meta

2016-07-15 @ 16:13:37
URL: http://blommorochsantmedkoloni.blogspot.com
Postat av: Hasse Wester

Ja det är värt ett besök Meta! Ha en fin helg du också!

2016-07-15 @ 23:12:21
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0