Site Meter

Mellan magnolia och hägg och syren...

 Den här vyn har jag fotograferat många gånger och kommer att göra det även i fortsättningen. Platsen är belägen innan man kommer fram till Waldemarsudde från parkeringen räknat.
 
 
9 maj 2015
 
 
Just nu går vi in i tiden mellan hägg och syren. Den svindlande vackra tiden, som är så kort att en viss stress infinner sig hos stockholmsvandraren. Tiden som jag längtat efter sedan den slutade förra året! Under vinterhalvåret brukar jag titta på filmen ´´Mellan hägg och syren´´ där Gunnar Brusewitz läser texten så poetiskt. Den allra vackraste perioden är när syrenerna börjar slå ut i blom, men när de sedan blommar färdigt, blir det lite lugnare för oss som jagar blommor med kamera.
 
Ibland önskar jag att jag kunde gå ut på vandring utan att ta med mig kameran och i stället bara njuta med ögat och att ´´slippa´´ dokumentera med digitala bilder, det jag ser. Men det skulle såklart vara helt otänkbart! Den här dagen blev det dock inte någon skön stilla vandring med kaffetermos i ryggan. Nej, det blev mer som ett arbetspass. Jag håller på att slutföra mitt uppdrag att fotografera Stockholms magnolior och tog bilen till hjälp, något som jag aldrig annars gör. Några timmars vandring på söder med fika på Gunnarssons på Götgatan hann jag vi varje fall med!
 
Dagen började med ett kort besök på Djurgården för att se om häggarna hade börjat blomma. Jag ställde bilen vid Biskopsudden och gick bort mot Prins Eugens Waldemarsudde. Bokens försommargrönska lyste i backarna och på marken böjde sig trötta vitsippor efter vårens intensiva blomning. Nu började i stället den här delen av Djurgårdens karaktärsblomma - ängsbräsman slå ut!  Under den gamla kvarnen gungade utslagna häggklasar i vinden, vilket bekräftade att vi kliver in i den där magiskt vackra tiden. På Wudden blommade även tulpaner och det var lika vackert som alltid hos prinsen. Läs mer om Waldemarsudde här!
 
 
 
 Grönskan på Djurgården är nästan bländande när boken vecklar ut sina löv.
 
 
 Galleriterrassen på Waldemarsudde. En underbar plats, men nu har jag äntligen kommit på vad det är som stör mig varje gång jag befinner mig här. Det är Prins Eugen som har anlagt den här platsen där allt är skapat som ett vackert konstverk...förutom pyramidpopplanrna nere vid sjön! Jag avskyr verkligen pyramidpopplar! Raden med popplarna stör utsikten och gör strandlinjen stel och otrivsam.
 
Nu vet jag att man inte ändrar något av trädgårdens planering här. Prinsen testamenterade platsen till staten 1947 och tanken var väl att bevara platsen som ett museum. Men tänk tanken att det i stället står en rad med fruktträd vid stranden i stället? Jag förstår självklart tanken med pyramidpopplarna, att på grund av dess smala kronor, gör att man ser sjön genom träden. Jag skulle ändå vilja se en rad med mjukare äppelträd eller körsbärsträd. Men som sagt, det här är det enda som som stör mig. Alla som känner mig vet att jag verkligen älskar den här platsen på Djurgården! Jag undrar vad trädgårdsmästare Marina tycker om popplarna...
 
Häggblomning vid Waldemarsudde!
 
Mitt nästa mål var Gröndal och i rondellen vid Djurgårdsbron stannade jag till för att ta bilden av tulpaner genom bilrutan. 
 
 
När jag körde Fleminggatan fram på Kungsholmen såg jag något som blommade mellan husen vid S:t Eriksområdet - ett stort bostadsområde som byggdes på 1990-talet. Jag tycker verkligen om det här området med vackra hus, trivsamma gårdar och den stora ovala Grubbensparken som omsluts av hus. Det jag såg från Fleminggatan var gatan Grubbensringen som var kantad med prydnadskörsbärsträd. Prunus avium 'Plena' och det jag tror är Prunus serrulata 'Kanzan' - rätta mig om jag har fel! Fantastiskt vackert var det vid den här lugna gatan. Mer om S:t Eriksområdet här!
 
Efter mitt besök i Gröndal där staden planterat magnolior som gatuträd, parkerade jag bilen på Malmgårdsvägen och tog bland annat en bild av den här Magnolia 'Yellow River'  som passar utmärkt här på Vintertullstorget.
 
Till slut fick jag ändå vandra några timmar på Södermalm och den här vackra blomsterportalen leder in till Nytorget.
 
På Gotlandsgatan ligger lekparken Bryggartäppan som är uppbyggd i ´´Mina drömmars stad-anda´´, med miniatyrhus där miljön föreställer söders kåkar på 1800-talet. Per Anders Fogleströms ´´stadserie´´ lär ha sålts i 5 mljoner ex. och från början var det tänkt att min bok skulle heta ''Mina drömmars gröna stad''. Här blommar flera stora fruktträd och det måste vara en kul plats att leka på!
 
 Det är vackert överallt nu och likt bomull bäddar prunusblomningen in stadens parker. Här i Björns trädgård vid Medborgarplatsen är nog blomningen ´´värst´´!  Barnen leker under ett tak av päron- och körsbärsblomning.
 
 Läs mer om Björns trädgård här!
 
 Nytorget var välbesökt den här lördagen. I år har även det här torget fått konstgräs, som i Kungsträdgården och jag är fortfarande kluven till materialet. På håll ser det väl fint ut och konstgräset tål att användas. Den tidigare gräsmattan var väldigt sliten. Jag tror att jag helt enkelt avstår från att ha en åsikt om plastgräset!
 
 Kungliga Myntets gård på Kungsholmen var vackrare än någonsin...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0