Pestskråp - Petasites hybridus

En gång var jag anonym här på bloggen och lite tillbakadragen och skygg...!
Så här beskrivs örten i Den virtuella floran:
Användning. Pestskråp har använts som medicinalväxt sedan medeltiden, roten användes främst mot konvulsioner men den ansågs till och med bota pest. På 1950-talet upptäcktes den aktiva substansen petasin, det är en alkoloid som är nästan 15 gånger så effektiv som papaverin, vilket används som kramplösande medicin.
Etymologi. Artnamnet hybridusbetyder hybrid, namnet kommer av Linné delade upp den i två arter, den honliga typen Tussilago hybrida och den hanliga Tussilago petasites. Svenska namnen pestskråp, pestrot och pestilensrot av att den ansågs bota pest.
I Sune och Stina Jonssons Örtabok läser jag att den även kallades pestilenrot och infördes till Sverige av munkar och odlades i klostrens örtagårdar.
Framför allt var alltså pestilenroten ett medel mot pestdöden och beskrevs i en engelsk örtabok från 1576, 30 år före den stora pestkatastrofen i London 1665.
Pestskråpets rot som ansågs ovanligt illaluktande, kan därför antas vara en god signatur för den omvittnade peststanken, då bölderna i de drabbades ljumskar, armhålor, käkvinklar mognade och gick till varig smältning.




Fin blomning:)
Det var en kul bild! Härligt att du bjuder på dig själv!
Hej. Va kul att du skriver om Pestskråp. Jag har precis nämnd dem i mitt eget inlägg idag. Jag tycker faktiskt att blomman är vacker. De små, små knopparna ser ut som små sockerpiller på spetspapper om man tittar nära. Och de stora bladen är maffiga. Men det är ju kanske inte ett förstahandsval för en mindre trädgård.
Hälsningar
Kristina
Vad kul - jag tillhör "älskarna" - har plockat in den och "bitterskråp" i trädgår´n för jag tycker dom är underbara två ggr om...!!
Hej där! Har precis bloggat om ett stort bestånd av pestskråp och scilla som finns utefter strandpromenaden i Kungälv..mycket spektakulärt och väldigt fint när de blandas med varandra. Ps Du klär i storbladigt!Kram från Torprosen
Tänkte önska Glad Påsk och passa på att tala om att jag läser bloggen ofta men brukar glömma att lämna ett livstecken. En härligt inspirerande blogg, ska prova att inspirera maken till att ta krattan...
Må så gott /Karin
Kul att se både dig och pestskråpsbladet!
Googlade på en rhodde och hamnade hos dig. Såg "Dagens växt Pestskråp" och mindes alla pestskråpsblommor vi såg efter vägen förrförra helgen, här i Skåne. Det stod inget i din text om att den användes som färgväxt också, men det var så jag lärde mig namnet på den någon gång på 70-talet!
Inte vacker men kul växt, med den enorma kontrasten mellan blomma och blad!
Min första reaktion när jag klickat på "dagens" var....OJ...var det inte han som var så anonym!! Fnitter!
Hinner inte hålla koll på alla intressanta trädgårdsbloggar, tyvärr!
Ha en skööön vår!
Ninnie
Hej!Där jag växte upp i Husby, Markims socken i Uppland fanns ett stort bestånd av Pestskråp där vi brukade leka kurragömma. Eftersom hälften av Husbygårdarna tilhörde Klara Kloster och senare Danvikens hospital har jag funderat på om "arrendatorerna" måste förse klostret med pestskråp bland andra produkter. Någon som vet?
men det ser ju helt.. "fel" ut med en människa som är mindre än blad! haha
är iaf glad att jag hittade tillbaka till din blogg, hittade den av en slump för 1-2år sen när jag började mitt trädgårdsintresse, och slumpade hit igen när jag sökte efter Thalictrum delavayi. himla inspirerande blogg!
Hej Jennie och välkommen tillbaka! Häng kvar nu...!
Hvor kan jeg kjøpe pest rot i Norge.
[email protected]