• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Parken putsad

  Så var parken färdig för att ta emot konferensgäster och mina arbetskamrater igen. Senaste veckan har jag gjort slutjobben för att parken ska se snygg ut. Jag har slagit med grästrimmer en hel dag och nu är även gångarna kantskurna och krattade. Mina sommarblomsplanteringar vid entré ´´gravarna´´ blommar väldigt fint nu och trots att hararna äter på dem så är de vackra.

  Efter den sol och värme som var efter midsommar så har det regnat mycket över parken och i den stora perennslänten så har en hel del växter tagit skada av hårt regn. Men i det stora hela så ser det bra ut.

   

  Blev lite orolig när jag lyssnade på radio igår. De berättade att harpest har börjat spridas och att den kan föras vidare till människan med t.ex. fästingar. Lyssnade naturen på mig när jag vill ha harpest för att reducera antalet harar i parken? Pesten har i alla fall inte kommit till parken.....det hoppar fram harar överallt var man går.

   

  Det stora biggaråträdet är så fyllt av bär att grenarna tyngs ner ordentligt. Plockade in så mycket jag hann innan helgen.

   

  Det ska bli skönt att se folk i parken nästa vecka. Nu är semestern slut för personalen och höstsäsongen inleds. Om en vecka ska trädgårdsmästaren få vila i två veckor.

  Nästa vecka ska jag berätta mer om hur de olika växterna mår.

   

  Dagens låt: Nalaethe Bhi med Clannad


  Hårt regn

  Det är inte roligt att komma till sina växter och se de ligga pressade mot jorden och hårt sargade av det våldsamma regn som föll under natten och morgonen. Igår blommade det så otroligt vackert i planteringarna och blommorna sträckte sig mot solen och visade all sin skönhet. Idag var det som att komma till ett slagfält.....
  Fick man önska så skulle det regna stilla under natten och att solen värmde under dagen. Men skyfallet var så klart bättre än torka i parken och om någon dag så är nog det mesta återställt.

  Den nyanlagda gräsmattan har redan börjat grott och lyser svagt grönt.
  Denna regniga dag började jag att kantskära gångarna runt slottet...ett typiskt regnvädersjobb i trädgårdar.

  Inspekterade fruktträden och kunde se att det blir bra med äpplen men sämre med plommon i år.
  Bigaråerna börjar mogna och jag tänkte skörda dem på fredag.

  Hararna har......nej jag orkar inte berätta om de hoppande monstren mer.......

  Dagens låt: Orginal of the species med U2

  Engsholms slottspark - 1998

   Två stycken Syrenträd 'Ludvig Späth' planterade jag vid hotellet under det första året som jag jobbade i slottsparken 1998.
   
   
   

  14 april

   

  Min allra första arbetsdag på Engsholms slott. J visar mig runt både inne i slottet och ute i parken. Jag planterar blommande påskliljor i urnor.

  Börjar vårstädningen i slottsparken, klipper ner och rensar bort gamla lejongap på borggården.

   

  16 april

   

  Hård blåst. Sandsopar alla kalkstensgångar. Ställer ut övervintrade och omplanterade pelargoner i ljusa fönster inne i slottet.

   

  17 april

   

   Släntplanteringen som jag under mina 20 år i parken, jobbat intensivt med. Fyllt på och flyttat växter hela tiden, för att slänen skulle bli så bra som möjligt och inte stanna av och bli statisk. Roligt har det varit, trots många beskymmer.
   
   

  Vårstädningen fortsätter och jag krattar mig fram från slottet mot parkeringen. Klipper ner Astrar vid röda stugan.

   

  20 april

   

  Vårstädar. Planerar plantering med VD Kerstin. Beskär Cypresserna nedanför terassen, beskär även hortensior.

   

  21 april

   

  Vårstädar

   

  22 april

   

  Beskär lavendeln i rundeln nedanför borggården. Vårstädningen är färdig.

   

  23 april

   

  Sådde Zuccini i lådor som skall förgro inomhus. Toppade lavendeln vid hotellet. Börjar göra ordning den stora perennslänten. Tar bort en hel del björngräs och även skugg-gröna har fått sprida sig som den vill. Några rosenhallon grävs också bort.

   

  27 april

   

  Fortsätter med perennslänten. Delar och flyttar runt den vackra lilla flocknävan till olika planteringar.

   

  28 april

   

  Gräver bort mängder av skugg-gröna som har fått ta över i flera planteringar. Tar bort två döda Rosa mundi och sparar två öar av lilla flocknävan. Lägger på ny jord (bästa planteringsjorden från Underås) blandat med kompostjord i alla planteringar. Gräver ur för kommande klätterrosor. Flyttar lammöron till murkant.

   

  4 maj

   

  Grävt ur och bytt jord i rabatterna i rondellen vid hotellet, även kompostjord har tillförts. Grävt 50 cm djupt, här ska planteras rosor senare. Beställnignslistan för växter är klar.

   

  6 maj

   

  Bytt jord i rabatterna nedanför borggården. Klippt rosorna där och gödslat med rosgödsel.

   

  7 maj

   

  Kompostjord till rabatterna nedanför borggården. Ny jord i rabatterna vid röda stugan.

   

  8 maj

   

  Kört på jord till blivande gräsmattor på baksidan av röda stugan, gödslat med hönsgödsel. Klippt gräset första gången i år.

   

  11 maj

   

  Hämtat växter vid Zetas trädgård och börjat plantera vid hotellet. Regn. Tagit bort överblommade påskliljor i urnorna och planterar dem i marken på olika ställen.

  Planterar penseer i urnorna.

   

  12 maj

   

  Planterar 21 st. rosor, Dornröschen i rondellen. Sätter upp stöd åt pionerna, 70 cm höga.

   

  13 maj

   

  Gör ordning trädgårdslandet nedanför villan. Sår morötter, bönor, sallat. rädisor, ringblommor.

   

  14 maj

   

  Gör ordning stora trädgårdslandet. Där är tung lerjord och jag kör dit ny jord, grus och gödslar med hönsgödsel. Planterar ut zucciniplantorna och sår bönor, gurkört, basilika, kryddtagetes, pepparmynta, kryddsalvia. Sätter 20 kg. King Edward potatis. Planterar tio plantor gräslök. Sår luktärtor vi staketet. Planterar nepeta där Dornröschen sitter i rondellen. Planterar 4 st rosor, Sovenit de la Malmison nedanför borggården.

   

  15 maj

   

  Vattnar allt nyplanterat (perenner, buskar och träd), även sådden i trädgårdslanden.

   

  19 maj

   

  Jobbar i stora perennslänten. Rensar ogräs och tar bort en hel del lupiner. Rhododendron Cunninghams White blommar i en av planteringarna. Fyllt på ny jord i lejongapsrabatterna på borggården.

    

  20 maj

   

  Regn. Beskär gräskanterna nedanför terrassen och gaveln mot skogen. Round-up besprutar gångarna. (anm. det här var alltså på 90-talet)

   

  26 maj

   

  Rensar plattgångarna nedanför terrassen med kniv. Klipper bort vissna påskliljor (bara blomställningarna) . Kantskär gräsytorna mot borggården.

   

  28 maj

   

  Gör en ritning för den stora perennslänten. Planterar Begonior i urnor i allén.

   

  SOMMARBLOMMOR

   

  Terrassen: 13 urnor med röda pelargoner, tre i varje = 39 st.

  Två urnor på trappan med 6 st. röda pelargoner.

  Två stora urnor med Sufinior.

   

  Borggården: Borggårdsslottstrappan Rosenbegonior i två urnor 3 st. i varje.

  På muren vid trappan, Röda kaskadpelargoner i fyra urnor.

  Agave i fyra urnor.

  140 st. Lejongap i olika färger i planteringen.

  Vid portal, två urnor med röda pelargoner.

   

  Allén: Fyra urnor med hängpelargoner.

   

  Hotellet: Två ektunnor med 8 st. cerisefärgade pelargoner

   

  3 juni

   

  Regn, planterar perenner i stora perennslänten.

   

  4 juni

   

  Planterar pelargoner i ektunnorna vid hotellet. Placerar ut oasisbitar doppade i en blandning av blodmjöl, vatten och ammoniak för att avskräcka rådjuren att äta upp rosenknopparna. Vårolvonet i hägglanteringen vid hotellet blommar över nu och även Cunninghams white-rhododendron. I perennslänten blommar mossflox, smörboll och nepeta.

   

  5 juni

   

  Prövar att bespruta ogräs med 12%  ättika. Silverarven och lupiner börjar blomma vid hotellet.

   

  8 Juni

   

  J och jag tar bort de stora cypresserna nedanför terrassen med traktor och handkraft. Ett helgerån sa Åke Johansson, men jag vet att det kommer att bli bra. Cypresserna var på väg att helt skymma sjöutsikten från den runda delen av terrassen. Klipper buxbomen nedanför borggården, både de gamla rundlarna och de nyplanterade. Klipper även ligusterhäcken vid borggården.

   

  9 juni

   

   Häggträdet som nu är stort och blommar rikligt i maj. Den här planteringen fick namnet ´´Häggplanteringen´´

   

   

  Klipper de rundformade måbärsbuskarna nedanför terrassen. Kör på ny jord där cypresserna stod och riktar kantstenen. Vid hotellet flyttar jag de små rhododendronen till en intill liggande plantering.

   

  10 juni

   

  Vid hotellet blommar nu silverarv, alunrot, geranium ´Laurence Flatman´  och spansknävan.

  .

  12 juni

   

  Det är knoppar på alla nyplanterade rosor som fortfarande får vara ifred.

   

  15 juni

   

  Planterar perenner nedanför terrassen där cypresserna stod. De nya gjutjärnsurnorna till terrassen levereras från Brevens Bruk i Närke. Planterar pelargoner och surfinior i dem.

   

  16 juni

   

  Lupinerna blommar som bäst, rhododendronplanteringen vid slottet är fantastisk, bladen syns knappt för alla blommor. Syrenerna blommar fortfarande fint i denna vackra tid, men allt kommer sent i år på grund av regn och kyla. Vid hotellet blommar syrenträdet, löjtnantshjärta, silverarv, mossflox, murreva, prästkrage, smörboll, pärlbuske, spansknävan, revsuga och lupiner.

   

  17 juni

   

  Vi får levererat det andra lasset planteringsjord för i år. Sammanlagt nu 20 ton. Ny jord i planteringarna vid röda stugan. Planterar där olika sorters Hosta och vita löjtnantshjärtan.

   

  22 juni

   

  J och jag lägger granitkantstenen vid lejongapsplanteringen på borggården, hämtar stenen i Vagnhärad. Klipper stora syrénhäcken för hand. Pärlbusken i stora slänten blommar över nu, men lilla flocknävan börjar blomma.

   

  23 juni

   

   

  Hela slottspersonalen besöker Stockholm, som i år är kulturhuvudstad. På det nyöppnade moderna museet ser vi en utställning av Miró, därefter beskådar vi den fantastiska utställningen i Rosendals trädgård.

   

  26 juni

   

  Rådjuren har bitit av de första rosenknopparna av Dornröschen i rondellen, trots doftbitarna av oasis.

   

  29 juni

   

  Mängder av rosenknoppar avätna överallt i parken. Flammentanz,  Schneewittchen och Stanwell Perpetual har dock lämnats ifred. Löjtnantshjärtan verkar inte vilja sluta blomma i år utan fortsätter att förgylla planteringarna. Fantastisk blommning överhuvudtaget nu i  alla planteringar, lilla flocknävan är ljuvlig. Planterar storklockor.

   

  30 juni

   

  Regnig sommar och jag behöver inte vattna, men måste i stället klippa gräs ofta.

   

  1 juli

   

  Ser en hare sitta och äta atilbeknoppar. Grunden till den nya bastun vid sjön är färdig.

   

  2 juli

   

  Gödslar rosorna med rosengödsel (de som remonterar). Första rosen utslagen, Heidelberg vid personaluteplatsen. Klipper bort vissna gula irisar nedanför borggården

  Klipper även  bort överblommade syrener på det nyplanterade ´Ludwig Späth´  vid hotellet.

    

  6 juli

   

   Rosen Dornröschen, som senare blev hårt drabbad av svartfläckssjuka och flyttades upp till trädgårdslandet. Här planterades senare Bonica rosor som är helt friska, men som dock betades av rådjur. Idag sitter här syrenhortensian 'Limelight' tillsammans med brittsommaraster.
   
   
   

  Rosor blommar nu överallt. Flyttar upp myskmadra från perennslänten till framsidan av röda stugan.

   

  7 juli

   

  Ösregn! Sågar ner den vildvuxna 3-4 meter höga ligusterhäcken bakom Gula villan, lämnar 10 cm stubbar.

   

  9 juli

   

  Pionerna nedanför terrassen blommar över. Rosorna mår inte bra av den regniga sommaren, rost, svartfläckssjuka och knoppar som möglar i vätan. Dornröschen vid rondellen blommar fint men tappar bladen och ser glesa ut. Schneewittchen har även de drabbats av svartfläckssjuka. De som nu ser friskast ut är Bonica 82, Jacques Cartier och Stanwell Perpetual. Sågar ner ask sly vid parkeringen och fäller fem st. små askar med motorsåg.

   

  15 juli

   

  Stöttar växter med pinnstöd, bl. a. Rosen Stanwell Perpetual nedanför borggården, akleja och riddarsporre.

   

  20 juli

   

  I perennslänten blommar nu: praktlysing, penningblad, liten flocknäva, prästkragar, astilbe, kungsljus, fänrikshjärta, spansknäva ´Rose Clair´, vit carpaterklocka, jungfrunäva, lejongap, fingerborgsblomma, lammöron, Flammentanz.

   

  I hägg-planteringen: Ingrid Bergman, Flammentanz, riddarsporre ´Bluebird´, hosta sieboldiana 'Elegans', lammöron, lavendel, smultronschersmin, vit och blå storklocka, liten flocknäva.

   

  I trapp-planteringen: spansknäva ´Klaas´, vit fetknopp, kaukasisk fetknopp, storblommig murreva, liten såpnejika, geranium´LaurenFlatman´ fingerborgsblomma, storklocka, Schneewittchen, Flammentanz.

   

   

  Schneewittchen blommar och doftar härligt och ser fräsch ut trots angrepp av svartfläckssjuka. Smultronschersminen är översållad av ljuvligt doftande blommor.

  Häggträdet står och etablerar sig i år och växer inte så mycket ännu.

   

  Nedanför borggården växer den nyplanterade buxbomen fint och innanför blommar inte ännu rosen Sovenir de Malmaison, men de har mycket knoppar. Klipper ner utblommade nepeta för att få en andra senare blomning. I rondellen blommar den fortfarande med första blomningen.

   

  Lejongapen på borggården har börjat sin andra blomning.

   

  Lilla flocknävan (min favorit) blommar nog bara några dagar till vid hotellet. Men den har förgyllt planteringarna i en månad nu.

   

  Ingrid Bergman rosen gör skäl för att var den vackraste röda storblommiga rosen, fantastisk just innan den är helt utslagen.

   

   

   

  21 juli

   

  Harar och rådjur har festat på Dornröschenknoppar så att nu har jag satt upp hönsnät runt, för att att ha blomning till verksamheten startar upp igen i början av augusti. Först idag är lavendeln helt utslagen denna sena sommar.

   

  23 juli

   

  Vidjehortensian slår ut och lejongapen blommar fantastiskt på borggården. Den verkar inte alls ha tagit skada av en kall och regnig sommar.

   

  28 juli

   

  Gjorde några mindre stenterrasseringar i perennsläntenslänten. Tar bort ytterligare björngräs som blivit fula ovanför pärlbusken och flyttar dit liten flocknäva.

   

  31 juli

   

  Klipper rådhus- och vildvin på slottsväggen.

   

  10 augusti

   

  Slottsträdgårdsmästaren är åter på plats efter en veckas vila. Planerar höstens plantering med VD Kerstin.

   

  12 augusti

   

  Tar bort bestånd av prästkragar och revsuga i perennslänten för att göra plats för nyplantering. Gör ytterligare terrasseringar och fyller på med ny jord

   

  14 augusti

   

  Vidjehortensian 'Annabelle' har svårt att hålla sina enorma blomklasar upprätt efter allt regn. Binder upp och stöttar. Börjar gräva ur för ny plantering vid muren vid entrén (Borghaga).

   

  18 augusti

   

  Flyttar praktlysing från perennslänten till stora trädgårdslandet. Den blommar när alla är borta och är inte så intressant ändå.

   

  21 augusti

   

  Beskär svarta vinbärsbuskarna i stora trädgårdslandet. Fortsätter att göra terrasser i perennslänten, med sten från sprängningen fär Strandateljén.

   

  25 augusti

   

  Flyttar liten såpnejlika så att den får hänga över en terrassering. Hämtar perenner för 6 700:- vid Zetas trädgård.

   

  26 augusti

   

  Planterar perenner.

   

  27 augusti

   

  Vattnar perenner. Skriver växtritningar. I perennslänten blommar nu: höstöga, fackelblomster, rosen Louise Odier, Flammentanz, kungsljus, gullris, röllika, temynta, flerårig pipört, kaukasiskt fetblad, spansknäva, kinesiskt kärleksört, fänrikshjärta, blå bolltistel, kranssalvia.

   

  3 september

   

  Planterar två mjölkklockor ´Prichards var´, inköpta på Rosendals trädgård.

   

   

  UTVÄRDERING AV ÅRETS PLANTERADE PERENNER

   

  Trapp-planteringen vid hotellet.

   

  Den äldre lavendeln som ramar in planteringen är perfekt, enda problemet är att den mesta blomningen inträffar då verksamheten har stängt för sommaren.

  Högst upp finns den storblommiga murrevan som inte ser mycket ut just nu, men om den får sprida sig så kan den bli riktigt bra. Höstglimen är kanske inte så vansinnigt vacker, men värdefull på grund av den sena blomningen. Spansknävan ´Klaas´ är mycket fin och har växt till sig bra i sommar och den blommar mycket länge. Nävan ´Laurence Flatman´  har spännande blommor, även den blommar väldigt länge. Stäppsalvian är även den en  långblommande perenn som gör sig fint i höstrabatten med den mörkblå färgen och den har etablerat sig bra i år. Kärleksörten har ännu inte börjat blomma men har växt sig stor och kraftig. Iberisen blir nog bra nästa år då den får växa till sig lite. Rosenmalvan är nyplanterad. Löjtnantshjärtat har varit mycket fina och blommat överraskande länge (beror på den solfattiga sommaren). Stjärnflockan och röda solhatten är nyplanterade, hostan verkar trivas och storklockan blir nog bra nästa år.

   

  Stora perennslänten

   

  Parkens besvärligaste plantering, i och med den branta lutningen. Här har flyttats växter fram och tillbaka hela säsongen. I våras togs mängder av björngräs och skugg-gröna bort och stora öar av liten flocknäva planterades in från häggplanteringen.

  Längst bort från trappan räknat, där växer sedan länge sockblomman, som framför allt är en vacker bladväxt även om den tidiga blomningen också är fin. Här växer även mycket lupiner. Astilben längs hela nederkanten har flyttats hit från häggplanteringen. Ormögat är egentligen en skuggväxt, men binder jorden bra i en slänt och har fått breda ut sig  ordentligt. Mycket vacker blomning tidigt i april, senare på året en tråkig bladväxt med mycket ogräs i. Mitt i planteringen har jag planterat flerårig pipört, temynta och blå bolltistel för att få lite höjdskillnad från marktäckarna. Spansknävan ´Rose Clair´ har nog varit en av parkens vackraste perenner i år och har blommat hela sommaren.

  Stäppsalvian ´Ostfriesland´ nedanför är nyplanterad och närmare trappan finns drakmyntan som blommar vackert och länge och det är meningen att den ska sprida sig. Problemet med att rensa för noggrant i perennplanteringar är att det är svårare för växterna att fröså sig eller sprida sig med rötterna. Nepetan bredvid krypenen har blommat hela sommaren och är självklar i de flesta perennrabatter. Lilla flocknävan är hitflyttad och jag kan inte nog berömma denna underbara växt. Den är även en av de allra bästa marktäckarna.

   

  Jättedaggkåpan har vuxit enormt i sommar och blommar ännu, väldigt vacker mot sina grannar. Fänrikshjärtat sitter här på prov, då den egentligen vill ha lite mer skugga och mer fukt, men den blommar väldigt fint nu. Bollvivan är en av de som blommar tidigast . Alunroten blommade på försommaren men sen kom haren och betade av alla blommor. Jag skulle nog ha valt den rödbladiga som är mycket vackrare. Nepetan i nederkant alltid vacker. Vinteriberis ovanför. Vid en terrassering växer liten såpnejlika som jag väntar mig mycket av, den ska hänga över och dölja stenarna. Högre upp planterade ja fackelblomster som är tänkt som en blickpunkt nerifrån hotellet. Den nyplanterade kranssalvian hoppas jag också mycket av, en långblommare (om man klipper av utblommade delar) som även självsår sig. Bredvid har jag planterat ängsnäva men den kommer nog att flyttas då den blir för hög och vill nog ha det lite fuktigare. Hela överkanten har jag planterat delade flocknäva som en bård.

   

  8 september

   

  Beskär vinbärsbuskarna hårt vid lilla landet, de är i mycket dåligt skick.

   

  14 september

   

  Delar lilla flocknävan i 80 st. plantor och planterar de i överkant av perennslänten. Flyttar några ormöga..

   

  16 september

   

  Tar upp potatisen.

   

  18 september

   

  Flyttar några stephanandra till mitten av perennslänten.

   

  21 september

   

  Planterar vårlökar. Flyttar några plantor av silverarv.

   

   

  LÖKPLANTERING

   

  100 st  Galanthus nivalis simplex   -   Snödroppe.

  80 st  Eranthis hyemalis    -   Vintergäck.

  40 st  Fritillaria meteagris   -  Kungsängslilja.

  21 st  Fritillaria imperialis rubra   -   Kejsarkrona.

  10 st  Allium aflatunense   -   Kirgislök.

  Narcissus Flower Drift   -   Dubbla narcisser.

  75 st  Crocus   strimmig

  100 st  Crocus   gul

  100 st  Crocus   Cream Beuty

  100 st  Crocus   blå

  200 st  Muscari armeniacum    -   Pärlhyacint.

  6 st  Orodatus flora plena    -    Pingslilja  vit dubbel.

  10 st  Leucojum Gravety Giant   -   Snöklocka.

  10 st  Dubbla narcisser  Cheer Fulness

   

   

  22 september

   

  Flyttar de rödbladiga japanska lönnarna, den höga från slänten ner till entrén till C-huset.

   

  23 september

   

  Beskär stora körsbärsträdet vid villan och plommonträdet vid lilla landet.

   

  29 september

   

  Rensat och klippt ner pioner och iris nedanför borggården. Tagit bort penningbladet från perennslänten vid pärlbusken och gjort plats för vårplantering. Skördar de sista bönorna i trädgårdslandet.

   

  1 - 6 oktober

   

  Röjer sly vid potatiskällaren och ner mot hotellet, även runt kastanjeträdet vid parkeringen.

   

  7 oktober

   

  Kör in de rosa pelargonerna som ska sparas i paviljongen.

   

  9 oktober

   

  Fräser landen, tillför grus och kogödsel i stora trädgårdslandet.

   

  12 oktober

   

  Vi ställer in trädgårdsmöblerna.

   

  13 oktober

   

  Beskär plommonträdet ´Jubileum´ på stora gräsytan. Klipper ner stockrosorna vid personaluteplatsen.

   

  20 oktober

   

  Vi kör ett stort granitblock till trapp-planteringen för att terrassera. Ny jord.

   

  21 oktober

   

  Ställer in Agaven från borggården in i paviljongen. Täcker rhododendronen med löv men vattnar rikligt först. Täcker vissa perenner med löv, höstanemonen, fleråriga pipörten och mjölkklockan.

   

  28 oktober

   

  Täcker rosorna Sympathie och Zepherine Drouhin med granris.

  De som blommar när jag lämnar parken för i år var : drakmynta, nepeta, spansknäva, stäppsalvia, mongoliskt fetblad, kärleksört, jungfrunäva, geraniun ´Laurence Flatman´

  Daggkåpa + flera rosor.

   

   

   

   

   

   

   

   


  Blombilder


  Grav


  Stora perennplanteringen - Nävorna ´Brookeside´och Spansknävan ´Rose Clair´ i förgunden Astilbe.

  Harpest

  ,,,,,,nej jag vill nog ändå inte att vi ska drabbas av harpest...så här stod det på en internetsida...´´

  Harpest

   
   

  En av de mer allvarliga sjukdomarna hos vilt, harpest, är på spridning söderut i Sverige. Harpest är en sjukdom som inte bara orsakar hög dödlighet hos harar. Det är också en mycket allvarlig sjukdom för oss människor. Nu bör även harjägare i södra Sverige akta sig för sjukdomen!

   

  Det blir nog till att bara acceptera att våra harar äter upp det jag planterar. Kanske överdriver jag lite...det blommar väldigt vackert i parken ändå. Ska ta några foton som jag lägger ut ikväll.

   

  I morse när jag kom och hade trängt mig förbi alla harar så mötte mig en sådan där magisk morgon här ute igen. Alldeles stilla. bara fåglarna hördes och det enda som bröt den spegelblanka ytan på sjön var ett svanpar som sakta gled efter stranden. Idag hade jag planerat att ägna mig åt att köra grästrimmer och slå en del marker som gränsar mot trädgården. Men aldrig att jag kan bryta tystnaden den här stilla morgonen. Fortsatte att rensa den största planteringen i stället och där jag även klipper av blomställningar från utblommade perenner. Planteringen mäter ungefär 35 gånger 5 meter. Ännu en gång måste jag säga att växtkraften på perennerna är fantastisk i år.  Ok....då fortsätter jag.......


  Nu blommar...

  Perennerna: Stjärnflockan ´Ruby Cloud´, Mjölkklocka, Flerårig pipört, Fingerborgsblomma, Nävorna - Patricia, Brookside, Spansknävan Klaas och Rose Clair, Mongolisk näva, Ängsnäva, Stäppsalvia, Daglilja, Alunrot, Rosenmalva, Lavendel, Fackelblomster, Daggfunkia, Blomsterfunkia, Nepeta, Jättedaggkåpa, Liten såpnejlika, Gråtimjan, Citrontimjan. Stormhatt. Astilbe, Kransveronika. Kranssalvia. Stockrosor, Rosenvial.

   

  Sommarblommorna: Blomstertobak, Rosenskära, Sommarrudbeckia, Lejongap, Daggsalvia, Pysslingkrage, Pelargoner, Snokört, Ringblommor, Heliotrop.

   

  Rosorna: Bonica, Dornröschen, Flammentanz, Ingrid Bergman, Lykkefund, Louise Bugnet, Sovinir de la Malmison, Stanwell Perpetual, Summerwind, Zepherine Drohuin, Grand Hotel, Europeana, Per Gynt, Queen Elisabeth, Jacques Cartier


  Måndagsstress

  Regnet föll stilla över parken när jag anlände. Det hade dock inte kommit så mycket regn i helgen här som jag hoppats på. Som vanligt på måndagar så blir jag oerhört stressad av allt som jag vill göra på en gång...tycker att parken svämmar över av arbete just nu. Samtidigt vet jag att redan i morgon så har jag en bra veckoplan och har läget under kontroll.

   

  Har satt in plan B i lejongapsplanteringarna på borggården som i år inte vill växa till sig. Nu planterar jag storvuxna pelargoner som breder ut sig som hängpelargoner. Det blir bra.

   

  Vattnar sommarblomsplanteringarna och alla urnor. Det är lätt att lura sig av att det regnat men det är tvunget att känna ner i jorden med fingarna i stället för att tro att det är ok om bara jordytan är blöt. Som jag nämnde förra veckan så var jag tveksam till de stora rävsvansplantorna i gravarna. Idag tog jag bort dem och det var befriande att slippa se dem....aldrig mer rävsvans....de blir för stora och har inte något vackert bladverk vilket jag tycker är nästan lika viktigt som att blommorna är vackra. Flyttar dit vita tobaksplantor i stället. Haren fortsätter att äta av de vita lejongapen.

   

  Nu börjar trädgårdsmästaren se fram mot att se folk i parken igen....både arbetskamrater och gäster. Det är tre veckor kvar till några veckors vila men det ligger fortfarande så långt borta att jag

  inte tänker så mycket på det.

   

  Dagens låt: Electron Blue med REM


  Engsholms slottspark - 2001

       

   

  Måndag 2 april

   

  Säsongen börjar för slottsträdgårdsmästaren. Vintern har varit snöfattig och mild fram till februari då en kall period utan snö kan ha drabbat en del känsliga växter.

  Planterar krukodlade påskliljor i urnorna på borggården och vid parkeringen, åtta stycken urnor med en planta i varje..

   

  Beskar fruktträden.

    

  Tisdag 3 april.

   

  På morgonen rensade jag bort de torra lejongapen på borggården, för att alla de vårlökar som jag planterat ska synas bättre. Eftersom lejongapen har så djupa rötter och med risk att få med lökar upp så klippte jag av blasten på lejongapen vid jordytan. Snödropparna i kanten börjar komma.

  Efter det  fortsatte jag med fruktträdsbeskärningen som blev färdig på eftermiddagen.

   

  Onsdag 4 april.

   

  Vårstädningen av parken börjar och jag får hjälp av J att jämna till gruset på borggården. Sedan krattar jag mig från slottet och ut mot parken. Det ser ganska bra ut i parken i år, vi gjorde lövarbetet grundligt i höstas.

  I höstas lade jag galler för sommarblomsplanteringarna vid flygelgången som jag fyllde med vårlökar. Anledningen till att jag lade dit galler var att inte rådjuren skulle kunna sparka upp lökarna som dom gjort året innan vid hotellet. Det var meningen att J skulle ta bort gallren tidigt på våren, men vi tänkte inte på att marken var frusen så de fick ligga till jag kom tillbaka.

  Krokus och snödroppar kommer fint, men det syns inte ett spår av vintergäcken som borde komma tidigt. När jag tar bort gallren, mindes jag att jag lade på ett ordentligt lager jord för att täcka gallren, alltså kom de små vintergäcklökarna alldeles för djupt.

  Jag tog bort jord och efter några dagar ser man de första vintergäcken titta upp. Lärdom till nästa år, jag får nog ta risken att rådjuren anfaller planteringarna.

    

  Torsdag 5 april.

   

  Vårstädningen fortsätter och jag började sopa alla gångar. Det är inte så mycket som blommar i parken ännu, lite krokus och vintergäck vid hotellet och snödroppar över hela parken. Planerar med VD Kerstin den trädplantering som vi talat om förra året och det ser ut som om jag får plantera mitt Bergskörsbär och Kaukasiska Vingnötträd. Diskuterar också vad vi ska göra med den förvuxna granhäcken igen men vi beslutar ingenting.

   

  Måndag  9 april.

   

  Kraftig vind så att krattningen av gräsytor får vänta. Börjar i stället med perennplanteingarna vid hotellet. De lökar som jag planterade i höstas börjar komma upp några cm. Däremot så blommar det mycket vackert i trapp-planteringen där krokus och vintergäck sätter färg på de annars så brungrå nyanserna den här årstiden. Såg en del spår av sork längst bort i perennslänten, men det är inte så stora problem. Sork kommer det nog att finnas mer eller minder under alla år här. Tror att de flesta perenner klarat vintern bra. Lägger på kompostjord i alla planeringar.

   

  Onsdag 11 april

   

  Vårstädningen fortsätter. Det är c:a 7 plusgrader och vinden har mojnat. Vi grillar korv utomhus innan vi åker hem för att fira påsk.

   

  Tisdag 17 april

   

  En stor lind i allén har blåst omkull tvärs över vägen och jag börjar såga upp den med motorsågen klockan sex på morgonen. När J kom så hjälptes vi åt och vi höll på hela dagen med att såga upp och köra bort allting. Jag hann med att kratta färdigt i allén, så nu är vårstädningen så gott som färdig. Värmen låter vänta på sig och det är c:a fem grader och det som blommar är vintergäck, snödroppar och krokus.

   

  Onsdag 18 april

   

  J och jag lägger Ölandssten mot parkeringen i gången från stora gräsmattan.

   

  Fredag 20 april

   

  Sår de sommarblommor som jag ska använda till planteringarna vid entrén.

   

  Måndag 23 april

   

  Krattar vid Strandateljén. Regn och plus fem grader – våren går långsamt framåt, men krokus, snödroppar och vintergäck blommar fint. Ormögat i perennslänten har börjat blomma. Planteringarna vid entrén där jag planterade gul krokus, vintergäck och snödroppar blev väldigt lyckat, trots brist på sol så lyser planteringarna upp av blomningen.

   

   

  Tisdag 24 april

   

   

   

  Kantskär och rensar den stora Rhododendronplanteringen vid slottet. 

   

  Torsdag 26 april

   

  Börjat ta fram gamla planteringar vid utsiktsberget från terrassen sett mot sjön. Gräver bort mängder av björnbär mm.

  Vi ställer ut trädgårdsmöblerna.

   

  Vecka 19

   

  Jag har gjort ordning trädgårdslandet. Vi har tagit hem ett lass med planteringsjord. Blandar med kogödsel. Rabarbern som jag planterade i landet har vuxit till sig ordentligt. Lägger även på ett lager ny jord i alla perennplanteringar.

   

  Planterat Bergskörsbäret och Manchuriska valnötsträdet vid parkeringen – beställt från Nordplant.  Bergskörsbäret kostade   1 300:- och valnöten 700:-.

   

  Vårlökarna i entréplanteingarna har blommat ut men i trädgårdslandet blommar de blå och vita hyacinterna, även tulpanerna började blomma nyss blomma. Pingstliljorna blommar otroligt bra i häggplanteringen, men väntar fortfarande att bollöken ska hinna ikapp.

   

  Perennerna ser ganska bra ut vid hotellet, men några verkar ha drabbats av köldskador i vintras. Geranium ´Ann Folkard´ verkar helt ha gett upp. Nepetan vid rondellen ser inte bra ut, de nyplanterade har däremot klarat sig bra (i rosplanteringarna).

  Nepeta ´Six Hills Giant´ verkar klarar klimatet här bättre än den rena arten.

   

  Tar bort påskliljorna i urnorna och planterar 75 st. blå penséer.

   

  Klippt alla rosorna.

   

  Vecka 20

   

  14 maj

   

  Planterar 200 gladiolus-lökar i villans trädgårdsland. Blandade färger. Sätter Dalialökar i tre stycken stora urnor.  Kaktusdalia ´Furka´.  Sätter även två stycken Klänglilja – Gloriosa rothschildiana, röd/gul – i två urnor.

  Planterar påskliljelökarna som satt i urnorna i backen vid parkeringen.

   

  15 maj

   

  Röjer buskar och bråte runt potatiskällaren där snickare och murare ska göra en liten insats för att inte huset ska rasa ihop.

  Ser att den gamla syrenhäcken mot Torvaldsson behöver beskäras till marken för att föryngras.

   

  16 maj

   

  Planterar Gladiolus nedanför borggården, 130 st. ´White Friendship´.  Planterar en annan sort ´White Prosperity´ vid den nya planteringen vid utsiktsberget – 70 st.

   

  VD Kerstin och jag börjar så i trädgårdslandet – sallat, squash, kryddtagetes, mangold.

   

  17 maj

   

  Regn. Eldar. Planterar en fransk dragon i trädgårdslandet,

    

   

   

  Snickare lägger nytt tak på härbret.

   

  Tar bort två gamla syrénträd som dött framför slottet mot sjön.

   

  Vecka 22

   

  J spikar ihop två planteringslådor till mig som jag ska odla delade perenner i, min nya plantskola. Plats – lilla trädgårdslandet vid villan. Lägger plast i botten och fyller på med ny planteringsjord. Mina första delade perenner i lådorna är: Höstaster-Jättedaggkåpa-Sockblomma-Ormöga-Mongolisk näva-Höstflox.

  Rensar gångar.

  Sår i trädgårdslandet – sommarblommor.

  Planterar rosor och japanskt gräs i hägg-planteringen.

   

  Vecka 23

   

  Tar bort den starkt gulfärgade krokusen i de två sommarblomsplanteringarna vid entrén. Jordslår dem vid jordhögen för att till hösten hitta en ny plats åt dem. Kerstin och jag sår färdigt i trädgårdslandet och jag håller på att avhärda sommarblommorna som jag drivit upp inomhus.

   

  Vecka 25

   

   

   

  Tar upp alla våra 565 tulpanlökar för sommarförvaring i sandblandad jord med torka vid grushögarna.

   

  Mycket vacker blomning i perennplanteringarna vid hotellet.

   

  Planterar sommarblommor i planteringen vid entren mot slottsväggen.

   

  Planterar ut mina delade perenner – Oktoberstormhatt och Mongolisk näva i perennslänten.

   

  Syrenerna blommar fortfarande den 20 juni  och grönsakerna har knappt visat sina första blad i trädgårdslandet – det är sent i år.

   

  Vecka 26

   

    

  Det är ganska torrt och jag vattnar sommarblomsplanteringarna och trädgårdslandet. Börjar även vattna perennplanteringarna vid hotellet.

  Personalen har gått på semester. 

   

  Vecka 29

   

  Efter att ha varit ledig en vecka från parken så var det åter dags att göra trädgården fin igen.

  Klipper ner den perenna förgägmigejen i buxbomsrundlarna nedanför borggården. Den ska på så vis blomma om och blomma länge i höst. I år är det en liten risk att försöka få perenner att blomma om, då allting är så sent.  Sommarblomsplanteringarna vid entrén börjar bli väldigt fina nu när de flesta blommor börjar slå ut. 

  Klipper ner nepetan i rondellen för att få en senare blomning. Mjölkklockan vid entrén blommar otroligt fint just nu. Förra året blommade den tidigt och jag klippte ner den för en senare blomning, men det vågar jag inte göra i år – den kommer inte att hinna blomma igen.

   

  Vecka 34

   

   

  Sommaren har varit solig och varm med regn i lagom mängd, så att alla gräsytor är gröna och frodiga. Eftersom de flesta perenner kom igång så sent i år, har det varit svårt att få de perenner som jag klipper ner att blomma om men jag hoppas att september blir varm och solig.

   

  Lejongapen på borggården har haft en dålig sommar. Det kan bero på flera anledningar – sen vår, konkurrens av vårlökarna och att vi inte förgrodde utan direktsådde.

   

  Det gäller att försöka hitta en så naturligt bra växtplats som möjligt för de olika växterna, att likna deras naturliga växtplatser. Perennplanteringarna vid hotellet har ett utsatt läge för både vind och brännande eftermiddagssol. Stora delar av parken är naturmark där det inte passar att plantera in trädgårdsväxter.

  .

   

   

  Eftersom jag haft två veckors semester så har veckan inneburit mycket arbete för att få parken fin igen. Gladiolusen vid utsiktsberget har blivit brända av solen och går inte att ha där fler år. De vita gladiolusarna nedanför borggården börjar blomma fint nu och även de i lilla trädgårdslandet.

   

  I det stora trädgårdslandet har grönsakerna kommit fint. Sommarlövkojan blommar vackert och atlasblommorna börjar nu att slå ut.

  Även ringblommor och kryddtagetes blommar. Pumporna längst upp i landet har börjat mogna.

   

                                                                  

  UPPSÄGNING

   

  I slutet av augusti på ett möte med VD Kerstin i Röda Stugan, beslutade jag att det här blir min sista säsong på Engsholms Slott. Det är resorna som är problemet, det blir både för dyrt att ta sig till jobbet och alldesles för tröttsamt med dessa långa resor. Att sova kvar på mitt rum på Engsholm, blir för tråkigt i längden. Det var inget lätt beslut då jag trivs utmärkt i den här vackra parken, men jag var tvungen att ta detta beslut.

   

  Hösten har börjat med massor av regn så att både perenner och sommarblommor nästan drunknar. Rosenknopparna ruttnar i vätan.

   

  Vecka 38

   

  Beskär plommonträden. Viktoriaträdet på stora gräsytan gav i år mycket frukt. Röjer sly runt potatiskällaren.

   

  Vecka 41

   

  Vi ställer in alla utemöbler i förråd. Arkitekter har varit ute hos oss för att börja skissa på J:s nya maskinhall eller Slottsverkstad.  Lägger på kompostjord på Ingrid Bergman-rosorna i häggplanteringen.  Tar upp alla Gladiolus- och Dalia-lökar. Gladioluslökarna sätter jag i trorvblandad sand i plastbackar som ställs upp på vinden. 

  Tar in Änglatrumpeterna en stormig dag, de blommade fantastiskt riktigt fint då, men hotades att blåsa sönder. Tar även in alla pelargoner på terrassen och planterar dom i krukor som förvaras på vinden. Det är varmt för årstiden och lejongapen har sent om sider kommit igång på borggården och Bonicarosorna i rondellen har massor av knopp som kanske hinner slå ut om vi får några soliga dagar.

   

  Adjö Engsholms Slott.................

    

   


  Honungsrosen

  15392-822

  Varför blogga?

  Varför bloggar man? Har ingen aning!

   

  Nu är snart parken fin för helgen och trädgårdsmästaren åker hem till huvudstaden för att vila från trädgårdar några dagar. För att hungrig återvända på måndag morgon igen.

   

  Vidjehortensian håller på att gå i blom nu och det är en mycket användbar och bra buske. Den blommar väldigt länge men är som vackrast i början av blomningen då inte blommorna är så groteskt stora som de senare blir. För att de inte ska brytas av vid regn så är det viktigt med uppbindning.

   

  En igelkott vandrade i allén i morse....inte över vägen utan mitt i vägen.

   

  Glöm inte att vila i trädgårdarna och har ni privat trädgård så låt den vara lite vild och vacker.

  Sitt på trappan och drick kaffe i stället för att putsa för mycket. Trevlig helg.

   

  Nu väntar vi in regnet och det enda högtryck som finns kvar är det som låter ur högtalarna i bilen.

   

  Men dagens låt blir absolut Mannen i den vita hatten med Kent


  Er favoritväxt?

  Ni som hittat till min anspråkslösa lilla blogg...kan inte ni berätta vilken er favoritväxt är? Kommentera gärna här.

  Vita växter trädgården

  Hade svårt att somna igår så jag tog en promenad i parken när mörkret fallit. Nu blir det ju inte så väldigt mörkt men man kunde ändå se effekten av att ha vita växter i sin trädgård. På dagarna märker man kanske inte de vita växterna på samma sätt. I natt framträdde de med sitt ljus i mörkret och lyser verkligen upp. Skulle nog kunna tänka mig en hel trädgård med bara vita växter....

  Nu väntar jag på de vita lejongapen och den vita tobaken som ska lysa upp augustikvällarna.

   

  Våra lejongap vid borggården har jag stora problem med då de inte vill växa något alls nästan. Det är tradition att ha lejongap i alla färger i två ganska stora planteringar där. Den här tiden brukar de blomma ordentligt. Ska ge dem en gödselgiva med fullgödselmedel nu innan det utlovade regnet så får vi se vad som händer. Annars växer allt mycket bra nu och rosorna trivs i värmen.

   

  När jag kom ut från mitt rum så skingrades ett stim med harar som verkar trivas här och i natt såg jag flera rådjur. Undrar vad som ska hända framöver när de inte har någon mer naturlig fiende än en allt mer uppretad trädgårdsmästare. Jag vill ha tillbaka vargen.

  Måste ta reda på hur man framställer harpest eller nåt. Eller .....nej...det blir så märkligt att man blir hatisk mot skogens fantastiska djur....måste lära mig att acceptera dem och göra vad jag kan för att skydda de mest värdefulla växterna. Nu väntar gott kaffe innan dagens arbete börjar.


  Klättra med ormar

  Vi har både vanligt vildvin och det mer känsliga rådhusvinet på några väggar av slottet. Några gånger om året klipper jag den på ca. sju meters höjd för att de inte ska täcka in hela slottet och skymma fönstren. Idag var det dags för den första klippningen och jag klättrade upp och ner på en stege hela förmiddagen. För några år sedan när jag skulle göra det här jobbet lite tidigare än vanligt så mötte jag en orm högst uppe i rådhusvinet. Jag hann se att det var en snok men trots det så stod jag på marken en tiondel av en sekund efter mötet. Den hade klättrat upp för att plundra fågelbon och vid den här tiden så fanns det några arter som lade andra kullen. Tänkte länge på den där snoken….hur tog han sitt beslut att klättra högt upp på en vägg? Låg han i gräset på marken och kikade upp på fåglarna som flög fram och tillbaka?

   

  Nu har jag lärt mig att vänta till mitten av juli ungefär då fåglarna häckat färdigt…inte på grund av ormar utan för att fåglarna i lugn och ro ska få klart sina ungar.

   

  Den utlovade rapporten från trädgårdslandet…….kommer här…..allt växer mycket bra! Speciellt salladen. Så!

  Det som finns i landet i år är:

  • Sallad Frisé ´Wallone´
  • Sallad Plock ´Red Salad Bowl´
  • Sallad Plock ´Amerikanischer´
  • Sallad ´Lollo Rossa´
  • Sallad Romersk ´Lobjoits Green´
  • Salladsamarant ´Baby Leaf´
  • Vaxbönor
  • Brytbönor
  • Ruccolasallad
  • Mangold Gul
  • Mangold Röd
  • Spenat
  • Squash Gul
  • Squash Grön
  • Persilja
  • Dill
  • Prydnandspumpor
   
   

  Det blev en lång dag i parken. Rensade klart trädgårdslandet och efter det så klippte jag gräs till klockan sju. Trädgårdsmästaren övernattar på slottet i natt.

   

  Dagens låt…eller morgonens låt i bilen: Den stora ensamheten utanför allt….med Ulf Lundell

   

  Haren i graven

  Som jag tidigare sagt så kallar jag de sommarblomsplanteringar framme vid slottet för gravar på grund av deras utseende när de inte är fyllda med blommor. Blommorna har nu blivit riktigt fina och det blommar ganska bra. Nästa vecka ska jag fotografera, då har fler blommor slagit ut.

  Mitt på dagen idag satt det en liten hare i den ena planteringen och åt lejongap. Aldrig har lejongap lockat till sig det vilda.....skulle inte förvåna mig om det är den harpalt som vi räddade på försommaren.

  Hettan verkar vara över för den här gången och i morgon utlovas lite svalare väder.
  Om det nu är någon trädgårdsintresserad som råkar läsa denna blogg och som är intresserad av köksträdgårdsodling....så ska jag i morgon skriva lite om allt vi sått i trädgårdslandet och berätta hur det ser ut. Trädgårdslandet är inhägnat med högt staket så där inne har jag bara problem med sork.

  Förra året flyttade sorken alla tulpanlökar och grävde ner dem i deras förråd i en odlingslåda. Trädgårdsmästaren undrade varför det inte kom några tulpaner på den vanliga platsen. Senare visade det sig att de ljupt nergrävda lökarna tittade försikigt upp ur jorden. Där låg alltså alla lökarna i sorkens skafferi.

  Nu fattas bara att vi får in vildsvinen som inte befinner sig så långt från slottet. Älgar har vi haft som ätit från äppelträden på hösten. Hela vår svenska fauna har alltså vår park som matplats. Men jag fortsätter det försiktiga kriget mot inkräktarna.

  Dagens sommarprogram med Jonas Karlsson var mycket bra.

  Dagens låt: Baby om morgonen med Uffe


  Kranssalvia och mjölkklockor

  Perenner som blommar länge eller blommar om tycker jag mycket om. Vanligt är att perenner blommar i 3-4 veckor för att sedan bara visa sina blad resten av säsongen. Tidigare har jag nog berättat om kantnepeta och jättedaggkåpa...tror jag. Det finns några flera som blommar om efter beskärning. Kranssalvian blommar från början av juli till sena hösten med sina lila blommor. Det enda man behöver göra är att klippa av de vissna blommorna så kommer den nya hela tiden. Tycker att den är vacker mot t.ex. rosa rosor.

  Mjölkklockan är en annan favorit...som kanske blir lite väl hög. Men den är oerhört vacker med sina ljusblå blommor. Den finns en sort som heter ´Loddon Anne´som är rosa. Den blommar som bäst nu men även här har trädgårdsmästaren varit framme och klippt för att den ska blomma senare.

   

  Måste snart fortsätta med rensningen av planteringarna.....

   

  Hela förmiddagen har jag kört jord till syrenhäcken och nu så är gräsmattan anlagd där...sådd och vattnad. Mördade några honor som bet mig i ryggen.

  Kändes som om man var berusad i hettan och ett dopp gjorde att jag kunde börja tänka igen....på lunchen t.ex. Nu ska jag äta lunch. Efter det ska jag göra som bromshannarna....beöka blommorna.


  Hon skär genom offrets hud

  Ännu en gång har jag åtagit mig att utföra ett jobb som man inte bör göra i trettiograders värme. Jag kör ut jord till den plats som blev bar efter beskärningen av syrenhäcken. Eftersom den sträckte sig fem meter ut från basen så blev det en yta utan växtlighet där och jag kör nu på massor av jord för att sedan så gräs. Koltrasten var där även idag och var överlycklig över den våta jorden med maskar i som jag körde ut. Han kom fram till mig med en mask i näbben och var bara en meter från mig för att titta upp mot mig......kändes som om han tackade för maten.

  Nu har bromsarna upptäckt att jag är igång med det arbetet och attackerar mig vilt. Som störtbombare och stora som gråsparvar landar de på min rygg där jag inte ser dem.....men väl känner dem då det är för sent.

   

  Slog upp i De Bästas Naturlexikon...... där står......och lyssna nu......´´Det är bara honorna som suger blod, hannarna besöker blommor´´  Varför kan inte honorna också besöka blommorna? Hos myggorna är det samma sak......alltid kvinnorna.

  Hannarna besöker blommorna!

   

  Vidare står det i Naturlexikonet ´´ Hästbromshonan lever på blod från främst hästar och kor. Hon skär genom offrets hud med saxlika käkar och för sedan ner sugröret i såret. Hannen lever på blomnektar.......en gång till.....hannen lever på blomnektar!!!!!!

  Ja ja...jag vet....detta var ingen vetenskaplig analys av bromsarnas liv. Bara en fundering över naturens förunderligheter....jag vet att honorna behöver blodet till fortplantningen.

  Dagens låt :  Cry med James Blunt


  +30

  En trollsk morgondimma låg lågt över fälten runt slottet då jag anlände klockan sex i morse. Vattnet låg helt stilla och hettan var på väg. Vattnade tomatplantorna som dricker som Stockholmspojkar i Visby under juli månad.

  Perennerna fortsätter att trivas och njuter av sol och värme och det blir perfekt med bevattning på natten. Honungsrosen vid parkeringen är helt ljuvlig där den kastar sig upp över den höga torra stubben av en Ask som stormfälldes innan jag kom hit för åtta år sedan.

   

  Sommarblommorna i gravarna växer frodigt och nu börjar lejongapen blomma. Den mörkt mörkt röda sorten ´Black Queen´är häftig. Dockkragen blommar och snart slår Daggsalvians fräscha blommor ut. Gullskäran blommar sedan länge. Blir lite fundersam om Rävsvansen som sitter i bortre delen av planteringarna.....skulle nog inte varit där egentligen......vi får se om jag klarar av att se den där i fortsättningen eller hittar någon annan lösning.

   

  Lunch vid bryggan med bad efteråt....på order av den bästa av chefer som nu semestrar i sitt sommarhus.

   

  Klipper bort vissna blomställningar av Pioner och Trädgårdsiris.

   

  Hade ett samtal med en Koltrast när jag grävde i jorden och han plockade de maskar som då kom fram.


  Högtryck

  Den här värmen har vi längtat på länge och när den väl kommer så orkar vi inte njuta av den. Den gör att vår arbetskapacitet sjunker kraftigt och vi blir trötta bara av att vistas ute. Men jag vägrar att klaga trots att jag nästan svimmade när jag arbetade i trädgårdslandet idag och solen gassade....30 grader kom vi upp i idag....och jag tappade orken fullständigt. Nu har jag det så bra att jag kan gå ner till sjön och ta ett dopp för att kvickna till igen. Måste nog skaffa en hatt....en vit!

  Idag går J på semester så att nu blir jag helt ensam i tre veckor.

  Honungsrosen har slagit ut idag och den Mongoliska nävan. Annars så blommar mycket över nu i hettan. Gräset börjar gulna på sina håll och alla urnor och amplar kräver massor av vatten.
  Gjorde ordning två amplar med hängverbena igår.
  Vår stora rododendronhäck som ligger så till att eftermiddagssolen lyser på den..är fullständigt full av vita flygare. Håller som vanligt på min teori att om vi planterar växter i samma miljö som de växer normalt i det fria vilda så slipper vi de kraftiga angreppen av ohyra och svampar.. Rododendron ska inte växa i starkt solljus. Självklart så får vi stå ut med angrepp får insekter mm, de tillhör ju naturen och i normala fall så klarar de flesta växter angreppen.
  Tycker att trädgårdslitteraturen borde informera bättre om vilka miljöer växterna ska växa i och inte bara visa de fantastiska bilder som får folk att vallfärda till Plantagen och Zetas för att försöka efterlikna bilderna i Elle Trädgård eller Allt om Trädgård. Sedan planteras det hej vilt i alla möjliga och omöjliga lägen. Efter en tid så dör mycket av det vackra bort på grund av saknad kunskap om växtmiljöer. Men det finns väl stora pengar att tjäna på det stora trädgårdsintresse som finns i Sverige nu. Trädgårdsmässan i Älvsjö i våras hade heller inte så mycket av den informationen utan inriktade sig som vanligt på att blanda konst med trädgård......något som jag inte ställer upp på. Ta bort alla blå kulor som ligger i trädgårdarna.....placera den på torget i stan i stället. Låt trädgården bli mer naturlig.....låt den gränsa till det vilda....mjuka upp alla raka linjer och låt prästkragar och akleja få växa fritt i planteringarna.
  På mässan såldes också massor av perenner i lådor!!! Knölväxer från Holland i alla färger som ingen har en aning om var de trivs.
  Så...nu har jag gnällt färdigt för idag. Nu ska jag inte tänka på trädgård denna helg för att åter längta till parken på måndag morgon.

  Uffes premiär igår bjöd inte på några direkta överraskningar och t.om. E var inte helt nöjd.....det säger en del! Ska i alla fall se honom på Skansen om några veckor och lämnar en recension här då.

  Torgny på Gardenportalen.....kul att du följer mitt trädgårdsår i parken!

  15392-818
  Pioner och liten flocknäva

  Uffepremiär i Linköping

  Ikväll är det alltså dags för Lundell att åter frälsa svenska folket. Jag vet en som kommer att vara där långt innan konserten börjar........kör försiktigt E.

   

  Nu ska jag gå ut och göra det som man gör i en trädgård under växtsäsong....rensa planteringar och vårt trädgårdsland. Kommer nog inte att orda så mycket om trädgårdslandet här....tycker att det är två olika yrken att vara köksträdgårdsodlare eller prydnadsträdgårdsodlare. Tillhör den senare kategorin. Trots att jag inte öser kärlek över vårt köksland så växer det så att man nästan ser det. Konstbevattningen gör även här att plantorna får en jämn bevattning och mår bra av det.

  Ska även ta mig an att klippa Rådhusvinet och Vildvinet på slottsväggarna......kanske tar det i morgon i stället.


  Beskärningen av syrenhäcken

  Innan beskärning av syrenhäcken:  Utsikt

  Frukost och lunch vid berget med utsikt över fjärden. Känner mig lyckligt lottat att jag får ha en sådan här arbetsplats. En svalkande bris sveper in över parken och gör sommarvädret perfekt.

  Är lite orolig för lejongap-planteringarna på borggården. Plantorna ser svaga ut trots perfekta förhållanden sedan de kom på plats. Däremot så har de en tuff period från frö till utplantering. Tyvärr så har vi inte de bästa förhållanden för uppdrivning av sommarblommor men det brukar alltid bli bra till slut. Vi får se vad som händer med de stackars lejongapen. Pioner och aklejor blommar ut nu. Nävorna blommar otroligt vackert. Konstbevattningen gör att de får jämn bevattning (på natten) och det blir så bra för just nävorna som i år är bättre än någonsin.
  På hemvägen handlar jag krukor, uppbindningstråd och några hängverbenor.

  Väl hemma fortsätter trädgårdsarbetet på gården....häckklippning mm.
  Alldeles för trött för den planerade ölen vid strandcaféet vid Norr Mälarstrand.

  Den vackraste...

  Den vackraste morgonen i år. 16 grader varmt klockan halv sex och vattnet ligger spegelblankt. Allt är stilla och det finns inte en människa på flera kilometers avstånd. Har just druckit mitt kaffe och ska bryta tystnaden nu med gräsklippartraktorn....den blå!

  Ser massor av harar i parken som mumsar i sig av mina blommor.....och jag som räddade två ungar från att bli överkörda i våras.......markerade dem för att inte klippa gräset där tills de lämnat vaggan. Ja ja.....det är oerhört vackert i planteringarna......de tycker tydligen inte om alla sorters blommor......det gäller att lära sig vilka man kan använda. Det är nu 35 år sedan jag började arbeta med trädgård så att jag borde kanske veta vilka växter som jag ska använda men det är faktiskt så att djuren ändrar beteende. Vissa år lämnar de en viss växt i fred för att nästa år ha den som huvudrätt. Det gäller både rådjur och harar. Ibland har jag en känsla att även elefanterna varit här.

  Så nu startar jag dagen i parken.


  Hett

  .....nu ska man egentligen tillbringa sina dagar längst ute i havsbandet. I stället sätter trädgårdsmästaren igång med att såga ner en mycket gammal och stor syrenhäck för att ge den nytt liv. Tror att jag tappade tio kilo under det jobbet i hettan. Åt lunch med vit linneduk, ljus på bordet och blommor i vas. Det var fantastiskt. Tack för det J.

   Innan jag återvände till civilisationen kastade jag mig i sjön...trots det så var det svårt att hålla sig vaken i bilen......min AC funkar inte längre.

  Rådjuren har ätit av de nyplanterade Westerland-rosorna. Får väl lägga ett nät över hela parken.

  Man vill inte vara den man är
  utan den man inbillar sig att man är
  (Tror att det var den store tänkaren Lasse Berghagen som sa det......med gapande mun och blinkande öga)

  En historia

  Jag hörde en historia 

  om en man som var på driv 

  Han visste inte längre
  vad han ville med sitt liv
  Och han kom till ett vägskäl
  och han stannade där
  och han tvekade länge
  Han sa: Vem vet vart vägarna bär
  Då kom där en kvinna
  på väg in mot stan
  Hon hade trasiga kläder
  och i handen höll hon ett barn

  Och dom gjorde sällskap
  och dom gick hela dan
  Dom gick hela natten
  men aldrig nådde dom stan
  Dom kom till en trädgård
  som växte vild och stor
  och under träden låg ett hus
  Han sa: Här är det ingen som bor
  Dom hade gått flera mil
  men här tog vägen slut
  Och dom stannade där
  för att vila ut

  Och dom blev kvar där
  som om dom kommit hem till sist
  Och dom älskade sitt hus
  och dom älskade sin trädgård
  och dom älskade varandra
  och hon födde flera barn
  och dom höll fred som kvinna och man
  Och det sägs
  att dom bor kvar där än

  Lundell 1988


   


  Svalorna

  Idag följde hussvalorna mig hela dagen. När jag klippte gräset tog de för sig av de nattflyn som fick ett hastigt uppvaknande i gräset när trädgårdsmästaren kom med stora klipparen. På lunchen hade de flyguppvisning. När jag tog färjan hem fortsatte de sin flyguppvisning över sundet och över färjan.
  Tror att jag ska ansöka om att få bli en svala i nästa liv....eller en högt svävande havsörn...eller en falk.

  Tomatplantorna växer så fort att jag inte hinner med att binda upp dem.
  Har även stöttat Kransveronikan och Rosenflockeln idag.

  Sinead O´Connor i stereon på väg hem.....så oerhört bra! Nu ska det vilas i helgen.


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails