Site Meter

Engsholms slottspark - 2001

     

 

Måndag 2 april

 

Säsongen börjar för slottsträdgårdsmästaren. Vintern har varit snöfattig och mild fram till februari då en kall period utan snö kan ha drabbat en del känsliga växter.

Planterar krukodlade påskliljor i urnorna på borggården och vid parkeringen, åtta stycken urnor med en planta i varje..

 

Beskar fruktträden.

  

Tisdag 3 april.

 

På morgonen rensade jag bort de torra lejongapen på borggården, för att alla de vårlökar som jag planterat ska synas bättre. Eftersom lejongapen har så djupa rötter och med risk att få med lökar upp så klippte jag av blasten på lejongapen vid jordytan. Snödropparna i kanten börjar komma.

Efter det  fortsatte jag med fruktträdsbeskärningen som blev färdig på eftermiddagen.

 

Onsdag 4 april.

 

Vårstädningen av parken börjar och jag får hjälp av J att jämna till gruset på borggården. Sedan krattar jag mig från slottet och ut mot parken. Det ser ganska bra ut i parken i år, vi gjorde lövarbetet grundligt i höstas.

I höstas lade jag galler för sommarblomsplanteringarna vid flygelgången som jag fyllde med vårlökar. Anledningen till att jag lade dit galler var att inte rådjuren skulle kunna sparka upp lökarna som dom gjort året innan vid hotellet. Det var meningen att J skulle ta bort gallren tidigt på våren, men vi tänkte inte på att marken var frusen så de fick ligga till jag kom tillbaka.

Krokus och snödroppar kommer fint, men det syns inte ett spår av vintergäcken som borde komma tidigt. När jag tar bort gallren, mindes jag att jag lade på ett ordentligt lager jord för att täcka gallren, alltså kom de små vintergäcklökarna alldeles för djupt.

Jag tog bort jord och efter några dagar ser man de första vintergäcken titta upp. Lärdom till nästa år, jag får nog ta risken att rådjuren anfaller planteringarna.

  

Torsdag 5 april.

 

Vårstädningen fortsätter och jag började sopa alla gångar. Det är inte så mycket som blommar i parken ännu, lite krokus och vintergäck vid hotellet och snödroppar över hela parken. Planerar med VD Kerstin den trädplantering som vi talat om förra året och det ser ut som om jag får plantera mitt Bergskörsbär och Kaukasiska Vingnötträd. Diskuterar också vad vi ska göra med den förvuxna granhäcken igen men vi beslutar ingenting.

 

Måndag  9 april.

 

Kraftig vind så att krattningen av gräsytor får vänta. Börjar i stället med perennplanteingarna vid hotellet. De lökar som jag planterade i höstas börjar komma upp några cm. Däremot så blommar det mycket vackert i trapp-planteringen där krokus och vintergäck sätter färg på de annars så brungrå nyanserna den här årstiden. Såg en del spår av sork längst bort i perennslänten, men det är inte så stora problem. Sork kommer det nog att finnas mer eller minder under alla år här. Tror att de flesta perenner klarat vintern bra. Lägger på kompostjord i alla planeringar.

 

Onsdag 11 april

 

Vårstädningen fortsätter. Det är c:a 7 plusgrader och vinden har mojnat. Vi grillar korv utomhus innan vi åker hem för att fira påsk.

 

Tisdag 17 april

 

En stor lind i allén har blåst omkull tvärs över vägen och jag börjar såga upp den med motorsågen klockan sex på morgonen. När J kom så hjälptes vi åt och vi höll på hela dagen med att såga upp och köra bort allting. Jag hann med att kratta färdigt i allén, så nu är vårstädningen så gott som färdig. Värmen låter vänta på sig och det är c:a fem grader och det som blommar är vintergäck, snödroppar och krokus.

 

Onsdag 18 april

 

J och jag lägger Ölandssten mot parkeringen i gången från stora gräsmattan.

 

Fredag 20 april

 

Sår de sommarblommor som jag ska använda till planteringarna vid entrén.

 

Måndag 23 april

 

Krattar vid Strandateljén. Regn och plus fem grader – våren går långsamt framåt, men krokus, snödroppar och vintergäck blommar fint. Ormögat i perennslänten har börjat blomma. Planteringarna vid entrén där jag planterade gul krokus, vintergäck och snödroppar blev väldigt lyckat, trots brist på sol så lyser planteringarna upp av blomningen.

 

 

Tisdag 24 april

 

 

 

Kantskär och rensar den stora Rhododendronplanteringen vid slottet. 

 

Torsdag 26 april

 

Börjat ta fram gamla planteringar vid utsiktsberget från terrassen sett mot sjön. Gräver bort mängder av björnbär mm.

Vi ställer ut trädgårdsmöblerna.

 

Vecka 19

 

Jag har gjort ordning trädgårdslandet. Vi har tagit hem ett lass med planteringsjord. Blandar med kogödsel. Rabarbern som jag planterade i landet har vuxit till sig ordentligt. Lägger även på ett lager ny jord i alla perennplanteringar.

 

Planterat Bergskörsbäret och Manchuriska valnötsträdet vid parkeringen – beställt från Nordplant.  Bergskörsbäret kostade   1 300:- och valnöten 700:-.

 

Vårlökarna i entréplanteingarna har blommat ut men i trädgårdslandet blommar de blå och vita hyacinterna, även tulpanerna började blomma nyss blomma. Pingstliljorna blommar otroligt bra i häggplanteringen, men väntar fortfarande att bollöken ska hinna ikapp.

 

Perennerna ser ganska bra ut vid hotellet, men några verkar ha drabbats av köldskador i vintras. Geranium ´Ann Folkard´ verkar helt ha gett upp. Nepetan vid rondellen ser inte bra ut, de nyplanterade har däremot klarat sig bra (i rosplanteringarna).

Nepeta ´Six Hills Giant´ verkar klarar klimatet här bättre än den rena arten.

 

Tar bort påskliljorna i urnorna och planterar 75 st. blå penséer.

 

Klippt alla rosorna.

 

Vecka 20

 

14 maj

 

Planterar 200 gladiolus-lökar i villans trädgårdsland. Blandade färger. Sätter Dalialökar i tre stycken stora urnor.  Kaktusdalia ´Furka´.  Sätter även två stycken Klänglilja – Gloriosa rothschildiana, röd/gul – i två urnor.

Planterar påskliljelökarna som satt i urnorna i backen vid parkeringen.

 

15 maj

 

Röjer buskar och bråte runt potatiskällaren där snickare och murare ska göra en liten insats för att inte huset ska rasa ihop.

Ser att den gamla syrenhäcken mot Torvaldsson behöver beskäras till marken för att föryngras.

 

16 maj

 

Planterar Gladiolus nedanför borggården, 130 st. ´White Friendship´.  Planterar en annan sort ´White Prosperity´ vid den nya planteringen vid utsiktsberget – 70 st.

 

VD Kerstin och jag börjar så i trädgårdslandet – sallat, squash, kryddtagetes, mangold.

 

17 maj

 

Regn. Eldar. Planterar en fransk dragon i trädgårdslandet,

  

 

 

Snickare lägger nytt tak på härbret.

 

Tar bort två gamla syrénträd som dött framför slottet mot sjön.

 

Vecka 22

 

J spikar ihop två planteringslådor till mig som jag ska odla delade perenner i, min nya plantskola. Plats – lilla trädgårdslandet vid villan. Lägger plast i botten och fyller på med ny planteringsjord. Mina första delade perenner i lådorna är: Höstaster-Jättedaggkåpa-Sockblomma-Ormöga-Mongolisk näva-Höstflox.

Rensar gångar.

Sår i trädgårdslandet – sommarblommor.

Planterar rosor och japanskt gräs i hägg-planteringen.

 

Vecka 23

 

Tar bort den starkt gulfärgade krokusen i de två sommarblomsplanteringarna vid entrén. Jordslår dem vid jordhögen för att till hösten hitta en ny plats åt dem. Kerstin och jag sår färdigt i trädgårdslandet och jag håller på att avhärda sommarblommorna som jag drivit upp inomhus.

 

Vecka 25

 

 

 

Tar upp alla våra 565 tulpanlökar för sommarförvaring i sandblandad jord med torka vid grushögarna.

 

Mycket vacker blomning i perennplanteringarna vid hotellet.

 

Planterar sommarblommor i planteringen vid entren mot slottsväggen.

 

Planterar ut mina delade perenner – Oktoberstormhatt och Mongolisk näva i perennslänten.

 

Syrenerna blommar fortfarande den 20 juni  och grönsakerna har knappt visat sina första blad i trädgårdslandet – det är sent i år.

 

Vecka 26

 

  

Det är ganska torrt och jag vattnar sommarblomsplanteringarna och trädgårdslandet. Börjar även vattna perennplanteringarna vid hotellet.

Personalen har gått på semester. 

 

Vecka 29

 

Efter att ha varit ledig en vecka från parken så var det åter dags att göra trädgården fin igen.

Klipper ner den perenna förgägmigejen i buxbomsrundlarna nedanför borggården. Den ska på så vis blomma om och blomma länge i höst. I år är det en liten risk att försöka få perenner att blomma om, då allting är så sent.  Sommarblomsplanteringarna vid entrén börjar bli väldigt fina nu när de flesta blommor börjar slå ut. 

Klipper ner nepetan i rondellen för att få en senare blomning. Mjölkklockan vid entrén blommar otroligt fint just nu. Förra året blommade den tidigt och jag klippte ner den för en senare blomning, men det vågar jag inte göra i år – den kommer inte att hinna blomma igen.

 

Vecka 34

 

 

Sommaren har varit solig och varm med regn i lagom mängd, så att alla gräsytor är gröna och frodiga. Eftersom de flesta perenner kom igång så sent i år, har det varit svårt att få de perenner som jag klipper ner att blomma om men jag hoppas att september blir varm och solig.

 

Lejongapen på borggården har haft en dålig sommar. Det kan bero på flera anledningar – sen vår, konkurrens av vårlökarna och att vi inte förgrodde utan direktsådde.

 

Det gäller att försöka hitta en så naturligt bra växtplats som möjligt för de olika växterna, att likna deras naturliga växtplatser. Perennplanteringarna vid hotellet har ett utsatt läge för både vind och brännande eftermiddagssol. Stora delar av parken är naturmark där det inte passar att plantera in trädgårdsväxter.

.

 

 

Eftersom jag haft två veckors semester så har veckan inneburit mycket arbete för att få parken fin igen. Gladiolusen vid utsiktsberget har blivit brända av solen och går inte att ha där fler år. De vita gladiolusarna nedanför borggården börjar blomma fint nu och även de i lilla trädgårdslandet.

 

I det stora trädgårdslandet har grönsakerna kommit fint. Sommarlövkojan blommar vackert och atlasblommorna börjar nu att slå ut.

Även ringblommor och kryddtagetes blommar. Pumporna längst upp i landet har börjat mogna.

 

                                                                

UPPSÄGNING

 

I slutet av augusti på ett möte med VD Kerstin i Röda Stugan, beslutade jag att det här blir min sista säsong på Engsholms Slott. Det är resorna som är problemet, det blir både för dyrt att ta sig till jobbet och alldesles för tröttsamt med dessa långa resor. Att sova kvar på mitt rum på Engsholm, blir för tråkigt i längden. Det var inget lätt beslut då jag trivs utmärkt i den här vackra parken, men jag var tvungen att ta detta beslut.

 

Hösten har börjat med massor av regn så att både perenner och sommarblommor nästan drunknar. Rosenknopparna ruttnar i vätan.

 

Vecka 38

 

Beskär plommonträden. Viktoriaträdet på stora gräsytan gav i år mycket frukt. Röjer sly runt potatiskällaren.

 

Vecka 41

 

Vi ställer in alla utemöbler i förråd. Arkitekter har varit ute hos oss för att börja skissa på J:s nya maskinhall eller Slottsverkstad.  Lägger på kompostjord på Ingrid Bergman-rosorna i häggplanteringen.  Tar upp alla Gladiolus- och Dalia-lökar. Gladioluslökarna sätter jag i trorvblandad sand i plastbackar som ställs upp på vinden. 

Tar in Änglatrumpeterna en stormig dag, de blommade fantastiskt riktigt fint då, men hotades att blåsa sönder. Tar även in alla pelargoner på terrassen och planterar dom i krukor som förvaras på vinden. Det är varmt för årstiden och lejongapen har sent om sider kommit igång på borggården och Bonicarosorna i rondellen har massor av knopp som kanske hinner slå ut om vi får några soliga dagar.

 

Adjö Engsholms Slott.................

  

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0