• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Scilla-platser i Stockholm

     Rysk blåstjärna - Scilla siberica Obeservatorielunden 26 april 2013 - mer om parken här!
     
     Vårstjärna - Scilla forbesii Eriksbergsparken 29 mars 2014 - mer om parken här!
     
    Rysk blåstjärna - Scilla siberica Högalidsparken 19 april 2014
     
    De två översta bilderna är från 6 april 2015 i Stigbergsparken på Södermalm. Vårstjärna - Scilla forbesii.
     
    Rysk blåstjärna - Scilla siberica vid Sofiahemmets trädgård mot Valhallavägen 12 april 2014
     
    Nordiska museets park på Djurgården 3 april 2015. Rysk blåstjärna - Scilla siberica.
     
    Scilla forbesii på Kungsholms kyrkogård 11 april 2015
     
    Adolf Fredriks kyrkogård 11 april 2015. Scilla forbesii
     
    Scilla forbesii i Vanadislunden ner mot Frejgatan 11 april 2015
     
    Vårstjärna - Scilla forbesii  Huvudsta gård 10 april 2011
     
    Floras kulle i Humlegården 11 april 2015
     
    Vårstjärna - Scilla forbesii på Prins Eugens Waldemarsudde 5 april 2014. Läs mer om trädgården här.
     
    Tipsa mig gärna om fler Scilla-platser i Stockholm!
     
    Rysk blåstjärna (Scilla siberica)
     
    Rysk blåstjärna (Scilla siberica) förväxlas ofta med vårstjärnan Scilla forbesii (tidigare Chionodoxa). Om den ryska blåstjärnan tittar i marken så tittar vårstjärnan upp mot oss och har vita fält i blomman..

    Den här underbara vårlöken kan användas i rabatter, i stenpartier eller som undervegetation och har inte några stora krav på bra jord. Den bildar liksom vårstjärnan ofta stora blå hav i gräsmattor. När man planterar den i september-oktober så bör planteringsdjupet vara 10-12 cm.

    Rysk blåstjärna blir ungefär 20 cm hög och blommar i april-maj. Den här scillan kommer ursprungligen från östra Europa, Kaukasus och nordvästra Iran och kom till Sverige för ca 100 år sedan. Scilla odlas hos oss ofta som trädgårdsväxt men förvildas lätt.
     
    Vårstjärna (Scilla forbesii) - tidigare Chionodoxa
     
    Vårstjärnan som tidigare hade släktnamnet Chinonodoxa, tillhör numer släktet Scilla och det välkomnar jag verkligen eftersom så många kallade både den ryska blåstjärnan (Scilla siberica) och denna skönhet för Scilla.

    Hur som helst så är det en fantastisk syn när vårstjärnan sprider sig till stora blomsterhav och verkligen lyser i april. Det är lätt att skilja vårstjärna från rysk blåstjärna, som tittar ner i marken och är helt blå, vårstjärnan däremot tittar upp mot oss och har vita fält i blomman. Vårstjärnan har funnits i odling i Sverige sedan 1920-talet.

    Den härstammar från steniga bergssluttningar i västra Turkiet och den är inte härdig i hela vårt land. 
    Höjden är 15-20 cm och blommans storlek är 20-30 mm i diameter. Den trivs bäst på en öppen och solig växtplats men klarar även halvskugga, trivs i gräsmattor, i lundar eller under träd och buskar.
    Bästa tid att plantera löken är under sensommar eller tidig höst med ett planteringsdjup på 6-7cm. Bäst blir det om man planterar i grupper om man vill att de sedan ska sprida sig. 

    Förökning sker enklast med frö som man samlar in då fröna mognat och sedan sår man ut fröna på växtplatsen som man håller fuktig under säsongen. 
     

    50 000 vilda vårlökar!

     
     Om jag längtar till våren? Jovars...! 
     
     

    50 000 VILDA VÅRLÖKAR!

    KREATÖR: LANDSKAPSARKITEKT ULF NORDFJELL

    Millesgården – Rosendals Trädgård – Prins Eugens Waldemarsudde

    Våren 2015

     

    Några av våra mest kända platser i Stockholm: MillesgårdenRosendals Trädgård och Prins Eugens Waldemarsudde visar våren 2015 en gemensam satsning på vårlökar i park och trädgård. Total har trädgårdsmästarna planterat 50 000 lökar. Den mångfald och variation på användning av återkommande fleråriga lökväxter utgår från respektive platsers förutsättningar, tradition och möjlighet till nyskapande.

     

    I Millesgårdens skulpturpark av Carl Milles möter vi bland annat ett hav av narcisser, kejsarkronor och stäppliljor utformade av landskapsarkitekt Ulf Nordfjell och trädgårdsmästare Maja Stjernberg. Framför Annes hus på Nedre terrassen blir det också en liten löktrappa, med tidiga vårlökar som krokus, iris, pärlhyacinter etc. allt odlat i krukor.

     

    Skira lökplanteringar i en färgskala från vårens gröna toner, inslag av vitt, gula och orange toner, med brunsvarta kontraster för att förstärka platsens karaktär och de vackra stenmurarna.

     

    I Waldemarsuddes skärgårdslandskap möter vi Prins Eugens favoriter i slottets närmiljö med traditionella kompositioner och framför huvudentrén har gräsmattans tidiga vårflora kompletterats med många sorters blomsterlök av trädgårdsmästaren Marina Rydberg. Allt i en färgskala som återfinns i Waldemarsuddes äldre löksortiment. Mängder av botanisk krokus, snödroppar, snöklockor, pärlhyacinter och scilla m.m. har kryddats med tidiga tulpaner och narcisser.

     

    På Rosendals Trädgård möts trädgårdsdesignern Jaqueline van der Kloet och Ulf Nordfjell. Jacqueline van der Kloet är välkänd bland annat för sina "magiska blandningar" av blomsterlök i perenna planteringar. Till Rosendals Trädgårds pergolaplanteringar har Jacqueline designat blomsterlöksarrangemang i samspel med befintliga perenna planteringar. Pergolarabatterna, planerade av Rosendals trädgårdsmästare Malin Skiöld har nu fått ett tillägg av mängder med vårblommande lök. Färgskalan har baserats på de befintliga perennerna i mörkröda toner, med inslag av krämigt gult, blått, lila och varma toner i orange.

     

    Jacqueline vill visa hur man kan skapa en vild och fritt blommande blandning med olika typer av blomsterlök. Hon har här velat förlänga säsongen med spännande växlingar i färg och form.

     

    Ekbacken på Rosendals Trädgård blomstrar till våren med täta grupper av scilla, snödroppar, krokusar och narcisser. Efter Ulf Nordfjells design har Rosendals trädgårdsmästare planterat 12 000 lökar här för att ge känsla för vad tiden och skötsel kan skapa med tidig vårlök.

     

    Illustration: Ulf Nordfjell

     

     

    Eriksbergsparken

    30 juli 2016
     
    Där Eriksbergsplan idag ligger vid Birger Jarlsgatan, låg tidigare det så kallade Träsktorget varifrån en rännil flöt längs nuvarande Birger Jarlsgatan, ner till Nybroviken vid nuvarande Berzelii park. I boken ´´Stockholm vår gröna stad´´ från 1998 kan man läsa:
     
    Under 1600-talet hämtades vatten från Träsksjön till kungliga lustgården i Kungsträdgården i en ledning av borrade furustockar. På 1700-talet var vattnet ännu friskt och det fanns mängder av fisk. 
     
    På 1800-talet blev däremot sjön en avstjälpningsplats för sopor och latrin och det var ett stinkande vattendrag som rann där nu Birger Jarlsgatan går ner mot Nybroviken. 
     
    1915 började parkavdelningen snygga till sluttningen mellan Birger Jarlsgatan och Eriksbergsgatan, men samtidigt planerades det för en attraktivare anläggning med trappor, murar och gångvägar. Fontänbassängen var färdig 1923 och året efter planterades träd och buskar och gräsmattor anlades. Det blev en praktfull anläggning i nordisk klassicistisk stil. 
     
    I månadsskiftet mars-april förvandlas hela berget upp mot Eriksbergsgatan och Timmermansordens byggnad, till ett blått vattenfall av blommande scilla. På senare tid har dock Eriksbergsparken varit sliten och i stort behov av en uppsnyggning, vilket också har skett under 2013-2014, då en större upprustning genomförts. 
     
    Den renoverade fontändammen, trapporna och murarna har nu även blivit belysta och hela parken har fått ny belysning.  Gräsytorna har renoverats, några nya pilträd planterats och beskärning av befintliga träd och buskar har utförts. En ny rosenplantering och flera nya buskträd kommer att få parken att blomma mer än tidigare. Mängder av vårlökar har planterats i de nya gräsytorna. 
     
    Vid mitt besök den 30 julii 2016 såg parken mycket prydlig ut och fontänerna fungerade som de skulle!
     
    30 juli 2016
     
     Vårstjärna (Scilla forbesii) 29 mars 2014 
     
    29 mars 2014
     
     18 april 2015
     
     11 april 2015
     
     10 oktober 2021
     
     

    Butiker i Norrtälje 1972

     
     
     
    De senaste åren har jag blivit både orolig och förbannad hur min barndomsstad Norrtälje har förändrats till det sämre. Det jag i första hand tänker på är hur allt fler marknadsplatser utanför stadskärnan växer fram, tre olika marknadsplatser idag, vilket gör att fler och fler små butikerna inne i den gamla staden får stänga sina butiksdörrar (ofta med pinglor) för gott! Jag kan förstå att det är lockande med alla de stora butikskedjor som etablerar sig i staden, så att dagens rospiggar slipper åka till huvudstaden för att storhandla. Men all småstadsidyll kommer ju att gå förlorad. I stora fula baracker i långa rader, precis som i Kungens kurva mm. i Stockholm, finns nu butikskedjor som jag vägrar att nämna namnen på.  
     
    Jag längtar tillbaka till Wigström o. Lindströms järnhandel och Jannes Färg på Tullportsgatan där jag jobbade en sommar som springschas, till Stigs musik och Lundins musik där jag köpte mina första vinylskivor. Den första var Mr. Tambourine man med The Byrds, inhandlad på Lundins musik på Hantverkargatan någongång på 60-talet. Den andra var California dreamin´...
     
    Jag hittade en gammal anteckningsbok där jag beskrivit vilka butiker som fanns i Norrtälje år 1972 och jag tror inte att det är så många som finns kvar idag. Det här inlägget är väl mest tänkt för äldre Norrtäljebor som kan minnas tillbaka.
     
    Listan nedan är kopierad från ett excelark, vilket gör att den kan se lite vinglig ut.
     
    Butiker i Norrtälje 1972      
    Nr. Butik Ägare  
    Tullportsgatan      
    22 Lindgrens Radio    
    20 Saga Biograf    
    20 Idrottsmagasinet Eriksson och Sand  
    18 Berglunds Möbler Larsson  
    12-14. Domus Varuhus Konsum  
    10 Wigström o. Lindström Järn    
    10 Roslagens Elektriska    
    8 Herrfrisör Holst  
    6 Edsbergs Möbler    
    4 Jannes Färg    
           
    15 Uppsala Nya Tidning    
    13 Andreassons Livs Jansson och Zetterström  
    13 Herrfrisör  Stig Kvarfordh  
    13 Ekbloms Bokhandel    
    11 Henrikssons Junioir Kläder O.Henriksson  
    11 Flora Blomsteraffär Anna Lisa Åsman  
    11 Oscaria Skoaffär    
    11 Peves Porslin G.Larsson och E.Andersson  
    9 Pripps Bryggerier AB    
    9 Enlunds Skor Emil Enlund  
    7 Lunds Ur och Optik Erik Lund  
    1 Poraths Guldsmedsaffär Olle Porath  
    1 Karins Garn Karin och Åke Mattsson  
           
    Stora Torget      
      Tobak Abel Edlunds eftr.  George Johnsson, Margareta Edlund  
      Ekmans Garnbod Erik Ekman  
      Svenska Handelsbanken    
      Göteborgsbanken    
      Askenströms Herrkläder    
      Ohlssons Radio TV    
      Östergrens Konditori Sten Östengren  
           
    Posthusgatan      
    1 Elektrolux    
    1 Konditori Pelikanen Karl Eklund  
    1 Sjöbloms Damfrisering Ulla Sjöblom-Roth  
    5 Försäkringskassan    
    7 Apoteket Kronan    
    9 Optiker Alf Johansson  
           
    12 Damfrisering Marianne Lund  
    12 Stigs Musik Stig Zotterman  
    12 Norrtälje Fisk AB    
    10 Höglunds Tyger    
    10 Herrfrisör Torsten Henningsson  
    6-8. Byxan Konfektion    
    4 Hatt Hilma Hilma Andersson  
    4 Östermans Dam Tonårskläder Hjalmar Österman  
           
    Stora Brogatan      
    1 Lek och Hobby Eriksson och Sandberg  
    1 Östermans Garn Hjalmar Österman  
    1 Vincent Radio TV    
    3 Royal Biograf    
    3 Upplandsbanken    
    5 Henrikssons Dam Väskor O.Henriksson  
    5 Roslagens Sparbank    
    7 Lindströms Konditori    
    7 Foto City  fotograf Scherp  
    7 Harry Ohlsson Herrkläder Harry Ohlsson  
    7 Modenytt Lisa Eriksson  
    7 Martin Anderssons Livs Martin Andersson  
           
    12 B Törnbloms Ur Optik Tore Törnblom  
    12 Konditori Norrgården Axel Schöld  
    12 Roslagsboden Damkläder Sven Hedström  
      EFS Kyrkan    
    8 Centrum Livs    
    10 Stadsbiblioteket    
    4 Fröbergs Skor    
    2 Berns Ur Optik    
    2 Man Österman Herr Juniorkäder Hjalmar Österman  
           
    Hantverkargatan      
    27 Bror Nilssons Rör    
    19 Norrtälje Mynthandel Leif Larsson  
    13-nov Norrtälje Tidning    
    9 Nya Järnhandeln    
    5 Café Hörnan Rune Joelsson  
    5 Lundblads Foto Curt Lundblad  
    3 Tälje Tvätten    
           
    6 Elektrobyrån    
    6 Present Affär    
    6 Damfrisering Lundin  
           
    Sjötullsgatan      
    2 Kontur Handarbeten    
    2 Café Röda Stugan Per-Erik Sundin  
    2 Tösses Bageri Konditori Astrid Lundh  
    4 Plastic Nyheter AB    
    6 Häggs Kläder Lars Hägg  
           
    5 Thorins Matservering Annie Thorin  
    7 Westerbergs Skor    
    3 Saker och Ting Handarbeten Svea Skilving  
           
    Lilla Torget      
      Stadshotellet    
      Adamssons Sjukvårdsaffär    
      Roslagskällaren    
      Norrtälje Tobakshandel Elsie Krantz  
      Helges Konditori Ingegärd Runnäs  
      Berglunds Livs Nils Berglund  
      Norrtälje Turistbyrå    
      Sthlm. Läns o st. hemslöjdsför.    
           
    Kyrkogatan      
      Hasselfeldts Guld AB Lennart Hasselfeldt  
      Herrfrisör    
    8 Blomsteraffär Arne Eklöv  
    8 Jordbrukskassan    
    8 Bergqvists Fiskaffär    
    6 Lundholms Herrkläder    
    9 Wallins Begravningsbyrå    
           
    Tillfällegatan      
    2 Wahlstrands eftr. Handarbeten    
    2 Sko Fynd Karl-Axel Nilsson  
    4 Lindqvist Kläder Ivar Lindqvist  
    6 Bror Anderssons Frukt Bror Andersson  
    3 Thors Leksaker Wanja Sandström  
           
    Stockholmsvägen    
    2 Café Tullgården Wanja Sandström  
    3 Esso bensinmack    
    5 BP bensinmack    
    17 Lundkvist Bil o. motor    
    19 Herrfrisör    
    21 Flodins Frukt och Tobak    
    21 Facit    
    24 Konditori Vårsolen    
    26 Nynäs bensinmack    
    30 Norr-Bil    
    37 Shell bensinmack    
    37 Philpssons bil    
    41 Texaco bensinmack    
           
      Rögårdsgatan    
    6 Fotvård    
    6 Iduna damfrisering    
    9 Roslagens Juridiska byrå    
           
      Esplanaden    
    5 Sparköp Livs    
    8 Arbetsförmedlingen    
    14 Frisersalong Kärverud    
    14 Seths Tobak o Papper Gustav Ehn  
    14 Konditori    
    14 Restaurang Vingården Lars Högberg  
    16 Norrtälje Sliperi o Låsservice    
    23 Hindens livs Birger Olseryd  
    26 OR Ohlsson & Rosenlund  
           
      Grönlandsgatan    
    1 Lundholms styckegodsaffär    
    1 Liljegrens cykel & sport    
    1 Norrtälje Glasmästeri    
    1 Sivan Johanssons cykelverkstad    
           
      Götgatan    
    11 Gilles konditori Ulf Peterzon  
    11 Gärdets Tobak Ingrid Westerlund  
    11 Folktandvården    
    11 Gärdets Livs B. Gunnarsson  
    12 Norrtälje Cykel & Motorverkstad Tage Liljegren  
    13 Mattspecialisten    
    16 Norrtälje Bilglas Westman & Fjellström  

    November i Stockholm

     
     
    19 november 2014
     
     
    Den här lediga onsdagen hade jag tänkt grotta ner mig i novembermörkret och fotografera Stockholms trädgårdar och parker i svartvitt, denna färglösa årstid. Jag hängde på mig fotoväskan - jag har bytt från fotoryggsäck till axelväska - och vandrade upp mot tunnelbanan. Efter veckor av tungt gråväder, bröt solen fram en stund och dagen blev sedan ljusare än på mycket länge. Jag fick helt enkelt släppa tanken på det svartvita blogginlägget. I tunnelbanevagnen hördes musik från en självspelande violin. Elektronisk klassisk musik som gjorde mig nervös, klassisk musik ska spelas på riktiga instrument! Jag klev av vid Odenplan. Hängde på låset när Åhléns öppnade, för att köpa fingervantar. Vandrade Norrtullsgatan upp mot Observatorielunden, gick förbi nr. 3 där Jones antikvariat tidigare låg och där jag köpt så många böcker på 80- och 90-talet. Tiggare i varje gathörn och utanför butikerna. De blir fler och fler och det är så tragiskt.
     
    Uppe vid Observatorielunden tar Drottninggatan vid och backen ner mot stan är den enda delen av gatan som är värd att vandra på, ner mot Centralbadets trädgård vid 88:an. Här finns små spännande butiker, caféer och ett trevligt folkliv. Fortsättningen av Drottninggatan söderut är en förstörd gata, efter det att det gamla Stockholm revs och det nya city stod färdigt på 60-talet. Värmde fingrarna en stund inne på Stockholms största antikvariat, Alfa, på Olof Palmes gata 20, där jag tittade runt bland många hyllmeter av Stockholmsböcker. Efter ett snabbt besök inne i Centralbadets trädgård, fortsatte jag med hastiga steg över det själlösa Sergels Torg, såg Beatrice Ask i en intensiv diskussion med en kvinna, tog vänster vid Jakobsgatan och vandrade ner mot Kungsträdgården. När jag närmade mig Jakobs kyrka och Operan, såg jag att rosorna lyste rött i planteringarna invid almarna i Kungsan. Eftersom vi inte haft några frostnätter i Stockholm så blommade både rosor och vissa sommarblommor som daggsalvia och rävsvansar. De röda enkla rosorna vet jag inte namnet på, men de är riktigt vackra. Den hemska gröna plastgräsytan runt Karl XIII:s staty har nu blivit isbana, där några isprinsessor på vingliga fötter gled runt till musik. Jag gick över till Berzelii park där sommarblomsplanteringen runt Berzelius var tömd, så också fiskdammen utanför Berns. Min dotter kom ut från sitt kontor som ligger i närheten och vi gick bort till Café Söderberg vid Jakobs kyrka. 
     
    Den stillsamma Prästgatan blev ett lätt val när jag tog mig genom Gamla Stan. Västerlånggatan är för rörig. För många butiker och för mycket folk som trängs. På parallellgatan Prästgatan vandrar man nästan ensam, här finns inga butiker, lugn och ro råder tills man når fram till Storkyrkoskolan. När jag vandrade förbi var det rast och en tuff fotbollsmatch pågick på den lilla planen, mitt bland medeltidshusen i det äldsta Stockholm. När jag passerade den slitna Slussen tänkte jag att måtte Plan B vinna. Den ombyggnad som det beslutades om, skulle fullkomligt förstöra den här oerhört känsliga platsen i Stockholm. Kopplingen mellan Gamla Stan och Södermalm. Att skymma utsikten och förstöra den öppna ytan skulle fördärva platsen där Mälarens kärlek till havet blandar sött och salt (även om nu Östersjön inte är direkt salt...). Harald Lindbergs trappor tog mig från Katarinavägen upp mot Mosebacke, men jag rekommenderar inte dessa trappor som tydligen inte finns med i stadens renhållningsrunda. Bättre att från Götgatan ta vänster vid Klevgränd, Ugglegränd (där Bellmans hus finns) eller Hökens gata. Så här års är Mosebacke torg inte mycket mer än Södra Teatern och Bobergs vattentorn. Det är kalt och tråkigt och jag vandrar vidare bort mot Katarina kyrka som är en av Stockholms absolut vackraste kyrkobyggnader. År 1990 gick jag en trädgårdsutbildning samtidigt som jag rehabilitera mitt tre gånger opererade knä, men min bror jobbade vidare uppe bland söders trädgårdar. På morgonen den 17 maj ringde han till mig och sa att kyrkan brann och att den inte skulle gå att rädda. Vi hade trädgårdar att sköta på Mäster Mikaels gata och på Högbergsgatan som ligger just intill kyrkan. Katastrof! Men lyckligtvis klarades sig de gamla kvarteren runt omkring. Kyrkan återuppbyggdes på ett fantastiskt sätt och 1995 invigdes den vackra byggnaden på nytt.
     
    Jag fortsatte Mäster Mikaels gatan österut, tittade in på Glasbrukstäppan och gick sedan förbi Cornelisparken, korsade Katarinavägen och tog Fjällgatan bort mot Sista Styvens trappor. Där bodde Per Anders Fogelström i nr 30, Fjällgatan. Klättrade upp för trapporna och vände mig om. Där låg hela Stockholm under mig. Djurgården, Skeppsholmen och resten av huvudstaden norr om Södermalm. Anna Lindhagens täppa uppe på Stigbergsgatan hade friare utsikt ut över stan nu när träd och höga buskar är avlövade och de filosofer som annars brukar gömma sig på bänkar bland täta syrensnår, syntes inte längre till.
     
    Nu befann jag mig i Sofia församling, Södermalms ostligaste utpost och jag gick Erstagatan upp till Bondegatan. Mitt mål var café Bakverket på Bondegatan 59. Där får man kaffe i kanna och de godaste kanelbullar man kan tänka sig, stora som semlor. Där inne i värmen satt jag en stund och funderad hur mycket jag kommer att stockholmsvandra och hur många cafébesök det blir den dag jag slutar arbeta? När jag sedan korsade Bondegatan för att gå in i Vitabergsparken mötte jag Carl Anton med fru och vi pratade en stund om tiden då min bror och jag brukade jobba i hans trädgård när han bodde där i parken. Jag berättade också om att jag nämnt honom i min bok i avsnittet om Vitabergsparken. Numer bor han inte kvar utan har en lägenhet på Katarinaberget med utsikt över stan. Hans gamla hus i parken är nyrenoverat och har nya hyresgäster. Vandrade vidare genom parken. Bergsprängargränd. Mitt mål var nu Medborgarplatsens tunnelbanestation och jag gick Skånegatan fram till Katarina Bangata och ut på Götgatan. Tog plats i tunnelbanevagnen där en dragspelare hade konsert och jag försökte få ögonkontakt med folket runt omkring, men alla stirrade ner i sina mobiltelefoner.
     
     
     
     
    Café Söderberg
     
    Kungsträdgårdens körsbärsträd väntar på aprilblomningen...
     
    Berzelii park med Dramaten
     
    Fart i Stockholms ström 
     
    Bokhäckarna framför Slottet och Riksdagshuset
     
    Det var fler än jag som var ute och spatserade...
     
    Prästgatans lugn i Gamla Stan
     
    Katarina kyrka
     
    En gård som vi en gång i tiden skötte om, på Mäster Mikales gata
     
    Anna Lindhagens täppa på Stigbergsgatan
     
    Ersta trappor med Sofia kyrka i siktlinje
     
    Carl Antons gamla hem. Det var här ifrån han gick med sin gitarr till den direktsända TV-serien.  Åren 1965–1995 presenterade han sommarunderhållning i Vitabergsparken, som under 1980- och 1990-talen även direktsändes i TV. Sofia kyrka i bakgrunden.
     
    Nyrenoverad söderkåk vid Mäster Pers Gränd i Vitabergen
     
     Nytorgets caféer vägrar ge upp sina uteserveringar
     
     Inne i Centralbadets trädgård är dammen tömd!

    Årstavikens koloniträdgårdar

    26 augusti 2012
     
    Den här lilla stugan fungerade som kiosk under Stockholmsutställningen 1897 på Djurgården och används nu som kolonistuga i Eriksdalslunden. Refugium på den översta bilden.
     
     12 juni 2011 - Eriksdalslunden
     
     30 maj 2012
     
     
     Det finns nästan femhundra koloniträdgårdar utefter Årstavikens norra strand och under mina vandringar bland alla dessa små trädgårdar kännrer man av den trädgårdslycka som råder bland kollo-odlarna. På våren är det städning, sådd och plantering som gäller, under sommaren sköter man om sina trädgårdar, men man hinner säkert även med att njuta och vila emellanåt. På hösten är det skördetid och förberedelser inför vintern då dessa trädgårdar vilar i frusen jord.

     

    Genom åren har odlandet i koloniträdgårdarna förändrats en hel del. Där man förr odlade grönsaker, bär och frukt för att familjen skulle få näringsrik föda, där odlar man idag mest vackra blommor i stället. Jag hoppas och tror att man gör det för sin egen och för skönhetens skull och inte för att tävla med sina grannar.

    Någon egen koloniträdgård kommer jag nog aldrig att skaffa mig, jag passar inte riktigt in i det där föreningslivet. Jag skulle nog få problem att hitta på anledningar till varför jag inte skulle kunna delta i föreningsmöten, vägmöten, vattenmöten, midsommarmöten eller skördemöten. Men jag älskar verkligen att vandra bland alla dessa små drömträdgårdar där antalet stilar är näst intill oändligt.

     

     30 maj 2012

    30 maj 2012
     
     30 maj 2012
     

    Medelåldern börjar bli hög på de flesta koloniområden och eftersom man står i kö i så många år för att få tillgång till en egen lott, så är ju de nytillkomna odlarna inte heller några ungdomar. Där de något yngre koloniägarna har sina lotter skiljer sig stilen ofta något från de äldre odlarnas. Färgtemat brukar vara lugnare och det finns ofta ett annat tänk i planeringen, men jag är ganska säker på att alla känner samma genuina trädgårdslycka.

    Det där med form och färg kan tydligen uppfattas på helt olika sätt och här bland koloniträdgårdarna finns egentligen inga gränser hur färger kombineras. Ibland står jag framför en kolonilott och undrar - hur många olika färger och färgkombinationer finns det egentligen -  tänker jag som trivs bäst med vitt, blått, grått och lila. Min förvåning över färgfesten brukar dock övergå i beundran, för vad vore koloniträdgårdarna här utan detta färgsprakande skådespel.

    När ni besöker de här koloniområdena vid Årstaviken så gör ni klokast i att för en stund lämna era föreställningar om hur en liten trädgård ska eller bör se ut. Öppna i stället alla sinnen och njut av mångfalden av idéer och uttryck som finns här.

     

    12 juni 2011
     
     Refugium i Erikdalslunden - Läs mer om Refugium här!
     

    Den här södersluttningen är en mycket gynnsam plats för växter och man kan likna klimatförhållandena med Gotland och Skåne. Här finns på vissa lotter t.ex. mullbärsträd, näsduksträd, ginkgo och blåregn. Att följa en växtsäsong i koloniträdgårdarna vid Årstaviken är ett trädgårdsäventyr och jag blir alltid lika lycklig när jag på våren börjar min vandring bland alla dessa lotter. Vid Tanto södra finns ett hus med ett stort träd som växer inuti i huset och hela trädkronan fungerar som ett paraply över taket. Jag antar att man har byggt till huset och i stället för att såga ner trädet så har man byggt runt omkring  Det strider självklart mot alla byggregler och Martin Timell skulle ha ´´gått i taket´´ om han såg detta. Själv älskar jag  sådana här udda påhitt.

     

    Det finns några perioder under växtsäsongen då det är extra vackert i de här koloniområdena.

    • Den tidiga våren då växterna vaknar till liv efter vintern då blomsterlökar i alla regnbågens färger blommar, är den första speciella perioden.
    • Början av maj är en annan mycket vacker tid, då magnolior lyser som smycken i sluttningarna och då även forsythior visar upp sin starka gula färg bland kolonistugorna. Man kan tycka vad man vill om forsythior men här gör de mig glad
    • När syrenerna blommar senare i maj är det bedövande vackert i sluttningarna. Syrener växer i var och varannan trädgård och doften ligger skönt tung över Årstavikens trädgårdar - säger de som har sitt luktsinne kvar…!
    • Den kanske mest praktfulla perioden är dock runt midsommar då paradisbuske, schersmin, weigela och fläder blommar. Man blir ju extra lycklig åt de här sent blommande buskarna eftersom de flesta prydnadsbuskar blommar i april-maj. Doftschersminens vita blommor tillsammans med paradisbuskens rosa klockor är en vacker kombination och trots mitt dåliga luktsinne så känner jag ändå svag doft av schersmin när jag vandrar här.

     I år besökte jag de här koloniträdgårdarna på midsommardagen. Med lätta steg och med de flesta sinnena i ordning, vandrade jag här i duggregnet tidigt på morgonen då de allra flesta nog sov av sig festen från dagen innan. Den här gången blev det inget medhavt kaffe på någon av bryggorna vid strandpromenaden, men jag hade trots det en fin stund bland alla blomstrande lotter. Jag såg inte många koloniägare på plats den här midsommardagen, men i någon trädgård rörde det sig bland buskarna och man kunde också se en och annan bakdel sticka upp ur trädgårdsland där man rensade ogräs och mördarsniglar.

     

    7 juli 2012
     
     Ulf Gråbergs barocklott i Tanto norra. 7 juli 2012
     

    Perennernas tid börjar också på allvar vid midsommartid, då pioner, vallmo, iris, nävor och  nepeta förgyller trädgårdarna. Tillsammans med rosor och vilda blommor som prästkragar och lupiner blir det sagolikt vackert och efter regnet den här midsommardagen kändes hela området mycket friskt och frodigt. När jag återvände upp till Ringvägen där jag parkerat min bil, blev det väldigt påtagligt hur tyst det är i sluttningen ner mot Årstaviken. Där finns ingen biltrafik och den stora sluttningen ner mot sjön dämpar stadens ljud. Väl uppe på Ringvägen blev kontrasten så stor att jag helst ville vända tillbaka ner mot den där vackra sluttningen igen. Vandrar man genom de här koloniområdena mitt i högsommaren så vilar ett skönt lugn i trädgårdarna. Man ser de annars så ivriga odlarna halvligga i någon skön solstol lyssnade på ´´Sommar´´ i P1. Växterna sköter sig själva för en stund.

     

    Kenneth Nilsson 22 juni 2017
     
     Kenneth Nilssons blåregnslott i Södra Årstalunden 30 maj 2012
     
     23 maj 2018
     
     

     I september är vi mitt i skördetiden och det doftar av mognad. Även om mörkret och kylan står för dörren i oktober, så kan en solig, frisk och krispig morgon bjuda på en fantastiskt fin vandring vid Årstavikens strand.. Grönsaker, bär och frukt skördas och man börjar se över sina trädgårdar inför vintervilan. Trädgårdssäsongen går mot sitt slut och man planerar och planterar inför nästa vår och sommar. Ibland undrar jag om jag verkligen kommer att kunna vara utan trädgård den dag då jag slutar jobba? Kanske att jag trots allt borde ställa mig i kö till en kolonilott och ha chans att flytta in i en stuga om sådär 20-25 år!

     

    Det finns sex koloniföreningar vid Årstaviken.

     

    Eriksdalslunden med sina 141 trädgårdar är det största och en av de äldsta områdena i Stockholms innerstad. Anna Lindhagen som jobbade med sociala frågor eller fattigvård som det då kallades, var en av dem som skapade Stockholms första koloniområden i organiserad form. Anna Lindhagen blev också ordförande i Föreningen koloniträdgårdar i Stockholm som hon själv bildade, året efter började Eriksdalslundens koloniområde anläggas på Södermalm. 

     

     I Eriksdalslunden finns mängder av spännande kolonilotter och små hus, bl.a. en kiosk från Stockholmsutställningen på Djurgården 1897 som nu används som kolonistuga och på tomten nedanför finns ett stort näsduksträd som nog är det vackraste jag sett och som när det blommar får trädgårdsfantaster i Stockholm att vallfärda dit, trädet planterades 1975 och har en mycket vacker uppbyggnad med sin genomgående stam.

     

    I Eriksdalslunden hade  Hans Drost sin trädgård som han kallar sitt Refugium vilket är latin och betyder tillflyktsort. Ingela Bendt har skrivit en vacker bok om den här speciella mannen och trädgården, hon har för övrigt själv en koloniträdgård i närheten. Trots att jag älskar lite vildvuxna trädgårdar så blev Refugium under Hans Drost sista år i trädgården kanske lite väl vild och den stora almen ovanför lade sina grenar över den lilla stugan, som med sin vackra gröna färg liksom flyter samman med grönskan omkring och blir en del av trädgården.Sedan några år tillbaka har Refugium fått en ny ägare.Trädgården med sina 237 kvm var, i viss mån fortfarande är en ljuvlig liten plats, ett ställe att gömma sig på under de stora träden och trots den livligt trafikerade strandpromenaden just nedanför så är det ett påtagligt lugn över platsen. Här stannar jag alltid en stund och vilar ögonen på den vilda lummiga trädgården och jag har Hans Drosts ord från boken i tankarna - ´´Trädgård för mig är att leka. Om kontrasten tuktat och friväxande, om hägnaden som skapar rum, om axlar, utblickar och växter som personligheter. Om trädgården som skönhetsupplevelse. Om tålamod, långsamhet som metod och om att kunna åldras med sin trädgård´´.  

    Jag instämmer fullt ut med min namne!

     

    I Erikdalslunden har även min bloggkompis Katarina Nordgen sin fina lott. Katarina har skrivit böcker om Slottsträdgården Ulrikdals goda mat! Se här!

    Hemsida!

     

     

    Södra Årstalunden har 59 trädgårdar och området nedanför Södersjukhuset var i början av 1900-talet bara ett brant berg ner mot Årstaviken, men de ivrigt intresserade blivande kolonisterna förvandlade snart platsen till ett terrasserad odlingsområde. Här drogs sedan järnvägen fram i slutet av 1930-talet och samtidigt byggdes Södersjukhuset högts uppe på berget vilket betydde att många kolonilotter försvann.

    Vid Södra Årstalunden finns ett stort mullbärsträd vid klubbhuset och högre upp i sluttningen har Kenneth sin vackra trädgård, där huset och staketen är täckt av blommande blåregn i början av juni. Hemsida. 

     

    Tanto Mindre har 51 trädgårdar och bildades 1919. Hemsida.

     

    Tanto Norra har 90 trädgårdar och ligger mot norr och alltså inte vid den långsträckta sluttningen längs Årstaviken som de andra områdena. Det är här Ulf som jobbar på Zetas trädgård håller till. Det är här han med formklippta buxbom i strikt symmetri har han skapat en barockträdgård i miniatyr. I hans trädgård finns förutom buxbom mängder av helt fantastiska växter som han komponerat ihop på ett mästerligt sätt. Vid mitt besök i början av juli blev jag helt hänförd av allt det vackra som blommade i perfekt färgharmoni i vitt, svagt lila och blått. Det som gör den här trädgården till den allra vackraste koloniträdgård som jag sett, är kontrasten mellan den strikt klippta buxbomen och det som ser ut som helt vilt växande perenner. Självklart är allt detta planerat in i minsta detalj. Det här är ingen slump utan ett planerat litet mästerverk! I samma område har vårt lands trädgårdsguru Lena Israelsson sin lott, där det odlas många olika sorters spännande grönsaker, men även vackra blommor. Jag ska försöka få en bild av Lena på sin lott under 2015. Hemsida.

     

    Tanto Södra har 110 trädgårdar och är det första koloniområdet man möter om man kommer vandrande från Hornstull. Tittar man uppåt sluttningen alldeles i början av området så ser man ett hus med en stor alm som växer mitt i huset, upp genom taket! Från den övre delen av Tanto södra har man en strålande utsikt ut över Årstaviken och över till Liljeholmen. Högst upp på berget bor ett par som jag hälsade på förra sommaren. De har en stor tomt som ligger lite för sig själv och jag tycker nog att det är ett av de bästa lägena för en kolonilott här vid Årstaviken. På sommaren har de höns som hemtrevligt kacklar när man går förbi. Hemsida.

    Zinkens odlarförening har 31 trädgårdar och är ett av Stockholms mindre koloniområden. Här låg tidigare en malmgård och i början av 1900-talet började man odla på den här platsen. Hemsida.

     

    Jag har vid något tillfälle skrivit om skillnaden mellan en slottspark och en kolonilott och hur det skulle kännas att planera och sköta en trädgård som i stället för 8 hektar har en yta på 200 kvm. Tanken svindlar…

     

    Hönslotten i Tanto södra 28 september 2011
     
    Södra Årstalundens koloniområde 15 juni 2014
     
    Mina favoritodlare här vid Årstaviken. Här poserar de framför sin Magnonlia 'Merrill' i Eriksdalslunden - 29 april 2012.
     
    Näsduksträdet i Erikdalslunden 30 maj 2013
     
    Södra Årstalundens fantastiska mullbärsträd
     
    23 juni 2012 - Weigela och Schersmin
     
    23 juni 2012
     
    En bukett schersminer i Tanto södra 23 juni 2012
     
     Trädet i huset i Tanto södra 23 juni 2012

    Observatorielunden

     Scilla-bilderna tagna den 26 april 2013.
     
     
    Parken som anlades på 1790-talet efter ritningar av C.F. Adelcrantz, har sin bästa tid under vår och höst tycker jag. På våren lyser sluttningen ner mot Drottninggatan av en blå matta med Scilla sibirica och jag vet nog ingen plats där de blå scillamattorna är mer effektfulla. Slänten är verkligen vacker i april när man från Odenplan vandrar Drottninggatan fram på väg ner mot stan. 
     
    Det gamla observatoriet byggdes 1748-53. Arkitekt var Carl Hårleman som vid den tiden var ansvarig för färdigställandet av Stockholm slott. Observatoriet byggdes med material som delvis kom från slottsbygget. När byggnaden var klar sattes ett staket upp runt hela den då kala kullen och sedan anlades den engelska parken på det som idag är en sista rest av Brunkebergsåsen, vilken en gång sträckte sig genom hela Stockholm. På 1700-talet var det här en plats långt ifrån själva staden. Utsikten från kullen var då åkrar, ängar, väderkvarnar, små träkåkar här och där och tobaksodlingar. Fram till början av 1900-talet fanns ett staket kvar som stängde in observatoriet och den grönskande lunden.
     
    Parken genomgick en stor renovering 1929 då nya träd och buskar planterades. 
     
    Läs mer om Observatoriet i Mira Mirakels blogg - klicka här!
     
    Observatoriet, eller Stockholms gamla observatorium, är ett tidigare observatorium och tidigare museum, som ligger högst upp på Observatoriekullen i Vasastaden i Stockholm.

    Observatoriemuseet, som varit inrymt i byggnaden, har bland annat haft en världsunik temperaturslinga som visar medeltemperaturen under årets varmaste (juli) och kallaste (februari) månad från 1756 fram till idag. Observatoriemuseet stängdes i januari 2014.

    Stockholms gamla observatorium, har även ett nytt teleskop i det närbelägna Magnethuset, som Stockholms amatörastronomer använder för observationer. (Wikipedia)

     

    11 april 2015
     
    Höstbilder tagna från översta våningen i Läkarhuset på Odenplan 8 oktober 2013 - Gunnar Asplund är arkitekten till Stockholms stadsbibliotek (1928) och tänk att där inne bland alla 700 000 böcker...finns Stockholms gröna rum!
     
    Från ett väntrum i läkarhuset på Odenplan
     
    11 oktober 2013
     
    Nedanför norra delen av Observatorielunden ligger Stadsbibliotekets trädgård. 8 augusti 2014
     
    Café Himlavalvet
     
     18 januari 2014
     
    Källa: “Stockholm – en resa i tiden från ett sekel till ett annat" av Svante Björkum, Norstedts
    Foto SSM Ateljé Larsson 1902
     
     
     

    Stadsbibliotekets trädgård

    23 februari 2009
     
    Paraplyalmar - Ulmus glabra 'Pendula'   runt Stadsbiblioteket 9 augusti 2012
     
    Stockholms stadsbibliotek som innehåller 700 000 böcker, ligger i korsningen Sveavägen-Odengatan och invigdes 1928. Bland alla dessa böcker finns min bok ´´Stockholms gröna rum´´ och det känns väldigt fint! Stadsbibliotekets arkitekt var Gunnars Asplund som bland annat även ritat Skogskyrkogården med tillhörande byggnader och Göteborgs rådhus. Arkitekturen är tjugotalsklassicism med drag av funktionalism.  
    Runt byggnaden planterades paraplyalmar som passar mycket bra ihop med byggnadens arkitektur.
     
    På södra sidan av byggnaden anlades en stor grund damm som kantades av pilar. Uppifrån Observatorielunden rinner en bäck vackert slingrande ner bland stenar och växter. 
    Trädgården som ligger mellan Stadsbiblioteket och Handelshögskolan, skapades av byggnadens arkitekt Gunnar Asplund och i boken ´´Stockholms parker´´ beskriver Bertil Asker trädgården som ´´ett första prov på en ny, friare parkstilsinriktning´´ och stockholmarna tycker om den här parken där barnen kan leka i dammen. 

    Här finns skulpturerna ´´Ungdom´´ av Nils Möllerberg och ´´Dansande ungdom´´ av Ivar Johnsson. 
     
    21 augusti 2014
     
    ´Dansande ungdom´´ av Ivar Johnsson 21 augusti 2014
     
    Handelshögskolan 21 augusti 2014
     
    17 augusti 2014
     
    17 augusti 2014
     
    22 september 2012
     
    17 augusti 2014
     
    1938 - Bild från Stockholmskällan.

    Tegnérlunden

    16 juli 2014
     

    ´´Tegnérlunden är en park i centrala Stockholm, på gränsen mellan stadsdelarna Norrmalm och Vasastaden. Parken passeras av Tegnérgatan som utgör gränsen mellan Norrmalm (i söder) och Vasastaden (i norr). Längs parkens västra sida går Upplandsgatan.

    Vid Tegnérlunden återfinns bland annat Enskilda Gymnasiet vid Tegnérlunden 5 och Swedenborgs Minneskyrka vid Tegnérlunden 7.´´ (Wikipedia)

     

    Tegnérlunden är en av de sex bergsparker som anlades i Stockholm i slutet av 1800-talet. I takt med att Stockholms befolkning ökade snabbt under den här tiden, byggdes nya bostäder över hela staden. Då bebyggelsen blev allt tätare blev samtidigt grönskan allt mer betydelsefull. I enlighet med Lindhagensplanen, en generalplan för Stockholm från sent 1800-tal, anlades naturlika parker med inhemska träd på bergiga och kuperade områden som var svåra att bebygga - Tegnérlunden var en av dem. 
     
    Nästan 900 träd och buskar planterades och parken stod färdig 1894. På 1940-talet anlades lekparken vid parkens västra sida och under samma tid utfördes en omfattande renovering av hela Tegnérlunden, bland annat så att större och sammanhängande gräsmattor skulle underlätta skötseln. Tidigare var gräsytorna små och utspridda i ett mönster med blomsterplanteringar och slingrande gångar. Nu anlades även bäcken som porlar ner mot lekplatsen och plaskdammen. Utefter bäcken planterades perenner som astilbe, silverax, klippstånds, svärdslilja, fackelblomster, träjon, rodgersia, vänderot, näckros och kabbleka. Många av de växterna finns även idag där bäcken rinner. Mot norr planterades 150 azaleor med liljekonvaljer och blåsippor som undervegetation.
     
    Det var stadsträdgårdsmästare Holger Blom och framför allt hans medarbetare Erik Glemme som ritade den nya utformningen av Tegnérlunden och parkens har än i dag ungefär samma utseende som då, skillnaden är att träden nu är så mycket större. Lagom till att Stockholm blev kulturhuvudstad 1998, renoverades parken igen. Det gällde bland annat upprustning av bäckfåran där även nya växter planterades. Några träd togs bort och några nya planterades. Under 2011-2012 renoverade den västra delen av parken. Bäckfåran byggdes om ännu en gång och nu användes endast natursten och nya växter planterades.
     
    På östra sidan kom nu den stora Strindbergsstatyn av Carl Eldh på plats. Det här är en av Stockholms mest groteska staty och personligen tycker jag att den förstör parkens östra del. Tegnérlunden är ingen park som jag brukar passera, men 2012 då jag fotade för boken ´´Stockholm gröna rum´´ gick jag alltid genom Tegnérlunden under min vandring från Sinnenas trädgård vid Vasaparken, till Centralbadets trädgård på Drottninggatan. Då pågick arbeten med bäckfåran och lekplatsen. Nu ska jag lära känna Tegnérlunden bättre och vistas mer i den här grönskande parken mitt bland alla bostadshus från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. 
     
    ´´I parkens nordöstra hörn finns sedan 1996 en liten bronsskulptur av Majalisa Alexanderson föreställande Astrid Lindgren som omfamnar ett barn. På skulpturen finns personer och citat ur hennes böcker. Flera av Astrid Lindgrens böcker har anknytning till Tegnérlunden. Exempelvis utspelar sig början av Mio min Mio här. Det är här pojken Bo Vilhelm Olsson möter anden som tar honom till Landet i fjärran.´´ (Wikipedia)
     
     I parken finns en staty av Astrid Lindgren, skapad av Majalisa Alexanderson. Statyn kom på plats 1996.
     
     
    I Tegnérlundens östra del finns Carl Eldhs stora staty av August Strindberg som färdigställdes till Strindbergs sista födelsedag 1912. År 1916 var fullskalemodellen färdig och 1942 uppsattes denna bronsskulptur i parken. På sockelns sidor finns scener ur Strindbergs litterära verk. (Wikipedia) Bild från 21 maj 2014
     
    I parkens nordöstra hörn finns sedan 1996 en liten bronsskulptur av Majalisa Alexanderson föreställande Astrid Lindgren som omfamnar ett barn. På skulpturen finns personer och citat ur hennes böcker. Flera av Astrid Lindgrens böcker har anknytning till Tegnérlunden. Exempelvis utspelar sig början av Mio min Mio här. Det är här pojken Bo Vilhelm Olsson möter anden som tar honom till Landet i fjärran. (Wikipedia) 
     
    6 juni 2014
     
    16 juli 2014
     
    21 augusti 2014
     
     April 2011
     
    Trädbestånd i Tegnérlunden 2019
     
    9 st. Acer platanoides - Skogslönn
    8 st. Tilia x europaea - Parklind
    7 st. Tilia cordata - Skogslind
    3 st. Aesculus hippocastanum - Hästkastanj
    3 st. Quercus robur - Skogsek
    2 st. Tilia platyphyllos - Bohuslind
    2 st. Amelanchier lamarckii - Prakthäggmispel
    2 st. Ouercus cerris - Turkisk ek
    2 st. Betula pendula - Vårtbjörk
    1 st. Ulmus glabra - Skogsalm
    1 st. Sorbus intermedia - Oxel
    1 st. Prunus padus  - Hägg
    1 st. Prunus avium - Fågelbär
    1 st. Tilia platyphyllos 'Rubra' 
    1 st. Quercus robur 'Pectinata'  - Flikbladig ek
    1 st. Quercus frainetto - Ungesk ek
    1 st. Cladrastis kentukea - Gulved
    1 st. Malus sp - Prydnadsapel
    Juglans regia - Äkta valnöt
     
     
     
     
    Innan parken skapades. Fotografi från Stockholmskällan 1885-1889. I bakgrunden syns bygget av Johannes kyrka som invigdes 1890.
     
    Fotografi från Stockholmskällan 1900-1910.
     
     

    Norr Mälarstrand

    16 juni 2013
     
     5 juni 2013
     

    Från Rålamshovsparken i väster till Stadshusträdgården i öster sträcker sig det här långa gröna parkstråket, som skapades 1941-1943 av dåvarande stadsträdgårdsmästare Holger Blom och hans medarbetare Erik Glemme. Från den stora öppna Rålambshovsparken vandrar man längs den lummiga parkvägen som följer stranden österut in mot stan. Det är en omväxlande vandring där träd och buskar skyddar mot parkeringen och gatan. Flera fint utformade bryggor med bänkar, sträcker sig ut i Riddarfjärden varifrån utsikten söderut mot Södermalm och Långholmen är mycket vacker.

    Under 2018 fälldes många träd i syfte att öppna upp parkstråket och återställa den ursprungliga palnen. Genom åren har många träd och buskar kommit till. 

     

    Så här skrev jag i september 2018:

    Egentligen var det för att titta till renoveringen av parkstråket vid Norr Mälarstrand som gjorde att jag gick hemifrån Brommanästet och in till Kungsholmen idag. Det har fällts popplar från 1970 och -80 talet och några gamla björkar som sjöng på sista versen. Parken som ritades av Holger Blom och Erik Glemme på 1940-talet skapades som en bit natur av Mälardalens flora och skulle endast innehålla inhemska växter.

     

    På originalritningar finns 120 träd inritade och idag växer här 210 träd, vilket har gjort parkstråket mörkare än det var tänkt från början. Visst tycker jag om lummiga parker, men här vid Riddarfjärden var det meningen att det skulle finnas utblickar från flera håll och även siktlinjer i parken, som med åren försvunnit då många nya träd har planterats vid olika tillfällen genom åren. Som vid tidigare renoveringar 1967 och 2002. Personligen tycker jag inte att stora popplar hör hemma i små parker utan bör i stället få växa sig stora i de större parkerna, så jag ser inte något problem att dessa träd togs bort och ersätts med nya, som ska passa in i det ursprungliga tänket.

     

    Nu har folk på Kungsholmen polisanmält fällningen och politiker har till och med blivit hotade av arga medborgare som inte tycker att träd ska fällas. Någon uttryckte till mig på Facebook när jag visade nya stadsträd i Stockholm, som kinesträdet, att på Kungsholmen tar man bort träd för att de inte är inhemska, för att i stället plantera nya sorter i stan. Nu var ju anledningen att försöka återgå till just den här parkens ursprung. Jag har jobbat med trädgårdsarbete i nästan 50 år och vet hur känsligt det är när träd sågas ner, men ibland känns det som om folk protesterar varje gång en motorsåg startas, oavsett syftet. 

     

    Jag tror nog att det här blir bra när de nya växterna får etablera sig och jag tror säkert att Holger och Erik hade förstått den här renoveringen. Är det någon som värnar om Stockholms grönska så är det väl jag, men i det här fallet så faller jag inte in i ledet bakom den protesterande massan. Visst finns det åtgärder som inte jag heller tycker om i den här renoveringen, som att de vackra häggmisplarna ska bytas ut, för att de inte anses som tidsenliga med originalplanen. 

     

    Jag fick en hel del kritik för mina åsikter! Självklart kommer jag att följa utveckligen och om 5-10 år så kommer troligen ingen att tänka på den här ´´dramatiska´´ förändringen. Vildrosor, slån och hagtorn är växter jag gillar. Det kommer att finnas gott om dessa inhemska växter på Norr Mälarstrand!

     

     

    2019. Nyrenoverad del
     
     14 augusti 2013
     

    Norr Mälarstrands promenad-park som är ungefär 1 kilometer lång och 15 meter bred, är helt och hållet uppbyggd från grunden, allt från växter, klippblock och stenar. Växtligheten är alltså ingen rest av ett naturligt grönområde som man kanske först kan tro. Men tittar man närmare så förstår man dock att det här inte har tillkommit spontant och naturligt, utan är uttänkt och planerat in i minsta detalj.

     

    Det mesta av växtligheten är dock sådant som växer naturligt runt Mälaren, även om mycket som inte fanns i grundplanen har kommit till under åren. Längs stranden mellan Rålambshovsparken och Kungsholmstorg sträcker sig knäckepilarna ut över Riddarfjärden och invid vattnet växer pestskråp, svärdslilja, strandklo, strandlysing och fackelblomster. Tidigare fanns efter stranden skjul, bryggor, bråte och upplag av grus och brädor.

     

    Norr Mälarstrand med Högalid och Långholmen i förgrunden. Bilden tagen från Högalidskyrkans torn 2012
     
     
     
      Stilen på parkanläggningen är funkis och så utmärkande för Erik Glemme och Holger Blom att den döptes till Stockholmsstilen som skulle bli berömd långt utanför Sveriges gränser. Att efterlikna naturen var viktigt - parkerna blev helt enkelt stiliserad natur.

     

    ´´Stockholmsstilen räknades på sin tid som världens mest progressiva parkpolitik´´

     

    Senast 2002-2003 rustades parkstråket upp och idag är det en mycket populär vandring/jogging-sträcka. Här finns även caféer och restauranger efter stranden.

     

    Norr Mälarstrand skulle bli Mälarens motsvarighet till Strandvägens paradgata mot saltsjön. Ragnar Östbergs Stadshus stod färdigt 1923 och husen närmast utefter Norr Mälarstrand är byggda i början av 1900-talet medan funkishusen mot väster kom till på 1930-1940-talen. De vackra husen med trappgavlar - nr 26-32 - ska föra tankarna till medeltida byggnader, är byggda under åren1923-1929.

     

    15 juni 2013
     
    6 juli 2013
     
    15 juni 2013
     
     15 juni 2013
     

    Det tidigare enkla strandcaféet har blivit Mälarpaviljongen och förutom sitt fantastiska läge har café/restaurangen en egen trädgårdsmästare. Kristina Björk har förvandlat den här platsen till en mycket vacker trädgård där hon odlar allt från grönsaker, örter till perenner och olivträd i kruka. Långt ut på flytbryggorna finns planteringslådor med väl utvalda växter. Det är som ett litet flytande Rosendal här på Norr Mälarstrand. Under mina vandringar runt Kungsholmen eller runt Riddarfjärden brukar jag stanna här för att äta lunch, ta en kopp kaffe eller njuta av ett glas rött vin och låta fötterna vila i Riddarfjärdens svalka.

     

     6 augusti 2012
     
    Vid Norr Mälarstrands början eller slut, vilken man vill, står vårt pampiga Stadshus med stadshusträdgården. Stadshuset invigdes 1923 och arkitekt var Ragnar Östberg. Stadshusträdgården är sig i stort sett lik sedan den anlades samma år som stadshuset invigdes. Personligen tycker jag att gräsparterren är vansinnigt tråkig och ser egentligen bara bra ut högt uppifrån stadshusets torn. Gräset blir lätt slitet och fult. Fick jag önska så skulle gräsrutorna tas bort och att platsen i stället blir ett stenbelagt torg med en stor vacker fontän. Den fina broderiparterren i barockstil med buxbom mot väster, räcker gott som grönska på den här platsen där turisterna trängs på somrarna
     
    Rangar Östberg hade i ritningen för gräsparterren önskat en viss blomning:

    ” På en ritning från 1922 står följande: I de öppna rutorna
    isås gräs med vitklöver och insattes en och annan låg
    krypande ört Lysimachia, Linaria, vildvioler av olika
    slag, m fl. På enstaka ställen kunna under sommarens
    lopp insättas granna blommor som ombytas. Likaså
    kunna i rutorna insättas Krokus, Chionotora, Scilla och
    vintergäck.”

    Det sägs att det var Prins Eugén som bestämde att broderipareterren skulle anläggas i stället för tänkta större planteringar. Från början använde man liguster i stället för buxbom. Här finns också lågt klippta ekhäckar som ju är ganska märkligt. Jag har bara sett det en gång tidigare och det var i Ericsbergs slottsträdgård i Sörmland. Ekar som vill växa sig oerhört stora är väl det mest opassande man kan använda till en låg häck. Nu drabbas de också varje år av gråmögel. De höga pyramidpopplarna är ca 100 år gamla och kommer nog inte att få stå kvar så länge till eftersom den här arten inte brukar bli äldre och att det nu snart blir en risk att ha dem kvar. 

     

    Nog tycker jag att det här skulle kunna bli en mycket vackrare plats!

     

     
    2014
     
    2014
     
     2014
     
     
     Norr Mälarstrand 1913. Bild från Stockholmskällan
     
    15 april 1953. Bild från Stockholmskällan 

     


    Några Stockholmsstatyer

    I Stockholm finns mängder av fina skulpturer/statyer och jag valde ut ett antal favoriter som jag visade på bokens Facebooksida, för att se vilken som där blev populärast. ´´En berättelse om något vi glömt´´ av Lena Lervik som finns på Liljeholmskajen fick flest ´´gilla´´.  Här kan man se många fler skulpturer i Stockholm!
     
    Mina två favoriter - Tänkaren och Strindberg blev inga vinnare den här gången! Egentligen skulle Carl Milles  ´´Solsångaren´´ på Strömparterren ha varit med också, men den glömde jag. 
     
    1:a plats - 150 gillar. ´´En berättelse om något vi glömt´´ av Lena Lervik. Liljeholmskajen.
     
    2:a plats - 111 gillar. ´´Järnpojke´´ (Pojke som tittar på månen) av Liss Eriksson, Bollhustäppan i Gamla Stan.
     
    3:e plats - 102 gillar. Carl Milles statyer på Ulf Nordfjells grönblommande boll på Millesgården 
     
    4:e plats - 82 gillar. ´´Vita Bergens drottning´´ av Astri Bergman-Taube
     
    5:e plats - 73 gillar. ´´Frostig man´´  i Drottningholmsparken. 73 gilla.
     
     6:e plats - 67 gillar. ´´Husmorssemester´´ av Olof Thorwald Ohlsson i Tessinparken.
     
    7:e plats - 65 gillar. ´´Tänkaren´´ av Augsute Rodin. Vid Waldemarsudde. 
     
    8:e plats -  49 gillar. ´´Den unge Strindberg i skärgården´´ av Carl Eldh. Alviks strand.
     
     9:e plats - 37 gillar. ´´Paret´´ av Liss Eriksson. Waldemarsudde.
     
    Duo av Thomas Qvarsebo vid Pustegränd på Söder. Rest 1992. Bild från 2 december 2019
     

    November i slottsparken

     
    Den varma hösten gör att trädgårdssäsongen förlängs i år. Gräsmattor och ogräs växer som om de inte förstått att det är november. 12 grader varmt och duggregn idag. Men trots ´´värmen´´  så är de flesta höstjobb avklarade. De växter som ska fortsätta leva sitt liv i vinterförvaring inomhus, har kommit på plats, köksträdgårdslandet har fått påfyllning av underbar kompostjord och parkträdens nedfallna löv ligger i komposten där maskar, svampar, mikroorganismer och andra nedbrytare redan börjat sitt arbete att förvandla dessa löv och annat trädgårdsavfall till ny skön jord! Det återstår en del grävarbete innan kylan kommer och sedan är det dags att starta upp ett stort beskärnings/slyröjningsarbete som kommer att pågå under vintern. 
     
    Jag tog en fotovandring i slottsparken för att försöka fånga något vackert, trots november och hittade faktiskt en hel del skönhet bland ´´mina´´ växter!
     
    Självklart är jag inte mentalt redo för vintern, men jag har ändå förstått att det snart är dags att lägga om till vinterdäck på 308:an. Novembermörkret är egentligen inte ett problem så länge temperaturen håller sig så här långt över nollsträcket som det hittills gjort. Det är kylan och snön som brukar få mig på fall...
     
    Kransveronika
     
    Vackra ringblomma!
     
    Pyreneastern blommar vidare.
     
    Stanwell Perpetural.
     
    Höstanemon
     
    Ulleternell
     
    Broksalvia
     
    Vit broksalvia
     
    2015 års perenn - Vit skogsaster
     
    Jätteverbena och Aster novi-belgii ´White Ladies' som kramas
     
    Rosenflockel
     
     


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails