Site Meter

50 000 vilda vårlökar!

 
 Om jag längtar till våren? Jovars...! 
 
 

50 000 VILDA VÅRLÖKAR!

KREATÖR: LANDSKAPSARKITEKT ULF NORDFJELL

Millesgården – Rosendals Trädgård – Prins Eugens Waldemarsudde

Våren 2015

 

Några av våra mest kända platser i Stockholm: MillesgårdenRosendals Trädgård och Prins Eugens Waldemarsudde visar våren 2015 en gemensam satsning på vårlökar i park och trädgård. Total har trädgårdsmästarna planterat 50 000 lökar. Den mångfald och variation på användning av återkommande fleråriga lökväxter utgår från respektive platsers förutsättningar, tradition och möjlighet till nyskapande.

 

I Millesgårdens skulpturpark av Carl Milles möter vi bland annat ett hav av narcisser, kejsarkronor och stäppliljor utformade av landskapsarkitekt Ulf Nordfjell och trädgårdsmästare Maja Stjernberg. Framför Annes hus på Nedre terrassen blir det också en liten löktrappa, med tidiga vårlökar som krokus, iris, pärlhyacinter etc. allt odlat i krukor.

 

Skira lökplanteringar i en färgskala från vårens gröna toner, inslag av vitt, gula och orange toner, med brunsvarta kontraster för att förstärka platsens karaktär och de vackra stenmurarna.

 

I Waldemarsuddes skärgårdslandskap möter vi Prins Eugens favoriter i slottets närmiljö med traditionella kompositioner och framför huvudentrén har gräsmattans tidiga vårflora kompletterats med många sorters blomsterlök av trädgårdsmästaren Marina Rydberg. Allt i en färgskala som återfinns i Waldemarsuddes äldre löksortiment. Mängder av botanisk krokus, snödroppar, snöklockor, pärlhyacinter och scilla m.m. har kryddats med tidiga tulpaner och narcisser.

 

På Rosendals Trädgård möts trädgårdsdesignern Jaqueline van der Kloet och Ulf Nordfjell. Jacqueline van der Kloet är välkänd bland annat för sina "magiska blandningar" av blomsterlök i perenna planteringar. Till Rosendals Trädgårds pergolaplanteringar har Jacqueline designat blomsterlöksarrangemang i samspel med befintliga perenna planteringar. Pergolarabatterna, planerade av Rosendals trädgårdsmästare Malin Skiöld har nu fått ett tillägg av mängder med vårblommande lök. Färgskalan har baserats på de befintliga perennerna i mörkröda toner, med inslag av krämigt gult, blått, lila och varma toner i orange.

 

Jacqueline vill visa hur man kan skapa en vild och fritt blommande blandning med olika typer av blomsterlök. Hon har här velat förlänga säsongen med spännande växlingar i färg och form.

 

Ekbacken på Rosendals Trädgård blomstrar till våren med täta grupper av scilla, snödroppar, krokusar och narcisser. Efter Ulf Nordfjells design har Rosendals trädgårdsmästare planterat 12 000 lökar här för att ge känsla för vad tiden och skötsel kan skapa med tidig vårlök.

 

Illustration: Ulf Nordfjell

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0