Site Meter

Vecka 38, 2019 - Invigning av en kunglig bro och ett hundbageri!

 
 
 Johannelunds gård i Bromma
 
 
 
 
 
Bergianska trädgården
 
 
Violspikklubba - Datura stramonium
 
Kaukasisk vingnöt
 
Katalpa
 
De två magnoliorna vid granhäcken har växt till sig mycket fint i år. Magnolium kobus och Merrill.
 
 Ullungsrött - Sorbus 'Dodong' 
 
 

 

16 september - måndag 

 

Nu blir tomten på udden en arbetsplats en tid framöver. Altanen rivs och det ska bli en ny, men först i vår.  En liten grävare, en traktorgrävare  och en stor lastbil är placerade på tomen, där det nu även grävs för dränering runt huset.  V i kan inte längre öppna dörren ut till altanen och gå ut på tomen den vägen som vi brukar, men de här jobben var välbehövliga, så det får vara stökigt ett tag för att få allt ordnat.  

 

Det blåser, men här på Blockhusudden är det lä. Träd och byggnadsställningar har fallit i Stockholm, men vindarna har lugnat sig nu. Vi åkte till Bergianska trädgården en stund, Lexus och jag och vandrade runt för att  på bild fånga det som blommar där i september. Praktfulla prakttidlösa växte i planteringar och på gräsmattor och  senblommande perenner som astrar och kärleksört  prydde de olika kvarteren. Vi vandrade bort till tornet innan vi lämnade den botaniska trädgården för den här gången. Vid Erik Dahlbergsgatans korvkiosk  åt vi korv  innan vi återvände till udden där det var hög aktivitet med markarbetena.  

 

 

17 september – tisdag 

 

Idag invigdes äntligen Folke Bernadottes bro som nu går mellan Rosendal på Södra Djurgården och Gärdet på norra sidan. Bron har planerats länge, men i somras lyftes gång- och cykelbron på plats, just där Karl XIV:s pontonbro en gång i tiden gick och jag provgick den  nya fina bron ganska tidigt , med tillåtelse av brobyggarna. Men idag var det invigning på norra sidan med pompa och ståt. Kungen och Drottningen var på plats och klippte bandet. Men först hälsades alla välkomna av riksmarskalk Fredrik  Wersäll  innan kungen höll sitt tal. Vid invigningen medverkade även hovtrumpetare Olle Hermansen och Brasskvintett ur Livgardets dragonmusikkår Lexus och jag befann oss på bryggan nedanför Rosendals slottför att ta bilder när kungaparet och sedan allmänheten vandrade över mot Rosendal. I bland blir jag lite full i skratt när det blir så här högtidligt, jag vet inte varför. Kanske för att kungen såg så oerhört sur och arg ut under hela vandringen över bron och upp mot Rosendals slott.

 

Efter det att Kungaparet och alla andra premiärgått  bron över till Rosendalssidan, vandrade de upp för backen vid den gamla iskällaren mot Rosendals slott spark, där lunch från Rosendals trädgård väntade vid långbord i det stora tält som rests över Cecilias fantastiska listplanteringar , där  sommarblommorna fortfarande var fräscha. De fantastiska färgstarka planteringarna hamnade alltså ´´inomhus´´ bland de vackert dukade borden. Men det var nog fler än jag som tyckte att de blå mattorna som lagts ut som golv, knappast matchade färgerna i blomsterrabatterna.  Efteråt hörde jag att lunchgästerna hade varit mycket nöjda. 

 

Lexus och jag åkte hem till Brommanästet eftersom kvällen bjöd på Champion leaguepremiär och Cecilia hade kräftskiva med Djurgårdsförvaltningen, i samma tält som  Kunga-lunchen serverades  – i Rosendals slottspark!  Det var också skönt att för en stund komma ifrån bullrande grävmaskiner på udden. 

 

 

18 september – onsdag 

 

Tidig vandring med Lexus i skogarna utanför mitt Brommanäste, med landande  flygplan ovanför oss. Där har vi ett  problem i Bromma, att flygplatsen ligger i ett tätbebyggt område så nära centrala Stockholm! En galen placering av en flygplats. Förr fanns ett stort motstånd och ett krav att lägga ner Bromma flygplats , som stör så många boende i Bromma. Nu för tiden hör jag aldrig några protester. 

 

Vi gick förbi  vackra Johannelunds gård, eller Norrgården som den även kallas på Missionsvägen inne i det underbart lummiga området vid koloniområdena. Gårdens byggnader uppfördes 1798 av den förmögne grosshandlaren och skeppsredaren Abraham  Keyser. Här har det varit behandlingshem för missbrukare och även för barn med ADHD i åldern 7 till12 år. Nu är gården såld och alla byggnader totalrenoveras, men jag vet  ännu inte vem/vilka som köpt fastigheten. Priset vid försäljningen av de mycket slitna men vackra byggnaderna på sammanlagt 900 kvm yta, var 15 miljoner.  Jag blev besviken när jag såg att den gamla grusvägen från varvet bort till  Johannelunds gård nu asfalterats , vilket förstör den lantliga känslan  som fanns här 

 

Efter alla sköna vandringar med Lexus på vackra Djurgården, var det ändå härligt och uppfriskande att vandra hemma i Bromma på nya vägar och stigar.  Det finns vackra platser i Bromma också, även om det är mycket lugnare på Djurgården vad gäller trafik. På eftermiddagen  var jag tillbaka i det lugnet 

 

Cecilia och hennes arbetskamrater på Djurgårdsförvaltningen besökte Tessinska palatset, med den fantastiska lilla barockträdgården och jag blev djupt avundsjuk eftersom jag aldrig fått tillfälle att se den här spännande platsen. Jag får väl skriva till landshövdingen och fråga om jag får ta några bilder inne i ´´hans´´  trädgård.   

 

 
 
 
 
Invigning av Folke Bernadottes bro
 
 
Kungalunch bland trädgårdsmästare Cecilias sommarblommor!  Cecilias bild
 

 

19 september – torsdag 

 

På morgonen när grävaren startade sitt arbete på tomten med återfyllningen efter isoleringen av grunden, gick Lexus och jag en långvandring bort till Hundudden. Jag hade Lexus en bra bit framför mig i långkoppel på skogsstigarna och kände ett lyckorus den här sköna septembermorgonen med dofter av höst i naturen.  På måndag är det höstdagjämning och nu väntar jag på den vackra färgsprakande hösten, innan naturen går i vintervila och min vårlängtan startar på allvar.  Oktober och november brukar gå bra, men december, januari och februari blir säkert lika tuffa som alltid. Lika bra att redan nu börja ladda med böcker, mängder av stearinljus och tjocka kläder . 

 

 

20 september – fredag 

 

Tidiga morgnar är dagens bästa tid. Jag uppskattar tystnaden och stillheten och aldrig smakar kaffet så gott som då. Det är på morgnarna som det är lättare att både läsa och att skriva, då hjärnan inte är full av intryck från det som hänt.   

 

Lidingöbro värdshus som ligger på Norra Djurgården revs 2010 efter det att byggnadens skötsel blivit eftersatt sedan värdshuset stängde sin verksamhet 2004. Från den här platsen byggdes i början av 1800-talet en flottbro över till Lidingö och var då en av Europas längsta flottbroar.  Lidingöbros värdshus invigdes 1823 och har byggts om många gånger genom åren och efter rivningen 2010 planerades ett nytt hotell på platsen, men ännu står tomten tom och väntar på vad som ska hända.   

 

I den här lilla byn finns många vackra trähus med fantastiska lägen vid vattnet och man får känslan av att ha kommit till en bortglömd plats, där en påtaglig stillhet råder. Lexus och jag vandrade hit från Blockhusudden på den fantastiska skogsstigen och vilade en stund vid stranden, där flottbron en gång hade sitt fäste.   

 

På Odengatan 100 öppnade förra söndagen Sveriges första hundbageri, där  små bakelser och alkoholfri hundöl finns att köpa. Idag besökte vi bageriet vars lokaler är små, men med en härlig stämning bland de lösa hundarna som for omkring och hälsade på varandra. Lexus är en försiktig kille och var lite avvaktande i början innan han till slut kände sig lite mer bekväm.  På övervåningen planeras ett hundspa  med kloklippning och massage. Vi köpte ett kit med fyra olika sorters  bakelser och en kycklingsmakande hundöl. På kvällen hemma på udden skulle Lexus ta sin fredagsbärs och äta vegetariska bakverk . Problemet var att han inte tyckte om något av det vi köpt. Han nosade försiktigt på ´´gobitarna´´ och gick sedan därifrån. Han fi ck lite falukorv i stället, som han snabbt slukade! 

 

 

21 september - lördag 

 

Pelargoner och fikonträdet fick idag sin vinterplats vid källarfönstret, där temperaturen kommer att vara lagom för att de ska klara den tunga, mörka, kalla vinter som väntar. Vattnade ligusterhäcken, rosor och perenner. Det var många år sedan höstregnen kom och gjorde gott åt växerna som skulle gå i vila.

 

 

22 september - söndag 

 

Tidigt på morgonen gick Lexus och jag ännu en gång bort till Lidingöbro, dels för att det är en så skön vandringsstig i en lång lövsal och dels för att jag tog med mig kameran för att ta några bilder. Ännu en underbar vandring med min fina kompis. Nu väntar en Bromma-vecka med bullrande trafikleder och flygplan som går in för landning just ovanför mitt tak.  

 

Just det - Anna Ternheims nya album är underbart!

 

 
 
 
Dog Bakery på Odengatan 100
 
  (null)
Förutom hundöl med kycklingssmak fanns här vegetariska bakelser...som inte alls intresserade Lexus!
 
(null)
 
 
 
Lidingöbro
 
 
Brostugorna
 
Stigen mellan Djurgårdsbrunnskanalen och Lidingöbro går genom en lång grönskande tunnel.
 
Hösten närmar sig!
 
(null)
Vi ses om en vecka, bästa kompisen Lexus!
 
 

Kommentarer
Postat av: Liza Hansson

I tisdags åkte vi till Höga Kusten och hörde om broinvigningen på radion. Hoppas Kungen och Drottningen blev nöjda med Cecilias vackra blommor.
Så fint det är vid Lidingöbro, jag måste försöka ta mig dit någon gång. Älskar trähus.

2019-09-22 @ 16:26:21
Postat av: Hasse Wester

Jag tror säkert att kung och drottning gillade Cecilias blommor Liza!

2019-09-23 @ 07:06:12
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0