Site Meter

Vecka 35, 2018 - Blommande augusti

 Cecilia och Lexus i Slottsträdgården Ulriksdals pumpatunnel.
 
I Bosse Rappnes självplockfält finns en säng att vila i!
 
 Grabbarna vid Spanska flaggan.
 

 

27 augusti - måndag

 

Lexus var hos veterinären för att få ordning på sina tänder och för att vaccineras. Vi lämnade honom tidigt på morgonen och under vår långa väntan besökte vi Görvälns slott i Barkarby, slottet med de fantastiska hotellrummen. Nu var slottsparken inte lika fantastisk! Lite rufsig, ovårdad och tråkig. Synd på en så vacker plats och vid ett spännande slott. Jag vill inte gå in på detaljer, det var helheten som var trädgårdsstökig helt enkelt. Jag tycker inte att man kan skylla på årstiden, att trädgårdssäsongen snart är slut - en slottspark bör alltid vara välskött!

 

Vi hann även med en sväng på IKEA och ett besök i Marabouträdgården i Sundbyberg. Jag har alltid tyckt att den trädgården varit tråkig och att den känns väldigt mycket 60-tal, med tidstypiska växter som rhododendron, måbär, oxbär och sommarblommor och perenner i alla färger. Men idag fick jag en helt annan uppfattning om växterna i trädgården. Det har skett en ordentlig uppryckning tycker jag. Nu var både perenner och sommarblommor i harmoniska färger och växtvalet var genomtänkt. Vi hittade även en kryddbuske - Calicanthus floridus - som blommade vackert med lila blommor vid dammen, en växt som jag själv aldrig stött på tidigare, men Cecilia hade sett den i Kenneth Nilssons kolonilott i Södra Årstalunden tidigare i år.

Det pågick renovering av trädgården på ett ställe, nya rabatter mm. Det blir intressant att se under nästa år!

Innan vi hämtade vår ´´kille´´ fikade vi i Gröna Stugan vid Lötsjön. Mazariner och dammsugare kändes även det som 60-tal. Lexus hade en tuff dag, så eftermiddagen och kvällen blev lugn hemma på Blockhusudden.

 

 

28 augusti - tisdag

 

Under långvandringen mötte vi en mycket vacker salongsbåt i Djurgårdsbrunnskanalen och äntligen fick jag fotografera en båt av trä här i kanalen, där annars plasten dominerar. En ryttare med häst red över Lilla Sjötullsbron där blomsterlådorna dignade av vackra fuchsior och begonior, vid Manilla passerade ett hästekipage med vagn och vid Blockhusuddens busshållplats stod busschauffören och fiskade i väntan på att han skulle köra sin buss vidare. Vilket underbart sätt att använda sin väntetid när andra helst dyker ner i sina mobiler.

Äppelträden dignar verkligen av frukt i år och jag minns inte senast som det var så rikligt med äpplen och päron. Musterierna går för högtryck och i Rosendals trädgård har de fått stänga av fruktträdgården under en tid, då torkan i sommar har gjort grenarna sköra och svagare än vanligt och det kan vara risk att grenar brister av all frukt.  

 

 
 
´´Långkorven´´ som Djurgårdsförvaltningen kallar den här långa planteringen vid Skansens norra entré.
 
Den röda planteringen i Lusthusportens park. Prydnadsgräset heter Pennisetum advena 'Rubrum'  
 
 Den blå/lila planteringen i Lusthusportens park.
 
 Vyn när jag yrvaken tittade ut genom fönstret. En av alla vackra morgonar ute på Blockhusudden! 
 

 

 

29 augusti - onsdag

 

När jag bestämde mig för att skriva den här dagboken om mitt första år som pensionär, hade jag tänkt följa ALLT som hände i Stockholms parker och trädgårdar och lite till. Men jag insåg tidigt att det inte finns tid till det, trots att jag inte längre har ett arbete att gå till. Det är tur att jag bor på Djurgården varannan vecka, annars kanske jag verkligen skulle ha ränt runt i stan varje dag med min kamera. Nu får jag i stället även bo tillsammans med min käresta och fina Lexus på vackra Blockhusudden, där lugnet råder.

Det blev äntligen en dimmig morgon och fartygens mistlurar ljöd ute över sjön. När min vandrarkompis Lexus och jag passerade Café Blockhusporten, fick vi sällskap av det nästan 300 meter långa kryssningsfartyget Mein Schiff 4, som tyst och sakta gled in mot stan. Jag är lite kluven till dessa enorma kolosser, som vid Stadsgårdskajen skymmer utsikten från Fåfängan och Fjällgatan...

 

Fram på dagen vandrade vi på andra sidan Djurgården. Om östra sidan med Blockhusudden är nästan lantligt, så är den västra delen av ön ganska mycket tvärtom. Här finns bland mycket annat, Grönan, Skansen, Liljevachs och Junibacken, vilket betyder att det rör sig mycket mer folk här. Men vi började vid Prins Eugens Waldemarsudde där galleriterrassen och blomsterbäddarna vid sjön blommade riktigt fint.

 

Vi mötte upp min dotter som tagit spårvagnen hit från sin arbetsplats vid Stureplan och det blev våfflor på Café Ektorpet. Hon vandrade med oss bort till Djurgårdsbron där hon återvände till sitt arbete. Lexus och jag besökte de vackra färgplanteringarna i Lusthusportens park som är extra fina i år. och jag tyckte till och med att den röda planteringen var riktigt snygg, med det vackra prydnadsgräset Pennisetum advena 'Rubrum' i kontrast mot de starkt röda blommorna. Annars är det den vita och den blå planteringen som jag tycker allra bäst om. Den här parken är ett resultat av idéer från Gustav IV Adolf, som tillsammans med stadsträdgårdsmästare Holger Blom och landskapsarkitekt Walter Bauer skapade denna vackra park som invigdes 1968.

 

Jag avbröt Djurgårdsveckan en liten stund och tillbringade kvällen hemma i Brommanästet där jag jobbade med bilder.

 

 

30 augusti - torsdag

 

När jag tidigt på morgonen kom ner till bilen hemma i Bromma, upptäckte jag en stor grävling som kom ut från körsbärskornellen intill min parkeringsplats. Vi stod stilla en stund och tittade förvånat på varandra, innan den lufsade in mot granntomten. Tillbaka på Djurgården igen och morgonvandringen med Lexus var helt underbar. Stilla vatten med lätt dimma och luften lätt att andas. Det är nästan så att jag ser fram mot septembers behagliga temperaturer.

 

Hundpromenad till Hundudden, förbi café Krutudden och berget där Noppe Lewenhaupt valde att avsluta sitt liv förra året. Borta vid Lidingöbro vände vi och gick tillbaka. Ägnade mig en stund åt trädgårdsarbete på tomten och tänkte tillbaka på dagarna då jag alltid ägnade mig åt detta. Det känns som väldigt länge sedan och jag har nu hittat ett behagligt sätt att leva mitt pensionärsliv. Jag längtar alltså inte tillbaka till arbetslivet. 

 

Söker i datorns arkiv efter bilder som ska säljas.

 

Vilar på altanen och jag kan inte se mig mätt på utsikten över vattnet och inloppet från skärgården in till stan, nästa vecka tar jag nog en båt ut i Skärgården. I förgrunden har jag Cecilias fantastiska blomsterarrangemang och bredvid mig har jag en älskad liten lurvig hund som tittar på mig med de vackraste ögonen. Medeltida lutamusik strömmar svagt ur högtalaren och nedanför tomten sköljer vågorna upp mot stranden, alltid lika skönt sövande. Min kompis och jag slumrar till en stund på altanens soffa.

 

 

1 september - lördag

 

Jag läser Östermalmsnytt till morgonkaffet och undrar vad som händer i mina drömmars stolta stad? S, M och C kommer att överklaga beslutet att det vansinnigt fula Nobelcentret inte ska byggas på Blasieholmen. Apple vill bygga en stor och galen byggnad i Kungsträdgården och när det fula 70-talshuset som är granne med Sheraton ska rivas, så ska ett lika fult hus byggas på platsen! Lägg till Wingårdhs fruktansvärda utbyggnad av Liljevachs på Djurågården! Jag undrar just hur jag ska rösta i kommunalvalet? 

 

Vi besökte Pumpatunneln vid Slottsträdgården Ulriksdal för att ta några bilder. Självplock av sommarblommorna börjar väl gå mot säsongsslut, även om det finns en hel del kvar att plocka. 

 

 

 

2 september - söndag

 

Höstmarknad i Bergianska trädgården!

 

 

Nu har jag skrivit bloggdagbok i 35 veckor, allt finns här!

 

 

 

 Altanen blommar vidare!
 
 Lilla Sjötullsbron där blomsterlådorna är mycket vackra i år. 

Begonia ’Belina Orange’

Fuchsia x hybrida ’Marinka’

Fuchsia x hybrida ’Orange King’

Fuchsia x hybrida ’Heri Mochara’

Fuchsia x hybrida ’Royal Mosaic’

 

 
En vacker salongsbåt i Djurgårdsbrunnskanalen.
 
Augustifägring på galleriterrassen vid Prins Eugens Waldemarsudde.
 
I Kullatäppan på Djurgården hittade jag den här underbara perenndelen, där pärleterneller och kärleksblomster bildar en underbar kombo.
 
 Görnvälns slott
 
Kryddbuske i Marabouparken
 
 Amistad, min favoritsalvia just nu, finns här i Marabouträdgården men även i Rosendals slottsträdgård och på flera andra ställen i år!
 
Bergianska trädgården
 
 Bergianska trädgården
 
Åka bil!
 
Influencern Lexus och jag bloggar hemma i Brommanästet
 
 

Kommentarer
Postat av: Liza Hansson

Ja på Ulriksdal är det lätt att förköpa is, både i butiken och i självplocken. Tänk vilken lycka att kunna plocka de grönsaker man vill ha och hur mycket som helst. Plånboken brukar protestera lite men mest protesterar förvaringsutrymmet (som inte finns). Underbart att du tar oss med till platser jag inte ens visste fanns. Och du....du fortsätter väl bloggandet även efter första året som pensionär.

2018-09-02 @ 15:58:45
Postat av: Hasse Wester

Javisst Liza, bloggen kommer att fortsätta så länge jag orkar, den har ju fyllt 13 år i år. Däremot kommer jag inte att skriva veckodagbok som jag gör nu. Ha det gott!

2018-09-02 @ 16:28:14
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Britt

Tack för rundturen och alla vackra bilder.
Förstår att Lexus var trött på kvällen.
Vet hur Ozzy är efter sövning och borttagning av tandsten + ibland utdragning av någon tand.
Men som tur är, så är dom som vanligt dagen efter.
Bilden där paret tar selfien, är den lila höga blomman Heliotrop?
Ha de gott

2018-09-02 @ 17:43:34
Postat av: Hasse Wester

Ja han var pigg och som vanligt dagen efter Britt! Det stämmer, heliotrop är det! Väldigt vackra! Ha det gott du också!

2018-09-02 @ 17:53:17
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0