Site Meter

Vecka 40, 2021 - Roadtrip i Uppland och Sörmland

 
 Den vackraste granhäcken jag vet, finns i Ytterjärna
 
 
 
4 oktober - måndag
 
 
Blockhusudden
 
 
 Det är här han bor, lillkillen!
 
 
 
 
Facebook och Instagram försvann...
 

Tre miljarder människor höll andan då plötsligt både Facebook och Instagram försvann från Internet och var sedan nedstängda i över sex timmar. Efteråt läste jag att i stället för att hänga över sina mobiler hade folk pratat med varandra, läst böcker, bakat, löst korsord, tagit en kvällspromenad mm. Även jag är en flitig användare av FB och Insta, men den här kvällen kändes det riktigt lugnt och fridfullt. Givetvis väljer jag ju själv om jag vill lägga ut något på sociala medier, men det har blivit en vana, eller ovana rättare sagt att visa och berätta om något som är vackert eller intressant. Jag har några i min närhet som aldrig använder sociala medier och jag kan bli både imponerad och lite avundsjuk.

 

Men det finns en plats på Internet som jag tycker mycket om och det är min 16 år gamla blogg där jag samlar vackra minnen, de andra sociala medierna som jag använder är endast till för att locka in besökare till bloggen. Det är inte helt lätt, eftersom både FB och Insta är platser som bättre passar in i vår hetsiga tid där allt ska gå fort.

 

Allt fler blir också bättre fotografer och det är idag mycket svårare att bli uppmärksammad för en bra bild och att få en text läst är ännu svårare. Om jag skulle välja att ta bort en av mina sociala medier-platser, så skulle det givetvis bli Instagram, eftersom Stockholms gröna rums Facebooksida nu har nästan 7000 följare.

 

Oktober blir sista månaden för den här blogg-dagboken, eftersom det inte brukar hända så mycket i november och december vad gäller trädgårdar och växter. Just att göra den här dagboken tar även väldigt mycket tid. Självklart kommer bloggen att fortsätta efter oktober, med inlägg när jag har något att visa eller berätta. 

 

 
 
 
 
 
5 oktober - tisdag
 
 
Hårlemans boské i Ulriksdals slottspark
 
 
 Ett av mina gröna favoritrum!
 
 
 

Lexus och jag var ute på en liten roadtrip idag och började i Bergianska trädgården där jag fotade träd med vackra höstfärger, men tyvärr hade bokarna vid det blå lusthuset hade ännu inte bytt till sin gyllne höstfärg. Den stora mannaasken vid italienska terrassen lyste däremot vackert i rött och mullbärsträdet (Morus australis) intill i en fantastisk vacker gul färg.  

 

Vi fortsatte till Ulriksdals slottspark där jag ännu en gång konstaterade att Hårmans boské är en av mina absoluta favoritplatser i Stockholmstrakten, där det är lätt att i tankarna resa bakåt i tiden till 1700-talet. På den tiden fanns inte planteringarna inne i boskén, utan här dukades det i stället för fest. De perfekta buxbomplanteringarna och de gulfärgade lindhäckarna gjorde min dag och den långa gamla lindallén längs Igelbäcken var ljuvlig att vandra i tyckte både Lexus och jag.  

 

Road-tripen avslutade vi tillsammans med min dotter på hennes lunchrast och vi vandrade en stund på Gärdet innan vi återvände hem till Brommanästet.  

 

 
 
 
 
 
 
Bergianska trädgården
 
 
Mannasken glöder vid Brunnsviken.
 
Shimammullbärsträdet (Morus australis) glimmar som guld.
 
Att skära kanterna var något som jag var mycket nog med när jag jobbade som slottsträdgårdsmästare i Engsholms slottspark. En mycket viktig del i alla trädgårdar tycker jag, som gillar när det strikta möter det vilda. Tänk om jag hade haft en sådan här maksin...
 
 
 
 
Gärdet
 
 
En mycket vacker ask i höstskrud på Gärdet.
 
 Lite blöt i skägget efter allt nosande, men alltid den finaste!
 
 
 
Hemma i Bromma
 
 
Stränderna vid Minneberg, här brukar Lexus och jag bada benen när det är varmt på sommaren.
 
 Benved
 
 
 
 
 
6 oktober - onsdag
 
 
 
 
 
 
7 oktober - torsdag
 
 
Ekolsunds slottspark
 
 
 
 
 

Men ljudboken ´´Sapiens´´ av den israeliska författaren Yuval Harari i bilens högtalare, åkte jag i ett höstgult Uppland mot slottet och parken som jag så länge tänkt besökt. Jag parkerade vid det gamla värdshuset, som bara har öppet under helgerna och gick upp mot Ekolsunds slott och äntligen var jag på plats i den stora historiska parken, som en gång i tiden glänste med en stor vacker barockpark. I parken finns nu ett stort arboretum, alltså en samling av vedartade växter.

 

I Ekolsunds arboretum, som är ett av landets största, är träden planterade främst i vetenskapligt syfte, men det betyder inte att platsen på något sätt är tråkig. Oktober är väl inte rätt tid att besöka parker och trädgårdar, förutom att njuta av vackra höstfärger, så jag kommer att återvända hit i vår/försommar.

 

 

I broschyren om arboretumet som jag hade med mig, läser jag:

 

Stora delar av Ekolsunds arboretum, ca 16 hektar, består idag av ganska tät blandskog med främst silvergran uppblandat med kustgran, nordmannsgran, jättethuja, serbgran, gran, turkgran, douglasgran, tall, makedonisk tall, rödek och ek. Dessa anlades som just blandskogar och nyttjas nu som en, låt vara ganska udda, produktionsskog. Närmare slottet finns öppnare delar med solitärträd och buskar på ca 6 ha.

 

Jag älskar träd, även om barrträd inte är favoriter, men jag hittade några vackra lövträd nära slottet, bland annat grå valnöt som nu var underbart vacker med lysande gula löv, men här ska även finnas tulpanträd, äkta kastanj, korkträd och humlebok. Vid nästa besök ska jag ta mer tid på mig och försöka hitta även dessa träd.

 

Det som berörde mig mest i parken, förutom den långa vackra allén, var när jag blickade ut över platsen där den stora barockparken en gång var belägen och som markägaren Åke Tott lät anlägga på 1600-talet. Ekolsund var då en av landets största egendomar och som senare på 1700-talet var ett av Gustav III:s favoritresidens, där bland annat tornerspel hölls.

 

Hjälstavikens naturreservat ligger just intill och i maj månad 2017 besökte jag platsen och gick runt den berömda fågelsjön, men det som jag minns bäst från den dagen är de fantastiska markerna med vit- och gulsippor.

 

 

 
På den här ytan framför slottet, fanns på 1700-talet en stor barockpark och i min fantsi serjag den klart och tydligt.
 
 Så här har parken framställts i Erik Dahlberghs Sueciaverket 1697.
 
 
 
 
Härkeberga kyrka
 
 
 
 

När jag passerade skylten Härkeberga kyrka, vände jag om och körde tillbaka mot den gamla medeltidskyrkan som är känd för sina välbevarade medeltida kalkmålningar av mästaren Albertus Pictor. En gång i tiden när jag släktforskade, upptäckte jag att min farmors släkt bott i Härkeberga sedan lång tid tillbaka.  Min farmors farmors mormor…föddes här 1786 och levde i byn i hela sitt liv och även flera generationer av släkten efter henne. Det betyder att många av mina släktingar på farmors sida har i sina liv suttit i kyrkan och säkert beundrat Albertus Pictors målningar. Det kändes lite fint. Ok, nog om min släktforskning nu.

 

Kyrkan som exteriört inte ser så speciell ut, började byggas redan på 1200-talet. Det var synd att den var stängd vid mitt besök, jag hade verkligen velat se de där fantastiska kalkmålningarna som täcker väggar och tak. Vid mitt nästa besök i dessa trakter, ska jag se till att kyrkan är öppen.

 

 

 
 
 
Drömparken i Enköping
 
 
 
 

Nästa mål var Enköping och Piet Oudolfs Drömpark, som jag brukar besöka en gång varje år. Den fantastiska parken intill ån är vacker vilken tid på året man än besöker den och idag tycker jag att växterna tillsammans med alla färgade höstlöv, bjöd på extra skönhet. Anläggningen är ett mästerverk med de höga klippta bok-rundlarna på flera platser vid de slingrade stigarna, som är kantade av ljuvliga perenner. Det här är ju ett Mecka för alla som älskar perenner och när jag tidigare jobbade som trädgårdsmästare på Engsholms slott, hämtade jag mycket inspiration härifrån.

 

 
 
 
 
Klosterparken i Enköping
 
 
 Höstanemonerna 'Dreaming Swan' och 'September Charm' 
 
 
 
 
 
8 oktober - fredag
 
 
 
Nynäs slott
 
 
 
 

Jag vill inte kalla det stress, jag vill bara försöka fånga varje dag som löven finns kvar på träden, innan naturen går in i den långa vintervilan. Idag blev det ännu en roadtrip, den här gången i Sörmland. Visst finns det mycket att visa från hösten i Stockholm, men ibland längtar jag ut på vägarna för att besöka både gamla favoritplatser och nya trädgårdar och parker.

 

GPS:en ställdes in på Nynäs slott som ligger mellan Trosa och Nyköping och som jag så länge tänkt besökt. Hetsigt i trafiken som vanligt på E4:an, men på de mindre vägarna blev det lugnt och jag kunde njuta av det sörmländska landskapet, som inte skiljer sig speciellt mycket från det uppländska, där jag befann mig igår. Skogar och slättlandskap avlöste varandra, bondgårdar, sjöar och mindre samhällen passerades och jag höll mig borta från stressiga städer.

 

När jag öppnade bildörren och klev ut vid Nynäs, upptäckte jag det där som jag så ofta saknar som stadsbo – tystnaden! Det var helt stilla och Brittsommarsolen sken från en helt molnfri himmel. Den här gången brydde jag mig inte om att det inte var något favorit-fotoväder direkt, utan njöt av den värmande solen.

 

Nynäs har anor från medeltiden, men det slott vi ser idag började byggas på 1650-talet, men med fasadarkitetur i nyrenässans från 1860-talet av Johan Fredrik Åbom, som även ritade Södra teatern på Mosebacke i Stockholm. Ett vackert slott, men lite strängt och kompakt, det kanske skulle behövt två flyglar för att lätta upp intrycket, men vad vet jag!

 

Hur som helst, det här är en vacker plats invid Rundbosjön, som är en avsnörd vik av Östersjön. Högst uppe på berget hade jag en fin morgonutsikt över sjön och det gamla brännvinsbryggeriet vid stranden. Jag vandrade sedan runt det vackra orangeriet och ner till den stora fina köksträdgården som ligger i anslutning till slottet och som åter finns i parken sedan 2010, efter att ha varit borta i femtio år.

 

Nynäs ägs idag av Södermanlands läns landsting.

 
 
 Orangeriet
 
 
 
Tureholms slott
 
 
 
 

Innan det var dags för fika inne i Trosa, stannade jag till vid ståtliga Tureholms slott med sin mäktiga uppfart som dock inte verkar användas nu för tiden. Varför jag redan på håll tyckte om det här slottet, kan bero på att arkitekten var den berömda Carl Hårleman som även bland annat ritat Åkerö slott, Svartsjö slott, Kristinebergs slott och Hörningsholm.

 

Platsen har anor från 1300-talet men nuvarande slott byggdes mellan 1728 till 1740-talet. Här spelades vissa scener in från filmen Den goda viljan 1992. Vid slottet finns än idag vissa spår av den stora barockparken, men det kändes lite för privat när jag skulle gå upp mot slottet för att se närmare, så jag vände och gav mig av mot det där kaffet som hägrade i Trosa.

 

 
 
 
 
Världens ände - Trosa
 
 
 

 

Det var tre år sedan jag var i Trosa senast, då var det sommar och ganska mycket folk i rörelse vid den vackra ån, som flyter genom den trevliga lilla staden. Längs ån har man bevarat de gamla trähusen och det är verkligen en trevlig idyll som är svårt att hitta på andra ställen i Sverige idag. Längs ån i Norrtälje där jag växte upp är det också fint att vandra, men på vissa håll har stadsplanerare klampat in och med ny bebyggelse och slarvat bort småstadsidyllen. Fika gjorde jag på Visthusets uteservering, där jag träffade en arbetskamrat från tiden när jag jobbade på Engsholms slott.

 

 
Fika gjorde jag på Visthuset.
 
 
 
 
Tullgarns slott
 
 

 

Ett besök i Tullgarns slottspark är en självklarhet om man är i de här trakterna. Det här är en favoritpark vid en vacker vik av Östersjön, med sina långa lindalléer, lika långa klippta häckar, lövsalar och en vacker engelsk park med små broar över dammarna. Det är dock på våren och försommaren som den engelska parken är som vackrast, när marken fylls av vitsippor och gullvivor.

 

Det kungliga slottet har en lång historia, men dagens slottsbyggnad uppfördes på 1720-talet, arkitekt var Joseph Gabriel Destain och har sedan 1770-talet varit ett kungligt lustslott. Gustav V och drottning Victoria tillbringade somrarna här i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

 
 
 Slottsparksselfie bland höstlöven.
 
 
 
Ytterjärna
 
 
 

Det sista stoppet under denna härliga roadtrip blev hos Antroposoferna i Ytterjärna, som format och sköter sin granhäck mot vägen och parkeringen på ett mycket fint sätt. Jag tycker om välskötta granhäckar, men den här slår alla rekord, den är som ett naturens konstverk. Viktigt när man sköter granhäckar är att de bör klippas varje år och alltid på årsskotten, eftersom gran inte bildar nya skott på gammal ved.

 

Man kan tycka att människan är på god väg att fullständigt förstöra vår vackra planet, men delar av släktet Homo sapiens har dock förskönat många platser, som vackra trädgårdar och parker och som den här böljande granhäcken i Ytterjärna! I den här bloggen fortsätter jag att fokusera på det som är vackert, det är mitt sätt att överleva i det kaos som råder i världen.

 
 
 
 
 
10 oktober - söndag
 
 
Söndagsmorgon i Stockholms innerstad
 
 
Härliga höstplaneringar med cyklamen inne i Spökparken på Drottninggatan
 
Lusthuset inne i spökparken är från 1700-talet.
 
Höst i Centralbadets trädgård
 
Linné bland gyllne lindar i Humlegården.
 
I Erikbergsparken blev jag plötsligt förtjust i gyllenlack. Jag som inte riktigt tagit dessa blommor till mitt hjärta tidigare. Kanske att de blev vackra mot det glödande vildvinet. Eller också har jag helt enkelt börjat tycka om gyllenlack...
 
 På Espresso House Sveavägen 82 blev det kaffe. Det var här min förläggare Viveka Ljungström och jag hade ett bokmöte 2012 och hon förslog Stockholms gröna rum som titel på boken. Ett förslag som jag hade var Mina drömmars gröna stad, men jag ville ha Stockholm i titeln.
 
 
Utsikt från Barnhusbron. Kungsholmen till vänster möter Vasastan till höger.
 
 På dotterns balkong blommar den vackra femtungan som aldrig förr!
 
 I morgon ska jag hämta den här fantastiska kompisen igen! Det är Lexus matte Cecilia som tagit den fina bilden.
 
 
 
 
Vecka 40 för 2 år sedan, Höst på Djurgården - se här!
 
Vecka 40 för 3 år sedan, Nu lyfter man båtarna ur kanalen - se här!
 
 
 




Kommentarer
Postat av: Per

Fantastiska höstbilder Hasse!!

2021-10-10 @ 18:42:18
URL: http://whatgoodami.blogspot.com
Postat av: Hasse

Tack kompis!

2021-10-10 @ 18:48:33
Postat av: Liza

En roadtrip kanske inte är så dumt, tack för tipset. Och tack för alla underbara bilder.

2021-10-11 @ 06:50:50
Postat av: Hasse

Bara att börja planera Liza! Tack själv!

2021-10-11 @ 06:54:19
Postat av: Ramona Källström

Man kan verkligen njuta av höstens färger genom dina bilder Hasse. Skulle gärna ha en sådan månad extra i almanackan.

2021-10-11 @ 09:50:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0