Site Meter

Vecka 40, 2019 - Höst på Djurgården

 Vackra lysande benved
 
 

30 september - måndag 

 

Det väntas regn och blåst i veckan, men den här sista septembermorgonen på Blockhusudden var det helt stilla, med ett vackert ljus som trängde genom molnen. Grävningen för dränering kring huset på udden är klart och nästa vecka snickras en ny altan år Cecilia. Djurgårdsförvaltningen har nu börjat riva sina vackra sommarblomsplanteringar och snart kommer tusentals blomsterlökar att sättas i Djurgårdens trädgårdar och parker. När jag själv jobbade tyckte jag om att sätta lök, det är nästan som det första vårtecknet!

 

Besökte ett nästan folktomt Skansen och brydde mig som vanligt endast om trädgårdarna. Jag har lite svårt för djur i fångenskap, även om jag vet att djurparker är viktiga, bland annat i sitt arbete att rädda utrotningshotade djur. I rosenträdgården blommade fortfarande flera olika rosor och i underbara Skogaholms herrgårds köksträdgård fotograferade jag ännu en gång min favoritvy in mot lusthuset. Den vyn finns som bloggens headerbild, likaså som omslagsbild på Stockholms gröna rums Facebooksida. Det lite hastiga Skansenbesöket avslutade jag vid vackra Skånegården, med sin fina trädgård där planteringarna omgärdas av låga buxbomshäckar. Alla dessa platser är mycket fina och jag försöker göra ett eller två besök på Skansen varje år.  

  

Det bor nu fyra hundar på Blockhusudden, sedan den söta lilla valpen Ludde nu flyttat in hos Billy och Eva. På eftermiddagen var vi där för att hälsa Bichon Havanaise-valpen hjärtligt välkommen till udden. Han är alltså av samma ras som Lexus och vi hoppas att dom kommer att bli bästa vänner framöver. Ännu så länge får dom inte träffa varandra, eftersom Ludde måste vaccineras först. Tack för kaffet Billy och Eva!

 

 

1 oktober – tisdag 

 

Efter en sömnlös natt med axelvärk åkte jag till vårdcentralen hemma i Bromma och fick fungerande värktabletter. Troligen har jag fått en inflammation i axlarna efter att ha simmat fjärilssim och ryggsim på Skiathos...! 

 

 

2 oktober – onsdag 

 

Sov hela natten utan värk och vaknade utvilad och nöjd. Efter en lång frukost gav vi oss ut på morgonvandring, Lexus och jag. Vi gick genom den oktobertysta skogen bort till Manilla och sjövägen tillbaka. Villa Mullberget ska nu renoveras. Det mörka vackra huset som är ritat av stadshusarkitekten Ragnar Östberg och vars fasad består av mörkbrunt träspån. Det finns så många vackra byggnader längs stränderna på Djurgården och Villa Mullberget är en av favoriterna!

 

Träd och buskar lyser allt mer av höstens härligt starka färger och i strändernas vildrosor finns i år ovanligt mycket nypon. När vi gick förbi Blockhusuddens brygga anlände den gamla båten Gurli, som byggdes 1871 på Bergsunds mekaniska verkstad på Södermalm. Hon hade med sig resenärer från Nackasidan, som när de steg iland stressade bort mot buss 69, för fortsatt färd in mot staden där arbete väntade. ´´Hemma´´ vid stenbryggan utanför lusthuset stod en man och fiskade, det såg fridfullt ut. Lexus och jag gick hem och vilade en stund efter vandringen.  

 

 

Planteringarna med de vackra färgstarka sommarblommorna vid Rosendals slott, som i år varit så oerhört uppskattade, kommer nästa vecka att rivas eftersom vårens blomsterlökar ska sättas där. Idag fotograferade jag dessa planteringar för sista gången och de röda dahliorna XXL Taxco, var fortfarande helt fantastiska. Troligen kommer Cecilias växtarrangemang vid Rosendals slott i år att finnas på ett mycket speciellt ställe nästa år! Cliffhanger! Från slottsparken ser man nu nya Folke Bernadottes bro och det känns verkligen som om den här vackra undangömda slottsparken har blivit aningen mer exponerat sedan bron invigdes!

 

Barcelona slog Inter i Champions league, trots uruselt spel! 

 
 
 
 
Skansens trädgårdar
 
 
 
 
 
Rosendals slott
 
 
 

3 oktober – torsdag 

 

Regn och blåst under hela natten och jag börjar faktiskt bli lite sänkt av höstens annalkande mörker och kyla. Nu gäller tjocka kläder, varma element, stora mängder stearinljus och heta bad i åtta månader, innan ljuset och värmen återvänder i vår och det är nu när mörkret blir allt mer påtagligt som pensionärslivet sätts på prov. Det gäller att ha en plan och intressanta uppdrag för att härda ut.  

 

Idag började Djurgårdsförvaltningen sätta blomsterlök på Rosendalsterrassen. För att få maximal effekt, sätts narcisslökarna tätt och runt dammen blir det nu nio olika sorter.  

 

 

4 oktober – fredag 

 

Som vanligt var jag alldeles för tidig, när Lexus skulle vaccinera sig vid Sundbybergs veterinärpraktik. Så innan det var dags för sprutan i nacken, gick vi omkring en stund i det gamla villaområdet Duvbo, Lexus kissade och jag tittade in i de gamla trädgårdarna. Förra året då vi besökte den här praktiken, tyckte vi att bemötandet inte var så som man förväntar sig, men tänkte att vi kanske hade otur och råkade ut för någon stackare som hade en dålig dag. Idag när Lexus ropades upp och vi fick komma in i ett litet undersökningsrum, svarade inte ens veterinären på min hälsning och hon brydde sig inte heller om att hälsa på Lexus, som självklart kände sig stressad i den här miljön. Jag sa att han är en ganska känslig kille, så han kommer nog att skrika när han får sin spruta. Hon svarade inte utan frågade om hon skulle sätta på munkavle på honom. Det får du avgöra sa jag, han brukar inte bita. Det är väl inte jag som ska avgöra det, jag känner inte hunden, svarade hon surt.  

 

Under hela besöket kändes veterinären arg, sur och otrevlig och det var verkligen inte det Lexus och jag behövde den här förmiddagen. Ska inte en veterinär vara vänlig mot djur som de ska behandla och som befinner sig i en stressad miljö. Har man vanligt folkvett så hälsar man väl även på sina kunder. Jag har alltså ännu en gång råkat ut för en människa som fullständigt har missuppfattat sin roll i arbetslivet. Vi betalar ju för att veterinären den här gången ska utföra en vaccination! Jag vill verkligen inte bli bemött på det här sättet när jag köper en tjänst, vad det än handlar om. Speciellt när det handlar om min bästa och underbara kompis. Jag kommer aldrig någonsin att sätta min fot på detta ställe igen!

 

 

 

5 oktober - lördag 

 

Färden gick mot Roslagen för att hälsa på min syster på skärgårdsön Yxlan. Hon blev ensam nu i somras då hennes man Johan plötsligt lämnade jordelivet och nu kämpar hon vidare på sin vackra skärgårdstomt, dit min morfars far Knut Söderholm anlände på 1870-talet och som varit i släkten sedan dess. Vi hade en trevlig stund med god lunch och utsikt över Furusundsleden, där en ensam segelbåt krängde i vinden, när vi åt den goda smörgårdstårtan.

 

 

6 oktober - söndag 

 

Cecilia, Lexus och jag åkte till återvinningscentralen i Bromma med ett stort lass skräp! Och Hammarby vann över Djurgården!!! Jag vet att jag ofta befinner mig på Djurgården, men Bajen är lagen i mitt hjärta här i Sverige! Den största platsen i fotbollshjärtat tillhör Barcelona!

 

Nu väntar en Brommavecka, men på tisdag åker jag med Lexus till frisören…

 

   (null) (null)Åka bil! På väg mot Roslagen!

 

 Grannens valnötsträd
 
(null)
 Välkommen till Blockhusudden Ludde!
 
(null)
(null)
 Lökplantering vid Rosendalsterrassen. Cecilias bild!
 
 Stanna bilen, sa Cecilia! Hon hade sett tre lönnar som intill varandra befann sig i olika faser nu i oktober! Tack för dina fantastiska ögon...
 
 

Kommentarer
Postat av: Annika Widell

Vad trist med veterinärbesöket i Sundbyberg. Tips: Anicura Hässelby Veterinärpraktik, som vi anlitat trots att vi bor på andra sidan stan. Åker hellre en bit och får bra bemötande.

2019-10-06 @ 19:27:41
Postat av: Hasse Wester

Vi kommer att gå till Anicura Gärdet som är närmast för oss och där vi varit tidigare och blivit bra bemötta. Och får inte bry sig om det billigaste alternativet...

2019-10-06 @ 20:26:02
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Christina GM

Ja, så trist med ett sådant vet besök! ☹️ Illa! Hoppas det blir bra då på Gärdet! Ludde kommer att bli en fin kompis! 🐾🐾Underbart att se Rosendahls planteringen igen!! Ser fram emot vad som blir av detta nästa år! Verkligen värt att bevara på något bestående sätt! Kanske Lite ångest för Cecilia att sätta ihop planteringen för nästa år... !? Fantastiskt arbete!! Tack för Fin vecka igen med vackra höstfärger!! Tuppen är toppen! 👍 Men ”åtta månader” ? det beror på hur man räknar... Redan en vecka in oktober så den är snart slut - nov till mars är bara fem månader!! För sedan i april kommer allt till liv så smått och man får se till att hinna hänga med ! 👍☀️🌱

2019-10-07 @ 10:06:25
Postat av: Liza Hansson

Så tråkigt att ni blev så illa behandlade hos veterinären. Jag har aldrig varit med om något liknande under mina drygt 40 år som hundägare.
Verkligen härliga bilder med höstfärger och det ska bli kul att se Cecilias planteringar nästa år.

2019-10-07 @ 15:56:00
Postat av: Hasse Wester

Jag tror att Cecilia har en plan för nästa års sommarblommor i Rosendals slottspark och det kommer troligen att bli något helt annat Christina! Jag menade nog att det dröjer till maj innan värmen återvänder...

2019-10-08 @ 16:15:58
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Jag har nog råkat ut för folk som inte förstår sin roll i arbetslivet helt enkelt!

2019-10-08 @ 16:17:27
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Janicke

Fint veckoreportage som vanligt. Gärdets klinik känner jag till, som du förstår. Blev alltid bra bemött där och hundarna väl omhändertagna. Hoppas att du och Lexus kommer att erfara det samma. I Sumpan borde de lägga ner. Blir kul med fler bilder av nya vovven på Udden. Ha det gott trots temperaturen!

2019-10-09 @ 09:41:16
URL: http://janicke.365.blogspot.com
Postat av: Hasse Wester

Ja Lexus har varit på Gärdets klinik flera gånger förut Janicke, så där vet vi att han blir bra behandlad. Ja och nu är det ännu en granne som får hem en valp nu på söndag.

2019-10-10 @ 22:21:34
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0