Site Meter

Vecka 34, 2018 - Porträttfotografering

 Södermalm har många vackra gamla 1700-talshus, här vid Groens malmgård på Malmgårdsvägen omfamnas den här söderkåken av en av Stockholms vackraste trädgårdar!
 
 Och jag kan inte låta bli att fotografera huset där Per Anders Fogelströms bodde vid Fjällgatan/Sista styvens trappor. När jag jobbade här i trädgårdarna på 80- och 90-talet, såg jag honom här ibland.
 
Fjällgatan
 
Det blomstrande trädgårdsfartyget Gratia vid Norra Hammarbyhamnen
 
 
 

20 augusti - måndag

 

Min granne Anders som är fotograf och som just nu jobbar åt Riksdagen, ville fota in sig med sin utrustning till hösten och frågade mig och jag ville bli porträtterad. Som ett ´´förband´´ år riksdagsledamöterna, som jag uttryckte det och vad gör man inte för grannsämjan. Det var ju också ett tillfälle att bli fotograferad av ett proffs, så vi träffades ute vid Isbladskärret på Djurgården och travade mitt ut i den torrlagda våtmarken med hela hans enorma fotoutrustning.

 

Efter att ha riggat och testfotat, började Anders skjuta bilder på mig! Att stå stilla i en torrlagd våtmark i en timma med en kamera riktad mot sig, hade jag inte direkt någon vana med, men Anders tyckte att jag hade ett bra tålamod! Det var som alltid fint vid Isbladskärret, trots avsaknaden av and- och vadarfåglar, då det knappt finns något vatten kvar efter den torra sommaren, men de välmående våtmarksväxterna skiftade i många vackra nyanser av grönt. Över Kaknästornet låg tunga mörka moln och hotade, men vi slapp regn.

 

 

21 augusti – tisdag

 

Knät värker idag så det blev en dag hemma i Brommanästet, då jag passade på att ordna med bilder, något som verkligen var nödvändigt efter sommarens ivriga fotograferande. På eftermiddagen blev jag dock uttråkad och rastlös. Den planerade Söder-vandringen får bli på torsdag i stället - om knät håller!

 

 

22 augusti – onsdag

 

Knät mår bra igen!

 

Idag fick jag bilderna från fotograf Anders Löwdin och själva fotografierna blev mycket bra, med fantastiska Isbladskärret som bakgrunden. Att se sig själv på bild däremot är inte alltid så kul, men stort tack bästa granne, du är en mycket duktig fotograf! Tack så mycket Anders!

Mina C:n tyckte att jag skulle använda den glada bilden som profilbild i Stockholms gröna rums Facebooksida! Det var bara att lyda!

 

Jag åkte ut till Hässelby slott för att se om de fantastiska granhäckarna i trädgården var klippta. Visst var de klippta, men fotoljuset var det sämsta tänkbara, som så många gånger den här sommaren och under hela våren! Var är de dimmiga stilla morgnarna, med magiskt mystiskt ljus?

 

 

23 augusti – torsdag

 

Packade fotoryggsäcken med kamera och kaffe, tog tunnelbanan till Slussen och gick mot Mariatorget och fortsatte upp till Mosebacke där ett gäng pensionärer gick omkring och fotade. Möjligen någon seniorfotoklubb. Jag gick hastigt därifrån! Vandringssträckan på Söder är nästan alltid den samma. Visst väljer jag en annan gata här och där ibland, men för att se Söders äldsta och vackraste miljöer så håller jag fast vid min vandringsled. Fortsätter förbi vackra Katarina kyrka och bort mot Fjällgatan, där jag tar en kaffe och kanelbulle på utsiktscaféet, en silltrut lyckas nästan ta min bulle när jag ska fotografera. Turister trängde sig fram till mitt bord för att ta utsiktsbilder och jag hittade inte det där cafélugnet som jag trivs bäst med. Nä, det här är inget café för mig, trots den fantastiska utsikten över vår stad. Det är alldeles för mycket turister på Fjällgatan. Med Uffe Lundells ´´Så nära´´ i lurarna, vandrade jag vidare uppför Sista styvens trappor!

 

På Nytorget, där Söders hipsters brukar hålla till, undrade jag om dessa söderkufar fortfarande finns kvar här?

 

De som enligt Wikipedia definieras som - en ung och trendmedveten person som betraktar sig som kreativ finsmakare av kultur.

Har tidvis associerats med vintage- och secondhandbutiker, gör-det-själv-trender som egen ölbryggning, korvstoppning, smide och surdegsbrödveganism, miljömedvetenhet, vinylskivor, cykel med fasta växlar, stringhylla, keps eller högt sittande upprullad sotarmössahelskägg eller mustaschtatuering, plastbågade glasögon, rutig skjorta, retrosneakers, upprullade stuprörsjeans och stickad tröja.

 

Jag såg ingen sådan person på Söder idag!

 

För övrigt har jag mycket svårt för dessa plastgräsmattor som dyker upp här och där i stadens parker, i Kungsträdgården och här på Nytorget. Det ser verkligen plastigt och sterilt ut och microplastpartiklarna som lämnar dessa mattor törst jag inte ens tänka på!

 

Jag gick ner till Norra Hammarbyhamnen och vandrade förbi det underbara blomsterfartyget Gratia. Som vanligt var hela akterdäck och stora delar av fördäck fylld av växter i krukor och urnor, mängder av röda blommande kannor! Vid tidigare besök och när jag skrivit om fartyget, så har ägarna som bor på Gratia, hört av sig till mig och ville att jag skulle knacka på nästa gång som jag gick förbi, så skulle jag få komma ombord. Tyvärr fanns det ingen hemma idag.

 

Vandrade vidare längs Årstaviken, där några fortfarande badade vid Tanto Beach. Jag åt en ’’Bästis-sallad’’ på Vurma/Bergsundstrand 31, innan jag hoppade på 54:an som tog mig över Västerbron till Fridhemsplan. En skön vandring i Stockholm som nu balanserar mellan sensommar och förhöst…

 

Dagens ljusa tid har nu minskat med 3 timmar och 52 minuter sedan midsommar!

 
 
 Isbladskärret som i år är nästan torrlagt
 
Fotograf Anders Löwdin in action! 
 
 Resultatet. Bakgrunden blev mycket bra!
 
 I Hässelby slottspark var de vackra granhäckarna nyklippta!
 

 

25 augusti – lördag

 

Lördagsmorgonen var frisk med behaglig temperatur och trädgården på Blockhusudden kändes fräsch efter nattens regn. Cecilias stora blomsterlådor prunkar av de vackraste sommarblommorna. Frukost på altanen innan långpromenaden med Lexus längs stranden och inne i vitsippsskogen. Inne i den lugna skogen mötte vi en ryttare med sin ståtliga häst. Egentligen får de inte rida här, utan måste hålla sig till Djurgårdens många ridvägar, men det såg så vackert ut att jag inte brydde mig. Tänker tillbaka till maj månad då marken här var täckt av vitsippor. Om 9 månader blommar sipporna igen!

 

Sista lördagen varje år är det båtklubbarnas dag i Stockholm och jag tog Djurgårdsfärjan från Gröna Lund över till Slussen, för att sedan vandra bort längs Södermälarstrand till Långholmen. Slussen är en enorm arbetsplats som känns skrämmande med alla kratrar och söndersliten betong, men framför allt är det skrämmande när jag tänker på resultatet som ska vara fullt färdigt 2027.

 

 Jag hälsade på Per och Catherine i deras fina träsnipa Tea i Pålsunden, eller det är ju egentligen Per och hans kompis Dan som äger båten tillsammans och som ska förvandla den lite slitna skönheten som byggdes i Trosa någon gång på 60-talet, till en mer glänsande skönhet! Det ska skrapas, slipas och lackas framöver och jag är övertygad om att Tea kommer att bli en av Pålsundets pärlor!

 

Dan och Pia kom också ombord och vi hade en mycket trevlig stund när satt och såg vackra träbåtar glida förbi. Några mindre ångbåtar som Gerda och Fredrika passerade och ångvisslan tog mig tillbaka över hundra år tillbaka i tiden. Jag vandrade hemåt över Västerbron, i den himmelska ron…

 

 

26 augusti – söndag

 

Under natten regn!

 

Vi avslutar vecka 34 med att se GES på Skansen! Jag vet att det är coolare att se något obskyrt garagerockband som inte ligger på listorna med sin musik, men GES funkar bra för mig en skön augustikväll på vackra Skansen.

 

Nu väntar en Djurgårdsvecka!

 

 

 

 På förmiddagen på lördagen, strömmade tusentals människor till Djurgården med färjan från Slussen. Den här dagen åkte jag i motsatt riktning, i lugn och ro!
 
 Här vid Bollhustäppan i Gamla Stan köar folk för att klappa på Järnpojkens huvud och ta bilder. Det verkar som om stadens guider har hittat hit, så här såg det inte ut för några år sedan. Se fler bilder på pojken här!
 
 Båtklubbarnas dag i Stockholm lockar fram skönheterna!
 
 Ångbåtsskeppare!
 
 Till vänster i den vackra båten står Heleneborgs båtklubbs hamnkapten Pelle!
 
Den här skepparen bar...kilt!
 
 Här ombord på träsnipan Tea, tillbringade jag en fin stund tillsammans med Per, Catherine, Dan och Pia!
 
Från Västerbron
 

Kommentarer
Postat av: Jessica Högberg

Fina bilder! Många härliga promenader du gör... Södermalm är vackert

2018-08-26 @ 09:14:32
URL: http://lchftrollet.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Fint att du gillar det Jessica!

2018-08-26 @ 09:59:01
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Britt

Tack för en fin rundtur med många vackra bilder.
Här har du en till som undrar var de vindstilla, daggfriska morgnarna med magiskt ljus håller hus. Kanske de kommer i september?
Småler när jag läser om din "noja" över vitsipporna och räknar tiden tills dom blommar igen.
Jag är likadan, fast i mitt fall är det liljekonvaljerna det gäller.
Ha de gott ute på Blockhusudden med Cecilia o Lexus2018-08-26 @ 13:18:19
Postat av: Per

Härliga bilder som vanligt Hasse! Roligt att du kom och hängde med oss i lördags. Det var f.ö. i samma lokal på Bergsundstrand som Vurma huserar i nu som Catherines café Rosso låg de tio år som hon drev det!

2018-08-26 @ 18:47:25
URL: http://whatgoodami.blogspot.com
Postat av: Liza Hansson

Så härligt att du delar med dig av det vackra Stockholm. Läckra bilder!

2018-08-27 @ 08:01:00
Postat av: Hasse Wester

Ja men visst kommer september att bjuda på vackra morgnar Britt! Tack så mycket, det är alltid fint att komma ut till C och L på Blockhusudden!

2018-08-27 @ 17:08:44
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Just det ja Per, nu minns jag att ni berättat om C:s café!

2018-08-27 @ 17:09:43
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Härligt att du följer med på bloggen Liza!

2018-08-27 @ 17:11:20
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Janicke

Oj! Jag har inte varit vid Isbladskärret på länge. Hade jag sett det hade jag blivit rädd. Men nu vet jag ju att det är torkan. Hoppas att det tar sig innan isen kommer.
Kul med alla träbåtar, fick mig att bli nostalgisk och minnas mitt eget träbåtsliv.
Tack för fina promenader som vanligt!

2018-08-31 @ 21:30:58
URL: http://https://janicke365.blogspot.se
Postat av: Sten

Härliga, fantastiska bilder att glädjas åt i dessa coronatider!

2020-11-10 @ 17:34:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0