Site Meter

Vecka 29, 2018 - Extremvärme!

 Entrén till Rosendals slott på Djurgården
 
 Min Brommabalkong
 
 
 
  

16 juli – måndag

 

30,8 grader

 

Ännu en stekande het dag! Det går inte längre att äta frukost ute på Brommabalkongen. Det är för varmt! På TV4 Nyhetsmorgon har programledarna tydligen äntligen förstått att värmen och torkan är ett stort problem och de pratar nu inte bara om att sola, bada och grilla.

 

Över 30 grader varmt i Stockholm och egentligen borde jag väl suttit framför fläkten och läst en bok hela dagen, men jag tog en tur till Gamla Stans förmiddagssvala gränder, mest för att röra på mig en stund. Den heta luften dallrade mellan husen i stan och det iskalla vattnet jag hade med mig i flaskan, blev snart ljummet. Gamla Stan var ännu inte fylld av turister den här tiden på dagen, men jag led med de turistgrupper som trots allt dök upp i gränderna. Något perfekt guideväder var det verkligen inte. 

 

Som vanligt tittade jag in till Järnpojken vid Bollhustäppan, som idag var naken. Ingen huvudbonad och ingen halsduk. Som vanligt tog jag också mitt kaffe på Café Under kastanjen i kvarteret intill, där jag satt ute länge och njöt i skuggan under det stora trädet.

 

 

 Skeppar Olofs gränd i Gamla Stan

 

 

17 juli – tisdag

 

30,9 grader

 

Det brinner i skogar på många håll i Sverige och vattenbombplan från Italien och Frankrike är på väg till de drabbade områdena. Hettan är olidlig och slår alla tidigare rekord. Jag är glad att jag inte jobbar längre. Mitt första år som pensionär känns märkligt på grund av extremvädret och inget är sig likt i sommar-Stockholm. Fläkten går hela tiden hemma i Brommanästet och jag aktar mig för solen som bränner starkt nu. Fortfarande inget regn i sikte i tiodagars prognosen och temperaturer runt 30 grader.

 

Jag hade planerat flera fotoprojekt i Stockholm den här sommaren, men har fått skjuta det på framtiden. Bland annat hade jag tänkt fota och skriva om Stockholms innerstads kyrkogårdar. Att fotografera trädgårdar och parken den här sommaren är inte intressant.

 

 

En lunch med min dotter inne i stan är alltid lika trevligt och jag klev in i en het tunnelbanevagn som tog mig till Odenplan. Min vanliga vandring är Drottninggatan ner. I Spökparken renoverades gräsmattorna så parken var avstängd, men arbetet ska tydligen vara klart nu i juli. Uppe i Tegnérlunden var det nästan tomt på folk och jag antar att man håller sig inne i den här galna värmen. Det ska bli över 30 grader i Stockholm i dag igen. Några enstaka personer låg på filtar i skuggan och i plaskdammen plaskade ett barn omkring.

 

Det är verkligen som att gå in i en secret garden mitt i city när man stiger in i Centralbadets trädgård. Den är så perfekt anlagd med den njurformade dammen och den vackra fontänen med Triton. Träden, buskarna och perennerna passar alldeles utmärkt här inne och det blir till en lummig, lite hemlig trädgård, dit man kan gå när stressen i city blir för stor. För den här trädgården ligger verkligen mitt i city, som en oas.

 

Som vanligt var det grönt och frodigt på grund av att all grönska här vattnas ständigt och det känns som om trädgården inte bryr sig om torkkatastrofen utanför grindarna. Skugga finns det gott om här då trädkronorna bildar ett tag över trädgården. Jag satt en stund på en bänk och bara njöt av svalkan och den mycket vackra platsen.

 

Jag vandrade vidare genom Brunkebergstunneln bort mot Humlegården där Linnéplanteringen ännu en gång gjorde mig besviken. Jag får sluta att gå hit i sommar helt enkelt!

Just nu blommar ingenting i den stora runda planteringen runt vår blomsterkung och det är i sig lite märkligt. Borde det inte blomma något nu när turisterna besöker vår stad? Och varför är planteringen fortfarande full av ogräs? Jag förstår tanken med att plantera stäppsalvia i en ring runt hela planteringen, men det räcker inte. Första åren efter det att planteringen nyplanterades tyckte jag om den här ängslika rabatten, men jag tycker att en sådan här framträdande plats borde ha en mer ordnad struktur. Inte strikt uppdelade växter, men någon slags idé, både vad gäller utformning men även en tanke när växterna ska blomma. Jag låter Linnéplanteringen få vara ifred från mig nu i år och hoppas att den här vackra platsen runt vår världsberömda blomsterkung, ska få blomma vackert framöver, Det är han värd vår käre Linné!

 

 

 

18 juli - onsdag

 

30,6 grader

 

Vaknade ute på Blockhusudden och det fläktade skönt in från sjön. Ostliga vindar! Ingen förändring i vädret. Över 30 grader och knastertorrt. Det brinner fortfarande i skogarna över stora delar av Sverige och de som får lämna sina hem  måste känna sig som om de befinner sig i en skräckfilm. De fyra italienska och franska vattenbomplanen ska stanna i 8 dagar är det sagt, men det blir nog längre. Inget regn i sikte. Det är skrämmande att läsa SMHI:s tiodagarsprognos. Många träd fäller sina löv och det känns höstlikt, trots den intensiva hettan. 

 

På morgonen gick Cecilia och jag i snabb takt - utan Lexus -  till Rosendals slott och Rosendalsterrrassen för att titta till de vackra sommarblomsplanteringarna som Cecilia skapat och som hon inte sett på en vecka. Mycket vackert har hon komponerat genom åren, men årets sommarblomsplantering i Rosendals slottspark måste vara det vackraste hon gjort! Allt såg mycket fint ut och slottsparken är som sagt vackrare än någonsin. Vi fotograferade i det besvärliga ljuset och jag tänkte vänta in bättre fotoväder för att ta fler bilder och skriva mer om årets sommarblommor här framöver. Vid de här två trädgårdarna finns automatisk bevattning och det kändes mycket märkligt att gå på grönt mjukt gräs igen, så som det normalt brukar se ut i Sverige på somrarna. Utanför bevattnings området är marken bränd av solen och det ser verkligen skrämmande ut. 

 

Vi gick tillbaka i hettan och valde skogen mitt inne på Djurgården, sista biten vinglade jag nästan av den tryckande värmen. Resten av dagen vilade vi i skuggan i trädgården och njöt av den fläktande vinden som lurade hettan. Lyssnade på Sommar i P1. Folk badade överallt längs stränderna och från båtar som låg stilla ute på sjön. De enda blommor som syns längs stränderna nu är renfana, röllika och tistlar. Trots katastrofvädret, så måste jag erkänna att kvällarna är ljuvligae då tmperaturen inte understiger 20 grader ens på nätterna. Jag känner inte igen mitt Sverige i år. 

 

 
 
Trädgårdsmästare Cecilia sitter på slottstrappan.
 
Rosendals slottsträdgård
 
 Rosendalsterrassen
 

 

19 juli - torsdag

 

28,9 grader

 

Jag väcktes av Lexus klockan sex, men inte för att han ville gå ut, utan mer för att bara väcka mig. Sedan somnade han hos sin matte igen! Det var ingen idé att somna om så jag tog med mig frukosten ut på altanen och den här morgonen låg vattnet helt stilla ute på sjön. 24 grader tidigt på morgonen och det var omöjligt att vistas i solen. Jag läste om dramatiska bränder på cirka 40 olika platser i landet och de värsta bränderna härjar i Gävleborgs län, Dalarna och Jämtlands län. 

 

Jag lever mig in i Cecilias semester nu och känner mig ledig. Tillvaron är lugn och kravlös med lagom vila, blandat med korta utflykter. På förmiddagen åkte vi ut till Färingsö. C ville visa mig en mysig thairestaurang som ligger mitt ute på landet och det var verkligen ett ställe i min smak. Det lugna läget, den enkla men trevliga uteserveringen i Thailändsk stil, en fin liten gårdsbutik, försäljning i mindre skala av växter och så den gudomliga maten!  Vi hade en riktig skön stund och av någon anledning skymdes solen av moln just under vårt besök.

 

Resan till och från Juntas restaurang på Färingsö var ganska skrämmande. Björkarnas gula blad faller av och och väldigt många andra träd har tappat löven och ser döda ut. Det kändes som att åka genom ett område som drabbats av något typ av katastrof och så är det kanske också. Läget blir allt allvarligare för varje dag och väderprognoserna lovar fortsatt sol och hetta.

 

Hundratals starar flyger från ek till bok och måste väl vara ute efter ollon?

 

 

Juntras Grönt
 
Lexus hänger med oss på altanen och lyssnar på Sommar i P1
 
 Cecilias stora blomsterlådor svämmar över allt mer av allt det vackra!
 
 Rosen 'Ghislaine de Féligonde' 

 

20 juli - fredag

 

29,9 grader

 

Morgonhetta. Frukost i 25 grader. 56 bränder härjar i landet. Det är skrämmande!

 

Vi for till Ulriksdals slottspark, hämtade upp min dotter i stan och hennes halvsyster i Solna. Vi försöker göra korta utflykter varje dag trots hettan och sedan med gott samvete vistas i skuggan på altanen och lyssna på Sommar i P1. Idag Ulf Lundells sommarprat från 2007 och Monika Ahlbergs från 2014. I Ulriksdals slottspark ville vi se sommarblomsplanteringarna inne i de gamla boskéerna från 1700-talet, som i år inte var lika vackra som under de senaste åren, men vi hade en trevlig stund och åt lunch vid Slottscaféet i skuggan under ett stort parasoll. 

 

Denna galna sommar då skogar brinner, naturen flämtar och träden fäller sina löv, tillbringar jag största delen av min tid på Blockhusudden på Djurgården, i ett gammalt charmigt hus från 1800-talet, vid öns östra strand. Utsikten är fantastisk och jag kommer aldrig att se mig mätt på inloppet från skärgården in mot staden. Det är så rogivande att höra vågorna bryta mot stranden och det är till och med lugnande att höra måsarna skräna ute på Fjäderholmarna och vid Engsholmen. Värme sent in på kvällen är ovanligt i vårt land och det känns nästan fel att gå och lägga sig. Lexus vill verkligen inte gå in när det är dags att sova, utan tittar undrade på oss när vi gör oss klara att avsluta kvällen på altanen.

 

Vi gjorde ett hastigt besök i Tessinparken som med sina 4000 rosor så prydlig ut, rensat och fint i planteringarna. Synd bara att det inte finns tid att klippa överblommade rosor så att de kan remontera längre in i sommaren. Gångarna hade fått nytt grus och även om det var ett alldeles för tjockt lager som var svårt att gå på, såg det fint ut!

 

På kvällen var det dags för vår powerwalk, som vi tänkt ska bli kvällsrutin. Vi gick saltsjösidan bort mot Biskopsudden och upp mot Rosendals slott för att ännu en gång den här veckan se Cecilias sommarblomsplanteringarna. Ljuset var vackert och lugnt och jag tog en hel del bilder. Jag vet ingen annanstans i Stockholm där man kan se denna prakt av sommarblommor. Behagliga och harmoniska färger och ett mycket bra val av blommor, gör den här platsen till ett litet blomsterparadis här på Djurgården!

 

 

 Ulriksdals slottspark
 
 Igelbäcken i Ulriksdals slottspark
 
Hårlemans boskéer i Ulriksdals slottspark
 
 Afrikas blå lilja i Ulriksdals slottspark
 
 Tessinparkens 4000 rosor

 

 

21 juli - lördag

 

27,0 grader

 

Det var något som var annorlunda den här morgonen. Något som inte stämde! När jag öppnade altandörren såg jag att 0,6 mm regn hade vräkt ner över trädgården och marken var våt...i en kvart! Men morgonen fortsatte att vara mulen och vi kunde äntligen gå en längre promenad med Lexus. När vi vilade på bänken vid Isbladskärret sjöng en Gärdsmyg sin vackra sång för oss i den annars så tysta naturen. 

 

Vi vilar i värmen. Njuter på altanen och fortsätter att lyssna på äldre sommarprogram, idag letade vi fram ett  sommarprat från 2003 med Lasse Krantz, där han börjar med att berätta om hur han blev besatt av trädgård och odling. En gammal träsegelbåt utanför tomten förflyttade sig stilla fram på det blanka vattnet, måsarna var lika energiska som vanligt och svanparet som endast fick en unge i år, gled sakta fram längs stränderna. Ute på grynnan torkade några skarvar sina vingarna. Vi drack mycket vatten och ansträngde oss så lite som möjligt. Tillvaron just nu är en enda längtan efter regn och att den svala kvällen ska komma!

 

Tyvärr så nås vi hela tiden av nyheter om skogsbränderna. Nu idag drog ett blixtbälte in över norra Sverige med 3400 blixtnedslag på en timma och nya bränder startade. Det känns om en ond makt har satt sina klor i landet där nu 68 skogsbränder härjar. När ska detta få sitt slut? När kommer det räddande regnet? 

 

 

 

22 juli - söndag

 

26,1 grader

 

Jo då, hettan fortsätter och skogsbränderna sprider sig och blir fler för varje dag och i väderprognoserna syns inte en droppe regn!

 

. Vi hade planerat en utflykt mot Upplands Väsby idag och jag tänkte att jag nog inte orkade fara iväg igen, men Cecilia övertalade mig och vi tog med oss Lexus och åkte i en kall bil ut mot UVB. 

 

The nut house

 

Första stopp var trädgårdscaféet The nut house som ligger vid Torsåkers slott i Upplands Väsby. En stillsam plats med café, gårdsbutik och försäljning av växter. På hemsidan kan man läsa ´´Med anor från svunnen tid bygger vi sedan 2005 igen upp en grönskande oas för dagens trädgårdsälskare och dig som söker ro och en vacker miljö´´  Vi njöt av en räkmacka i skuggan av ett fruktträd, innan vi fortsatte till Sanda Cottage som ligger 7 minuters bilväg från The nut house!

 

Sanda Cottage

 

Det är Stefan Jösse Jonsson och Veronica Axelsson som bor här i Upplands Väsby, 23 km norr om Stockholm. Här har de skapat ett litet trädgårdsparadis på drygt 1000 kvm. Det är 10 år sedan de flyttade hit och då bestod trädgården av gräsmatta. De här duktiga människorna har sedan skapat en mycket vacker trädgård med många olika rum och där man hela tiden överraskas av något man passerar. Här kan man inte överblicka hela trädgården, utan man vandrar ut och in i fantastiska små trädgårdsrum. Idag hade de öppet hus och vi passade på att besöka deras Sanda Cottage, vilket flera andra trädgårdsintresserade också gjorde. Vi hittade ett trädgårdsrum intill ett litet tomatväxthus, där vi fikade i skuggan.

 

Vi blev verkligen imponerade av den här trädgården som inte liknar någon annan jag sett. Det syns och märks att de skapat den här platsen med mycket kunskap och kärlek. Tack för att vi fick besöka er och tack Cissi för att du övertalade mig att åka på utflykt den här söndagen!

 

 

 

 
The nut house i Upplands Väsby
 
 
Stefan Jösse Jonsson och Veronica Axelsson i Sanda Cottage
 
 Sanda Cottage garden är en fantastisk trädgård i Upplands Väsby
 
 Lexus och jag vilar i Sanda Cottage!
 
På eftermiddagen åkte jag hem till Brommanästet och på kvällen fortsatte vi att powerwalka, Cecilia på Djurgården och jag i Bromma. Det blev en snabb tur på 45 minuter längs stranden och upp i Traneberg. Jag gick förbi restauranerna Sjöpaviljongen, Miami Strand, Kullens Bar & Kök och Minnebergs krog som ligger hemma på min gata. Det var fullsatta uteserveringar och det åts och dracks...och jag powerwalkade!
 
 

Kommentarer
Postat av: Janicke

Tack för turen denna vecka!
Kul att se Sanda och mina gamla hemtrakter.

2018-07-22 @ 21:15:17
URL: http://https://janicke365.blogspot.se/
Postat av: Britt

Lika härligt att se dina fina bilder varje vecka.
Håller helt med dig, Cecilias blomkombinationer är ljuvligt vackra, och med mina favoritfärger därtill.
Vi fick 9,5 mm i veckan. Man trodde knappt det var sant. Men med denna torkan var det ju en droppe i havet. Jag lider med alla bönder och skogsägare.
Det som gäller för en annan är skugga, iste och vatten samt invänta kvällarna, som du säger är ljuvliga mitt i allt elände.
Ta hand om dig i värmen

2018-07-22 @ 21:48:40
Postat av: Hasse Wester

Tack själv för att du hänger med Janicke!

2018-07-22 @ 22:42:56
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

9,5 mm låter lyxigt för oss som fick 0,6 mm. Ja vi håller oss i skuggan och väntar in kvällarna! Ha det gott Britt!

2018-07-22 @ 22:45:45
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Sanda Cottage

Tack Hasse & Cecilia för att ni kom och hängde lite med oss :) Vilken tur att Cissi fick dig att komma!

Du skriver väldigt fint om trädgården och vi är väldigt stolta över det :D
Ni är alltid välkomna tillbax!

//Veronica/Stefan

2018-07-23 @ 22:27:44
URL: http://sandacottage.blogspot.se
Postat av: Hasse Wester

Tack själva Veronica och Stefan. Ja det var tur att Cissi var bestämd den där söndagsmorgonen! Jag njöt verkligen av er fina trädgård!

2018-07-23 @ 22:31:50
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Ove o Christina

Fantastiskt att ni orkade göra utflykter varje dag!! Såå vacker bild från gamla stan i rostfärger! Men härligt förstås med bilder på grönska och blommor! Jag läser ikapp, så nu d 5/8 har vi ju äntligen fått svalare väder! Det har varit gräsligt hett, faktiskt!

2018-08-05 @ 13:31:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0