Site Meter

Södervandring

Östra delen av Åsögatan, vid Åsöberget!
 
 
5 juni 2016
 
 
Ännu en vandring, in i förvandling, som Uffe sjunger i Evangeline! Det kändes som om det var dags att hålla lite koll på Söder igen, det blir ju inte så ofta nu för tiden. 
 
Jag tog tunnelbanan till Hornstull och gick ner mot Långholmen. Märkte att Söders syrener slocknat och jag lär mig aldrig att de blommar ut så fort. Hästkastanjerna hade också gett upp, men nu börjar i varje fall de vilda rosorna och pimpinellrosorna att blomma. Jag träffade trädgårdsmästare Christina på Stora Henriksvik som rensade i sina planteringar. Hon visade sallaten som grott och att hon följde gamla regler från 1700-talet, att så i treskift, så att sallaten dyker upp på olika platser varje år. Nästa stopp blev vid Kerstins Rosäng, som ligger några hundra meter ifrån Stora Henriksvik och där blommade aklejan på de vackra ängarna, men inte så mycket hundkäx i år. Jag minns att Kerstin berättade att någon hade velat hjälpa henne genom att rensa bort alla hundkäx...! De gör ju sig så bra tillsammans med aklejorna!
 
Vandrade Helenborgsgatan bort mot Skinnarviksberget där jag vilade en stund och såg ut över Kungsholmen och in mot City. Staden är vacker, men nu får man lugna sig lite med byggandet. Waterfront orkar jag inte längre prata om, men jag såg nya lyftkranar lite här och där och plötsligt så finns det ny stor byggnad utan att man hunnit reagera. Jag hoppade över Monteliusvägen den här gången och gick ner till Mariatorget, där jag tog kaffe och räkmacka på Konditori Chic! Vidare upp mot Mosebacke och ångrade mig lite att jag inte fikade i solen vid det lilla sommarcaféet där i stället. Målet med dagens vandring på Söder var gullregnsallén vid Gaveliusgatan där 26 stycken gullregn i dubbla rader blev ett lyft för den gamla gatan. Träden haltade något i sin blomning i år, men de flesta träden lyste i guld!
 
 
 
 
Kerstins Rosäng på Långholmen, nu fylld av akleja.
 
Tänk att mullbärsträdet klarade sig ändå i Stora Henriksviks trädgård! Det såg döende ut för några år sedan då vintern hade varit sträng och jag hade inte något större hopp om trädet. Men nu växer det igen och ser ut att trivas utmärkt på den här vackra platsen!
 
Jag har länge önskat att jag kunde meditera, för att få bort den gnagande oron i kroppen. Den här kvinnan vid Pålsundet hade nog inga problem att försvinna in i meditationen idag!
 
 
Från Skinnarviksberget har man en hyfsad utsikt över stan!
 
 Skaraborgsgatan på Söder är ett bra exempel på att det går att bygga hus som passar in i gammal miljö! Mycket fint!
 
 
För ett antal år sedan planterades det mängder av iris vid Högbergsgatan nära Katarina kyrka och jag har väntat på effekten som var tänkt! Nu tycker jag att de planterades lite för glest och jag ser även att de planterat irisen för djupt. Rhizomerna ska ligga lite synliga i jordytan, det är viktigt! 
 
En av mina favorithusllängor på Söder - Mäster Mikaels gata!
 
Cornelis intensiva blick träffar mig alltid när jag passerar hans lilla park.
 
Här brukar jag stå och fotografera, så även idag! Adress Fjällgatan!
 
Anna Lindhagens täppa ovanför Fjällgatan. Se mer från täppan här!
 
 26 gullregnsträd är planterade vid Gaveliusgatan!

Kommentarer
Postat av: Meta

hej. Stockholm är verkligen en härlig stad så mycket att utforska för en som är där hos barn och barnbarn lite då och då.Så härliga bilder från en nästan sommarstad.
Jag har en liten fundering som jag går och klurar på. Kan man sätta rododendron i en stor tunna här i Småland och den klarar sig över vintern??? Jag har en kolonin där det börjar sina på plats för det jag vill ha och tänkte att det kunde kanske vara nåt.
Ha det gott i värmen
Meta

2016-06-05 @ 21:26:04
URL: http://blommorochsantmedkoloni.blogspot.com
Postat av: Hasse Wester

Fint att du gillar bilderna Meta! Rhododendron i en tunna låter inte bra...

2016-06-08 @ 08:01:41
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0