Site Meter

Trädgårdslycka på Sofiero och på Norrvikens trädgårdar

Vresbok i Norrvikens trädgårdar
 
8 september 2015
 
Sofiero
 
Under min korta septemberresa i södra delen av landet, valde jag att besöka två platser som tillhör de allra finaste trädgårdspärlorna i Sverige. Efter att ha övernattat på Hotell Gässlingen i Skanör begav jag mig norrut igen och landade först på Sofiero utanför Helsingborg. Jag har tidigare bara besökt den platsen vid två tillfällen och det var när rhododendronen blommade i ravinerna. Nu i september visade trädgården upp en helt annan sida. Visst hade jag sett Drottning Margaretas Blomstergata vid mitt besökt tidigare och den var fin även då i maj månad, men nu föll jag helt och hållet för sensommarprakten vid den långa blomstergatan men även vid dahliakvarteret, i köksträdgården och vid lustgården.
 
Vid mitt besök den här semesterlediga tisdagen sken solen från en klarblå himmel och trots att jag njöt av det underbara sensommarvädret, så hade jag hellre haft ett annat ljus när jag fotograferade trädgården. Till exempel hade Lustgårdens underbara vita malvor kommit mer till sin rätt i ett annat ljus. Men under mitt korta besök gick jag ändå runt med ett stort leende och var mycket imponerad av allt det vackra! Hela trädgården var så oerhört välskött och det är verkligen härligt att se hur en trädgård vårdas och sköts med äkta kärlek. Här gör de duktiga trädgårdsmästarna/trädgårdsarbetarna inte bara sitt jobb, utan de gör det med känsla. Högsta betyg till er som designar och sköter det här trädgårdsparadiset!
 
Jag träffade några av de som jobbar i trädgården och vi pratade om att besöka en trädgård flera gånger under en säsong, eftersom en trädgård hela tiden skiftar i utseende, från vårens blomsterlökar, till rosornas tid och till de färgstarka sensommarblommorna. Bodde jag närmare skulle jag bli stammis här...
 
Läs mer om trädgården här!
Och se bilder från mitt förra besök 2008 här! 
2008 sken solen lika starkt och fotoljuset var lika besvärligt - nästa gång som jag besöker Sofiero vill jag ha en mystisk dimma eller fluffiga vita moln på himlen!
 
 
Drottning Margaretas Blomstergata
 
 Plock i dahliakvarteret
 
Norrvikens trädgårdar
 
 
Norrvikens trädgårdar har jag besökt flera gånger under olika tider på året och jag älskar platsen med de skiftande trädgårdsrummen. Här finna den vackra renässansträdgården med 30 000 buxbomsplantor i broderiparterren och längre ner i trädgården den lika vackra japanska trädgården där de ljuvligt vresiga vresbokarna finns. Tyvärr finns det här inte blommor i renässansträdgårdens buxbomsparterr, så som det bör vara i en renässansträdgård.
 
Jag tänker inte säga något om alla problem och hot som den här trädgården haft hängande över sig i många år nu, men när jag pratade med några av trädgårdspersonalen så kommer trädgården trots allt att fortsätta vara intakt framöver. Personalen berättade även om deras sju gräsklipparrobotar som tuggar runt på de fina gräsmattorna och håller gräset konstant kortklippt. Jag var lite nyfiken eftersom vi kanske tänker prova några i Engsholms slottspark. Här i Norrvikens trädgårdar fungerade de utmärkt och de kunde inte komma på några nackdelar.
 
Läs mer om parken här!
Och om mina tidigare besök här!
 
 

Kommentarer
Postat av: manfred tilge

Bedövande vackert...!!!
Gôtt ogg att Du förklar å kommenter..., dä ä môe e ann itt begrip - mä Du ger båd sammenhang å får'n te å se detaljer sôm dä ä lätt å miss annars...
PpD

2015-09-10 @ 13:22:46
Postat av: Hasse Wester

Vad roligt att du uppskattar det Manfred!

2015-09-10 @ 18:36:23
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0