Site Meter

Gärdet blommar!

Prunus serrulata ´Kanzan' vid Brantingsgatan
 
I söndags blomsterspananade min dotter och jag på Gärdet där hon bor och det blommade överallt på gårdar och i backarna runt omkring bostadshusen. Den här delen av Stockholm som ligger vid Nationalstadsparken i östra Stockholm, har flera fördelar. Här finns väl tilltagna grönområden mellan husen och det stora öppna Ladugårdsgärdet skapar en fri sikt bort mot Djurgåden. Tessinparken (läs mer här) med sina 4000 rosor är också en stor grön lunga mellan de höga funkishusen från 1930-talet. Närheten till både Djurgåden och till innerstaden gör att min dotter trivs gott här och jag skulle säkert också trivas att bo i den här delen av stan.
 
Jag låter Wikipedia berätta om Gärdet:
 
 Gärdet, officiellt Ladugårdsgärdet är en stadsdel i Stockholms innerstad. Stadsdelen ligger öster och nordost om Östermalm. Gränsen mot Östermalm utgörs av Valhallavägen samt i en linje norr om Filmhuset och vidare öster om kvarteret Kompaniet vid Gärdesgatan. Lidingövägen bildar gräns mot Norra Djurgården och Hjorthagen. Gränsen mot Djurgården går i Djurgårdsbrunnsviken och Djurgårdsbrunnskanalen. Den består dels av ett tättbebyggt område, dels av ett stort huvudsakligen gräsbevuxet område med inslag av skog som är en del av Nationalstadsparken. Stadsdelen bildades 1926 genom en delning av stadsdelen Östermalm. 
 
Stadsplanetävlingen för det nya området vanns år 1929 av arkitekten Arvid Stille vars förslag omarbetades till färdig stadsplan 1931. Gärdet bebyggdes till större delen under samma period, 1930-talet och framåt, och är därför arkitektoniskt likformigt. Den dominerande byggnadsstilen är tidig funktionalism. Området användes som förebild för bostadsområden i hela världen. Det nyskapande ifråga om stadsdelens planering var framför allt att kvarteren inte är slutna utan husen ligger fristående från varandra. Det finns också många grönområden mellan husen.
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Janicke

Oj oj, känner varenda gren, känns det som. 23 år bodde jag där. Alla hundpromenader bland husen ...
Känns i hjärteroten. Tack!

2015-05-06 @ 20:25:18
URL: http://janicke365.blogspot.se/
Postat av: Hans Wester

Hoppas att du trivs på nya stället i varje fall Janicke!

2015-05-06 @ 21:34:43
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0