Site Meter

Åldrad i ungdomlig grönska

 En mästerligt placerad Gul Robinia -  Robinia pseudoacasia 'Frisia' mitt i den djupa grönskan vid Engelbrektsgatan i Humlegården
 
 
18 juli 2015
 
 
Vi befinner oss nu mitt i högsommaren och jag har två kämpiga veckor kvar att jobba innan min augustisemester börjar. Den här lördagen var jag på jakt efter blommande ligustersyrener i Stockholm, men insåg ganska snart att jag var en vecka för sent ute. De få ligustersyrener som jag känner till i Stockholm hade blommat färdigt för i år och jag måste försöka pricka in blomningen nästa år i stället. Jag klev av tunnelbanan vid Rådhuset där hela stationen var helt folktom, nästan kusligt tom och jag antar att den här stationen inte brukar vara så välbesökt under helgerna. 
 
 
 
 Rådhusets tunnelbanestation mitt på dagen 
 
Inne i Piperska murens trädgård var nu häckarna nyklippta och jag tycker fortfarande att det här är Stockholms finaste buxbomhäckar. Tyvärr lyckas jag aldrig befinna mig där när fontänerna är i gång. Jag vet att de fungerar eftersom jag såg dem igång när jag åkte förbi med bilen tidigare i sommar. Jag gick Kungsholmsgatan mer till Kungsbro strand där de 13 ligustersyrenernas just blommat färdigt, men någon enstaka blomma kämpar på en stund till. På Stadshusbrons broräcken har man tydligen sparat in på sommarblommor i år. De lådor som tidigare fanns där var borta och det kändes lite tomt. De behövdes på något sätt som en barriär mellan Stadshuset och Waterfront, byggnaden som jag aldrig kommer lära mig tycka om.
 
Jag vandrade vidare bort mot Kungsträdgården där sommarblomsplanteringarna vid Jakobs kyrka var lika färggranna som alla andra stadens sommarblomsplanteringar och urnor i år. En glad färgfest som jag ibland inte vet vad jag ska tycka om, men eftersom jag blir glad av dem så borde jag väl tycka om valet av växter och färger! Ulf Nordfjells två långa perennplanteringar mot strömmen hade lugnat sig i färger nu och jag såg att nepetan ännu inte klippts ned för senare blomning. Hög tid nu!
 
I Berzelii park hade den gamla ligustersyrenen...blommat färdigt, så jag stoppade ned kameran i väskan och tog spårvagnen ut till Djurgården i stället för att plåta Waldemarsuddes hundraåriga ligustersyren...som just blommat färdigt för i år! Skärpning nästa år! Jag får väl redan nu fylla i almanackan att runt den 5-15 juli borde vara lagom för fotografering. Efter att ha tittat till Karlaplans och Villagatans Catalpaträd som just BÖRJAT blomma och en kort sväng i Humlegården tog jag tunnelbanan hemåt igen.
 
 
Överblommad ligustersyren i korsningen S:t Eriksgatan-Karlbergsvägen.
 
Södra Agnegatan med alla Kaukasiska vingnöt-träd
 
 Piperska murens trädgård med välklippta buxbomhäckar.
 
 ...och vad fick jag se där inne i trädgården? Visst, ett av stadens få Catalpaträd! Ett ungt sådant, men som blommade vackert!
 
Piperska murens trädgård - läs mer här!
 
Jag har alltid tyckt om det här huset på Kungsholmsgatan med sina balkonger som följer torngaveln.
 
Kungsbro strands 13 ligustersyrener.
 
Gustav Adolfs torg
 
Fikapaus under almarna vid Tehuset i Kungsträdgården och jag var nästan ensam med mitt kaffe/kanelbulle...!
 
 Kungsträdgårdens färgsprakande sommarblomsplanteringar.
 
Några roliga/vackra sommardahlior som jag tidigare inte sett!
 
Paradisblomster framför Jakobs kyrka. Mer om Kungstärdgården här!
 
Mannen på bänken ville nog inte bli med på bilden som jag tog på sommarblommorna runt Berzelius staty. Dramaten syns längst borta på Nybroplan.
 
Den överblommade gamla ligustersyrenen i Berzelii park...
 
Deutzia x magnifika (Praktdeutzia) inne i Café Ektorpets trädgård vid Waldemarsudde på Djurgården - en av våra senblommande buskar, kanske den som blommar allra senast! Se även bilden nedan.
 
Prins Eugens Waldemarsudde med den...överblommade ligustersyrenen. Läs mer om ´´Wudden´´ här!
 
Jag brukar ha otur med Stockholms fontäner, de brukar ofta vara avstängda när jag kommer, men här på Karlaplan var det fart på vattnet...
 
Karlaplans stora vackra Catalpa har börjat blomma men jag ska besöka den igen nästa vecka, då fler blommor slagit ut.
 
Några kvarter längre bort mot Humlegården ligger Villagatan, vars Catalpa också har börjat blomma högst upp i toppen.
 
Svart valnöt - Juglans nigra i Humlegården
 
Märkligt tomt i vackra Humlegården den här julilördagen - Stockholms stora vackra lövskog mitt i stan!
 
Hängbokens hemliga rum
 
Visst älskar jag perennängar och jag tycker mycket om planteringen runt Linnéstatyn i Humlegården, men nu när den färgrika vår/försommarfägringen tagit slut så blir det märkbart tomt. Jag har varit med från början när den här planteringen anlades 2011 och har fått ta del av växtlistorna. Under de första åren fanns här mängder av olika sorters solhattar (Echinacea) som inte klarade de tuffa vintrarna som följde. Jag har tidigare sagt vad jag tycker om dessa känsliga och trendiga solhattar i orange färg, med näst intill oändligt många sortnamn. De har inte provats tillräckligt väl för våra vintrar och ändå såldes och säljs säkert fortfarande som vackra trendiga perenner. Jag varnar alla som tänker köpa oprövade solhattar att tänka om och välja andra perenner.
 
Alla solhattar har nu dött runt Linné och nu mitt i sommaren får Grekvädden (Knautia) dra nästan hela lasset själv. Det är en vacker växt, men den måste ha sällskap för att det ska hända något. Jag förstår hur den som ritade planteringen tänkte och hade bara solhattarna fått leva så skulle de tillsammans med Grekvädden gjort den här planteringen mycket vacker även mitt i sommaren, så som den var de första året. Se bilden nedan från 2012.
 
Den välmående Platanen framför Kungliga Biblioteket i Humlegården.
 
Det var något evenemang vid KB i Humlegården som jag inte riktigt förstod...
 
 
Ytterligare 153 av mina stockholmsvandringar finns här!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0