Site Meter

Vitabergsparken blommar

 
20 maj 2014
 
 
En gång när jag inte jobbar längre, ska jag följa varje timma mellan hägg och syren i Vitabergsparken.
 
 
 

 

Det finns en gammal vildvuxen trädgård i Vitabergsparken som gömmer sig innanför höga plank och storvuxna buskar. Här växer knotiga gamla fruktträd och vilda buskar som tack och lov inte beskärs så ofta som de borde. Av den anledningen har de vuxit i höjd och böjer sig vackert över gångarna och blommar oerhört rikligt i maj. Groens malmgårdsträdgård är en av Stockholms äldsta, hemligaste och vackraste trädgårdar. Malmgårdens huvudbyggnad byggdes i början av 1700-talet av den holländska vinhandlaren Verner Groen, men en trädgård har legat på platsen sedan 1670 då den berömde arkitekten Carl Hårlemans farfar Christian Hårleman lät anlägga en trädgård där det bland annat planterades 300 fruktträd. Där fanns också växthus och orangerier där man odlade meloner, citroner och vindruvor.

 

På våren när det japanska magnoliaträdet blommar ovanför Groens malmgård, öppnar man upp den lilla handelsträdgården som drivs i mindre skala sedan början av 80-talet och här finns även ett litet enkelt café. I den vackra lummiga trädgården odlas grönsaker biodynamiskt till försäljning och man kan även få låna en sax för att komponera sin egen bukett av trädgårdens sommarblommor. En dag i augusti besökte jag handelsträdgården när stockrosorna växte höga invid växthuset.

 

Det är något med den här platsen som tar mig långt tillbaka i tiden. Trots de höga husen på andra sidan Malmgårdsvägen så känns det som om man befinner sig i tidigt 1800-tal. Vid bostadshuset är växtligheten vilt frodig, där träd och buskar fullständigt omfamnar byggnaden på ett vackert sätt och jag hoppas att jag någonsin slipper se den här mystiskt underbara trädgården ´´snyggas till´´.

 

1983 bildades ´´Stiftelsen Malmgårdsvägen Vita Bergen´´ och där man kan läsa i  ????

Stiftelsens ändamål är att bedriva läkepedagogisk verksamhet med ungdomar och socialterapeutisk verksamhet med vuxna. Detta arbete skall bedrivas som dagverksamhet i delvis skyddad form men med en viss öppenhet som kan göra platsen till en självklar träffpunkt för människor.

Rudolf Steiners antroposofiska människosyn skall ligga till grund för hela verksamheten.

 

Läs mer om Vitabergsparken här!

 

Mäster Pers gränd och Bergsprängargränd bäddas in av hägg och syren i maj månad och får mig som nästan helt tappat mitt luktsinne att fyllas av häggen och syrenernas fantastiska doft.
 
I hägg och syren
 
De gamla kulturhusen i parken renoveras med jämna mellanrum. När min far, bror och jag en gång i tiden drev vårt företag Norrtälje Trädgårdsservice, så blev min bror och jag en gång inbjuden på den här tomten av en gammal man som bjöd på kaffe.

Kommentarer
Postat av: Ingrid Törnqvist

Ifjol vid den här tiden vandrade vi runt på samma vägar som du gjort här. Hade termos med och fikade på en bergknalle utanför Sofia kyrka bland syrenerna. Ljuvligt !! I år blir det Botan i Gbg.

2014-05-22 @ 10:01:47
Postat av: Vendela Knudsen

Tack för alla fina bilder ! Det är mysigt att få besöka Stockholm på detta sätt. Själv bor jag i Östergötland och har nu fått fina tips på promenader när jag besöker Stockholm. Tack igen !

2014-05-22 @ 11:44:57
Postat av: Hasse Wester

Ja visst är det mysigt i Vitan Ingrid. Göteborgs botan är helt ok också...!

Välkommen att vandra i mina fotspår Vendela. Du har väl sett länken högst upp i bloggen - Stockholms gröna rum - där finns både trädgårdar att besöka och vandringar i Stockholm.

2014-05-22 @ 21:02:38
URL: http://gardener.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0