Site Meter

Funderingar i Skärholmens perennpark

 
Varje gång jag besöker Skärholmens perennpark, tänker jag på mailet jag fick av Piet Oudolf en kall och snöig februaridag 2012. Det värmde i kylan och mina bilder finns fortfarande på den världsberömda trädgårdsdesignerns hemsida.
 
Dear Hasse,
This week I met Stefan Mattson in Sweden. He was showing your blog. I'm glad you like the garden and the pictures you made. Is it possible to get some pictures for the 2012 website were I want to use them for. I will put your name in the photographers list.
attached a plan of Skarholmen.
Best regards,
Piet.
 
Det här mästerverket till trädgård invigdes 2011 och det är alltid en lycka att besöka för oss som älskar perenner. Idag blev jag inte fullt lika lycklig som jag brukar bli. Det är möjligt att den heta, torra sommaren gjort att de småblommiga astrarna med flera andra perenner inte blommar som de brukar. 
 
Jag har tyvärr inte haft möjlighet att besöka parken tidigare i år och vet alltså inte hur det såg ut tidigare, men det verkar som om det har varit ett tufft år för många av växterna. Det är i augusti och september som den här trädgården är som vackrast och självklart finns det även i år många vackra partier. Jag lät Nikon ta in det vackraste, men ni som nyligen varit i parken förstår nog vad jag menar! Sedan vet jag inte varför fontänen var avstängd? Trasig?
 
I mitt tidigare blogginlägg från Skärholmens perennpark är de flesta bilderna tagna i slutet av augusti. Se här!
 
En av mina favoritperenner Grå frossört - Scutellaria incana.
 
Grå frossört...igen!

Kommentarer
Postat av: Henning

Hej Hasse!
Jag känner att jag gärna kommenterar ditt inlägg. Visst är det så att astrarna blommar sämre i år än det föregående! Torkan var tuff och vi har inte helt lyckats kompensera upp det. Det råder också en helt otrolig konkurrenssituation i just asterytorna, vilket tycks medföra att blomningen till viss del också uteblir. Så där ska vi rycka och riva och försöka ge de enskilda plantorna lite utrymme. Alla ytor som är problematiska har vi koll på och har planer för, så misströsta inte. Jag hoppas att du fortsätter hitta dit och att du alltid hittar någonting att fånga med din vackra kamerablick. Tråkigt att den gjorde dig besviken just det här besöket, det får vi försöka ändra. Jag bet ju hur mycket du älskar parken och det gör jag med! Fontänen går igång vid niotiden, kanske var du där innan?
Hälsningar
/Henning Mikado

2014-09-02 @ 17:47:38
Postat av: Hasse Wester

Hej Henning

Det gläder mig att du är kvar i parken! Jag jobbar själv mycket med perenner och vet att den här sommaren var tuff mot många växter. Jag har hämtat idéer från Skärholmen och gjort liknande ytor i slottsparkens planteringar för att skapa just den där sköna ängskänslan. Jag är helt övertygad om att Skärholmens perennpark kommer att glänsa nästa år igen och det var ju faktiskt så att jag hittade fina ytor att fotografera vid mitt besök senast. Många av mina småblommiga astrar blev i vintras uppätna av sorkar...så att ha trädgård innebär ju alltid några problem. Jag kommer alltid att återvända till parken och har länge tänkt att försöka fånga vinterståndarna i rimfrost eller när det fallit nysnö.

Så att...jag misströstar inte Henning! Hoppas att vi ses i parken någon gång igen!

2014-09-02 @ 20:00:00
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0