Site Meter

Skärholmens perennpark

 

En mörk iskall vinterdag kom ett mail som värmde något utöver det vanliga och som fick pulsen att rusa något. Så här stod det i mailet, översatt till svenska:

 

Käre Hasse

I veckan träffade jag Stefan Mattson i Sverige och han visade mig din blogg. Vad roligt att du tyckte om trädgården. Finns det möjlighet att få ta del av några av bilderna till 2012 års hemsida? Jag kommer att ange dig som fotograf.

Hälsningar Piet.

 

Många som följer med i  trädgårdsvärlden vet vilken stor mästare Piet Oudolf är. Han har ritat trädgårdar i New York, London och Amsterdam och runt om i världen och har utvecklat ett helt nytt sätt att använda perenner i offentliga miljöer där han skapar stora planteringar med höga växter som väver in i varandra och som formar något som liknar perennängar.

Piet Oudolf ville använda fem bilder tagna i augusti-september 2011 och som fanns med i mitt blogginlägg som handlade om Skärholmens perennpark. För mig som beundrar Piet Oudolf och hans trädgårdar så kändes det väldigt roligt att han ville ha just mina bilder då jag inte är någon utbildad fotograf utan en vanlig bloggare, men med en stor lust att berätta och visa bilder från trädgårdar. Visst fick han mina bilderna som nu finns på hans hemsida.

 

 Hemsida

 

17 augusti 2012
 
17 augusti 2012
 
 17 augusti 2012
 
 

Stefan Mattsson som är initiativtagare till Skärholmens perennpark och som tidigare var verksam som stadsträdgårdsmästare i Enköping har jobbat med Piet Oudolf då Drömparken i Enköping kom till. De träffades i början av 1990-talet när Stefan besökte Holland tillsammans med andra växtintresserade yrkespersoner i ett nätverk från hela Europa.

Vid en busstransport hamnade de bredvid varandra varvid Stefan frågade Piet vilka perenner från hans katalog som skulle kunna passa i offentliga miljöer. Piet svarade att de flesta kunde passa och halvt på skämt så undrade Stefan om han inte hade lust att ta sig an ett parkprojekt  i Enköping där Stefan var stadsträdgårdsmästare. Visst, svarade Piet.

 

Väl hemma i Enköping hittade Stefan en bra plats centralt utefter ån där sedan den fantastiska Drömparken skulle komma att ligga. Piet Oudolf skapade detta mästerverk och det var faktiskt hans första uppdrag i offentlig miljö då han tidigare mest jobbat med privata trädgårdar. Där i bussen i Holland började det samarbete som de inledde med Drömparken i Enköping och sedan fortsatte med Skärholmens perennpark.

 

När jag besöker trädgårdar och parker brukar jag lägga stor vikt vid hur och var trädgården är placerad. Omgivningarna, ljuden och hela platsens atmosfär och känsla är lika viktigt för mig som själva anläggningen och växtvalet.

 Av den anledningen blev jag aningen förvirrad när jag för första gången besökte Skärholmens perennpark. Jag visste att parken var belägen i ett bostadsområde och jag visste även att Piet Oudolf hade ritat anläggningen där det skulle finnas 65 olika arter och sorter av perenner, men jag trodde ändå inte att anläggningen och trädgården skulle vara så vacker. På den här platsen fanns tidigare en gräsmatta med träd, gång- och cykelvägar och de spontant upptrampade stigarna i gräsmattan har idag samma sträckning i den nya perennparken.

 

18 augusti 2012
 
18 augusti 2012
 
 

Att anlägga sådana här konstverk till planteringar med 25 000 perenner mitt bland 60-tals hus i en förort måste var ett helt nytt grepp, något jag aldrig tidigare hört talas om. Om man är van att ta trädgårdsbilder med vackra växter i traditionell trädgårdsmiljö så blir det väldigt annorlunda när man plötsligt får dessa hus som bakgrund. På något sätt kanske ändå att alla dessa perenner i de ängslika planteringarna exponeras på ett nytt och mer framträdande sätt i den här miljön.

 

Det är fantastiskt att Svenska Bostäder satsar så stort på utemiljön i förorterna och att inte endast innerstan får ta del av blomsterprakten. Trädgårdsintresserade människor från hela Europa kommer till Skärholmen för att se parken och jag tror att de som bor i området är glada över att ha fått en sådan här vacker och uppskattad trädgård mitt i sitt bostadsområde. Under mina besök i parken märks det tydligt att de boende i området tycker om den nya blommande platsen. Det sitter oftast människor runt den porlande fontänen, andra går runt och tittar och doftar på blommorna. Barn leker runt om i parken och det är en vänlig atmosfär där bland alla blommorna. Jag tror att det är viktigt för både vuxna och barn att få vistas i en vacker miljö då bostadshusen i de yttre förorterna ofta är stora betongkomplex och där gårdarna på många platser är ganska sterila och tråkiga.

 

Trädgården är väldigt ´´Piet Oudolfsk´´ och man känner igen stilen, känslan och växtvalet från hans tidigare projekt i Sverige, Drömparken i Enköping och Fyra årstiders park i Sölvesborg. Underbart val av perenner, harmoniskt färgtema, de varierande höjderna, prydnadsgräs som ser ut som det alltid funnits här och det mesta ser ut som en stor perennäng. Det som Piet Oudolf utvecklat sedan de tidigare parkerna är att perennerna nu inte är så grupperade utan väver samman till en enda stor harmonisk enhet, eller om man så vill till perennängar och det är mästerligt! Det är här liksom i Drömparken ordentlig höjd på perennerna och från augusti så är många av växterna över en meter höga.

 

Personligen tycker jag att det här sättet att väva samman perenner är det absolut vackraste i stället för att gruppera dem på traditionellt sätt. Runt Linnéstatyn i Humlegården har man skapat just en sådan perennäng och när jag besökte Hannu Sarenström i hans vackra trädgård på Kinnekulle så liknar även hans planteringar små ängar. Alla tycker inte om det här sättet att komponera med perenner utan tycker att det ser för rörigt ut när växterna blandas så vilt.

Att efterlikna naturen i trädgårdar och parker är något som för med sig många positiva effekter. I den här typen av planteringar växer växterna ihop till en stor blomstermatta där ingen öppen jord finns och på så vis ingen plats för ogräs. De här planteringarna torkar heller inte ut lika fort som de mer öppna planteringar där solljuset når jorden lättare.

 

Besöker man parken i juli går färgerna i rosa, lila och vinrött av axbetonika, fackelblomster och grekisk vädd. Man brukar tala om att måla med breda penseldrag i perennkompositioner och här i Skärholmen har Piet Oudolf verkligen använt sin breda pensel. De där penseldragen har gått omlott över varandra och härs och tvärs i ett trots allt ordnat system och resultatet finns där ute i den södra förorten och alla som tycker om perenner borde se den vackra trädgården.

 

I augusti och september har den här trädgården sin storhetstid. Färgerna går då i ljust blått, svagt lila, vitt och med vissa röda och svagt gula inslag. Det är då alla olika astrar, den grå frossörten, solhattar och solbrudar förvandlar den här platsen till en magiskt vacker trädgård och det är då som jag vandrar här med ett löjligt leende på läpparna och bara njuter av hur oerhört bra detta är.

Växtvalet är så genomtänkt och växterna så perfekt placerade att de som nu sköter och förvaltar platsen nog skulle ha svårt att göra några större förändringar. Hur var det Salieri sa om Mozarts verk i filmen Amadeus - ta bort en enda ton och allt faller.

 

 Henning 26 juni 2012
 
Vad gäller skötseln i Skärholmens perennpark så är parken i goda händer då mycket kunniga personer sköter om växterna. En dag 2012 när jag besökte Skärholmens perennpark träffade jag Henning som vattnade planteringarna och efter vårt samtal så imponerades jag över hans kunskaper om perennerna i parken. I våras var Henning med i ett inslag i Odla med P1 som handlade om just Skärholmens perennpark, där han berättar om skötseln i parken och att man här som i Enköpings Drömpark, låter perennernas vissnande stjälkar stå kvar som vackra och spännande vinterståndare och att man sedan på våren slår av allting med trimmer. Man låter sedan växtmaterialet ligga kvar i planteringen som marktäckning vilket hindrar fröogräs att gro och där växtmaterialet även gödslar jorden.

Jag kan inte tänka mig annat än att perennparken även i framtiden kommer att ha den professionella skötsel som idag. Det går att anlägga de allra vackraste trädgårdar som ser fantastiska ut när de invigs, men om de inte sköts på ett professionellt sätt så tappar trädgården den där speciella magin som den som ritat anläggningen velat uppnå. Trädgårdsskötsel innefattar så mycket mer än bara gräsklippning och ogräsrensning. Att sköta en sådan här trädgård med så många olika växter kräver intresse, känsla och stor kunskap.

 

Svenska Bostäder som förvaltar bostadshusen kring perennparken gjorde verkligen en bra ´´värvning´´ när de lyckades få över Stefan Mattsson från Enköping till sitt lag. Nu har Stefan tyvärr lämnat Stockholm och ska verka i Halmstad och man kan ju hoppas att ett samarbete med Piet Oudolf även blir av där. Att parkerna i Halmstad framöver kommer att bli vackrare än de någonsin varit är jag helt övertygad om.

 

Piet Oudolf har verkligen lyft fram perennerna både i privata trädgårdar och i offentliga miljöer under de senaste femton åren och jag förstår inte vad som ska komma efter det här sättet att använda perenner? Vad blir nästa trend? Vem vill lämna den här stilen som går ut på att få planterade växter att se ut som vackra sommarängar?

 

 Skärholmens perennpark i november 2011

 

23 augusti 2013
 
23 augusti 2013
 
 23 augusti 2013
 
26 augusti 2015
 

Växtlista

 

Träd:

Acer platanoides  -  Skogslönn

Phellodendron amurense - Korkträd

Magnolia 'Galaxy' - Magnolia

Prunus sargentii - Bergskörsbär

Ulmus glabra 'Exoniensis'   -  Pyramidalm

Ulmus glabra 'Horizontalis'  -  Paraplyalm

Ulmus minor 'Hoersholmiensis'  -  Hörsholmsalm

 

Buskar:

Amelanchier alnifolia 'Alvdal' - Bärhäggmispel

Diervilla lonicera - Getris

Lonicera cearulea 'Anja' E - Blåbärstry

Physiocarpus monogynus - Liten coloradosmällspirea

Spirea betulifolia 'Tor'E - Björkspirea

Symphoricarpus 'Arvid' E - Tuvsnöbär

Taxus x media 'Brownii' - Hybrididegran

Taxus x media 'Hilli' - Hybrididegran

 

Klätterväxter:

 

Hydrangea anomala ssp petolaris - Klätterhortensia

Parthenocissus var quinquefolia var. Engelmanni - Engelmannsvin

 

Perenner:

Aconitum carmichaelli - Oktoberstormhatt

Actaea simplex 'Brunette'  -  Höstsilverax

Amsonia hubrichtii - Amsonia

Aruncus aethusifolius - Koreansk plymspirea

Aruncus 'Horatio'  -  Hybridspirea

Asperula odorata - Myskmadra

Aster ageratoides 'Harry Smith' - Balsamaster

Aster macrophyllus 'Twilight' - Oktoberaster

Aster oblongifolius 'October Skies' - Oktoberaster

Aster umbellatus - Flockaster

Astilbe chinensis 'Vision in Pink' - Astilbe

Astrantia major 'Roma' - Stjärnflocka

Bistorta amplexicaulis 'Firetail'  -  Blodormrot

Bouteloua curtipendula  -  Stort moskitgräs

Briza media - Darrgräs

Brunnera macrophylla 'Jack Frost' - Kaukasisk förgätmigej

Calamagrostis x acutiflora 'Karl Foerster' - Tuvrör

Calamagrostis brachytricha - Diamantrör

Clinopodium nepeta  - Stenkyndel

Dechampsia cespitosa 'Goldtau' - Tuvtåtel

Dryopteris erythrosora - Blodbräken

Echinacea 'Sunrise' - Solhatt

Echinacea 'Sunset' - Solhatt

Echinacea purpurea 'Virgin' - Solhatt

Echniops bannaticus 'Veitch Blue' - Blå bolltistel

Epimedium x perralchicum 'Frohnleiten' - Taggig sockblomma

Epimedium macranthum var sulphureum - Blekgul sockblomma

Eupatorium maculatum 'Riesenschirm' - Fläckflockel

Festuca mairei - Atlassvingel

Filipendula rubra 'Magnifica' - Amerikanskt älggräs

Galium oderatum - Myskmadra

Geranium x catwabrigiense 'Biokovo' - Liten flocknäva

Geranium macorrhium 'Czakor' - Flocknäva

Geranium x magnificum 'Rosemoor' - Kungsnäva

Geranium nodosum - Blanknäva

Geranium sanguineum - Blodnäva

Geranium 'Sirak'

Geranium oxonianum 'Claridge Druce' - Kronnäva

Gillenia trifoliata - Gillienia

Hakonechloa macra - Hakonegräs

Helenium 'Rubinzwerg' - Trädgårdssolbrud

Heuchera villosa - Alunrot

Heucherella x tiarelloides - Skär klockvippa

Hylotelephium 'Matrona' - Kärleksört

Hylotelephium 'Red Cauli' - Kärleksört

Hylotelephium 'Sunkissed' - Kärleksört

Knautia macedonica - Grekisk vädd

Limonium latifolium - Silverrips

Lythrum salicaria 'Morden Pink' - Fackelblomster

Lythrum virgatum - Fackelblomster (rena arten)

Miscanthus sinensis 'Flamingo' - Glansmiskantus

Molinia caerulea 'Heidebraut' - Blåtåtel

Molinia caerulea 'Moorhexe' - Blåtåtel

Molinia caerulea ssp. arundinacea 'Transparent' - Jättetåtel

Perovskia atriplicifolia 'Little Spire' - Perovskia

Phlox paniculata 'Lavendelwolke' - Höstflox

Polygonatum 'Weihenstephan' - Smalbladig lungört

Polystichum setiferum 'Herrenhausen' - Spetsbräken

Rodgersia 'Die Anmutige' - Rodgersia

Salvia x sylvestris 'Mainacht' - Skogssalvia

Scutellaria incana - Frossört

Sesleria autumnalis - Höstälväxing

Solidago 'Goldenmosa' - Gullris

Sporobolus heterolepis - Präriedroppgräs

Stachys pradica 'Hummelo' - Axbetonia

Stachys pradica 'Rosea' - Axbetonia

Tricyrtis formosana - Skugglilja

 

 


Kommentarer
Postat av: Mariana

Får nästan skämmas att jag inte varit där ännu...
Förstår att han ville ta del av dina fina bilder från trädgården.

2014-03-31 @ 18:48:48
URL: http://ms-design.se
Postat av: Pia Ruthgård

Hej Hasse!
Så roligt för dig att få detta erkännande av maestro himself. Det är du verkligen värld, jag älskar dessa bilder!
Kram Pia

2014-03-31 @ 19:53:45
Postat av: Hasse Wester

Verkligen Mariana! Men lova att vänta till augusti-september... då är den vackrast!

2014-03-31 @ 20:46:12
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Ja det var stort Pia! Men det var ingen av de här bilderna utan tagna under första sommaren. Men fint att du gillar dessa!

2014-03-31 @ 20:47:14
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Madeleine

Fick just länken till din blogg av en av kollegorna på SB. ;) Härligt att du blir uppmärksammad för dina vackra bilder.
Underbara bilder även de här! Får en att längta extra mycket efter grönskan.
Ha en fin dag!

2014-04-01 @ 09:50:25
Postat av: Lars Forslin

Hej Hasse!
Vi var dit härom veckan med trädgårdskursen på Eductus. Det ser fint ut men jag noterar att kärleksörten Hylotelephium 'Sunkissed' inte ser något vidare ut, ens en så torr och varm sommar som denna. Härom året när det var regnigt såg den närmast svart ut, verkar vara känslig för svampangrepp när den växer i god jord. Synd att det är så pass mycket av den, men jag gissar att den kommer att bytas ut.

tyckte också att bolltistlarna verkade betydligt färre än från starten. Det är ju bara den låga 'Veitch Blue' som används och den är nog inte så väldigt robust. Kanske skulle det vara bättre med den vanliga arten, den skulle också ge mer höjd förutom att den kan vara mer robust.

2014-08-28 @ 11:33:31
Postat av: Hasse Wester

Lars: Sommaren har varit tuff i parken och det verkar som om många olika perenner har mått dåligt. Saknar de stora fälten av småblommiga astar som tidigare knockade mig...

2014-08-28 @ 20:42:01
URL: http://gardener.blogg.se
Postat av: Lars Forslin

Ja, det kanske var mer av astrarna tidigare också? Och mer solhatt vill jag minnas, och fackelblomster. Så det är nog en hel del som har gått ut. Dock ser stenkyndeln fin ut tillsammans med blåtåteln.

2014-09-02 @ 09:46:45
Postat av: Hasse Wester

De nya sortnamnen av solhattar har fruktansvärt kort livstid, man kan nästan räkna dem som annueller snart. Stenkyndel däremot är en riktigt tuffing!

2014-09-02 @ 16:03:58
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Henning

Hej Hasse (och Lars om du tittar in).

Jag tycker att det är roligt att parken diskuteras här och berättar gärna lite om vad vi har för planer.

Hylotelephium 'sunkissed' (eller sunkig som vi kallar den) har varit dålig från start. De har samma erfarenhet nere i Sölvesborg, och vi kommer i vår avsluta bytet av den mot hylotelephium 'han gray' som vi provodlat och gillar mycket. Vi har tidigare bytt stora kvantiteter mot achillea 'moonshine'

Echinopsen har tillsammans med perovskian blivit starkt utkonkurrerad av aster x herveyi (twilight). Hela historien där bakom är att aster x herveyi valdes som matrisväxt i dessa ytor av piet oudolf när vi inte kunde få levererat tillräckliga mängder aster 'Harry smith' som från början var tänkt ensam med bolltisteln. Vi har planterat in veronicastrum i de här ytorna för att få in vertikaler och höjd, och ska besluta i vår om huruvida vi ska ersätta echinopsen eller lämna mixen något mindre komplex. Angående Lars' idé om den rena arten vill vi heller inte få för mycket höjd eftersom de olika växtplanen ligger på låg- till mellanhöjd.

I lythrumytorna satt tidigare briza media som helt kollapsade sommaren 2013, och då gjorde vi en ganska rejäl omstrukturering med tillägg av limonium platyphyllum och amsonia hubrichtii, och då försvann en del lythrum för att ge en vettigare mix.

Echinacean 'sunrise' som satt ihop med 'virgin' från början tillhör big sky-serien, och den har varit ruskigt dålig på att övervintra, vilket jag fått indikationer från flera håll är genomgående i den serien. Nu återplanterar vi bara 'virgin' och sparar istället fröplantor som får bidra med variation. De blir nästan alla rosa med enkla blommor, men ett fåtal får mycket vackra dubbla blommor.

Och så där håller det på! Vi försöker förvalta parken så bra vi någonsin kan, och jag tycker det hjälper mycket att ta del av kunnigt folks åsikter, varför det var roligt att se er konversation här.

/Henning Mikado

2015-04-13 @ 21:16:22
Postat av: Hans Wester

Kul att höra ifrån dig igen Henning och stort tack för den här informationen. Jag ser fram mot en ny säsong i Skärholmens vackra perennpark. Hoppas att vi ses något där i sommar!
/Hasse

2015-04-13 @ 21:40:56
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Cajsa Jacobsson

Det är en ynnest att få följa utvecklingen av en nyanlagd park, och särskilt värdefullt när Henning delar med sig av erfarenheterna. Tack tack tack!

Jag stannar till där så fort jag är i trakterna, om än ofta springer in, fotar fotar fotar, på väg mellan kundbesök...

Var med vid invigningen när Piet hade föreläsning, och nu får jag förklaringen till varför jag tycker det ser annorlunda ut på några ställen.

2015-05-01 @ 17:44:42
URL: http://www.formochfunktion.se
Postat av: Lars Forslin

Tack Henning för kommentarer och förklaringar till vad som händer i parken. Intressant att se att sortval kan få så stora konsekvenser. Svårt att få perenner att samexistera. De bekämpar förstås varandra...
I morgon åker jag med mina elever dit för att se på vårlöksfloret, som jag förmodar är som bäst nu. Vårstjärna finns väl i alla fall gott om?

2016-04-18 @ 17:55:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0