Site Meter

Ett träd

I mitt nästa liv ska jag bli ett träd!
Den här stora mäktiga platanen i Visby botaniska trädgård står stadig, trygg och lugn på sin plats. Ingen stress eller oro där.

En gång i tiden när vi i Sverige levde med asatro och naturväsen så användes heliga lundar för religiösa högtider och det var även där man offrade för att få lycka i jakt, odlingar mm. Träden hade en stor betydelse hos oss, ungefär som hos indianerna i Nordamerika. Naturen var en del av religionen. Jag läser Christel Kvants underbara bok Trädets tid och där berättar hon i ett kapitel om de heliga lundarna.

När Sverige kristnades gick man hårt fram för att förinta asatron som människor levt med sedan urminnes tider. Som Christel skriver så kom okända män med ett okänt språk för att ändra på människors tro. Jag minns att jag tyckte mycket om Jan Fridegårds trilogi, Trägudars land-Gryningsfolket-Offerrök och det lockar mig att läsa dem igen.

I och med kristnandet så högg man ner de stora träden i de heliga lundarna som ett led i att få folk att sluta med sin gamla tro.
Vår starka tro och kontakt med naturen byttes vid kristnandet av landet, mot en tro på en kristen sagobok. Om det kan kännas skrämmande att människor i asatron offrade djur som hängdes upp i träd så har väl kristendomens framfart inte heller varit direkt mild och god genom åren. Den kärlek som Jesus predikade för två tusen år sedan har väl inte alltid haft högsta prioritet när kristendomen erövrade stora delar av världen. Man utövade sin tro i stora dyra skrytiga katedraler i stället för vid de heliga lundarna under de stora träden.
Christel Kvant skriver också i kapitlet som heter Värkträd om kyrkans brutala utrensningar på 1600-talet då omkring 300 människor avrättades som häxor i Sverige. Det var personer som sysslade med den gamla tron på magiska krafter från naturen.

Det var väl ungefär nu som vår syn på naturen förändrades. På 1500-1600-talet började man bygga de stora krigsskeppen och det gick åt enorma mängder av träd till dessa byggen. 1000 ekar behövdes till skrytbygget Wasa som seglade några hundra meter på sin jungfrufärd innan skeppet sjönk.
Sedan kom industrialismen då skogar skövlades för att få drivkraft till fabrikerna. Man kan ju undra hur det skulle sett ut om vi hållit fast vid vår asatro och vördanden för naturen. Att några av oss fortfarande reagerar när man utan direkt anledning sågar ner gamla träd kanske är någon nedärvd rest från tiden före kristendomen...


Kommentarer
Postat av: thord wiman

Bra! och bäst av allt: Ulf Lundell.Jo, nog är det något besynnerligt suggestivt med träden, någon slags tidlös förbundenhet, kanske ett dunkelt kvardröjande minne om en regnskogsvarelses liv bland lövsus och lianer långt före tillblivelsens människa.(jag väljer nog den branta fågelvingen nästa gång det ska levas. Då slår jag mig ned och vilar litet på en av dina vindsjungande grenar högst däruppe ...) Hej!"... Träd har mycket att berätta: mumlar som beduiner vid bönetimmen, lutar sig samman, sorlar och musicerar, träter på skatan som snattar pinnar. Många träd är framstående tänkare, detta gäller särskilt den fotsida granen och lönnen som skuggar gårdsplanen.

Minnesvärda är samtalen

mellan ekens krona och slåtterängens källa.

Många gåtor uppenbaras där.Några finner sin mening i stormen, andra älskar den klosterstilla natten, då endast fixstjärnan darrar.

Några står hela livet och ropar

med risiga armar.Trädens öde: stanna och förgås.

Människan dör ofta fjärran

på kyrkogårdar nära horisonten.Werner Aspenström

Träden, 1954

2012-01-04 @ 19:19:46
Postat av: Boije

...och jag blir nog en Enhörning...måste berätta att jag blev idiotförklarad här i byn när jag lät biotopskydda ett antal hektar skog...

"men du måsste ju avverk!! De bli ju ett moras annars!!" var orden som hördes och att jag förstörde skogen.... för "skog är till för att avverkas".... fy fan, att man måste stå med dumstruten på huvudet bara för att man har hjärna...

2012-01-04 @ 19:41:58
URL: http://hemligatradgarden.blogspot.com/
Postat av: thord wiman

Boije: Åh, om det bara fanns fler människor med hjärnor som din, Boije, förmögna att tänka ett varv till.

Dina ord gör mig både lycklig och hoppfull!

2012-01-04 @ 21:45:30
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Thord Wiman: Tack för den dikten som skrevs samma år som jag föddes.Du tillhör mina idoler nu Boije!

2012-01-05 @ 08:33:56
Postat av: Charlotte

Det skär i hjärtat när stora fina träd huggs ner bara 'för att'... någon konstig anledning som är svår att förstå. Precis utanför vår tomtgräns beslutade kommunen för några år sedan att 'gallra upp' längs en gångväg och tog bort flertalet stora träd. Vet inte vad det tillförde gångarna faktiskt. Men för oss innebar det att vi nu ser flera vägar som vi inte förut såg. Grr...I centrum hos oss har det under några år tagits ner mängder av stora träd som bildat alléer kring gatorna. Stadsbilden blev med ens helt förvandlad. Från en lummig och grön känsla är där nu mer en känsla av hur det såg ut innan stadsbranden i slutet av 1800-talet. Givetvis har alla träd återplanterats under fina cermonier. Men jag kan fortfarande inte riktigt vänja mig med den kala upplevelsen som är där nu.Tack för titten hos mig tidigare!

/Charlotte

2012-01-06 @ 09:06:20
URL: http://tradgardsflow.blogspot.com
Postat av: Skaffaren

Mycket bra inlägg!

Jag läste Fridegårds trilogi i min ungdom med stor behållning.

Några av mina anfäder/mödrar dömdes i den första stora häxprocessen i Sverige.

Jag har skrivit lite om det här:

http://skaffaren.blogspot.com/2010/04/blog-post.html

Nu ska jag försöka hitta Trädets tid.

2012-01-06 @ 17:45:20
URL: http://skaffaren.blogspot.com
Postat av: Henrik

För fint för att försvinna :(

2012-01-11 @ 16:14:23
URL: http://glasogon-pa-natet.nu/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0