Site Meter

Underjordens trädgårdsmästare

Av de djur som lever i marken - under jorden, så måste väl daggmasken vara mest känd. Daggmasken är en av våra allra viktigaste nedbrytare i naturen och i trädgårdar och en kompis som förhoppningsvis alltid finns nära intill då man jobbar i jorden.

Jag har gjort en hel del omplanteringar och flyttat runt perenner i vår stora perennslänt och kom då ständigt i kontakt med dessa mästare av jordförbättring. Daggmaskar har haft två viktiga betydelser i mitt liv - fram till tonåren så var de oumbärliga vid mina fiskestunder och idag är jag nästan löjligt försiktig om maskarna, då de gör underverk med trädgårdsjordarna. Lägg till att de är en viktig föda för många fåglar.

Jag minns då jag var barn att min bror plockade daggmaskar efter regnet och när det var mörkt ute och sålde dem till Idrottsmagasinet i Norrtälje som sedan sålde masken vidare till de som fiskade.
Daggmaskarna gör sin stora nytta då de äter växtdelar som de drar ner i sina gångar i jorden, avföringen är den finaste trädgårdsjord man kan tänka sig. Maskarnas gångar gör så att jorden blir lucker och att växternas rötter syresätts. Vid kraftiga regn kryper maskarna upp ovan jord för att inte dränkas i de underjordiska gångarna.

 

Fortplantning

Daggmaskarna är tvåkönade som bildar både ägg och sperma. De parar sig genom att byta sperma med varandra. Säden placeras i ”lagringsfickor” på varandra. Vid äggläggningen avger masken ett slembälte. Masken drar sig baklänges ut ur det och lägger äggen så att de blir befruktade när de passerar förbi spermafickorna. En daggmask kan inte para sig med sig själv. (Wikipedia)

Snygg bildredigering...?

Om man nu måste gräva i jorden och använder en vanlig spade så riskerar man att skada och döda mängder av de maskar som är så viktiga för vår jord. Använd i stället en grävgrep. Det är inte sant att en delad mask blir två maskar, även om båda delarna rör sig en stund efter delningen. 
Börje Remstams bok Min dröm om lustgården handlar om den goda jorden och maskarnas betydelse. Där kan man läsa att minst hälften av en växts rötter tar sig fram i maskgångar där det finns både näring och syre.
Låt bli att höstgräva i jorden - maskarnas gångar blir förstörda och det kan ta mycket lång tid att återställa dessa viktiga gångar.

En jord som innehåller mycket mask är bra på alla sätt, den kan ta emot kraftiga regn eftersom den dränerar i motsats till platser utan mask där jorden är packad och där regnet i stället tar med sig jord i det översta lagret.
Börje är ju som alla vet täckodlarnas konung (här är täckodlarnas prins) och han har visat att under denna täckodling så kryllar det av daggmask.
Var försiktiga om våra bästa vänner i trädgårdarna. Låt dem få leva och göra vår jord till den bästa tänkbara plats för alla de vackra växter som vi planterar...


Kommentarer
Postat av: Blomkärringen

Jag är gärna med i din mask fanclub, ska tänka på att använda grepen nästa gång. Man ska vara rädd om de små trädgårdsmästarna. Gräsklipp är toppen. (:D Tack för info som jag ej kände till från maskvärlden.

Ha det gott!

2011-09-20 @ 20:13:17
URL: http://blomkarringen.blogspot.com/
Postat av: Mariana

Här kryllar marken av mask och några stryker med trots allt.

Gillar inte mask på krok,´ser ut som dom vrider sig av smärta.

2011-09-20 @ 22:54:53
URL: http://tradgardsdesign.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0