Site Meter

Växtsnobbar


Inom alla områden finns det snobbar och så också inom trädgård. Trädgårdsintresset har ju fortfarande en starkt stigande kurva i Sverige och det finns enligt bloggportalen 2120 personer som på ett eller annat sätt bloggar om trädgård.
Alla har vi väl våra hatväxter som vi absolut inte vill ha i våra trädgårdar men det känns som att det blir allt fler växtsnobbar i takt med vårt ökande trädgårdsintresse. Att trädgård har dockats med inredningsbranschen och andra konstnärliga områden kanske är en anledning. Ju mer udda och svårare en växt är - desto finare är det.

Jag har själv en hel del hatväxter men med åren har jag lärt mig att det finns ett värde i alla växter, det gäller bara att hitta rätt växtplats åt dem. Om man gör små runda planteringar mitt i gräsmattan och planterar en spirea här och en forsythia där, så blir det inte så kul va? Jag har aldrig varit mycket för forsythia men se på bilden här ovan från Lybska gränd i Visby.
När jag tidigt i maj bodde där i den medeltida gränden så lyste den här gula busken som ett smycke då när grönskan fortfarande vilade och väntade. Inte är den väl ful där?

Bukettspirean på bilden nedan är från tomten vid mitt grannhus här i Bromma och om man bara ger f-n i att tukta och klippa runda bollar av spirea så kan de bli så här vackra.

Just nu skulle jag bli lycklig av att se kirskål, tistlar och våtarv. Bara en tanke från en trädgårdsmästare en tidig söndagsmorgon nu i mörka december.


Kommentarer
Postat av: billan

Fina tankar från en trädgårdsmästare så här på tredje advent!

2011-12-11 @ 10:05:45
URL: http://auroraborealis-1.blogspot.com/
Postat av: Lilla B

Slutklämmen är underbar! Så mycket längtan efter spirande grönska att tom växtvärldens huliganer välkomnande bjuds in.

2011-12-11 @ 10:16:33
URL: http://lillab.blogspot.com
Postat av: Kai

Just bukettspirean är en av de växter jag avskyr allra mest faktiskt. Förutom att den är trivial (associerar den med "lättskötta" offentliga funkis-planteringar), så luktar den illa då den blommar. Jag växte upp på 50-talet i ett nybyggt radhusområde, där man haft det oerhört dåliga omdömet att plantera glesa rader bukettspirea som någon slags häckaktig avgränsning mellan radhustomt-gräsmatt-remsorna. Något mer deprimerande i växtväg har jag svårt att föreställa mig.

2011-12-11 @ 10:24:51
URL: http://www.trädgårdsdrömmar.nu
Postat av: Karen Olesen

Ville da ikke undvære forsythia i det tidligere forår - den stråler jo som solen.

Og i efteråret får den de dejligste mørkerøde blade - men mellem forår og efterår er den jo ikke noget at råbe hurra for!!

Dine søndagstanker og billeder er fine på denne tid af året.

Glæder mig til, at det vender efter 22.dec. - selv om det kommer til at gå langsomt.

Mange hilsner

2011-12-11 @ 10:56:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0