Site Meter

Fåglarna

Sångsvanar finns det gott om på åkrarna kring slottet.

Jag tycker om fåglar. En gång när jag får det lugnare omkring mig ska jag bli skådare. Skaffa tubkikare, bättre kamera, en massa gröna kläder och sitta blickstilla i timmar och vänta in sällsynta flygfän. Ha kaffetermos och mackor med mig. Pricka i listor vilka fåglar man sett...utan att ljuga.

Bland det bästa mer våren är de flyttande fåglarnas återkomst och när bofinken kom till parken i torsdags så blev jag extra varm i hjärtat. Från tidig morgon tills mörkret faller hörs nu den vackraste av konserter, trots att koltrasten ännu inte börjat sjunga i slottsparken. Just koltrastarna är sena med sången i år - nästan en månad senare än normalt, men jag ser dem på marken där de river runt bland fjolårsgräs och löv i jakt på föda. Hemma i Bromma sjunger de däremot sin vackra och vemodiga sång.

Vi har lyckan att ha havsörnar boende i närheten av parken och nästan dagligen kan man se dem segla över oss. De har ett vingspann på upp mot 2,5 meter och det är verkligen en mäktig syn varje gång man ser dem. Tyvärr har jag ännu inte lyckats fånga dem på bild. De har en fårmåga att visa sig på lägre höjder just när man inte har kameran till hands. I vintras såg vi fem stycken ute på isen där de troligen mumsade på ett rådjur.

Tranor, gäss och sångsvanar fyller åkrarna på Mörkö nu och orsakar skador på grödor. Läs mer här.

Kanadagäss och grågäss.

De förnäma tranorna trippar försiktigt omkring.


Spänningen stiger nu...kommer jag att få boande fåglar i Flügger-holken eller Bajenholken som jag kallar den?



Kommentarer
Postat av: Oskar

Kom hem från Italien & Turin igår, vilken fantastisk vår man fick försmak på, ca. 20 grader & en klarblå himmel, gräsmattorna var gröna, träden var precis i början av lövsprickningen, maskrosor & magnolia stod i full blom & i den ljumma kvällen spelade koltrastarna ljuvligt. Tråkigt att komma hem igen till den än så länge bruna våren, men man fick en försmak på vad vi har att vänta oss.

2011-04-02 @ 13:43:09
Postat av: Janicke

Åh så fina fågelbilder!

Och holken gör mig glad. Du får rapportera om nån pippi vågar boa i en holk som sticker ut så.



Å jag ska sälja min tubkikare, kanske nåt för dig?

2011-04-02 @ 16:52:36
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Härligt Oskar! Jag var i Milano och vid sjöarna norr därom förra våren.



Lovar att rapportera Janicke. Jag har full koll på holken varje dag. Vi får prata om det där med tubkikaren när vi ses nästa gång!

2011-04-02 @ 19:27:04
Postat av: Ramona K

Ja, fåglarna är det som ger glädje nu i väntan på växtligheten. Igår hade vi 7 koltrastar som pickade utanför köksfönstret. Idag blev de störda av en hind med sin kid. Istället när rådjuren gick sin väg fick vi en våg av pilfinkar, tre guldfinkar och en rödhake och två domherrar - utöver stamgästerna. Vi har hängande fågelfröautomat men det är blandningen jag kastar ut på marken flera gånger om dagen som lockar de mest intressanta fåglarna. Jag vet att det lockar också råddjuren till en viss del och att priset kan bli uppätna tulpaner längre fram. Men hjärtat bankar för koltrasterna och sången på morgonen och kvällskvisten känns som en belöning.

2011-04-03 @ 10:46:35
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Ramona K: Ja det är något speciellt med koltrastar och jag hoppas att de sjunger för mig i slottsparken i veckan som kommer.

2011-04-03 @ 12:44:21
Postat av: Claus

Fina fågelbilder. Välkommen in i den ornitologiska världen. Bra komplement till trädgårdsspaning, eller hur?

2011-04-03 @ 18:16:22
URL: http://www.stubbergaard.se/wordpress

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0