Site Meter

Visby botaniska trädgård




Det här året besökte jag inte Gotland. Jag brukar varje sommar vistas en vecka i augusti antingen på Gotland eller på Österlen. De finns de som säger att jag borde se andra platser också. Det gör jag. Om tittar i bloggen så ser man att jag besöker många andra platser i Sverige och att jag även gör någon utlandsresa då och då.

Nu börjar jag längta riktigt ordentligt till Gotland och jag kommer med all säkerhet åka över i slutet av maj för att stilla min Gotlandsabstinens, och maj månad på Gotland känns verkligen lockande!

När man frågar mig vilken som är min favoritträdgård i Sverige så brukar jag alltid svara Visby botaniska trädgård. Inte för blommorna skull. Rosor och perenner i all ära men här är det träden som har huvudrollen. Hela trädgården är omsluten av stora och spännande träd. Läget vid havet är också oslagbart. Från trädgården går man genom kärleksporten och kommer ut till den vackra havspromenaden som går mellan Visby och Snäck. Det är där man varje kväll sitter och ser solen sjunka i havet.

Jag kommer då att besöka platser som jag tidigare inte sett, men även vandra lite i Muramaris speciella trädgård och självklart även i botaniska. Om jag får tillfälle kommer jag även försöka besöka några privata trädgårdar som jag sett i Stella Westerlunds vackra bok ´´Gotländska trädgårdar´´.
Så får det bli helt enkelt!

Jag har lånat lite text från DBV:S hemsida:

Lite om trädgårdens historia


De Badande Wännernas botaniska trädgård anlades 1855 efter förslag av magister Hans Petter Gustavsson, som ville att det uppväxande släktet skulle bibringas en levande kunskap om naturen. Trädgården blev tidigt en omtyckt promenadplats.

I början fungerade den mest som handelsträdgård, med ett stort sortiment av frukt- och parkträd, buskar, sparris och andra nyttoväxter.
Man bedrev även trädgårdsundervisning.

I början av 1930-talet gjordes en genomgripande renovering av trädgården och den fick då sin nuvarande utformning. Förutom botaniska trädgården tillhör även grönområdet norr därom Sällskapet DBW.


Under 1970-talet övertog Gotlands kommun driftsansvaret för trädgården, men sällskapet DBW:s trädgårdsstyrelse svarar fortfarande för det botaniska innehållet.

På senare år har trädgården åter fått en ansiktslyftning, man har målat lusthuset i de ursprungliga färgerna och anlagt en helt ny örtagård.




Stora plataner finns vid ingången till trädgården.


Jag vill gärna se det här tulpanträdet blomma någon gång.


Svart Mullbärsträd



Här är man inte blyga att blanda rosornas färger...


Enbart kvinnliga trädgårdsarbetare i botaniska...jag tror att jag ska söka anställning...!




Bilderna tagna med en äldre kompaktkamera...

Kommentarer
Postat av: Eva

Åhh.. vad jag gillar den "blå" rabatten!

Tyvärr är Gotland ett tämligen oskrivet blad för mig, jag har faktiskt bara varit där en gång. Då, för många år sedan, var jag inte trädgårdsintresserad, men om någon hade sagt att där fanns något som hette 'De badande wännernas trädgård' hade nog intresset väckts just där och just då! Jag bodde under många år på Öland som ju också har sin särprägel, men så vitt jag vet ingen botanisk trädgård, men Lund som är min närmsta stad har en desto finare sådan, väl värd ett besök!

Lugn och skön söndagskväll önskar dig

Eva



magister Hans Petter Gustavsson,

2010-11-28 @ 18:28:27
URL: http://skogseva.blogspot.com/
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Eva: Jag var i Lunds botaniska för några år sedan och den är fin. http://gardener.blogg.se/spaning/2008/june/lunds-botaniska-tradgard.html



Vem är magister Hans Petter Gustavsson?

2010-11-28 @ 18:37:52
Postat av: Torprosen

Eftersom jag och min man var där i somras,så kan jag bara hålla med. Det var en mycket varm dag men så svalkande där inne..mycket fina träd som du säger,för att inte tala om murgrönan som hade armtjocka "rötter". Det kommer med all sannolikhet att bli fler besök där...Hej från Torprosen

2010-11-28 @ 19:06:59
URL: http://http://torprosen.blogspot.com/
Postat av: Annika Christensen

Varför har jag aldrig varit där?

Så fina rabattr och grönsakslandet var ju helt i min smak. Tack för att du visar

Annika

2010-11-28 @ 21:53:07
URL: http://naturligating
Postat av: Gunborg Mattsson

Fram för mera träd!

2010-11-30 @ 15:32:29
Postat av: Janicke

Jag har sett tulpanträdet blomma, så märkligt och fantastiskt. Hoppas du lyckas vara där i rätt tid nästa år.

2010-11-30 @ 18:50:37
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Torprosen: Ja man vill gärna återvända.



Annika Christensen: Åk dit i sommar Annika!



Gudrun: Absolut!



Janicke: Ska nog försöka pricka in rätt tid. Dom är så häftiga!

2010-11-30 @ 18:54:37
Postat av: Åsa!

Slutet av maj, början på juni är en perfekt tid att åka hit. En nackdel är att det inte är så mycket öppet vid den tiden.

Stefan Haase i Lau, har du möjlighet ska du åka dit. Huset, trädgården, Stefan, jag vet inte vilket jag är mest förälskad i... De(Stefan och hans fru som jag inte minns namnet på nu) brukar ha öppen trädgård under "trädgårdsveckan" i juni, men jag skulle kunna tro att det går bra att ringa och snällt fråga om det finns möjlighet att få sig en titt fastän det inte är trädgårdsvecka.

2010-11-30 @ 20:08:43
URL: http://bitihopdax.blogspot.com
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Åsa: Just det...Stean Haase, dit vill jag åka. Jag får prova att höra av mig och be vackert. Tack för tipset Åsa.

2010-12-01 @ 19:29:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0