Site Meter

Nyttodjur i våra trädgårdar

Alltför städade trädgårdar gör att vi städar bort viktiga nyttodjur som håller växtligheten i balans, eller hela naturen i balans. I stället för att handla på oss en massa onödiga produkter från trädgårdsbutiker, borde vi vara rädda om våra medhjälpare som helt gratis och utan att sprida gifter, hjälper till att hålla löss och andra skadegörare borta.



Alla vet nog inte att tvestjärtars föda bl.a. består av bladlöss och mögelsvampar. De kan på mycket kort tid förinta stora kolonier av bladlöss. Visst kan det hända att tvestjärtar tar en tugga av någon av våra blommor eller frukter ibland men eftersom de är så effektiva lusjägare så borde vi vara rädda om dem.

Nyckelpigor är nog mer kända som lusjägare och har fördelen att de är ´´sötare´´  än tvestjärtar, vi människor har ju lättare med och gulliga djur. Den prickiga lilla kompisen kan se ut på många olika sätt och prickarnas antal har inget med ålder att göra som man trodde när man barn utan visar i stället vilken art de tillhör. Nyckelpigor älskar bladlöss, sköldlöss, bladloppor och mjöldaggsvampar. En vuxen nyckelpiga kan äta 60 bladlöss om dagen.
Eftersom nyckelpigans ägg läggs på bladens undersida på försommaren så skulle en besprutning av växten göra att den årskullen pigor dör.



Det finns många andra kompisar som vi måste vara rädda om för att trädgårdarna ska fungera på ett så bra sätt som möjligt. Steklar, blomflugor och nätvingar t.ex. Men även större djur som grodor och självklart våra vänner fåglarna.

Minst lika viktigt som det är att ha rätt designade och trivsamma trädgårdar är att ha det lite stökigt i något hörn också. Lägg ut högar av sten, löv och gammalt ris. Ett förvildat hörn av trädgården ger också goda möjligheter till skydd för många djur. Skär inte av vissna perenner och andra örtartade växter förrän på våren så att nyttoinsekterna kan övervintra där.

Dagens låt

Kommentarer
Postat av: Mariana

Det är lättare att tycka om pigan för tvestjärten påminner om en skorpion.

Nyckelpigor har man ju flyttat ett par gånger till en blomma som behöver hjälp.

Ett och annat stökigt hörn har man ju där dom kan övervintra.

2010-01-26 @ 21:54:33
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Mariana: Du får lära dig att flytta tvestjärtar nu också Mariana!

2010-01-27 @ 00:19:20
URL: http://gardener.blogg.se/index.html

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0