Site Meter

Fredagsvandring i slottsparken - vecka 44

Fototävlingen ´´Bästa novemberbilden´´



Zilgavinrankan här ovan skiftar i vackra färger nu och det här året hann inte många klasar mogna även om vi fyllde skålen i stora hallen några gånger med de små goda druvorna. Den regniga eftersommaren gjorde att mognaden av druvorna gick mycket långsamt.

Under vandringen den här fredagen piskade ett iskallt regn mot ansiktet. Småland fick snö under torsdagen.  Jag övernattade ensam på slottsområdet här i Sörmland natten till fredagen och ovädret höll mig vaken stora delar av natten. Torra grenar föll från träden och de sista löven lämnade trädens grenar.

Alla träd i parken är nu nakna och hopplöst tråkiga. Så kommer de att se ut nu i ett halvår, allén är dock vacker även utan löv men i övrigt vill man helst blunda nu, gå i ide eller dra söderut.

I perennplanteringarna kämpar vissa blommor på ännu som om de vägrade att ge upp, kanske att de välkomnar den globala uppvärmningen. Den gula strålrudbeckian lyser upp de annars så höstgråbruna planteringarna och årets bästa perenn stenkyndeln blommar vackert fortfarande...den är svår att fånga på bild men jag kan försäkra att den fortfarande är mycket fin.
De sista äpplena plockade in idag och jag bytte jord till Stanwell Perpetualrosorna i entréplanteringarna...lade riktig med lera i botten och därför kommer de säkert att trivas bättre under nästa sommar än vad de gjorde den här sommaren då tillväxten var mycket svag. Rosernas rötter hade växt ut kraftigt för att leta fukt och näring i den lätta jorden som de växte i. Nu kan de doppa rötterna i den lera (där fukt och näring binds) som alla rosor vill ha.
Lövräfsningen är i stort sett färdig och nu väntar andra jobb i parken. 
Det är dag före allhelgonaafton, det är stilla på området eftersom inga gäster finns hos oss den här dagen.



Brittsommarastrarna blommar vidare framför vidjehortensians bruna blomlik.



För ett år sedan

För två år sedan
.


Kommentarer
Postat av: Anita

Ja fredagen och lördagen bjöd på riktiga väderkontraster. Regnet på fredagen som piskade på i vinden. Kallt och obehagligt kändes det trots 6 grader plus. Och så lördagens lugn med en frostklädd natur. Kallt var det men på ett behagligare sätt. Hög klar luft och det var inget problem att få ljusen att brinna på alla kyrkogårdar i Stockholmsregionen denna kväll.



Också söndagen har vaknat med ett rikligt frosttäcke på mark, träd och buskar. Hoppas du får en skön söndag!



Anita



2008-11-02 @ 08:19:00
URL: http://anitalinder.wordpress.com/
Postat av: Annika

Ohh det var ju ett fint svar du gav mig. Tackf för den det värmer och gör att jag blir ännu mera sugen att tävla.Rackans att jag tog en sådan bra bild den siste...

Din blogg är verkligen till nytta och glädje för mig.Även om jag inte alltid kommenterar för det är liksom lite annat att stå i. Jag har ju länge varit tveksam till att fortsätta blogga. Det är ju så när man jobbar med så det blir så klyvet för mig ibland. Ha det nu gott så får vi väl se hur det blir med tävlingen.

Annika

2008-11-02 @ 08:42:40
URL: http://naturligating.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Anita: Ja den här dagen ser ut att bli vacker...när jag städat min lägenhet ska jag leta mig ut i solen. Hoppas att du får en fin dag där...söder om Stockholm?



Annika: Ser fram mot att bilder ska börja ramla in....

2008-11-02 @ 10:06:31
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Karin A

Vindruvan är verkligen jättefin och härligt att det fortfarande finns blommande perenner! Visst är det tråkigt med kala träd om vintern men jag hoppas inte på varmare vintrar och mindre säsongskillnader. Ha en härlig dag i solen och kul att tävlingen är igång. Ska tipsa om den på bloggen någon gång snart...

2008-11-02 @ 10:51:14
URL: http://uteochinne.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Karin A: Nej om skillnaderna i klimatet har att göra med människans framfart på vår jord vill inte jag heller veta av ett varmare klimat. Men om uppvärmningen beror på naturliga förändringar....då är jag med!

Jag hoppas att du blir med i tävlingen Karin!

2008-11-02 @ 11:01:33
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0