• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  En av de vackraste rosorna

  Idag såg jag en ros som jag föll helt för.....en ljust gul gudomligt vacker ros. Den växer i en kolonilott på Långholmen. Den heter Leverkusen och är en kraftigväxande klätterros som blommar från slutet av juni till slutet av juli, den blir 3-3,5 meter hög och doftar något. Den blommar rikligt och kan drabbas av svartfläckssjuka. Leverkusen är härdig och tål en del skugga.
  15392-809
  Klätterrosen Leverkusen som tillhör Kordesii-gruppen

  15392-806
  Rosorna Seagull och Leverkusen.

  15392-811
  Den nedersta bilden har dottern tagit

  Besök i Bellmansmuseets trädgård

  15392-803
  15392-800
  15392-805
  Gästfotograf med dessa bilder är Dottern

  Semestertider

  Nu är vi inne i semestertider och idag gick den övriga personalen på semester. Ibland kan jag längta efter en lång sommarsemester men jag vet inte riktigt vad jag skulle göra, ledigt i hela juli.....nej jag tror att mina augustiveckor passar mig bättre. Jag tycker om augusti med de mörka varma kvällarna, vattnet i havet är varmt och det är inte så trångt i Visby eller på Österlen. Det perfekta vore att vara ledigt under två av årets bästa månader, augusti och september.

  I slottsparken blommar perennerna som bäst och i trädgårdslandet växer det ordentligt. Alla häckar är klippta och jag tycker att det ser riktigt bra ut i parken. Nu börjar planeringen som går ut på att det ska vara helt perfekt i parken innan jag börjar mina två lediga veckor i augusti. Den gamla syrénhäcken ska tas ner i tre omgångar och 2005 tog jag ner den första delen, i sommar är det dags att fortsätta för nästa steg. Se här .

  I inlägget nedan (i kommentaren från Ronja) har jag försökt förklara mitt förhållande till pioner.

  Trädgårdsspaning  Pioner igen

  Som stora feta gräddbakelser....!
  15392-79915392-79815392-797

  Doften i slutet av juni

  15392-793
  15392-792

  Schersminens doft känns överallt nu i stan  Trädgårdsmusik/Blåklockorna lever farligt

  I morse då jag åkte omkring på mina gräsmattor hörde jag i Radio Stockholm att de hade en lyssnartävling där man skulle rösta fram den låt som man bäst förknippade med sommar-Stockholm. Då började jag undra om det finns trädgårdsmusik? Musik som förknippas med trädgård.....Rose Garden är den enda jag kom på...även om den inte direkt handlar om trädgård. Någon som vet någon trädgårdslåt?
  15392-790
  Det man ser mest här är liten flocknäva, den blå nävan Brookside, jättedaggkåpa och rosen...Stanwell såklart.
  I perennplanteringarna är det ett fyrverkeri av färger nu och i den här stora slänten som ska ses på håll är det viktigt att det lyser upp och fångar besökarnas intresse. Planteringar där man passerar på nära håll kan man smycka med lite blygare färger och mer finstämda arrangemang. Hararna har betat av alla Bonicarosor som jag nämnde tidigare och i år har de även gett sig på höstanemonerna, inte en blomknopp kvar....de har alltid fått vara ifred tidigare. Men det är väl någon ny hare eller rådjur med andra favoriter på menyn.

  Tänkte på en sak när vi slog ängarna idag....de stackars blåklockorna lever ett farligt liv. De kommer ju i blom ganska sent och då har folk redan hunnit få ut sina dånade trimmermaskiner och gått lös på de utblommade försommarblommorna. Innan storklockan visat sina blommor ser växten ut som grovt gräs och är inte lätt att upptäcka genom ett skitigt visir. Jag uppmanar alla som ska ut med trimmer på ängarna att först gå och markera var blåklockorna står....det finns fler högsommarblommor bland det torra gräset som ofta inte hinner utveckla blommor, brudbröd är en annan växt som har det jobbigt nu. Med andra ord....spara blommor till en högsommaräng, det är ändå inte vackert med en snaggad gulgrön ängsmatta.

  15392-791
  Juglans manchurica

  Det här manchuriska valnötsträdet planterade jag 2001 som en liten buske och den växer våldsamt fort. Nu har trädet blommat för första gången och då blir man ju oerhört nyfiken om det blir några nötter i år. Trodde att den skulle börja blomma mycket senare.

  Dagens jordspråk

  I lummig skymning jag sitter
  inunder grönskande dok
  och vänder vid fågelkvitter
  ett blad uti livets bok

  Ola Hansson.....!

  15392-789
  Honungsros från Skansen

  Epåletträd

  15392-786
  Pterostyrax hispyda - Epåletträdet

  15392-778

  Vid min senaste trädgårdsvandring vid Bergianska trädgården så upptäckte jag en ny bekantskap. Epåletträdet som blommade vårlikt vitt nu i midsommartid. Med gräddvita, doftande blommor tar det här trädets blomning över efter gullregnet som nu blommat färdigt för i år. Bladen liknar det närbesläktade och fantastiska snödroppsträdet som jag såg i Göteborgs botaniska för några år sedan och jag har nog aldrig sett ett vackrare träd.

  Har någon sett det här trädet och har erfarehet av det? Det verkar trivas bra i Bergianska trädgården som gränsar mellan zon 2 och 3.

  15392-787

  Den är rosen växer i den privata trädgården inne i Bergianska trädgården och Rosa arvensis 'Venusta Pendula'

  15392-780
  Rosa gallica - Provinsrosen

  15392-776
  Aklejruta

  15392-781
  Gillenia trifoliata

  Vem kommer på tanken att vandra runt i vår botaniska trädgård halv nio på midsommardagen? Min bil var den enda på den stora parkeringen och jag var ensam i parken.

  Uffes sommarprogram i P1 - 13.05

  Väntar på det första sommarprogrammet i P1 och premiären kunde väl knappast ha en bättre person. Det är 22 år sedan hans senaste sommarprogram. Recension av programmet kommer senare.

  Sommar
  Han börjar programmet med att berätta lite om sin far som gick bort för några år sedan och hur de aldrig försonades riktigt. Han visste inte riktigt varför de inte kom överrens..kanske var det generationsklyftan som var för stor. Att hans far dog på Ulfs födelsedag ses som en sista nick av samförstånd.

  I år flyttade han ner till sin gård på Österlen där han trivs bäst under våren och hösten. På sommaren är det för mycket folk där för hans smak. Man kan leva ett gott liv här om man lär sig att vänta säger han och om man kan röra på sig emellanåt. Östersjön är övergödd och övertrafikerad säger han bekymrat.

  1967 börjar vilda år. Festande, omtumlande och nyskapande år. Han blev inte ingenjör som hans far ville...han blev en hippie. Han är ingen sommarmänniska och han är en måndagsmänniska som känner sig desorienterad av långhelger. Han ser juni som fredag, juli som lördag och augusti som söndag och äntligen kommer september som en måndag. På landet måste man lära sig älska mörkret och han har tvekat sin flytt under de värsta vinterdagarna eller när det är tät dimma och regn. I staden finns i alla fall ljusterapi i form av butiker och varuhus...man ger upp och åker till Thailand.

  Hans berättelse om när tranor och övriga vårfåglar anländer är vackrare beskrivet än alla naturskildrare åstadkommit någonsin...man blir rörd!

  Ensilage tas tidigt medan gräset är mjukt så att det inte går hål i plasten. Sveriges landsbygd har förfulats och ser ut som industritomter med vita plastbollar överallt. I Tyskland är de gröna eller svarta för att inte lysa så...men i Sverige ska det vara skrikvitt. Problemet med att slå ängarna för tidigt är att lärkor och tofsvipor har minskat med 60% då det har sina bon i gräset. Han väljer att låta slå sina marker senare nu så att fåglarna hinner få färdigt sina ungar. Du vinner ständigt poäng hos mig Uffe... Hans gård är en historisk och magisk plats där man kan hitta lugn och där man kan komma i kapp sig själv...om man törs.

  Han kan inte känna sig hemma i dagens miljörörelse....han vill snart se miljörörelsen i kostym och slips!
  Angående sunamin säger han:
  ´´Fy fan...vet hut era djävlar....ingen värdighet...det är ynkedom hur regering och journalister reagerade´´. Det värsta drev han vet är när politiker och journalister jobbar ihop.

  Han berättar om kampen om att bo eller inte bo i Stockholm. Nu har han flytt stan och säger till sig själv att han aldrig kommer att bo där igen. Det är för trångt, för spänt, gatorna är som catwalks. När han besöker stan ibland märker han att han rör sig som en fisk i vattnet....men flyr villigt därifrån igen för att komma hem för att andas.

  Han känner sig inte hemma i Sverige längre och nu väntar vi bara på att arbetarpartiet ska träda fram och förklara att vi....är de nya moderaterna! Eller så är de redan det.

  Innan programmet var jag orolig att han skulle ha förändrats på något sätt under den tysta period som varit. Kan dock konstatera att han är lika bitter på Stockholm och lika samhällskritisk mot det nya Sverige och att han fortfarande är en fantastisk naturskildrare och poet. Året 1967 är en röd tråd i programmet men även hans flytt till landet.
  Fortfarande skulle han kunna sjunga som i låten Det jag vill minnas..´´jag är hemma...ändå längtar jag hem´´. Han ställer sig frågan....är den stora hemlösheten det nya hemmet.
  Det här var en guldstund när regnet piskar mot rutorna i storstaden.
  Musiken han spelade i programmet....är inte det jag brukar lyssna på....men han avslutar med som han säger den coolaste gruppen genom tiderna och den coolaste låten....All you need is love!

  Två år i idag

  I morgon fyller Slottsträdgårdsmästaren två år och det första inlägget var detta.
  Två nya trädgårdsspaningar gjordes idag.

  Vid min trädårdsspaning vid Rosenön blev det några missuppfattningar om hur mycket Hannu Sarenström var inblandad i anläggningen...nu har han själv kommenterat där och förklarat...och jag har ändrat texten i mitt inlägg.

  Trevlig midsommar!

  Se på havet

  Jag önskar mina besökare en riktigt skön sommar.... nu går vi mot mörkare tider.
  Skit i trädgårdarna nu....ta plats vid en sandstrand eller på en klippa...se ut över havet, läs en roman, ät god mat, drick goda italienska viner....låt grannarna sköta era trädgårdar ett tag eller låt de växa som de vill.
  Glömt inte att Ulf Lundell har sommarprogrammet på midsommardagen, 13.05 i P1.

  15392-772
  Alltid denna Stanwell Perpetual

  15392-775
  Nyponros

  15392-770
  Pioner och akleja kramas

  15392-771
  15392-773

  Dagens låt
  Baby om morgonen med Uffe

  Stanwell.....igen!

  Efter morgonens runda i parken kunde jag konstatera att harar, rådjur och hela Sveriges vilda djur i övrigt varit inne och ätit av alla rosenknoppar igen. Bonica, Ingrid Bergman, Sovinir de Malmaison mm.. Som vanligt klarade sig pimpinellrosen ´Stanwell Perpetual´ som jag berömmer här med jämna mellanrum. Den blommar fantastiskt nu och doftar ljuvligt.

  En idé kläcktes att jag skulle ju kunna ha den rosen (den bästa rosen som finns enligt Slottsträdgårdsmästaren) i gravarna som nu är helt tomma. Det skulle bli riktigt snyggt när de vuxit upp. Ser framför mig planteringarna framför slottet med tre stora Stanwell nästan ihopväxta på båda sidor om gången när de blommar som bäst....och med blå nepeta som kantväxt. Ringde K på vägen hem och hon tyckte att det var en bra idé så jag stannade vid Zetas trädgård och hittade sex fina ex....visserligen små men de kommer att trivas i den fina jorden. I morgon blir det plantering. Att handa på Zetas trädgård är verkligen en fröjd, bästa kvalitet och ett stort sortiment av alla slags växter.

  I trädgårdslandet växer salladen fint och även andra grönsaker ser ut att växa bra.
  I de stora perennplanteringarna var det så vackert idag att jag kände mig riktigt nöjd och i morgon blir det fotografering.

  15392-76715392-766
  15392-768

  Varning för Dvärglupin/Gravskändning

  Jag har tidigare berättat om Dvärglupinen som är ny för i år hos Weibulls och som bara har bra egenskaper...så bra att jag blev misstänksam. Förra veckan konstaterade jag att de växt till sig riktigt bra i mina planteringar vid slottet och efter regnet var jag nyfiken hur de utvecklat sig ytterligare efter helgen. Jag stod där länge och stirrade ner i planteringarna....som går under namnet ´´Gravarna´´ och det syntes inte ett spår av de säkert hundra eller fler dvärglupiner. ALLA var borta.....eftersom vi har mycket harar i parken så vet jag inte vilka andra som ska ha kunnat mumsat i sig växterna.

  Nu är det för sent att så något annat och nu ligger två stora planteringar öppna med bar jord framme vid slottet och jag föreslog för min VD att vi ger upp dessa planteringar nu....det är ständigt ett problem vad som ska planteras eller sås där och eftersom det blommar så rikligt med både sommarblommor och perenner i närliggande planteringar så är det ingen katastrof om gravarnas tid nu är över. De sista frön som sås här blir gräsfrö.
  Så ni som har vilda djur i trädgården....varning för sådd av dvärglupin.

  Dagens låt
  Stjärnorna med Ulf Lundell

  Sveriges vackraste park...Rosenlunds Rosarium leder

  Rösta fram Sveriges vackraste park 2007!
  Rosenlunds Rosarium leder i allmänhetens omröstning
   
   
  Rosenlunds Rosarium har fram till den 18 juni fått flest röster och är därmed allmänhetens favorit just nu i tävlingen Sveriges vackraste park 2007. Tvåa ligger Uppsala Botaniska Trädgård med DBW:s Botaniska Trädgård strax efter på tredje plats. Allmänhetens omröstning pågår fram till den 15 augusti, och i slutet av augusti presenteras tävlingens slutsegrare. Rösta gör man enklast på: www.sverigesvackrastepark.se.
   
  Fram till den 15 augusti har alla möjlighet att påverka vilken park som ska utses till ?Sveriges vackraste park 2007?. En expertjury har nominerat tio finalister i tävlingen bland vilka allmänheten kan rösta fram sin favorit.
   
  De nominerade offentliga parkerna och trädgårdarna är:
    
  -  Bergianska trädgården, Stockholm
  -  DBW:s Botaniska Trädgård, Visby
  -  Drottningholms Slottspark, Ekerö
  -  Grönsöö Slottspark, Enköping
  -  Lövstabruks Herrgårdspark, Lövstabruk/Tierp
  -  Rosenlunds Rosarium, Jönköping
  -  Sollidens Slottspark, Borgholm
  -  Taxinge Slottsparker, Nykvarn
  -  Uppsala Botaniska Trädgård, Uppsala
  -  Wij Trädgårdar, Ockelbo

  Barcelona, Real Madrid eller Sevilla?

  Uppdatering efter matchen
  Grattis Real Madrid till ligasegern!

  Fotbollsrysare ikväll. Spanska ligan avgörs i absolut sista omgången. Tre lag har chans att vinna ligan och Real Madrid har det bästa läget. Förutsättningarna är rätt besvärliga att reda ut men vinner Real över Mallorca så är guldet klart för dem. Det blir en jobbig och spännande kväll....alla matcher börjar 21.00 och Aftonbladets mål för mål kommer att hjälpa till att hålla koll på de andra matcherna. Självklart tittar vi här på när Barca möter Gimnastic som sänds på Sportexpressen. Real Madrids match sänds på TV4+.
  Telefoner avstängda i två timmar och en förhoppning att vi tar tredje raka ligasegern. Nu gäller det att Ronaldinho och Messi visar att de är de två bästa spelarna i världen.
  Förutsättningarna ...läs här

  15392-765
  Maxi Lopez uppe till höger i bild är en Barcaspelare som är utlånad till Mallorca...som kan hjälpa Barca till liga guldet om Mallorca tar poäng av Real Madrid. Messi och Ronaldinho behöver väl ingen presentation.

  Forca Barca!!

  Mustaschrabatten på Gärdet

  Den här planteringen på Gärdet är en del av Cancerfondens och Aftonbladets kampanj mot prostatacancer. Planteringen är 500 kvadratmeter och ska innehålla 50 000 blommor. Det är bl.a. petunior, tagetes, isbegonia och kantas av strandkrassing. Man bör se den från längre håll än jag gjorde när jag fotograferade för att uppfatta formen av en mustach.

  15392-763
  15392-76415392-761

  Morning has broken

  Ny trädgårdsspaning här.
  Morning has broken.
  Funny dogs
  Funny cats
  Trädgårdshändelser under 2007

  15392-757
  Lammöron

  I slottsparken har syrener, kastanj mm blommat över och det är nu en liten mellanperiod innan perennerna tar över på allvar. Jag tycker att de vilda växterna i naturen blommar över ovanligt fort i år.....eller så säger man så varje år för att man vill behålla det vackra så länge som möjligt. Ibland får jag för mig att eftersom jag jobbar i en trädgård så drar jag ut lite på försommaren eftersom jag följer förändringarna dag för dag. I år känns det som om våren och försommaren bara flammat till som en nyårsraket och nu är naturen bara som en stor grön sallad. Visst är högsommar och sensommar också vackert och kanske på ett lugnare sätt.....
  Grönsakerna gror bra och dvärglupinerna i sommarblomsplanteringarna är på gång. Ett försök att övervintra jätteverbenan ser ut att lyckas....mer om det senare.

  Om några veckor går den övriga personalen på semester och det blir en tid då jag blir ensam i parken.
  I morgon har vi mycket viktiga gäster hos oss och väckningen för mig blir 4.00 i morgon bitti. Måndagar är stressiga då allt gräs ska klippas innan gästerna anländer och i morgon ska vaktmästaren och jag klä midsommarstång och löva bryggan då det blir midsommarfest med levande musik för våra gäster i morgon kväll....nu hoppas vi på bra väder.

  15392-76015392-758
  Regn

  Dagens låt
  Fisk i en skål med Stefan Sundström

  Dalarö

  Karta över Dalarö

  15392-75615392-755
  Lotsberget i Dalarö

  Gästspaning

  Trädgårdsspaning har Lilla B gästspanat i Bibliska trädgården i Kopparberg.

  Blommor som lyser upp tillvaron

  15392-747
  15392-748
  15392-75015392-749
  15392-751
  15392-75415392-75315392-752

  Solande nattfly

  Missa inte 20.40 på Kunskapskanalen. Människans lustgårdar. Del 1.

  Viktig repris

  Nu äntligen har pimpinellrosen Stanwell Perpetual börjat blomma i parken och ska så göra långt in på hösten men det är nu som den snart kommer att fylla busken med blommor. I höst blommar den endast med någon blomma här och där. Även nävornas blommor har börjat förgylla planteringarna.

  15392-744
  Stanwell Perpetual

  15392-745
  Strandiris ´Perrys Blue´

  15392-746
  Solande Träfjäril

  Ett nattfly hade somnat på fel sida dörren idag och fick sola ryggen ordentligt. Har sökt i mina böcker hemma men har inte hittat namnet på den här kompisen. Nu har jag fått namnet (Träfjäril) av Inkan...tack!

  Flickorna Helin & Voltaire

  15392-743

  Staden kokar i hettan. Värmen gör att man går saktare än vanligt....man rör sig i slow motion. Promenerade med min mor och syster på Djurgården idag. Flädern och vildrosorna blommar och ängarna är överfulla av blommor. Vi åt lunch vid Flickorna Helin & Voltaire ett mysigt ställe med god mat och fin utsikt och som ligger vid Skånska gruvan. Därefter blev det kaffe i Rosendals trädgårdscafé.

  15392-741
  Scharlachglut

  15392-740
  Nevada

  15392-739
  Blush-Damask

  Torkan börjar märkas i planteringarna i trädgården på Rosendal och snart behöver vi mycket regn för att växterna ska må bra. Jag såg en ganska hög vit perenn som blommade i massor i en av planteringarna och en irriterad trädgårdsmästare visste inte vad det var för något....måste maila Rosendal och fråga. Den vill jag ha!
  I rosenträdgården har vissa rosor börjat blomma och den enda kamera jag tagit med var min mobil men den fick duga idag.
  I morgon blir det bevattning av de viktigaste växterna i parken. Vissa grönsaker har börjat komma upp i trädgårdslandet och de får inte torka nu. Dvärglupinen som jag sått i två planteringar vid slottet har börjat gro och jag väntar med spänning hur de kommer att utvecklas.

  Favorit i repris

  Ur boken Drömträdgården kommer dessa kloka tankar som jag hade i ett inlägg från januari.....det skadar inte att lägga ut dem lite då och då...
  Kopiera det här och sätt upp det på en tavla i trädgårdsboden eller förrådet!

  1. Du ska lära av moder jord

  Hon ger sina skyddslingar godsaker till efterrätt. Lägger komposten överst, på ytan så att den sakta ska få förmultna och med daggmaskarnas och mikrokryps hjälp i sinom tid bli till fin jord.

  2. Du skall inte hava öppen jord
  Sällan eller aldrig är marken öppen i naturen. Naturen vet värdet av marktäckare. De har sin uppgift att fylla: att skydda jorden och det levande i den mot brännande sol, vind och trampande fötter Gör likadant i trädgården.

  3. Du ska studera Skaparens konstverk
  Hur är stenar placerade i naturen? De är av olika former och storlekar och ligger utströdda lite här och där, ibland i grupp och nedbäddade en bit i marken. Det är betydligt mer spännande och miljöbildande än att lägga jämnstora stenar på rad, eller ovanpå en jordhög. Sänk ned stenarna i jorden med cirka en tredjedel, det är en god regel.

  4. Du ska inte känna lust till din nästas gräsmatta
  Även om den kunde vara modell i en annons för gräsfrön och golfgreener. Skaparen anlade inga paradgräsmattor. Titta på hans gamla orörda strandäng, med dess sköna blandade flora. Där dansar humlor, bin och fjärilar över vildblommorna. Det är syner som varit på väg att utplånas av gifter och konstgödsel. De kommer tillbaka om vi hjälper naturen på traven, t.ex. genom att bjuda in nyttoinsekterna och vildblommorna till våra trädgårdar.

  5. Du ska värna om mångfalden

  Naturen samplanterar barr- och lövträd, gräs och örter. Det är det som ger den ovärdeliga rikedom och variation som gör att alla livsformer får glädje av varandra.

  6. Du skall förstå dina växter
  Den vilda kattfoten växer aldrig i skuggan, liljekonvaljen inte i sol. Om vi vill ha glada, prunkande växter måste vi placera de olika arterna just i den miljö de behöver för att kunna göra sitt bästa.

  7. Du skall icke dräpa
  Naturen spadvänder inte jorden. Den vet att de viktigaste arbetarna därnere, mikroorganismerna och daggmaskarna, blir svårt chockade när deras miljö drabbas av den jordbävning, som vi åstadkommer med en del av våra redskap. Använd redskapen med omdöme. Jordfräsen innebär för mikrolivet vad ett besök av en marodör gör för oss.

  8. Du skall inte kratta löv överallt
  Moder Jord gör det aldrig. När du krattar ska du göra det med eftertänksamhet och lägga löven i komposten, trädgårdens hjärta och guldgruva. Investera i komposten och du får en trädgård vars värde ständigt ökar.

  9. Du skall hedra träden
  De är naturens egna reningsverk och gör allt som står i deras makt för att rädda oss människor undan sjukdomar och annat elände. Antag att en stor hästkastanj renar luften från tio personbilars utsläpp. Hur många hästkastanjer behövs då för att befria luften från de gifter som bussar, lastbilar, och flygplan släpper ut? Tanken svindlar.

  10. Du skall icke förfölja mossan
  Naturen har förmågan att återta förlorad mark, t.ex. anlagda gräsmattor. Tacka för det och ta emot. Lättskött är det, och tänk så vackert det kan bli i ett mossamhälle som vi värnar om.
  Nej du skall älska din mossa, och naturens andra gåvor, såsom dig själv, på det att det må gå din trädgård väl och den blir trivsammare och vackrare för varje dag som går.


  Leo Messi

  Dramatik i Spanska ligan
  Nu känns det som om jag sprungit Stockholm maraton två gånger, Vilken match och vilket bedrövligt slut på en underbar fotbollsmatch. Matchen mot Espanyol slutatde 2-2 och så blev även resultatet i matchen mellan Zaragoza-Real Madrid så läget är oförädrat, Real har fördel. Nu avgörs allt i sista omgången.

  Leo Messi

  Att Argentinaren i Barca Leo Messi är en stor stjärna är redan känt men ikväll visade han att han är helt överlägsen som fotbollskonstnär just nu. Ronaldinho har gett mig de vackraste fotbollsstunderna hittills i livet och han kommer att fortsätta att trolla fotboll i många år till men jag måste säga att Messi snart är uppe på samma nivå nu. Har sällan sett någon dominera en match som han gjorde ikväll, han gjorde dessutom Barcas två mål. Tyvärr så kvitterade Espanyol i sista minuten och även Real kvitterade i sista minuten i sin match....så från ett drömläge så förändrades allt i sista minuten i båda matcherna till Real Madrids fördel. Stor dramatik väntar nästa helg men det känns ändå som om chansen att ta ligasegern är mycket liten nu. Jag tror knappast att Real tappar poäng mot Mallorca nästa helg.

  I tidningarna idag handlar allt om Messis mål med handen och visst var det hands och borde ha dömts bort. Men nu såg ingen av domarna vad som hände och då är det som det är. Tråkigt att Messis fantastiska match glöms bort att kommentera på grund av det där målet..

  Barcelonaderby

  Nu väntar en mycket viktig match för Barca mot Espanyol och Barca är tvungna att vinna. Det är två matcher kvar i ligan och Real Madrid leder på samma poäng som Barca. Skulle de två lagen sluta på samma poäng efter sista matchen så gäller inbördes möten där Real har fördel och blir då ligamästare. Ronaldinho är avstängd men annars ställer ´´vi´´ upp med det starkaste laget. Mycket ansvar ligger nu på vår andra storstjärna Messi som trots endast 19 år gammal är en av världens bästa spelare just nu.
  Mycket talar för att både Barca och Real Madrid vinner sina matcher och att då Real blir ligamästare men nerver kan alltid ställa till det i de sista matcherna. Ikväll håller vi alla tummar för att Barca ska vinna trots avsaknad av Ronaldinho.
  image738
  Messi

  Ikväll spelas:
  Barcelona-Espanyol
  Real Zaragoza-Real Madrid

  Sista omgången:
  17 juni - Gimnastic-Barcelona
  17 juni - Real Madrid-Mallorca

  Gräsmattor

  Gräsmattor är för mig något naturvidrigt
  sterila och ofta trådslitna, fiender till varje
  riktig trädgård. För samma möda som det
  krävs att klippa gräsmattor kan man få ett
  helt års grönsaker: rosenbönor, blomkål
  och vitkål tillsammans med nejlikor och
  pioner, vallmo och riddarsporrar.

  Derek Jarman

  Gå till sjöss

  15392-731
  Akleja - sortnamn okänt

  15392-734
  Rododendron ´Gomer Waterer´

  15392-735
  Trädgårdsiris - sortnamn okänt

  En fantastiskt vacker dag med hetta i parken. Efter tretton timmars arbete i gassande sol sätter jag mig högst upp på berget med utsikt långt ut över fjärden. Ett lastfartyg är på väg ut mot havet och sakta glider det förbi nedanför mig. Får plötsligt en längtan ut på haven. Man kanske skulle ha gått i morfars fotspår och blivit sjöman.....nu var han sjökapten på segelfartyg och det var nog både tuffare och vackrare än idag.
  Min gamla trotjänare Konicakameran som tagit många bilder till bloggen är allvarligt sjuk. Den har funnits i arbetsbyxornas ficka i alla väder och levt ett hårt liv med jord och sand i optiken och de mekaniska delarna låter mycket slitna nu. Kan ju inte släpa med mig den nya systemkameran varje dag och mobilkameran räcker inte till trots sida 3.2 mp. Vill Konican inte mer får jag väl skaffa en annan arbetskamera. Den orkade i alla fall ge min några bilder idag.
  Aklejan vinner mark hos mig för varje år. Den blomman är verkligen mycket vacker.
  Mitt rum ligger i eftermiddags- och kvällssol och är mer likt en bastu än en plats att sova på.

  Tidig junimorgon

  En mycket tidig junimorgon i slottsparken tog jag kameran på vandring ner till den spegelblanka fjärden, en ensam häger satt på bryggan när jag kom och flög ut över vattnet, säkert en aning sur att bli störd en så här vacker morgon.
  Jag dök även ner i gräset där jag hittade humleblomstret som blygt blommar vidare en bit in i juni.
  Humleblomstret odlades förr i klosterträdgårdar eftersom rotstocken luktar och smakar som nejlika. Den användes som kryddnejlika för att stärka vin och förättra det sura hembryggda ölet.

  15392-730
  15392-729

  67 dagar kvar till Gotlandsresan


  Direktbloggning från parken

  Nu kommer de som känner mig säga att jag internetberoende och inte ens kan lämna datorn hemma när jag är ute på trädgårdsspaning men jag ville bara testa hur det funkar. Har just varit vid Taxinge slottsträdgård och är positivt överraskad. Nu sitter jag på parkeringen vid Gripsholms slott och ska bege mig till slottsparken här nu för att sedan äta lunch inne i Mariefred.

  15392-723
  Gripsholm och Mariefred

  Uppdaterat: Nu ligger Taxinge slottspark på Trädgårdsspaning.
  Register till alla trädgårdsspaningar här.

  Katastrofmatch....hur tänker människor egentligen. Hade de där idioterna trott att domaren skulle lyssna på dem och ändra domslutet? Jag lider med det danska fotbollslandslaget.

  Inte ett ord om trädgård

  Veckan som gått var jobbig och egentligen ska jag inte skriva ett ord om trädgård eller se en enda växt i helgen men jag tänkte i alla fall åka iväg för att se en park som finns med i tävlingen om Sveriges vackraste park. Strålande sol över huvudstaden och den hårda vinden har avtagit.
  Igår var det stor fotbollsfest då Brasilien spelade 1-1 mot England och ikväll ska Sverige försöka rå på Danmark....vilket jag inte tror att de lyckas med.

  Musikblogg

  Eftersom det blir lite rörigt med musikvideor i inläggen så nu har jag nu lagt all musik i en egen liten musikblogg.


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails