Site Meter

Uffes sommarprogram i P1 - 13.05

Väntar på det första sommarprogrammet i P1 och premiären kunde väl knappast ha en bättre person. Det är 22 år sedan hans senaste sommarprogram. Recension av programmet kommer senare.

Sommar
Han börjar programmet med att berätta lite om sin far som gick bort för några år sedan och hur de aldrig försonades riktigt. Han visste inte riktigt varför de inte kom överrens..kanske var det generationsklyftan som var för stor. Att hans far dog på Ulfs födelsedag ses som en sista nick av samförstånd.

I år flyttade han ner till sin gård på Österlen där han trivs bäst under våren och hösten. På sommaren är det för mycket folk där för hans smak. Man kan leva ett gott liv här om man lär sig att vänta säger han och om man kan röra på sig emellanåt. Östersjön är övergödd och övertrafikerad säger han bekymrat.

1967 börjar vilda år. Festande, omtumlande och nyskapande år. Han blev inte ingenjör som hans far ville...han blev en hippie. Han är ingen sommarmänniska och han är en måndagsmänniska som känner sig desorienterad av långhelger. Han ser juni som fredag, juli som lördag och augusti som söndag och äntligen kommer september som en måndag. På landet måste man lära sig älska mörkret och han har tvekat sin flytt under de värsta vinterdagarna eller när det är tät dimma och regn. I staden finns i alla fall ljusterapi i form av butiker och varuhus...man ger upp och åker till Thailand.

Hans berättelse om när tranor och övriga vårfåglar anländer är vackrare beskrivet än alla naturskildrare åstadkommit någonsin...man blir rörd!

Ensilage tas tidigt medan gräset är mjukt så att det inte går hål i plasten. Sveriges landsbygd har förfulats och ser ut som industritomter med vita plastbollar överallt. I Tyskland är de gröna eller svarta för att inte lysa så...men i Sverige ska det vara skrikvitt. Problemet med att slå ängarna för tidigt är att lärkor och tofsvipor har minskat med 60% då det har sina bon i gräset. Han väljer att låta slå sina marker senare nu så att fåglarna hinner få färdigt sina ungar. Du vinner ständigt poäng hos mig Uffe... Hans gård är en historisk och magisk plats där man kan hitta lugn och där man kan komma i kapp sig själv...om man törs.

Han kan inte känna sig hemma i dagens miljörörelse....han vill snart se miljörörelsen i kostym och slips!
Angående sunamin säger han:
´´Fy fan...vet hut era djävlar....ingen värdighet...det är ynkedom hur regering och journalister reagerade´´. Det värsta drev han vet är när politiker och journalister jobbar ihop.

Han berättar om kampen om att bo eller inte bo i Stockholm. Nu har han flytt stan och säger till sig själv att han aldrig kommer att bo där igen. Det är för trångt, för spänt, gatorna är som catwalks. När han besöker stan ibland märker han att han rör sig som en fisk i vattnet....men flyr villigt därifrån igen för att komma hem för att andas.

Han känner sig inte hemma i Sverige längre och nu väntar vi bara på att arbetarpartiet ska träda fram och förklara att vi....är de nya moderaterna! Eller så är de redan det.

Innan programmet var jag orolig att han skulle ha förändrats på något sätt under den tysta period som varit. Kan dock konstatera att han är lika bitter på Stockholm och lika samhällskritisk mot det nya Sverige och att han fortfarande är en fantastisk naturskildrare och poet. Året 1967 är en röd tråd i programmet men även hans flytt till landet.
Fortfarande skulle han kunna sjunga som i låten Det jag vill minnas..´´jag är hemma...ändå längtar jag hem´´. Han ställer sig frågan....är den stora hemlösheten det nya hemmet.
Det här var en guldstund när regnet piskar mot rutorna i storstaden.
Musiken han spelade i programmet....är inte det jag brukar lyssna på....men han avslutar med som han säger den coolaste gruppen genom tiderna och den coolaste låten....All you need is love!

Kommentarer
Postat av: Ronja

Vet du om det går att lyssna på sommarprogrammen på nätet? Just Ulf Lundell ville jag höra, men annars var det inte många som jag fastnade för i startfältet.
Läste förresten min första Ulf Lundell-bok för ett par veckor sedan; Värmen. Hm... jag tror nog du smittar av dig med allt du skriver om Uffe. :)
Boken var jättebra, så det blir nog fler.
Ha en skön helg!

2007-06-23 @ 19:43:09
URL: http://hundramiljoner.tradgardsblogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ronja: Kul att du upptäckt mr. Lundell och visst kan du lyssna på programmet på nätet....men jag tror inte de lagt ut det ännu. Här är adressen i alla fall. http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/index.asp?programID=2071&nyheter=
Värmen är mycket bra men den bästa boken är helt klart Saknaden..läs den!

2007-06-23 @ 20:05:30
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Ronja

Tack för tipset! Har sett att fler rekommenderar den, så det får bli nästa skönlitterärabok...
Annars har jag precis gjort en jättebeställning på kurslitteratur så det blir mycket att läsa under nästa vecka! :) Åh vad jag hade velat ha Vollbrechts trädbok som du rekommenderar i något av dina gamla inlägg... men den verkar omöjlig att få tag på.

2007-06-23 @ 22:33:58
URL: http://hundramiljoner.tradgardsblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0