Site Meter

Favorit i repris

Ur boken Drömträdgården kommer dessa kloka tankar som jag hade i ett inlägg från januari.....det skadar inte att lägga ut dem lite då och då...
Kopiera det här och sätt upp det på en tavla i trädgårdsboden eller förrådet!

1. Du ska lära av moder jord

Hon ger sina skyddslingar godsaker till efterrätt. Lägger komposten överst, på ytan så att den sakta ska få förmultna och med daggmaskarnas och mikrokryps hjälp i sinom tid bli till fin jord.

2. Du skall inte hava öppen jord
Sällan eller aldrig är marken öppen i naturen. Naturen vet värdet av marktäckare. De har sin uppgift att fylla: att skydda jorden och det levande i den mot brännande sol, vind och trampande fötter Gör likadant i trädgården.

3. Du ska studera Skaparens konstverk
Hur är stenar placerade i naturen? De är av olika former och storlekar och ligger utströdda lite här och där, ibland i grupp och nedbäddade en bit i marken. Det är betydligt mer spännande och miljöbildande än att lägga jämnstora stenar på rad, eller ovanpå en jordhög. Sänk ned stenarna i jorden med cirka en tredjedel, det är en god regel.

4. Du ska inte känna lust till din nästas gräsmatta
Även om den kunde vara modell i en annons för gräsfrön och golfgreener. Skaparen anlade inga paradgräsmattor. Titta på hans gamla orörda strandäng, med dess sköna blandade flora. Där dansar humlor, bin och fjärilar över vildblommorna. Det är syner som varit på väg att utplånas av gifter och konstgödsel. De kommer tillbaka om vi hjälper naturen på traven, t.ex. genom att bjuda in nyttoinsekterna och vildblommorna till våra trädgårdar.

5. Du ska värna om mångfalden

Naturen samplanterar barr- och lövträd, gräs och örter. Det är det som ger den ovärdeliga rikedom och variation som gör att alla livsformer får glädje av varandra.

6. Du skall förstå dina växter
Den vilda kattfoten växer aldrig i skuggan, liljekonvaljen inte i sol. Om vi vill ha glada, prunkande växter måste vi placera de olika arterna just i den miljö de behöver för att kunna göra sitt bästa.

7. Du skall icke dräpa
Naturen spadvänder inte jorden. Den vet att de viktigaste arbetarna därnere, mikroorganismerna och daggmaskarna, blir svårt chockade när deras miljö drabbas av den jordbävning, som vi åstadkommer med en del av våra redskap. Använd redskapen med omdöme. Jordfräsen innebär för mikrolivet vad ett besök av en marodör gör för oss.

8. Du skall inte kratta löv överallt
Moder Jord gör det aldrig. När du krattar ska du göra det med eftertänksamhet och lägga löven i komposten, trädgårdens hjärta och guldgruva. Investera i komposten och du får en trädgård vars värde ständigt ökar.

9. Du skall hedra träden
De är naturens egna reningsverk och gör allt som står i deras makt för att rädda oss människor undan sjukdomar och annat elände. Antag att en stor hästkastanj renar luften från tio personbilars utsläpp. Hur många hästkastanjer behövs då för att befria luften från de gifter som bussar, lastbilar, och flygplan släpper ut? Tanken svindlar.

10. Du skall icke förfölja mossan
Naturen har förmågan att återta förlorad mark, t.ex. anlagda gräsmattor. Tacka för det och ta emot. Lättskött är det, och tänk så vackert det kan bli i ett mossamhälle som vi värnar om.
Nej du skall älska din mossa, och naturens andra gåvor, såsom dig själv, på det att det må gå din trädgård väl och den blir trivsammare och vackrare för varje dag som går.


Kommentarer
Postat av: Gunnar

Hej
Tänkvärda budord.Jag skall föröka att tänka på dom
Härliga tider nu i natur och trädgård!
:)

2007-06-10 @ 08:31:11
URL: http://blogg.aftonbladet.se/7121
Postat av: Karin A

Tack för de orden! Verkligen något att ta till sig och använda i den egna trädgården. Det bästa av allt är att de faktiskt verkar möjliga att "leva efter"!

2007-06-10 @ 08:55:39
URL: http://www.uteochinne.blogspot.com
Postat av: Nicoline på Fädernegården

Tack för de budorden. Mossan på berget växer och jag känner mig lugn.

2007-06-11 @ 18:18:06
URL: http://nicolinefadernegarden.blogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Om alla följde dessa råd skulle både trädgårdar och trädgårdsägare må bättre.

2007-06-11 @ 22:52:01
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Fredrik Persson

-Mer äng åt folket!
Det är mitt motto ;-)
//Fredrik

2007-06-16 @ 21:36:23
URL: http://fotoblogg.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0