Site Meter

Semestervecka i Gryts skärgård och i Västervik

 
Min dotter och jag besökte Gryts skärgård och Västervik och det blev en mycket fin resa med vackra och spännande platser där jag aldrig tidigare varit. Ibland måste jag nog lära mig att lämna Gotland och Österlen, för att se andra platser i vårt vackra land. 
Bilderna kommer från både min och min dotters kameror!
 
 
 
 
Kärlekens trädgård i Lilla Vik
 
 
 
 
Först var det kärleken mellan en kvinna och man. Stödjande, bekräftande, som gav frihet att vara och utvecklas efter egna förutsättningar. Sedan var det kärleken till kunskap, inhämtad med den vetenskapliga metoden, ifrågasättande, baserad på fakta och utfallet av observation och praktiska försök.
 
Det var också kärleken till en bygd och dess människor, vänliga och hjälpsamma. Sist men inte minst kärleken till ett markområde med dess former och möjligheter. Kärleken till livet självt låg under allt. Livet som är nyckfullt och innehållsrikt, som ger ständigt nya möjligheter och utmaningar.
(Ur boken Kärlekens trädgård på Lilla Vik - En dröm som blev verklighet - av Karola Messner och Jan Gillqvist.) 
 
Dessa två läkare började skapa sitt blomsterparadis 1996 och idag är det Karola själv, med hjälp av en annan kvinna, som sköter och förvaltar denna fina trädgård. Kärlekens trädgård är belägen som ett blommande smycke i en skogsglänta långt ifrån trafikerade vägar. Vid entrén började vi följa en utstakad stig genom en skogsträdgård där mängder av olika spännande träd och buskar växer intill vackra dammar och som till sist mynnar ut i en färgsprakande rosenträdgård med tusentals rosor varav 450 är olika sorter.
 
Man bör ha klart för sig att detta inte är något rosarium där rosorna har placerats för skapa färgharmoni, utan det är helt enkelt en kaskad av färger som tillsammans blir till ett härligt skådespel. Stommen i rosenträdgården är den 30 meter långa rosenallén med stora bågar där klätterrosor och buskrosor blommar i månadsskiftet juni-juli, med bland annat honungsrosor, Flammentanz, New Dawn, Constance Spry, Adelaine d´Orleans, Maidens Blush och Ghislaine de Féligonde.
 
Det var verkligen en upplevelse att se detta livsverk av paret som kom att ägna sina liv åt denna plats. Förutom mängder av rosor, buskar och träd finns här även hela 700 rhododendron som växer längs stigen ut mot berget vid havet. Här kan man sitta en stund på en bänk och blicka ut över havet för att smälta alla intryck från den fantastiska trädgården. 
 
Karola som även är mycket kunnig om människans historia, visade oss en stor väggmålning där hon målat viktiga händelser genom tiderna. Vi kom överens att livet är en kamp, men att en vacker trädgård och naturen skapar en balans som får oss att tycka att det är gott att leva - trots allt!
 
De vita skulpturerna i trädgården har Karola skapat och symboliserar en man och en kvinna i fullständigt och jämlikt samspel. I boken skriver de att några liknande skulpturer finns såvitt de vet inte någon annanstans i konsthistorien.
 
 
 
 
 
 
Utflykt till Harstena
 
 
 Det här är M/S Svanö som trafikerar Arkösund-Harstena.
 
 
Den gamla underbara skärgårdsbåten M/S Ellen, som byggdes 1885 tog oss med sina lugna 7 knops hastighet ut till vackra Harstena i havsbandet där vi vistades i tre timmar. Men just innan båten skulle gå spelades i båten ´´Små lätta moln´´ med Pugh Rogerfeldt och det var precis som det såg ut på himlen denna vackra morgon och jag ägnade en extra tanke åt Pugh.
 
I bageriet på Harstena köpte vi fikabröd som vi åt på släta klippor med utsikt mot havet. Intill bageriet finns en liten tjärn med röda näckrosor, som härstammar från sjön Fagertärn i Tivedskogen, som jag besökt en gång i tiden. Den röda färgen kommer av en mutation, en slumpvis förändring i arvsanlagen och det sägs att de röda näckrosorna tyvärr minskar i antal i Fagertjärn. Ingen vet varför.
 
 
Harstena är en mycket vacker skärgårdsidyll och så här beskrivs platsen på Wikipedia:
 
 
Harstena är en ö belägen i Gryts norra skärgård inom Valdemarsviks kommun i Östergötland. Ön är bland annat känd för den säljakt som förr bedrevs, men även som en av observationsplatserna i Sveriges Radios sjöväderprognos. Ön är ett populärt besöksmål och på sommaren utgår dagliga båtturer från hamnarna i FyruddenTyrislöt och Arkösund. I byn finns ett litet bageri och vid hamnen finns restaurang, handelsbod och rökeri.
 
 
 M/S Ellen och M/S Svanö inför resan hem till fastlandet.
 
 
 
Lillön på Gränsö
 
 
 
Just intill Västervik ligger vackra Gränsö, där man kan hitta underbara klippor mot havet, som här vid Lillön.
 
En pensionär kan också ha semester!
 
 Det här är det närmaste ett utebad jag kommit denna sommar - hittills!
 
 
 
Underbara Västervik (Westervik)
 
 
 
 
Då jag inte enbart är intresserad av trädgårdar och växter utan även av arkitektur och stadsplanering, blev jag positivt överraskad av Västerviks bebyggelse. Här har man varit nog med att behålla och renovera de äldre trähusen och även byggt nya hus i trä som smälter in i den gamla bebyggelsen.
 
 
 
I det här mysiga gårdshuset bodde vi alldeles intill kvarteret med de ljuvliga Båtsmansstugorna, där det fanns ett mysigt café som stängde så fort de fick syn på oss! Vid cafébordet på tomten drack jag mitt morgonkaffe bland dahlior, malvor och tomatplantor.
 
 
 
 
Stegeborgs slottsruin
 
 
 
Vid stranden intill Stegeborgs slottsruin finns en mycket vacker örtagård som även smyckats med rosor.
 
 
 
 
Söderköping
 
 
 
 
Söderköping är en plats som jag enbart passerat på väg mot Österlen och inte ägnat någon större tanke åt. Jag visste att många scener från filmerna om Madicken hade spelats in i staden och har förstått att det måste finnas vackra och idylliska platser. Den här gången tog vi tid på oss att känna in den gamla staden, där gatorna var fyllda av blommande stockrosor.
 
Vid Göta kanal ligger den berömda glassbaren Smultronstället och vi tänkte att vi skulle köpa varsin glass. Men den kö som fanns fram till glassen var bland det konstigaste jag sett i köväg. Det skulle säkert ha tagit över en timma för att få sin glass, det tålamodet hade vi inte. 
 
 
 I Söderköping finns Sveriges äldsta bokhandel, som kändes lite högtidligt att besöka.
 
 
 
Gryts skärgård
 
 
 I Gryts skärgård, men på fastlandet några mil från Valdemarsvik, bodde vi de tre första dagarna och för en ljudkänslig stockholmare var det som bomull för själen att uppleva total tystnad. Inte ens fåglarna hördes längre och en flugas surr som bröt tystnaden blev väldigt påtagligt. En stig ledde ner till havet där en bänk var placerad på berget - som om den stod där och väntade på mig. 
 
 

Kommentarer
Postat av: Liza

Ja det finns många smultronställen i vårt avlånga land. Du har hittat några som lägger sig som bomull runt hjärtat. Själv ska jag för första gång uppleva Öland med man och hund vecka 35. Då har lugnet kommit tillbaka och förhoppningsvis så slipper vi en massa trängsel och köer. Tack för härliga bilder och text.

2022-08-08 @ 07:21:27
Postat av: Hasse

Tack själv Liza och ha det så trevligt på vackra Öland!

2022-08-10 @ 08:32:46
Postat av: Lars Forslin

Du hade en innehållsrik semester! Fantastisk rosträdgård där med fina skulpturer. Västervik är jag bekant med då svärmor bor där, men i sommar har det varit odling för hela slanten för min del, så ingen ledig dag knapppt.
Sörping är helt klart värt ett besök också.

2022-10-07 @ 11:24:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0