Site Meter

Trädet som tiden glömde

 
 
 
 
 
Längs den långa och ganska hårt trafikerade Hornsgatan på Söder växer sedan 2010, 250 stycken Ginkgo biloba, trädet som är är så gammalt på vår jord att det en gång betades av dinosaurier. Det vackra urtidsträdet har visat sig trivas ganska bra i stadsmiljö och på Hornsgatan kämpar de mot avgaser och ljuset som finns här både dag och natt.
 
Det har hittats 270 miljoner år gammalt fosil med Ginkgo, att jämföra med den moderna människan Homo sapiens, som antas vara 200 000 - 300 000 år gammal. 
 
Ginkon växer långsamt här, men träd blir starka och tåliga om de tar tid på sig att bilda sina kronor. Visst, det finns några platser där de tycks växa extremt långsamt, men vi får helt enkelt ha tålamod! Nu i oktober är de som vackrast när de lyser som guld på båda sidor av Hornsgatan, men jag undrar om Söderborna verkligen förstår vilka fantastiska träd som finns här?
 
Professor Peter Crane på Yale university, har skrivit en bok om Ginkgo biloba på 400 sidor - ¨¨Trädet som tiden glömde´´
 
Uppdatering:
 
Den här kommentaren fick jag på Facebook!
 
Jag fick höra från Björn Embrén att det beror på att sopsaltningen ökat jättemycket i mängd mot tidigare år. Lär sannolikt drabba fler träd över tid. Orimlig mängd salt som sprids i samband med sopning, ofta utan att det ens behövs. 
 
 
 
På Mariatorget planterades det lök idag och där på Chic konditori hade jag tänkt fika denna grå och duggregniga dag, men klockan var 12 och de som arbetar har ju sin lunchrast då, så det fanns ingen plats för mig. Men när jag senare kom hem till Bromma blev jag bjuden av grannen på nybakad sockerkaksäppelkaka som var mycket god!
 
Bellmansgatan korsar Hornsgatan och där hälsade jag på min duktiga trädgårdskompis Mariana som skapar en spännade grön gård, med väl valda växter. Jag vill gärna se resultatet när alla växterna etablerat sig om några år.
 
Jag tror att Storkyrkans renovering kommer att vara klar nästa år och då är fasadens färg ändrad från gul till rosa. Det har tydligen varit många viljor som stridit om vilken färg som är lämpligast. Jag vet inte rikgit vad jag ska tycka, det beror på vilken nyans av rosa det blir...
 
I dörröppningen vid Olle Adolphsons park, ser man Mälardrottningen vid Riddarholmens kaj och även Riddarholmskyrkan.
 
Monteliusvägen
 
Öbergska gården grönskar fortfarande, som om träden inte förstått att det är oktober.
 
 Ögonblicksbild från bilkön på Sankt Eriksbron.
 

Kommentarer
Postat av: Liza

Härliga färger i det gråa och regniga Stockholm.

2021-10-20 @ 06:18:06
Postat av: Hasse

Ja ännu finns det färg i natur och trädgårdar Liza!

2021-10-21 @ 14:49:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0