Site Meter

Vecka 11, 2021 - Trädgårds-TV i Sverige

 
 Bergianska trädgården
 
 
 
 
15 mars - måndag
 
 
Ulvsunda
 
 
Ett strävsamt Ringduve-par
 
 
 

Kylan har gett vika och fåglarna sjöng åter igen med en mer optimistisk ton när Lexus och jag morgonvandrade hemma i Traneberg. Trots att vintergäck, och snödroppar redan hade sin blomsterpremiär i slutet av februari, är de fortfarande lika älskliga när de nu åter blommar efter några veckor av snö och kyla. Utanför min bostad i de gamla förvildade trädgårdarna och backarna omkring, lyser stora ytor av vintergäck.

 

Senare på dagen åkte vi bort till Ulvsunda slott och vandrade runt Lillsjön, där isen fortfarande låg kvar. En man stod och fiskade vid bron där det var öppet vatten och drog just upp en stor braxen när vi gick förbi och intill lyste den vita anden som en snöboll bland de andra mer skyddsfärgade änderna. Det var en fantastisk vandrardag med vår i luften, vindstilla och 5 plusgrader.

 

Jag har sent hittat den Botaniska trädgårdspodden där det finns avsnitt från 2016. Nu lyssnar jag ofta på utvalda avsnitt när jag vandrar.

 

Jag läste en positiv nyhet om kommande trädplantering på Östermalmstorg. När den stora tillfälliga saluhallen kommit bort i sommar, ska torget fräschas upp, bland annat med körsbärsträd planterat i en stor ring runt torget. Det kan inte annat än bli mycket bra och jag blir nyfiken vilken sort de ska använda? Hoppas på Tokyokörsbär, sorten ’Schnee’ eller Bergskörsbär!

 
 
 
En vit and i Lillsjön i Bromma. Jag läste att de förekommer här och där i Stockholm, till exempel finns det även en i Lötsjön i Sundbyberg. Det ska tydligen vara avkommor från tamankor som korsats med vildänder. 
 
 Lexus är inte helt bekväm på den här något svajjiga bron.
 
 
 
 
 
 
16 mars - tisdag
 
 
Djurgården runt
 
 
Vid Rosendals trädgård var det alldeles för mycket folk. Här vände jag. Smittar ökar hela tiden nu, men folk verkar inte bry sig så mycket. Jag håller mig undan.
 
 
 

I år möter jag våren på Djurgården igen och idag gick jag med Lexus från Prins Eugens Waldemarsudde där jag parkerade bilen, ut till hans hem på Blockhusudden. När jag lämnade honom efter ännu några ljuvliga dagar tillsammans, fortsatte jag ensam Djurgården runt i den sköna vårsolen. Vid Isbladskärret var hägrarna i full färd med att renovera sina bon och jag vet inte hur länge jag stod där och väntade innan någon av de ståtliga fåglarna ville lämna boet och visa sina stora vingar. Felix Herngren gick förbo, ivrigt pratande i telefon.

 

Lyssnade vidare på den botaniska podden om invasiva växter, alltså växter som historiskt sätt inte funnits i Sverige och som kommit hit med hjälp av människan, ibland med fåglar. Dessa växter kan ta över och hota vår mångfald.

 

På hotlistan finns nu även syren, äkta kaprifol och scilla!!!! Men nu får dom väl snart ge sig med vad som är inhemskt och inflyttat. Att parkslide och jättebalsamin mm. kan vara ett problem förstår jag och att vi verkligen ska vara rädda om vår inhemska flora, men att syren skulle vara ett hot mot vår svenska natur?

 

 Till slut är det väl bara björk och tall som inte är invasiva. För mig är det verkligen inte ett problem om syrener eller scilla smiter en bit från tomter och förvildas en aning, att dessa älskade växter skulle ta över i naturen och vara ett hot, känns bara löjligt. Ilsknade till en aning där under vandringen, det blir ju alltid känsligt när någon kritiserar syrener…

 

 

 
Rosendals trädgårds barnkammare!
 
 Snöklocka/Klosterlilja vid Nordiska museet
 
 Krokus vid statyn av Karl XV vid Lejonslätten.
 
Kaffepaus i vårsolen vid Parkuddens brygga ute på Blockhusudden.
 
 Hägrarna snyggar till sina bon.
 
 
 
 
17 mars - onsdag
 
 

Trädgårds-TV nyheter!

 

 Karl Fredriks Eklaholm
 
 

Vänliga, duktiga och mysiga Mandelmanns på Österlen, har i TV4 nu bytts ut mot Karl Fredrik, också han boende på Österlen och på SVT startar nu Trädgårdstider sin tolfte säsong. Karl Fredrik är en duktig florist som skapar fantastiska buketter och som faktiskt inte lagar mat i programmen, vilket är väldigt ovanligt i svenska trädgårdsprogram.  Hos Mandelmanns och Karl Fredrik njuter jag av snyggt foto från fantastiska Österlen och att frakta ett 800 årigt olivträd från Italien och plantera det i Skåne – respekt! Nästa gång jag besöker Österlen måste jag nog hälsa på där på Eklaholm.

 

 Alla våra tre trädgårdsprogram är inspelade i Skåne.

 

I Trädgårdstider tycker jag att Tareq fortfarande får alldeles för mycket tid i sitt utekök. Det som jag saknar i svenska trädgårdsprogram är att vi tittare aldrig får se andra trädgårdar eller parker i landet, så som det var i Gunnels gröna rum en gång i tiden. Även i 5:ans Trädgårdstoppen som gick för tio år sedan, visades många privatträdgårdar. Det saknar jag idag!

 

Alla tre programmen är mycket snyggt producerade, vackert filmat och fint musiksatta. Men…jag funderar över vad det är som gör att BBC:s Gardeners world är det perfekta trädgårdsprogrammet, förutom än att Monty Don är en oslagbar programledare och att man inte lagar mat i halva programmet.

 

Varje avsnitt börjar i hans mycket vackra trädgård där han antingen planterar något eller utför annat trädgårdsarbete, medan han lugnt och metodiskt berättar vad som händer. Flera inslag från fantastiska engelska trädgårdar i varje program skapar variation och allt berättas i ett stilla tempo, sparsamt och lugnt musiksatt.

 

Jag förstår givetvis att det måste finnas olika typer av program och jag förstår till och med att trädgård och mat hör ihop på många sätt. Får jag bara se något från olika trädgårdar runt om i Sverige så är jag helt nöjd!

 
 
 
 
 
 
 
18 mars - torsdag
 
 
Gul vandring i Bergianska trädgården
 
 
Naturhistoriska riksmuseet i bakgrunden.
 
 

En kylig men skön morgon i Bergianska trädgården. De enda människor jag såg var en grupp trädgårdsstuderande inne i fruktträdgården. Vid den japanska dammen lyste trollhasseln upp den annars vintersovande trädgården. Det är just den stora busken som jag varje vinter bevakar för att fota de allra första blommorna, som försiktigt i kylan vecklar ut sina trassliga kronblad. Det blir som en försiktig start på växtsäsongen. Men det är egentligen nu som denna japanska trollhassel är som vackrast, även om den nu inte är lika intressant som när den blommar i januari-februari, i kyla och snö.

 

Ännu en växt som fortfarande lyser upp markerna är vintergäcken, som också dyker upp tidigt i vårvintern. I likhet med trollhasseln är den som vackrast nu med sina stora gula mattor. Jag sträckte kameran över häcken till trädgårdsmästarbostaden, som är privat område inne i Bergianska trädgården och tog bilden som finns överst i det här blogginlägget.

 

Jag satt en stund på bryggan nedanför Victoriaväxthuset och tänkte att jag är glad åt vår fina botaniska trädgård som jag så ofta besöker och att den ligger så naturskönt invid Brunnsviken. Vid nästa besök hoppas jag bland annat få se de tidiga azaleorna blomma.

 

Läsdag hemma i Brommanästet och när jag på eftermiddagen tittade upp från boken och såg över mot Kungsholmen, föll snön tungt över staden.

 

Senare gick jag runt Stora Essingen, där man tyvärr inte kan vandra längs stränderna, eftersom det är strandtomter runt hela ön.

 

 
Nu har Bergianska skaffat sig flera nya gås-skrämmor som förhoppningsvis ska hålla gässen borta från själva trädgården.
 
 
 Magnolia kobus blomknoppar vilar och väntar på maj månad!
 
 
 
 
 
 19 mars - fredag
 
 
Reimers och Långholmen
 
 
 
 
Träffade Kerstin vid hennes fantastiska rosenträdgård - se här!
 
Stora Henriksviks trädgård och café vilar och väntar.
 
Statyn på Reimersholme heter ´´Diana med hind´´ av Otto Stramdman, uppställd 1944 på Pokalvägen 3.
 
 
 
 
 
21 mars - söndag
 
 
Gamla Stan
 
 
Brända tomten
 
 

Vårdagjämningen inträffade igår och äntligen är det så ljust på morgnarna att jag denna tidiga söndagsmorgon kunde bege mig in till stan, utan rädsla att möta en massa människor. Det var nästan helt folktomt när jag vandrade Drottninggatan ner mot Gamla Stan och hur mycket jag än älskar att vara i naturen, i trädgårdar och i stora parker, så behöver jag även ibland vandra på gatorna i min stad. Jag var så tidig att till och med grindarna till Centralbadets trädgård fortfarande var låsta. Den plötsliga längtan till Gamla Stan gjorde att jag gick upp halv sex, såg solen gå upp över Kungsholmen och efter en snabb frukost åkte jag in mot stan.

 

När de medeltida gränderna är folktomma en tidig morgon, är det magiskt att sakta vandra på de slitna gatstenarna och blicka upp mot de vackra fasaderna. På Brända tomten, där Café och restaurang Under kastanjen ligger, hade det planterats mängder av fullt utslagna påskliljor som lyste upp den lilla öppna platsen. Vilken lycka! Snart vill jag sitta där på uteserveringen med kaffe och kanelbulle.

 

Innan jag återvände till bilen vid Tegnérlunden besökte jag ännu en gång Adolf Fredriks kyrkogård där vintergäcken täcker marken mot Sveavägen. Det är en månad sedan jag fotade dem första gången i år och trots att snön legat djup sedan dess och att kylan plågat både blommor och människor, så lyser de åter som små solar. Eftersom jag alltid är tidigt ute, så kan jag tyvärr aldrig se dem helt utslagna här, men jag tycker om dem lite slutna också.

 
 
Järnpojken med en enkel snödroppe. Han har inte varit klädd de senaste gångerna jag besökt Bollhustäppan. Har något hänt med hans påklädare?
 
Här i Mårten Trotzigs gränd vet jag som vanligt inte om jag ska skratta eller gråta...
 
Mårten Trotzig var en tysk köpman som handlade med järn och koppar på 1500-talet och blev ihjälslagen under en resa till Kopparberg. Jag är osäker på vad han skulle tycka om sin gränd om han såg den idag. Fastighetsägarna här verkar nu ha gett upp, de har sanerat väggarna för stora summor och bara någon vecka efter så är klottret tillbaka. 
 
 Gränderna blommar!
 
 
 
Adolf Fredriks kyrkogård
 
 
 
 
 
Vecka 11 för 3 år sedan, Kylans återkomst - se här!
 
 
 
 
Om jag längtar tillbaka till Italiens trädgårdar? Jovars!
Klicka bort reklamen som kommer upp!
 

Kommentarer
Postat av: Janicke

Tack för fin vandring som vanligt!
Läste hos min fd kolonilotts blogg att man lägger ner planerna på studentlägenheter i Bergianska. Visste du det? En bra nyhet, för en gångs skull.
Stackars gränd i Gamla stan! Läst också att den ska låsas om natten, hoppas det hjälper.
Även de slutna vintergäcken är fina, så skönt att våren är på g.

2021-03-21 @ 16:23:55
URL: http://https://janicke365.blogspot.se
Postat av: Hasse

Ja jag hörde om Bergianska Janicke...men av någon märklig anledning glömde jag att skriva om det: Det var liksom meningen...

2021-03-21 @ 16:30:27
Postat av: Liza

Jag har lite ont om tid för datorn just nu, vi har fullt upp med nya valpen Humlan, snart 11 veckor.
Men bättre sent än att aldrig läsa din blogg. Det börjar verkligen kännas bra med alla vårblommor som visar sig. Den vita anden är läcker men kladdet i Gamla Stan kan jag vara utan. Önskar dig en härlig helg.

2021-03-26 @ 09:48:24
Postat av: Liza

Ha ha, bloggen måste fått fnatt! Jag skickade in mitt inlägg en gång.

2021-03-26 @ 10:39:11
Postat av: Hasse

Ja bloggen verkar verkligen ha fått fnatt Liza! Men vad roligt med Humlan, vad är det för ras? Samma? Då har du lite att pyssla med då! Vill gärna se en bild sen: Ha en fin helg du också!

2021-03-26 @ 16:29:13
Postat av: Yolanda

Vad fina bilder du tar!

2021-05-10 @ 21:29:07
URL: http://mittprivatakrig.wordpress.com/
Postat av: Hasse

Tack Yolanda

2021-05-11 @ 12:41:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0