Site Meter

Vecka 7, 2021 - Ostkustens anonyma pärlor

 
 Rådhuset i Östhammar
 
 
 
 
 
 
 
15 februari - måndag
 
 
 
Blockhusudden på Djurgården
 
 
Villa Parkudden 
 
 
 

Den här magiska februarimorgonen ute på Blockhusudden fick mig nästan att börja vår-vissla under Lexus och min vandring. Udden visade sig från sin allra bästa sida med stillhet, tystnad och känslan av att befinna sig långt från en bullrig och stressig storstad. Sol från klarblå himmel och i Isbladsviken utanför Villa Parkudden hade mängder av svanar samlats på öppet vatten bland isflaken.

 

Det var något alldeles speciellt med ljuset den här morgonen, som gjorde mig hoppfull. Inget virus i världen kan stoppa den underbara känslan av att våren närmar sig. Solen går nu allt högre och värmde en aning när vi dröjde lite på stegen längst där ute på Djurgården, innan vi tog bilen hem till mig i Bromma.

 

 
 
 Cissis brygga på Blockhusudden
 
 
 
Hagaparken
 
 
Koppartälten uppfördes åren 1787 till 1790 efter ritningar av arkitekt Louis Jean Desprez på uppdrag av Gustav III. Desprez var samtidigt sysselsatt med flera andra stora och små byggprojekt på Haga, däribland Stora Haga slott och Stora stallet. Tälten är egentligen bara en kuliss mot öst; mot väst (baksidan) har byggnaderna vanliga gulfärgade puts- respektive träfasader. (Wikipedia)
 
 Ekotemplet från 1790 byggdes som en sommarsal för Gustav III. Tidigare hette templet  "Gröna salongen" men kom senare att kallas "Ekotemplet", på grund av att ett eko uppstår under byggnadens välvda tak.
 
 
 
 
Februari-gryning i Brommanästet
 
 
 ´´Tänkaren´´ i miniatyr som står vid mitt fönster, fick jag av Engsholms slott när jag slutade där som slottsträdgårdsmästare och gick i pension i december 2017. Tänkaren av Auguste Rodin finns på Prins Eugens Waldemarsudde och originalet i Musée Rodin i Paris. Det här är min absoluta favoritskulptur i Stockholm och jag tyckte väldigt mycket om presenten från Engsholm! 
 
 
 
 
 
 
 
 
16 februari - tisdag
 
 
Långholmen
 
 Pålsundet vilar och väntar på våren, då de vackra träbåtarna åter lyfts i kanalen!
 
 
 
 
Reimersholme
 
De innerstadsliknande husen i Gröndal.
 
 I väntan på soliga vårdagar.
 Hej min finaste kompis!
 
 
 
 
 
 
18 februari - torsdag
 
 
 
Östhammar
 
 
När vi stod på det lilla torget med rådhuset, sa jag – här vill jag också bo! 
 
Jan Guillou som har sitt sommarhus i Barkö utanför Östhammar, brukar äta här på Restaurang Glenn Miller. 
 
 
 

Förra sommaren besökte jag vackra Öregrund (se här) som med 1600 invånare i norra Roslagen nog är en ganska anonym ort för många. Grannstaden Östhammar med sina 4500 invånare är troligen ännu mer anonym, men båda orterna är två vackra pärlor längs ostkusten, med gammal fin småstadskänsla.

 

Efter fem år på Öland är min bror och hans fru tillbaka i Roslagen och har nu bosatt sig i Östhammar, vilket gör att vi kan ses lite oftare. Idag åkte jag den två timmar långa resan norrut laddad med munskydd och handsprit, för att besöka dem. Det var ett och ett halvt år sedan vi sågs och även om vi ofta pratar i telefon så blir det mycket mer kvalitet att träffas i verkligheten. Efter en snabb husesyn i deras nya fina hem, vandrade vi längs den frusna havsviken in mot staden. Jag ska erkänna att jag inte upplevt Östhammar tidigare, utan bara åkt igenom på väg mot den mer ´´turistiga´´ grannen Öregrund.

 

Jag blev mycket positivt överraskad av broderns nya hemstad. Förutom alla mysiga små gator, kantade av äldre trähus med vackra trädgårdar och en trevlig småstadsatmosfär, så var det lugnet och tystnaden som jag uppskattade speciellt den här dagen. Här hade det kommit mer snö än hemma i Stockholm. Gator och parkvägar var rena och vita och jag såg ingen skitig snö eller modd.

 

Eftersom jag älskar gamla caféer och konditorier, visade min bror mig mysiga Adas kaffestuga med 50-talsstil, dit vi absolut måste gå när Covid lugnat ner sig. Det blev en riktigt trevlig vandring och jag är helt övertygad att dom kommer att trivas alldeles utmärkt i den här idyllen. Jag kommer tillbaka när det börjar grönska i trädgårdarna!

 

 
 
Brorsan trivs gott i Östhammar!
 
Det gamla societetshuset Källör som byggdes 1885 vid Östhammars badhuspark, hotades av rivning men som tur var beslutades att byggnaden i stället skulle renoveras. Men det blev en annorlunda typ av renovering då arbetet utförs ideellt. Själva huset ägs i dag av kommunen, men drivs av bygdegårdsföreningen Societetshuset Källör som har omkring 400 betalande medlemmar.
 
 
 
 
Hargs bruk
 
 
 
 

På vägen hem stannade jag vid Hargs bruk, där vita bruksbyggnader från 1800-talet smälte samman med snön. De som känner mig vet att jag inte direkt älskar snö, men jag är ändå glad att både Östhammar och Harg visade sig i riktig vinterskrud vid mitt besök, eftersom det nu är plusgrader med smältande snö i väderprognosen.

 

Jag tycker mycket om gamla bruksmiljöer och jag gick en stund med min kamera. Bruket har anor från 1600-talet, brändes ned av ryssarna 1719, men började åter byggas upp från 1730. 1921 tystnade vallonsmidet och stångjärnshammaren för gott.

 
 
Här stod jag länge och lyssnade på det porlande vattnet.
 
 
 
 
 
19 februari - fredag
 
 
 
 
En regnig dag i juni 2012 fick jag besök av Peter Englander i Engsholms slottspark där jag då jobbade som slottsträdgårdsmästare under åren 1998-2017. Trädgårdstoppen som sändes två säsonger på TV8, ville göra ett pausinslag där jag berättade lite om perenner. 
 
Det som känns mycket märkligt och lite sjukt att se nu, är att vi tog i hand när Peter skulle åka. Jag är osäker på om jag någonsin kommer att hälsa på det sättet igen. Det går ju lika bra att hålla upp en hand i luften och säga hej!
 
Peter träffade jag sedan några gånger igen på Österlen där han bor.
 
 
 
 
 
 
20 februari - lördag
 
 
Kompis Per och jag vandrade en stund på Södermalm, här Bellmansgatan.
 
 

 

Vaknade tidigt, gjorde kaffe och låg kvar i sängen och lyssnade på P1:s Naturmorgon. En koltrast sjöng utanför fönstret i två härliga plusgrader. Jag ser verkligen fram mot nästa vecka då vi någon dag kan få tvåsiffriga plusgrader. Vintertröttheten börjar bli riktigt bevärande, nu vill jag se barmark och öppet vatten och höra fåglar sjunga vårsånger. Jag vill hänga undan de tjockaste kläderna längst in i garderoben och slippa tvinga på Lexus vinterjackan när vi ska vandra.

 

Under snön är vintergäcken och snödropparna redo och ivriga att få börja blomma. Även om jag varje vår fotograferar liknande bilder av de första blommorna, så längtar jag åter efter att få rikta kameralinsen mot dem. På Naturmorgon hörde jag att de redan blommar i Lund.

 

Det regnade hela eftermiddagen och snön försvinner snabbt nu! Nu går vi in i februaris sista vecka och det ska bli skönt att sen kliva in i mars månad!

 

Brommanästet blommar igen, då jag fick vackra krukväxter av min vänliga dotter!

  

 
 
 
 
 
 
Vecka 7 för 1 år sedan - Stockholm blommar ute och inne, se här!
 
Vecka 7 för 3 år sedan - Stadsarkivet, se här!
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Liza

Jag tycker mig skymta en kommande vår i dina bilder...eller är det bra ett önsketänkande. Öregrund och Östhammar verkar underbara, det får bli en resa dit så småningom. Älskar bilden på Lexus bakom trädet.

2021-02-22 @ 13:03:26
Postat av: Hasse

Vad fint att du anar vår i bilderna, det är nog ljuset! Jag kan verkligen rekommendera en resa till dessa små städer Liza!

2021-02-23 @ 11:41:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0