Site Meter

Vad gör en trädgårdsvandrare på vintern?

 Vintervild från Prins Eugens Waldemarsudde från ett annat år...
 
 
 
Det här är min 67:e vinter och jag borde ha blivit van med mörker och kyla, men det går inte. Visst är skillnaden stor mot när jag jobbade och pendlade 14 mil om dagen på hala vägar för att komma till arbetsplatsen. Nu kan jag vistas ute när jag känner för det, förutom från måndag till onsdag då min finaste lilla fyrbenta kompis Lexus bestämmer.  Det är inte något problem, tvärtom vet jag knappast något bättre än att vandra med honom. 
 
För mig som oftast vistas ute i grönskan med min kamera, blir väntan väldigt lång och det är därför som jag sätter upp delmål på vägen mot våren. Vintersolståndet (21 dec), den 1 januari då jag startar om, vårdagjämningen (20 mars) och trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar (31 mars).
 
Hemma i mitt Brommanäste läser jag, skriver lite, smider planer inför våren och sommaren, ser serier på TV, som inte handlar om massmördare, ensammördare eller annat elände. Senast såg jag nästan 9 timmar Beatles dokumentär Get back på Disney Channel. Saknar Monty Dons Gardeners world, som Lexus och jag alltid brukar se på måndagsförmiddagarna, men som nu har vinterstängt. Jag får börja se repriser helt enkelt.
 
Vandrar gör jag mest tillsammans med Lexus nu, men visst blir det en sväng runt Kungsholmen och Långholmen ibland. Eftersom pandemin fortsätter har jag blivit försiktig igen och försöker att inte vistas bland folk. Jag kommer nu att sluta handla i butiker igen, nu får varorna komma hem till mig i stället. Stadens caféer lämnar jag också nu igen. Det verkar som om vi får leva med pandemin ett bra tag till.
 
Jag fixar och trixar med bloggens årskrönika som jag publicerar dagarna före nyårsafton.
Funderar på om jag ska måla om köket.
 
 
 
 
 En iskall men underbar morgonvandring med Lexus vid Tranebergs strand. 
 
 
 
 
 
 
Vasagatans nya träd
 
En plats som jag måste besöka nu snart är Vasagatan, där 67 nya träd ska, eller har planterats. Det handlar mest Zelkova serrata, ett vackert lite vasformat träd med askliknande men tandade blad som på hösten skiftar i rött, orange och gult., 10-15 mter högt. När trädet blir äldre så flagnar barken ungefär som en platan. Jag tror att det kommer att bli mycket fint!
 
Andra träd som kommer att synas på Vasagatan är Berlineral, Rödask, Silverlind, Svart valnöt. Jag kommer självklart att följa dessa träd framöver och visa bilder nästa år.
 
 
 A hidden life
 
 Den här musiken kom högt upp på listan som Spotify gjorde av mina mest spelade låtar 2021. Soundtrack från den fantastiska filmen A hidden life.
 

Kommentarer
Postat av: Liza

Ja nu saknar man verkligen ljuset men tur att man inte bor i Kiruna. Det bästa med den här årstiden är längtan, längtan till ljus och värme. Härligt för dig att du har Lexus som hjälper dig på vägen.

2021-12-04 @ 07:31:04
Postat av: Hasse

Ja vad vore livet utan längtan Liza! Och du vet ju såklart hur det är att ha en hund som vän.

2021-12-04 @ 13:22:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0